Nisam znala
kamo prilijepiti ovo, a da ne otvaram novu temu. Naletila sam na članak o kvocijentima inteligencije sortirano po državama, totalno apsurdan, pogotovo jer piše o IQ-u.
Što je sve loše?
Prvo vidim - u naslovu veli Hrvati su po inteligenciji..., a test je rađen za države. Je l to bilo rezervirano samo za Hrvate? Koliko koljena nije smjelo biti zagađeno tuđim genima? Onda piše u članku ipak - Hrvatska je zauzela 17. mjesto u svijetu po IQ-u, a neke zemlje dijele isti broj bodova. Onda pogledaš izvornu tablicu pa vidiš da 58 zemalja (od ukupno 80) stoji ispred Hrvatske na tom popisu. Hrvatska stoji s još 5 zemalja na istom mjestu. Vjerodostojnost tih testova je upitna, ali kad je ovako neinteligentno napisano shvatiš da možda ipak ima smisla. Umjereni pesimist bi napisao samo 16 zemalja je lošije rangirano od Hrvatske.
Onda sam malo bolje pogledala tko je iza nas i shvatila da nema europskih zemalja iza Hrvatske. Onda sam još malo bolje pogledala i vidim da ima jedna! Srbija! Tad sam se sjetila naslova od prije par godina "Od Hrvata su gluplji samo Srbi". Pokušala sam ga pronaći brzinski, nisam našla, al naišla sam na
isto tako glup članak u večernjem, istog sadržaja objavljen prije 10.1.2014.
Na kraju sam shvatila da svatko može ispunjavati online taj test, da je uzorkovanje zbilja "inteligentno" osmišljeno.
I onda si mislim, a zašto sam ja uopće to išla čitati.