ja stenlijke ne volim ni jesti
sama voda, nikakvog okusa
a i ne da se raskoliti
to nije šljiva, to je jad i bijeda u velikim gabaritima
ja stenlijke ne volim ni jesti
sama voda, nikakvog okusa
a i ne da se raskoliti
to nije šljiva, to je jad i bijeda u velikim gabaritima
Ima bečkog šećera u Hoferu u Brežicama.
Bistrica ima na svim placevima, pa sada im je sezona. Sve ono drugo što spominjete ja niti ne zovem šljiva
na kvatriću su 8 kuna
i, Nano, imaš pravo
ono su neki mutanti
Ne znam cijene jer sam ih ove godine dobila. Napravila dva puta džem ( u pekaču pa ga nemam puno) i dva puta kolač po receptu tu s foruma. Meni je predobar.
Obožavam bistrice .
Tražim recept za pekmez od šljiva bistrica. Jedne godine sam dobila od susjede domaći i bio je savršen. Tada nisam uzela recept, ona odselila i izgubio joj se svaki trag, a tako i svaki trag dobrom pekmezu. Ono što sam ja do sada radila, bilo je ukusno i nikad nije ništa ostalo, ali to nije bilo to, od boje pa na dalje.
Ovaj kakav bi ja je bio jako taman i nije bilo kožica, možda tu i tamo koja. Recimo, ko iz dućana. Budući da okus ne mogu prenijeti, to je sve što znam. Ako ima netko nešto....bit ću zahvalna beskrajno!
I još neke nedoumice: zašto se po nekim receptima u pekmez stavlja ocat? I koja je razlika u izradi pekmeza u loncu i pečnici? (možda su nekom banalna pitanja, ali mene zanima)
E, idemo od repa - u pekmez se ocat ne stavlja. Ocat se stavlja u džem, zato da šljive sačuvaju lijepu crvenkastu boju. Osim toga, dodavanje octa ubrzava proces kuhanja voća. U džem ide puno više šećera (1 kg šećera na 2 kg šljiva), cijelo voće (nemljeveno) i kraće se kuha.
U crni pekmez od šljiva ne stavlja se skoro ništa osim vrlo malo šećera i žličica soli (služi za otpuštanje tekućine).
Evo ti kako ja radim - nije to neki recept, ali može poslužiti.
5 kg šljiva - samljeti na flajšmašini ili u multipraktiku
do 1 kg šećera - ovisno o tome koliko je slatko voće, a taj šećer služi kao konzervans (sprečava kvarenje)
1 žličica (čajna) soli
Šljive očistiti od koštica i samljeti i posipati na njih šećer i sol, pa ostaviti da stoji nekoliko sati ili preko noći da otpuste tekućinu. Drugi dan staviti na vatru i kuhati (miješati kad počne kipiti) dok ne postigne odgovarajuću gustoću i ne potamni. Volumen se treba smanjiti na pola, čak i manje. Gotovo je kad se zgusne toliko se može potegnuti ravnom kuhačom po dnu da se vidi trag. Priča gotova!
Vruće puniti u sterilizirane staklenke (iz suđerice ili pećnice).
* * *
Ako želiš raditi pekmez u pećnici, sve ti je isto, samo se manje miješa (ali to šprica pa poslije imaš muku čistiti pećnicu).
Peterlin, na pekmezu od šljiva jednog proizvođača piše da od sastojaka ima samo šljive (a posebno je naglašeno i da je bez šećera). Je li to moguće?
Tnx! U principu sam tako obično i radila po tvojim omjerima, ali nisam ostavljala preko noći, nisam stavljala sol i moguće ne dovoljno dugo kuhala. Budem sad po tvom.
Jurana, je moguće je da pekmez bude bez šećera. Al Peterlin će ti vjerojatno više i stručnije od mene moći reći o tome.
Moguće je, kako ne! Ja sam ti mladost odradila kao sezonac u Podravki... Oni imaju taj crni pekmez bez šećera. Ja to doma ne radim jer je to muka, treba dvostruko dulje kuhati da što manje vode ostane, a meni se to ne da. Šećer rastopi tekućinu iz šljiva (isto kao i sol) i tako se ubrzava proces.
