Lili, ako je smajlić na kraju, ne znači da se nešto ismijava, zaista je smiješno da se to mora objašnjavati
fulala si poantu i ne daješ doprinos temi nego ju svodiš na natjecanje za miss simpatičnosti
sad vidim i ovaj post jer čitam odozgo hahaha ina33, pripametno moje, ostat ću ti u memoriji po tome kao Betina kava u Trstu hahah
Tako je, uvijek se trudim sagledat problematiku s više strana, imat dozu tolernacije i ne dozvolit isključivosti da me ograniči.
Ova tema mi nije tako napeta da bih po njoj nešto pisala, redovito je pratila, tu i tamo naletim.
Meni nije bolesno, ali mi je neshvatljivo kako netko nakupinu stanica može smatrati osobom?
Ja svog psa smatram osobom.
Mnogi bi se složili sa mnom, ali crkva ne. Jednom davno je jedan vjeroučitelj rekao mojoj kćeri da životinje nemaju dušu i zato ne mogu u raj.
Ima li nakupina stanica dušu?
Sent from my iPhone using Tapatalk
sad imam strašnu želju zahvaliti rehab što je shvatila i nasmijala se mojoj šali
rehab![]()
Meni to u Salvadoru deluje na lov na veštice.
Ono, nisi nešto politički podobna, muž ti nije platio reket mafiji ili tako nešto- kako ćemo ti se osvetiti?
Pa da, spontani pobačaj, eto ga, hajde ti ženo u zatvor na 30 godina!
Nismo ni mi daleko od toga samo ne koristimo (još) pobačaje, ali verujem da "napredujemo" u tom smeru...
Napisala sam "po mojem mišljenju", što znači da ništa ne namećem kao istinu već pišem svoje mišljenje
Pa evo još malo o mojem mišljenju:
Osobno, iako sam završila prirodno-znanstveni fakultet, do znanosti ne mogu držati kao do Božjih zakona. Znanost je prevrtljiva, danas kaže jedno, sutra već nešto drugo.
Da ne bi bilo zabune, nije to loše, znanost se bazira na tome da ne postoji apsolutna istina pa se kritičkim preispitivanjem dolazi do novih spoznaja.
Ali! znanost sve više dokazuje ono što nam Božji zakoni oduvijek govore. Današnja tehnologija i znanost je sve više u mogućnosti dokazati da ljudski život počinje začećem. To je trenutak kada nastaje genetski različita individua, u tom trenutku je određen spol, boja kose i očiju, otisci prstiju i sve druge predispozicije osobe. Riječi dobitnika nagrade na području genetike:
„Ne vidim bitnu razliku između rane osobe, koja ste bili za vrijeme začeća, i kasne osobe koja ste sad. Bili ste i jeste ljudsko biće. Ni u kojem vremenu, čovjek nije samo nakupina protoplazme. Svaki od nas ima vrlo važnu startnu točku, a to je vrijeme začeća, kada je sav potreban genetski materijal sadržan u jednoj oplođenoj stanici. Nema ni malo sumnje o tome i znamo da su te genetske informacije napisane na vrsti vrpce koju zovemo DNA. Prva ljudska stanica je najspecijaliziranija stanica pod Suncem. Nijedna druga stanica neće imati iste instrukcije za život tog jedinstvenog stvorenog bića. U prvoj ljudskoj stanici ima toliko podataka koliko ima pet svezaka Enciklopedije Britannice. Na kromosomima koji se mogu usporediti sa «mini-kazetama», zapisane su sve potrebne informacije za početak „karijere“ novog čovjeka. Te informacije su prisutne od prvog trenutka, ne nastaju postepeno."
No opravdavanje abortusa je zapravo političko pitanje. Ono se smatra „stečenim pravom“, a zapravo se kosi i sa moralom i sa znanosti. Pobornici takvih ideja neće prihvatiti niti jedan znanstveni dokaz a da o moralnom i ne govorimo da bi promijenili svoje stavove, već insistiraju na onome što im zakon dopušta.
Tu ponovo napominjem da JA MISLIM da sigurno postoje izuzeci gdje bi pobačaj bio opravdan, ali to PO MOM MIŠLJENJU sigurno nisu subjektivni osjećaji žene koja je neželjeno ostala trudna. Ti subjektivni osjećaji (bilo da je u pitanju financijska situacija, neprikladan trenutak, emocije…) vjerujem da se mogu riješiti na neki drugi način, odnosno da uvijek postoji neko rješenje.
A s desetogodišnjim djetetom ne bi trebalo razgovarati o nekim temama jer ne bi razumjelo.![]()
Kada smo već ostavili iza sebe činjenice pa pišemo mišljenja, evo i mog:
Ne mogu tvoje mišljenje da shvatim ozbiljno iz niza razloga.
Prvo, prirodno-matematički fakultet ima kod nas ogranke- fizika, hemija, matematika, geografija, turizam, biologija, ekologija, možda kod vas neke druge, ali rreći da si ga završila meni ne znači puno. Evo i moja seka i ja smo ga završile, ali ona je turizmolog i za biologiju se obraća meni, a ja njoj kad hoću negde da putujem.
Drugo, citirati nekog "naučnika" koji je dobitnik neke "nagrade" na području genetike, bez imena, prezimena, i navođenja nagrade, izvini, jesi ti sigurna da si završila prirodno-matematički fakultet i da si upoznata sa principima naučne argumentacije i naučnog citiranja, ako se već pozivaš na to da si naučnik?
