Mozda mineralna napravi da je mekanije, ne znam, probala bi.
Printable View
Mozda mineralna napravi da je mekanije, ne znam, probala bi.
Biraj onda jeftiniju ;)
apsu ajd probaj pa javi, jel se to da rezat?
a koje bi bezgluteisnko uzela ( mix B i slično) ili nešto od doma tipa kukuruz i slično
zasto jedete cisti gluten? Pa tu nema nista korisno ni zdravo, mozete tako narezati i malo papira, dodje vam na isto. :)
slažem se s Peterlin, ali možda je ipak riječ od bezgluteinskom brašnu tipa MixB i slični, koji u sebi imaju veziva tipa krumpir, lupinu i slično pa se od toga nešto umreži, jer im ti dodatci služe da proizvod izveden iz njega ima slična ( neki čak i ista) svojstva ko izradak iz standardnog gluteisko bijelog brašna
seitan=gluten
nema ali.
ja ?
ne , to mi brani vera ( usput moji ne smiju soju............)
osim ak bi tak nekaj proizlašlo od bažulja i tak nekaj sličnog
Sve je točno.
Zašto jedemo seitan je isto lako odgovoriti - jer nam se sviđa.
Frend je nekidan skoknuo do "Advent-a", firme koja uvozi glutensko brašno i ima predstavništvo negdje u Zagrebu. Vratio se s nekoliko vrećica brašna i pronio vijest da će Advent uskoro otvoriti dućan s proizvodima koje dilaju. Javim kad doznam više.
Ajde pitanje mene neznalice po ćem je to brašno glutenastije nego običnog iz dučana/mlina?
Advent ima odlične proizvode, baš mi je drago da otvaraju dućan :-)
Radi se o čistom glutenu.Teorecki se takav gluten koristi za popravljanje "tvrdoće" brašna od europske pšenice kod izrade finih peciva za koja treba tvrđa (bogatija glutenom) pšenica. To se najbolje rješava korištenjem američke pšenice bogate glutenom (Francuzi kažu da nema dobrog francuskog kruha bez američke pšenice), a ovako s glutenskim brašnom je jednostavnije.
Umjesto toga lijepo zamijesiš od njega seitan, skuhaš i guštaš na drugi način.
Bas sam s adventovim glutenskim napravila i ispao je savrsen, no, kako mi je to bilo i prvi puta da jedem seitan, ne sviđa mi se taj gumenasto/želatinasti osjet pri žvakanju.
Zakon.
Kod mene je to voda, u vodu začinska sol i začini (gro slatke začinske crvene paprike, papar, malo kumina ... dimljena sol ... ) dodajem brašno i miješam dok ne postane taman kompaktno i ne tvrđe od toga (da ne postane gumasto). Pustim poklopljeno na miru pol sata da se gluten poveže. Premijesim vilicom, poravnam i ostavim na miru 5 minuta. Zveknem u mirkovalnu na 5 minuta (taman da ne zakuha) da se fiksira oblik. Potom mogu kuhati kako me volja, ali obično u istu posudu samo dodam još vode (koju će seitan popiti) i kuham u mirkovalnoj na slaboj snazi pola sata (cijelo vrijeme nastoji izaći van -treba paziti da se ne zasuši).
Od 35dag brašna dobijem oko 85 dag neskuhanog seitan-tijesta, a po završetku kuhanja kad se napije vode oko 1kg gotovog seitana. Kupovni seitan je kompaktniji, ali ovakav mi više paše. Odlično podnosi smrzavanje i odmrzavanje pa još dok je vruć podijelim na "porcije", pobacam u vrećice za smrzavanje i kad se ohladi fiju u zasmrđivač.