Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
E, ovo kao da sam ja pisala.... A isto tek sad dolazim u poziciju da kod svoje djece vidim nešto slično... Tek kad prevale desetu godinu polako se izgradi ta unutarnja motivacija. Vjerojatno ranije i nisu spremni, osim ako su baš baš onak istinski daroviti za nešto...
I ja se mučim s vrlo kratkotrajnom unutrašnjom motivacijom svog sedmogodišnjaka. Dakle, čekati do desete godine… mmm, nnnn, načekat ću se…

Prilažem zanimljiv članak suprotan onom o kineskoj majci (u Americi) i njezinoj lekciji tamošnjim roditeljima, ali se ipak nekako naslanja na nj (ne u smislu da podržava njezine stavove, već ukazuje na moguće zamke drugih metoda odgoja). Članak ste možda već vidjele, preporučio ga je Familylab (prema preporuci Juula) i nekako ga vidim na ovom topiću:

http://www.theatlantic.com/magazine/...herapy/308555/

Vrijedi ga pročitati, priča o relativiziranju sreće, uspjeha i potrebnosti učenja sukobljavanja i svladavanja (a ne izbjegavanja) problema. Ne mislim kako su djecu učili izbjegavati probleme, već kako su se roditelji pobrinuli da problemi i ne stignu do djece...