Treće, jedna rečenica i to ključna iz tog tvog citata je potpuno netačna, što mi izaziva sumnju da je prevod možda pogrešan, volela bih da pročitam original.
I poslednje ali i najvažnije, o tvom mišljenju imam jaku predrasudu zbog jednog mog vrlo teškog iskustva, sa osobom koja mi je bila jako draga:
Osoba koja je godinama bila najdraži i najsjajniji biolog kog sam znala, je počela da deli mišljenje identično tvom o Božjim zakonima u momentima kada je dobila prilično ozbiljnu i sada već hroničnu psihijatrijsku dijagnozu. Do tada je njeno mišljenje bilo suprotno, celog njenog života.
Možda je u pitanju samo koincidencija i ja ne sagledavam stvari pravilno, ali oprostićeš mi možda moje predrasude, a možda i ne, nije važno.
Napisala si iDa si predstavnica saborske većine (možda i jesi, što ja znam, anonimni smo ovdje) to bi tvoje mišljenje moglo biti pretočeno u zakon, pa bi se onda tvoje mišljenje reflektiralo na svaku ženu, i onu koja ga dijeli, ali i onu koja ga ne dijeli.Takve pobačaje bih istog trena zabranila.
Ja nemam problem s nazivanjem stvari/pojava onime što jesu. Pa tako, pulinka je lijepo objasnila, da je embrij u svojoj biti parazit.
Kao što je i npr. svaki madež, tumor.
Ukoliko Cindy Crawford vrijeđa činjenica da ju je posebnom i slavnom između ostalog učinio i tumor, to ne mijenja tu činjenicu.
(Ne uspoređujem embrij s tumorom...)
Nisam završila prirodno-matematički fakultet, već jedan drugi.
Riječ je o dr. Jerome LeJuene koji je bio liječnik pedijatar, doktor znanosti i genetičar, dobitnik nekoliko najvećih nagrada na području genetike, bio je član Akademije znanosti u više država, pronalazač uzroka Downovog sindroma. Ja se ne bavim znanosti i to nije bit koju sam htjela time reći, a nadam se da nisam ni na putu za neku psihijatrijsku dijagnozu![]()
Možda je i krivo prevedeno, ne da mi se tražiti originalnu izjavu.
Mislim da tumori nikako ne spadaju pod definiciju parazita, oni nisu jedinke. A nekako ne rekla bih ni se plod igdje u literaturi stvarno definira kao parazit, ali evo, možda griješim.
Ja nisam ni mislila reći da su tumori paraziti. Nego da je madež tumor, a ne zvuči lijepo, kao što je i embrij, u svojoj biti, parazit, a isto ne zvuči lijepo.
Možda ga se nigdje ne definira/naziva tako, jer je očito tema ultra osjetljiva, ali on to je.
Posljednje uređivanje od Svimbalo : 13.07.2022. at 12:06
Uostalom, citiram, samo sam prepričala pulinkine riječiMožeš slatko reći da "embrion prima hranu isključivo preko trofoblasta i majčinog endometrijuma", ali organizam kojeg hrani isključivo tkivo drugog organizma je po definiciji parazit. Čak i kad je u pitanju ista vrsta. Imaš ribe kod kojih mužjaci parazitiraju na ženkama, i upravo se korsti termin parazitizam.
Misim da je pulinka biolog, pa joj vjerujem
Editiram u- biologinja![]()
Posljednje uređivanje od Svimbalo : 13.07.2022. at 12:17
Srednji link sam nešto zeznula, stopila sam dva linka u jedan, ugl. evo najstariji koji sam našla, iskreno mrzelo me dalje da tražim
https://www.cambridge.org/core/servi...a-parasite.pdf
Svi su o aspektima posmatranja fetusa kao parazita, ukratko i zbog načina ishrane i zbog načina života a i zbog reakcije majčinog imunog sistema na njega kao da je vid parazita.
I po stoti put, to ne menja ostalo što fetus može ( i ne mora) da bude.
Sad sam svima na ignoreu. Zrelo. Nimalo djetinjasto.
Hrabre sestre.
Fetus je parazit. Pas je osoba. Idemo dalje.
Dok se Pulinka zdušno trudi pronaći linkove koji potvrđuju njezinu bolesnu izjavu...
pulinka, iskreno, stvarno mi je u ovom kontekstu promašena ta prezentacija fetusa kao parazita
razumijem da u biološkom kontekstu, s obzirom na neke mehanizme, se može tako promatrati
ali u ovoj priči mi je stvarno promašeno
uostalom, onda je on parazit i u 39. tjednu trudnoće, znači li da ga je i tada u redu odstraniti?
Neka si, ja sam ipak htjela popraviti
Edit- uletjela tang
Posljednje uređivanje od Svimbalo : 13.07.2022. at 12:35
A kako se ja slažem s pulinkom, reći ću i da je smisao bio (moj smisao) napraviti jasnu distinkciju izmedju trudne djevojčice/žene i embrija, nije to argument za uklanjanje
Ako cemo fetus promatrati samo kroz prizmu parazita, onda mozemo i zenu svesti na biologiju i promatrati je kroz prizmu inkubatora. Nije li to upravo ono sto pro choicere ljuti i sto tvrde da pro lifer cine ?
Posljednje uređivanje od ina33 : 13.07.2022. at 12:41