Ja ću sad biti totalni partibrejker na ovoj temi, ali kad gledam iz perspektive sebe kao djeteta i moje mame, rekla bih da je svaki trud uzaludan. Tj., naravno da mislim da djeca trebaju imati neke navike i obaveze, ali to sve oko čišćenja, pospremanja, da si znaju sami pripremiti obrok i slično mi uopće ne spada u "pod mus", tj. nešto što bi potpisala da u svakoj obitelji djeca moraju nezaobilazno usvojiti. Kad im bude trebalo usvojit će. Tj. ne da ću ja to uvijek i zauvijek raditi umjesto njih, nego se neću gristi ako se njima nešto ne da, a nije o glavu. Recimo soba od Tančine cure. Ako je to njena soba, ako ne smrdi kroz vrata i nema drugih živih organizama, briga mene :mrgreen:. Mislim da se uopće ne bih uzrujavala, gunđala ili galamila. Btw. nisam vidjela fotku, ali znam o čemu se radi, nerijetko sam viđala takve sobe. Ja osobno o takvim ljudima mislim da su kreativci, a ne neuredni :mrgreen:. Što bi rekao Einstein... http://enlightenedmdphd.blogspot.com...irca-2003.html
Je, priznajem, lako mi je govoriti dok imam vrtićarce, i stvari se svode na "a daj si molim te sad sam uzmi vode". Igračke nekad kupi, nekad ne, a to ovisi naravno o tome je li meni stalno do toga da ih pokupi, ili se ni meni ne da trošiti energiju, niti na kupljenje, niti na razgovore i pregovore o tome.
Prvi sam ručak skuhala s 32 god. kad sam uselila s mužem u stan. Ne zato što mi ga je do tada kuhala mama, nego mi ga je kuhala teta u menzi ili ona teta iz dostave na poslu. Nije to mene zanimalo, nije me nikad bilo doma. Na faksu sam bila na faksu/u NSB-u od 8 do 8, pa još malo u Rupi. Poslije faxa sam odmah počela raditi, do 18h, pa još malo do grada na kavu... ko će doma kuhat, kome? :skitnica:
Čistila sam subotom ako mi se dalo, ako nije - nisam. Mama je čistila još rjeđe od mene. Moja soba je često bila urednija nego njihova spavaća/dnevna. Kad mi se na posao nosilo košuljice, sama sam si ih prala i peglala. Kad malo bolje razmislim, cijela moja familija je u tom nekom điru, i kod teta, bake je više nered nego red. Sve sami kreativci :mrgreen:. Nisu žene u mojoj familiji lijene, sve stalno nešto rade, samo to nešto nije baš čišćenje i pospremanje.
Nemam pojma kako će stvarno biti (javit ću vam za 10 godina), ali iz današnje perspektive, ne mogu si zamisliti da svog tinejdžera "naučim" da stavlja veš iz mašine u sušilicu (možda bih si trebala to početi zamišljati). Ne ide tebe Peterlin (it's not you, it's me ;)). Tj. hoću reći, ako bi to njemu bila strašna tlaka, a mene bi strašno uzrujavalo što on to nije napravio, a rekla sam mu... ja bih prije prestala to od njega očekivati, nego se stalno iznova uzrujavala oko toga.
Ide to od MM-a. U početku smo se stalno natezali oko kućanstva. I ja se non-stop živcirala i uzrujavala. Onda sam pročitala knjigu "Lijeni muž" i našla samo jednu pametnu unutra - moram promijeniti sebe. I sad sam ZEN. Ako mi se nešto radi "za njega/umjesto njega" napravim, ako mi se ne radi, ne napravim. Ok, moramo jesti, i trudim se da minimalno jedemo nezdravo (što pričam, svaki dan jedemo kuhano i "zdravo"). Ali sve ostalo mi spada u kategoriju "ne moramo baš sad ako se nikome ne da". Tako da, ako mi i klinci budu takvi da moram sebe uzrujavati da oni uzmu usisivač... ne mislim se oko toga uzrujavati. Ako mi se da usisat ću ja, ako mi se ne da, neću ni ja. Jednom će već netko.
Želim ih naučiti nekim vrijednostima, da budu odgovorni, bilo bi lijepo i da budu vrijedni, i ne želim reći da bi bila skulirana da lijeno leže cijeli dan ispred igrica, ali to sve sa kućanskim poslovima mi se ne čini toliko bitnim. Ako sa 20 godina budu htjeli kuhati ili naručivati pizzu svaki dan, čistiti svaki dan ili svake prijestupne - to je njihova stvar. Mišljenja sam da to što bi ih ja sa 13 ili 14 tjerala da usisavaju neće imati nikakav utjecaj na to koliko često će oni usisavati kad odrastu. Baš mi je neki dan rekla frendica kako nije oprala prozore otkad se uselila u novi stan (ima kojih 9-10 mj.) i da samo gleda kad će lijepo vrijeme da ona, mm i malac zbrišu van, jer ima traume od subota, kad su ona, sestra i mama svake subote morale samo čistiti, a nikad nisu nikud išli. Eto, neću da mi djeca imaju traume :mrgreen:.