Ovaj je Donin. I dobar je! Puna usta okusa.
Isto ti je to. Tehnološki njima je to lakše napraviti nego nama doma. Moja baka je radila taj bez šećera, ali to se kuhalo cijeli božji dan.
viš nikad sol nisam stavljala, a u kaj ti sve stavljaš sol?
kaj ti kod višnji ne uzađe preveč soli, ja uvijek moram mislit gdi ću tak rano naćkoju jabuku da je zgusnem.
Ja ti obično napravim 2 u 1 - sirup i džem: višnje stavim pod šećer cijele, pa sok iscijedim (i to ispadne gusti sirup u koji eventualno dodam još malo šećera + limunsku kiselinu, pasteriziram, pa stoji cijelu zimu). Ocijeđene višnje zdrobim štapnim mikserom i skuham - zgusnu se relativno dobro, ali da, treba staviti koju jabuku ili onaj bečki šećer s pektinom.
Ne znam napamet točne omjere, ali provjerit ću pa napisati (daleko je do idućih višanja).
mi baš danas otvorili višnje, ja to radim od oka
cure, ja otvorila jedan pekmez (stoji od prošle godine) i ima malo plijesni (ništa strašno), nego smrdi nekako kao na sumpor?!?
što se tu dogodilo? očito je pokvaren ali baš da smrdi kao na sumpor?
Ovo sam jučer našla i odmah krenula napraviti.
Malo se nagnjaviš dok očistiš peteljke i propasiraš. ali rezultat je čaroban:-).
Hvala ti, Peterlin!
Nije mi palo na pamet ukuhavati grožđe, a već smo se svi zasitili jesti ga. Sad idem kupiti još šećera i nekoliko tegli, jer nemam u što staviti. Izabela je još na lozi, hrani sve susjedne pčele i ose (neka se i one oslade), a sad ću pobrati skoro sve i idem kuhati.
Jučer sam stavila 400 g šećera na 1l ispasiranih i procijeđenih bobica. A može i manje, jako je slatko grožđe ove godine.
Krasan tamno ljubičasti žele je ispao.
Stavila sam jedan Želin.
I napravila sam marmeladu ili kako se to već zove, od naranči i mandarina.
Trebala je kila jednih i drugih za litru soka sa pulpom. I 500g šećera. I Želin.
I već je nestala jedna teglica...
ja sam dobila hrpicu domaćih jabuka, dunja i krušaka, pa sam napravila pekmez/marmeladu. očišćenog voća je bilo oko 2 ,5 kg, na to sam dodala 600 g šećera i ukuhala. fenomenalno. a kako miriši...
a na dolcu sam uzela zadnje breskve i nektarine (samo zato jer su bile ultra jeftine) i od njih napravila sirup , a od ostatka ukuhala marmeladu. na 3 kile voća sam stavila nešto manje od kile šećera. mrak.
ja sam otvorila sezonu
napravila sam džem od jagoda s bazgom
jako mi je fin:njam:
ma nije još vrijeme za pekmez od jagoda, stigneš
još su i skupe, a i nisu još ono pravo zrele
ali imala sam cijeta bazge, a baš sam htjela napraviti taj džem jagode-bazga
napravila sam malu količinu, od 1250 gr očišćenih jagoda, 7-8 cvjetova bazge
i stavila sam prvi put džemfix
inače to ne stavljam, ali mi se žurilo
zapravo stavila sam (to sam od tebe prvi put čula)
šećer sa džemfixom
250 grama običnog šećera i 200 toga
Mmm, dobro zvuči! Imaš i recept za liker u toj kombinaciji: http://www.coolinarika.com/recept/li...agoda-i-bazge/
vidjela sam to, izgleda mi fino (ja ću ispasti glavni glavni alkić foruma :lool: )
ako još nabavim bazge mogla bih napraviti
Ne treba ti biti žao. Ja sam isto napravila jednu turu i ispao mi je jako rijedak.Citiraj:
aleksandra70vanja; prvotno napisa
ovo s bazgom zvuči odlično, ali ne znam hoću li imati prilike naći je još negdje a da nije centar grada
i ja radim puno likera - u zadnje vrijeme su mi najdraži onaj od kadule i od rogača. Orahovica i višnjevača su mi nekak isfurani, pa tražim nove ideje. I volim u sve staviti domaćeg limuna ( i to onako bogati) pa MM kaže da su mi svi likeri isti.
