Ti zelis reci da tvoj brat nije ulozio bas nista u kat koji zivi? Sve je bilo potpuno useljivo? Nije apsulutno nista ulagao u kucu u kojoj zive sve te godine?
Printable View
Što je pravedno, to bi se trebalo riješiti razgovorom, i tu su Rnjuskini roditelji zakazali. Ali, da je jednako uvijek pravedno, nije.
Npr., meni i mm su njegovi roditelji pomogli da riješimo stambeno pitanje. Njihova imovina je mnogo veća nego iznos kojim su nam pomogli. Ali, kako sada stvari stoje, sasvim je izgledno da njegova braća i sestre nikada neće raditi poslove kakve mi radimo i imati zaradu koju mi imamo.
Meni je sasvim logično da se svekar i svekrva pobrinu prvenstveno za njih i njima ostave više.
Bilo bi mi suludo da jednak dio imovine dobijemo mi, i npr. mm sestra koja zarađuje duplo manje od nas i nema riješeno stambeno pitanje.
Naravno da se život uvijek može preokrenuti, danas si na vrhu, a sutra si na dnu, ali mislim da ne možeš u ovakvim situacijama ukalkulirati sve do najmanje sitnice.
Ja bih na ovoj temi potpisala anabeg i sirius.
Žao mi je što se rnjuska osjeća tako povrijeđeno, ali mi je ustvari nejasna ta silina negative prije razgovora.
A čude me i komentari koji a priori staju na njenu stranu, a kako bilo tko od nas može znati cijelu situaciju?
Općenito, malo off, nazovite me naivnom ili kako god, ali ja ne bih mogla obiteljske odnose svesti na podjelu imovine i zakrviti se s nekim bliskim zbog kuće, stana ili građevinskog zemljišta.
Ali moram napomenuti kako ja u startu smatram da djeca ne mogu po difoltu polagati prava na roditeljsku imovinu niti njihovo vrijeme. Pa to možda objašnjava moj stav.
Ja znam situaciju gdje je čovjek koji je ostao živjeti s roditeljima i brinuo se o njima do smrti, plaćao pola rate kredita svom bratu za stan.
Npr, to mi je ok rješenje.
Rješenje se uvijek može naći ako su ljudi razumni i spremni za razgovor. I taj razgovor je jedina zamjerka koju mogu naći u ovom konkretnom slučaju.
Pa nije taj razgovor baš sitna zamjerka, ako su roditelji iza leđa autorice teme sklopili ugovor kojim su doskočili zakonu i na taj način osigurali sinu nasljeđivanje većine imovine.
Mislim, taj razgovor i jest bit ovog problema - što je autorica stavljena pred gotov čin bez objašnjenja, pregovora i prava glasa.
u principu i ja tako razmišljam,
nigdje ne piše da bih ja išta trebala dobiti (ja ne mogu zamisliti niti da će umrijeti)
neka odlučuje onaj tko je stvarao, mogu ostaviti i susjedu.
ali ne mogu reći da me ne bi povrijedilo
da danas sutra nakon smrti roditelja saznam da su oni nekakvim ugovorom sve ostavili bratu.
to govorim iz svoje pozicije, gdje su odnosi stvarno dobri,
u najmanju ruku bi me povrijedilo.
Ok, možda sam prenaivna i gledam svijet kroz ružičaste naočale.
Ja sam stekla dojam da su njeni roditelji tipovi koji smatraju da samo trebaju odlučiti što će sa svojom imovinom, i nije im palo na pamet da bi svojom raspodjelom i odlukom koju su sami donijeli, bez razgovora i dogovora, mogli nekoga oštetiti i uvrijediti.
Rnjusku nisu zaboravili - namijenili su joj plac. Da su je ostavili bez ičega, rekla bih da su stvarno imali zle namjere.
I rekla bih da je taj ugovor o doživotnom uzdržavanju njihovo osiguranje da ne završe zaboravljeni i ostavljeni pod stare dane, a ne način da doskoče zakonu i zahebu Rnjusku. Vjerojatno su sklopili taj ugovor s bratom jer on živi s njima i logično je da je on taj koji bi trebao brinuti o njima kad je već tu.
Ali, kako rekoh, možda sam prenaivna.
Pa kako ne, u zakonu piše.
Brat živi sa njima i već su mu osigurali stanovanje, a njoj su namijenili plac bez ikakve garancije da će joj zaista pripasti.
Da su se oni željeli dogovarati ne bi to radili iza Rnjuskinih leđa, ili bi rekli bratu kuća tebi plac - ali ne, oni su se potrudili sklopiti ugovor koji se (vjerojatno) ne može srušiti da bi sinu osigurali nasljeđivanje kuće.
Pa ne znam baš da je tako, niti mislim da je sklapanje tih ugovora između roditelja i djece nešto uobičajeno.