ja sam lani radila od koštice marelice
lažni amaretto
fin je
višnja je standard
drijenak ne mogu nabaviti, a rado bih od njega radila
isto sam u potrazi za mladim orahom
MM mi je za iznenađenje napravio medicu, i sakrio u dno ormara, ali sam je našla
još mjesec dana mora stajati
Bazgolada je zakon :)
Sestra i ja čekamo da malo padne cijena jagodama, a da ne ocvate bazga... Treba pogoditi ključni trenutak.
http://www.coolinarika.com/recept/bazgo-lada/
isse, Alex, već si počela s pekmezima :roll:, nabijaš mi kompleks...
ma rekla sam da sam uranila
uzela sam na placu vrećicu bazge (ne volim to inače kupovati, kad ne znam gdje je brano, ali mi se baka smilila, mada ga je vjerovatno ubrala kraj autoputa)
za liker
pa mi je ostalo nekoliko cvjetova koje mi je bilo žao baciti
nije još vrijeme za pekmeze
ma je. moja mama, koja oobilazi placeve, je našla marelice po 10 kn/kg. Je da nisu domaće, ali domaćim cijena nečće biti ispo 20 kn/kg.
JKa radim malo pekmeza, od voća na koje naletim jednu turu u pekaču. tako nemam gnjavaže niti sa kuhanjem niti sa čuvanjem pekmeza. sve se brzo pojede.
Iako su mi draži oni nakon ljeta jer uvije k smora donesem domaćeg limuna. tako mi je draži i taj liker s njim, ali u nedostatku imam nešto smrznutih kora tog istog domaćeg limuna.
Ovo za abzgu u džemu nisam znala, a baš mo prošli vikend nabrali bazgu za čaj. sok više ne radimo, jer ga nitko ne želi piti. čaj svi vole
Fala, ali nadam se da ne bude trebalo.
Ako sve bude po planu, sutra mi dolaze majstori montirati kuhinju. Jest da će potrajati još koji dan da sve stavimo u funkciju (moram zvati ovlašteni servis radi garancija aparata, da mi pokopčaju plinsku peć i suđericu) ali brzo ću ja natrag u sedlo, tralala tralala, tralala.... Offt. mm je upravo priveo kraju zadnju prošlogodišnju teglicu džema od jagoda, taman treba krenuti s novom serijom.
Želirni šećer http://www.modernakup.si/%C5%BDelirn...g-Agrana_72674, koliko ga se stavlja u pekmeze? Koji omjer? I gdje kupiti kod nas? Ima toga gdje?
I što mislite o jagodama s Dolca ili Trešnjevke? Čini mi se da su ove zagrebačke jagode što se prodaju na štandovima po Zagrebu puno ukusnije, ali su zato duplo skuplje! Imam ove godine u vrtu jagoda, ali svaki put uberem po malo, mislim da neće biti dovoljno za pekmez. Ili im još nije prava sezona?
ja sam neki dan prvi put kod nas to vidjela, od dr. oetker-a
http://www.oetker.hr/oetker_hr/html/...7lwcbp.hr.html
kako ne volim te želine, a nisam imala vremena za ukuhavati, onda sam napravila neki kompromis
na 1250 gr očišćenih jagoda stavila sam 300 gr običnog šećera, i pred kraj sam stavila 200 gr ovog za želiranje
ok je
ja jagode iz svog vrta ne bih koristila za pekmeze nego bih ih jela svježe
(pretpostavljam da ih ne špricaš)
joj aleksandra kak je to stara namjernica u našim dučanima,
ja uvijek kuham samo s šećerom običnim i sasvim je sve ok.
a jbg, nisam do sada vidjela, ne uzimam konzervanse, džemfixe i te stvari, ne idem na police gdje se to drži, pa mi je ovo jednostavno promaklo
ispričavam se za prenošenje starih vijesti:-)