Niti se to baš koristi da roditelji ne budu ostavljeni na cjedilu. Oni slučajevi za koje znam da su sklopili takve ugovore sa djecom su to napravili baš zato da ostave jednom djetetu svu imovinu - odnosno da izigraju zakon.
A inače ljudi obično sklapaju takve ugovore sa ljudima koji im nisu uopće nasljednici, i to u situacijama kad nemaju nasljednike, ili kad su im nasljednici daleko pa se o njima zaista nema tko brinuti.
Slazem se sa tobom rehab. A kako sam i ranije napisala da ti roditelji vide i smatraju da njihov sin ne vodi apsolutno nikakvu brigu o njima sumnjam da bi im tako lako prepustili kucu i danas sutra brigu o njima. Rnjuska ne zivi s njima 24 sata i mozda ne vidi situaciju gdje su brat i sogorica uskocili starcima nego vidi i zna samo ono kad su nju zvali. Oko sebe vidim brdo primjeri gdje stariji ljudi do kraja drze za sebe grcevito sve sto su stekli iz straha ako podjele da ih nitko vise nece ni pogledati, tako da zaista mislim da njen brat ne zasluzuje to nebi ni dobio tako lako. Nepravedno je to da ona nije nista znala i da joj se radilo iza leđa, ali eto ne smatram nepravednim to da je jedno dijete dobilo kucu, drugo zemljiste. Tko zna mozda starci imaju i kakvu ustedjevinu i planiraju je ostaviti rnjuski. Ne bih ja tako lako odmah drvljem i kamenjem na starce.
Poslano sa mog LG-D802 koristeći Tapatalk
Rnjuska, a kako si ti uopće saznala za taj ugovor?
Vjerujem da u njihovu imovinu spada i neki dio koji su i sami naslijedili od svojih roditelja, po zakonu.
Istom onom kojeg su oni odlučili izigrati kad su njihova djeca u pitanju.
Disclaimer: ne znam detalje, komentiram samo kako to izgleda sa strane, ne sudim o konkretnim ljudima.
Evo ovako, točno ovako i ja razmišljam.Citiraj:
nigdje ne piše da bih ja išta trebala dobiti (ja ne mogu zamisliti niti da će umrijeti)
neka odlučuje onaj tko je stvarao, mogu ostaviti i susjedu.
ali ne mogu reći da me ne bi povrijedilo
da danas sutra nakon smrti roditelja saznam da su oni nekakvim ugovorom sve ostavili bratu.
to govorim iz svoje pozicije, gdje su odnosi stvarno dobri,
u najmanju ruku bi me povrijedilo.
Mene je mama nekoliko puta u životu baš jako povrijedila nejednakim odnosom prema meni i bratu, tako da znam osjećaj nažalost. Kod mene nije bilo ništa materijalno u pitanju.
možda i griješim, nadam se da griješim o bratovoj brizi o starcima. tako sam zaključila jer brat i žena idu u trgovinu i ne mogu povesti mamu već 10min poslije ja krećem s dr.kraja grada da ju vozim u istu trgovinu i to ne jednom. starci krece MM i ja dolazimo micat namještaj ne brat odozgor. Brat i zena stalno podbadaju starce i ismijavaju, a starci stalno letaju za njima. Ni meni nije logično, ali je tako. žele im se dodvoriti i umiliti na sve načine.
Prema bratu ne osjećam netrpeljivost već ljutnju i razočarana sam i sad sve gledam iz nekog dr.kuta. i da ima tu gorčine, jer sad vidim 1001 stvar iz novog kuta i neke stvari su jasnije.
Je uložio je. Starci mu kupili parkete i pločice. njemu se nisu svidjele pa je kupio druge. I ja sam starcima kupovala neke stvari za njihov kat, a on nije ništa. Njegovo ulaganje je zanemarivo. ne samo da sam i ja ulagala već i svaki mjesec plaćam stanarinu, on ne. ne želim sad secirati u nedogled. Bit je ŠUTILI SU I TAJILI. I da su mu psa ostavili, ako je obiteljski pas red je da mi se bar javi.
eh to je ta sinomanija duboko ukorijenjena u nekim ljudima,
teško da ćeš tu nešto moći napraviti.
nikada neću zaboraviti kako je jedan susjed rekao,
nakon što je imao troje unučadi od kćeri,
kad mu se rodio unuk od sina da je tek tada osjetio da je dobio pravog unuka :roll:
Ovdje je obrnuto. Nemam riješeno stambeno pitanje. Brat ima dobar i siguran posao primanja koliko MM i ja zajedno nećemo nikad imati + primanja NJŽ. odnosno njih dvoje imaju 3x veća primanja od nas. I njegova primanja ne želim uplitati u ovo (samo vučem paralelu s tvojim primjerom) to je njihova stvar.
Je, meni moja baka ( koja me inace voli i obozava) nije ostavila nista jer sam zensko i jos sam se ( I) udala.
Nije bitno to sto mi obitelj nije miraz dala niti svadbu platila, ali kad se imovina djeli tada moze po starniski. :D
Nije ti jasna negativa??? Tajili su mi i kad sam im rekla da su me povrijedili i dalje se isto ponašaju tj. kao da nije ništa bilo. eto ja se malo naljutila pa će me proći. Nisu ni pokušali objasniti zašto su mi radili iza leđa.
ovdje se ne krvi zbog imovine već izgubljenog povjerenja i manjka osnovnog poštovanja da mi se bar kaže. Ne treba mi njihova imovina i nisu mi duzni ostaviti ništa, ali dužni su me poštovat bar kao ljusko biće, ako ne kćer.
Ma ja nisam bas mogla iscitati iz tvojih komentara da tebe samo i iskljucivo boli to sto ti se radilo iza leđa, nego i to koliko sto vrijedi ili ne vrijedi. S jedne strane ispada da si im jurila i pomagala dok je postojala nada, to jest dok si vjerovala da ces ti dobiti ostatak kuce.. sad kad nije tako ljuta si i ne treba ti nista. Ako grijesim ja se ispricavam.
Poslano sa mog LG-D802 koristeći Tapatalk
Mislim da čak ne mora nužno biti "sinomanija".
Uvijek možete naići na roditelje koji izuzetno preferiraju jedno dijete, makar im je drugo puno više na rasplaganju.
Bila je i serija na tu temu, kako se ono zvala? Majka, odrasli sin, i drugi obožavani sin kojeg nije briga?
Everybody loves Raymond :mrgreen:
Ha ha pa mislim da se prigodno zvala Mother&Son
Gle mene lude. Pomislila sam da možda krenemo raditi kuću u dvorištu. mic po mic. i idem vidjeti ima li dovoljno placa za kuću pa ako ima da pitam slažu li se svi s tim. A ono šamarčina da mi se doslovno zavrtilo u glavi. Uknjižen ug. i na kući i na dvorištu, na svemu.
Pa nisu oni njoj ostavili taj plac! Di to pise? Taj plac nasljeduje prvo bracni drug pola, i djeca po cetvrtinu, sta ne? . I to tek kad neko umre. Sto moze bit i za 20 godina.
Ja smatram da roditelji nisu duzni rjesavati nicije stambeno pitanje niti ostaviti ista ikome nakon smrti. Ali ovi roditelji to smatraju! Oni su sinu osigurali stan sada i kucu nakon smrti. lmaju potpuno pravo na to, ali to nije nacin na koji funkcioniraju dobri obiteljski odnosi, pa onda ni ne moze ova strana koja je 'ostecena' bit optuzivana za iskrivljeno shvacanje, kad nije to od nje poteklo. Da, nerijesena pitanja u vezi imovine mogu dovesti do razdora izmedu brace i sestara, a ovo kao nije poticanje razdora?
Ja ne kuzim kako ti roditelji mogu mirno gledat u oci to dijete. Nije ni cudo da su joj tajili.
Nisam im pomagala očekujući materijalnu korist - to su mi roditelji, ali nisam ni očekivala jednu vrstu izdaje. Samo da su sjeli i porazgovarali. Vrijednost sam napisala zbog šire slike. Daleko sam ja od materijalista. Imam puno manja primanja i nikad mi nije problem dati starcima i sl. dok brat svoje novce cvrsto drži. i sve to nije bitno. jer da je onda bi se moglo riješiti samo razgovorom i pravednijom podjelom. ovako kako sad osjećam nema popravka jer ono što su uništili nikakvim zemljištima, kućama, novcima ne mogu vratiti.
Ono što me sad muči je: je su li svjesni koliko su me duboko razočarali i povrijedili ili su tajenjem mislili izbjeći posljedice tog što su napravili, a sad kad znaju da znam moji osjećaji su im prihvatljiva cijena za ugoditi sinu i snaji. Jer nisam sigurna da su bratu uopće rekli za naš razgovor i da ja znam za ug.
Pitala bih ako za to postoje uvjeti, dovoljno kvadrata. to mi je bila jedna od opcija, ništa sigurno i definitivno. naravno da ne bih ništa poduzimala bez razgovora. zašto da pričam i dogovaram, ako nema mjesta za kuću?
provjerila sam na netu za par sec, nisam išla po grutovnici. to sam onako uz put uz kavu : idem vidjet koliko ima mjesta.
Pa ne znam, meni je logicno da prvo sa roditeljima razgovaram o ideji da sa suprugom gradim na NIHOVOM zemljistu.
Nakon toga bih isla gledati uvjete gradnje...