baš me nasmijalo, mislila sam da si to ti tako napisala :lol:
Printable View
baš me nasmijalo, mislila sam da si to ti tako napisala :lol:
Ovo sa subkulturama je vrlo vjerojatno točno, podjela na hašomane i šminkere je recimo u moje vrijeme bila vrlo izražena.
Onda su se pojavili oni novi romantičari hahaha - sjećam se kako je jedna moja prijateljica imala okršaj u školi jer su procjenjivali da li je ona ili nije nova romantičarka.
Ali slabo je i toga bilo kod mene u SŠ, mi smo uglavnom bili nerdovi.
e, neoromantičari su kod nas bili jaaaako izraženi u 2. srednje, kada je must have bila košulja sa milijun volana...
te cure su pokupile najzgodnije dečke u školi
On topic. Mene nisu naglas ismijavali niti mi se rugali, ali nisam nosila marke, čak mi je i baka šivala neku robu, i sjećam se prolazaka pokraj grupice popularnih curica, i tih prezirnih pogleda i došaptavanja. Napominjem da je dosta baka u mom kraju imalo talijanske penzije i da se u Trst išlo na tjednoj bazi. Uglavnom, u školi nisam baš patila od viška samopouzdanja :/
Ali danas, te nekad popularne cure su mahom propale i oronule, u poslu neuspješne, iza njih bračni brodolomi... Ne znam, kao da je ta popularnost uzela svoj danak :/
Nisam htjela generalizirati, ali nisam ni pretjerala u opisu, pa su me zato zanimala iskustva.
Kod mene u djetinjstvu nije bilo klasnih grupiranja, ali bilo mi jest od 6.r. teško što često imam second-hand (sestrinu ili tko zna čiju) odjeću, a moja se frendica oblačila u Londonu (jer je tamo imala rodbinu koja joj je slala pakete, uključujući i Barbike, mini HI-FI i sl.) i znala me opandrčit - joj, pa kako to izgledaš, nemaš neku noviju majicu i sl.
U srednjoj je najpopularnija cura bila jedna imućna osobenjakuša koja je hodala u doslovno dva para traper-kombinezonki + 2 košulje naizmjenice) pa valjda...dvije godine. E onda sam shvatila da nije u krpama sve i počela slijediti njen stil i razvila ga do maminog bijelog vjenčanog kaputa na jedne jedine(naslijeđene) Lee kombinezonke :mrgreen:.
Vjerujem da danas postoje itekakve klasne razlike, ali se toga stvarno ne sjećam iz svog školovanja.
U osnovnoj je odijevanjem odskakala jedna jedina učenica kojoj su vanka kupovali robu. Uz to, u moje vrijeme (barem u nižim razredima) su se nosile kute.
U srednjoj smo opet bili svi isti, rat nas je izjednačio.
Popularnost, posebno kod muških, se stjecala nedisciplinom :mrgreen:
Ne sjećam se nikakvog maltretiranja drugih u razredu ili okrutnosti prema pojedncima iz bilo kojeg razloga.
Doduše, i ja se ponekad zapitam jesam li bila u skupini okrutnih pa zato nisam primjećivala maltretiranja (ma nisam, znala bi valjda).
Ulet, kršitelj koda :lol:
uuuuuuuu apri, pa ti reklamiras hi_pp!
a mislim si... ako ne mogu protiv, mogu se pridružiti...
Joj i te kute, pa kao da su sve bile jednake. Neka djeca su imala kute iz Name, a jedna bogata curica u mom razredu je imala kute iz fancy dječjeg butika "Jasna" - bio je na Britancu, ne znam sjeća li ga se netko iz Zgb.
I ja sam imala kutu iz Jasne, ali moja je bila sa greškom pa smo ju dobili sa velikim popustom.
Eto, moja mama je uvijek bila zrihtana i snalažljiva. Da sam barem to od nje naslijedila.
Jasna je prvi butik u kojem je meni mama nešto u Zagrebu kupila!
tregeršos od tamnoplavog samta i srvenu i narančastu košulju
LOOOOL
kuta, jutranka, naravno
Meni je mama uvijek kupovala robu sa greškom u toj Jasni haha - ali, dobro, valjda je nekad bilo nešto i bez greške.
Ali sjećam se kako bi ta bogata curica i ja imale iste stvari, a ona je bila tanka i mršava pa joj je sve super stajalo, a na meni bi pucalo hahaha - eto, nije sve niti u finoj robi.
A Mungosice? 8-)
I onaj dućan u Draškovićevoj s ogromnim plišanim medvjedom (zecom?) na ulazu? Sjećate se toga?
Mungosice :lol:, i one bež plastične čizme s visokom bijelom petom (platformom).
Sad mi zvoni da smo imali jednom davno ovakav sličan nostalgičan topic .
Zeko? Naravno.
Kako vi to sve znate?
Ja se sjećam samo da sam na veziljskoj izvezla bijeli cvijet na kuti, pa mi je bila sve fina.
Kod nas je najpopularnija butiga u to vrijeme bila Marđino, oni su i poslije bili nešto popularni ako sam dobro pohvatala, imali su butik u Vlaškoj ili tako nešto.
I sjećam se kolekcije nad kojom sam slinila, cijele lepršave i tilaste, a sve u boji breskve :)
Tamo smo kupovali kao svečanu robu za neki ples ili tako nešto.
I sjećam se jako popularne butige od cipela koja se zvala Footloose. I moje sreće kad mi je mama tamo kupila cipele, s pločicom, ajme :lol:
A ovo ostalo - nemam pojma gdje sam se oblačila.
Ja fakat slabo pamtim
Eto, mungosice su bile domaća proizvodnja i nisu bile skupe. Jedno vrijeme u mom razredu nije bilo djeteta bez mungosica, bile su kao dio školske uniforme. :lol:
S druge strane, kod mm-a su mungosice bile statusni simbol, a njegovi nisu imali love da mu ih kupe. I on je molio, molio i molio dok ih na kraju nije dobio. Ironija je bila u tome što su ga, nakon cijele te muke, žuljale.
Mima, Zeko, tako je.
a kod nas su mungosice nosili šmokljani (i ja među njima, iako mislim da nisam bila šmokljanica)
jerbo su to bile nešto kao ortopedske cipele
Šta su ono mungosice?
A plastične bijele čizme do koljena s platformom, pa to su mame nosile, zar ne? Toga se sjećam.
Ja se sjećam te trgovine sa zecom, jer me fascinirao. :mrgreen:
Ostalog se također ne sjećam. Ponekad, kad sam bila dulje kod bake i dede, bih s bakom otišla u Kutinu ili Sisak, pa bi mi u tamošnjim robnim kućama kupila poneki komad (jednu jaknicu iz tog doba - a ja sam doooosta starija od tebe, Pčelice :mrgreen: - je nosila i moja Fiona :heart: ).
Ja se ne sjećam plastičnih čizmica s platformom. :?:
Ja se sjećam jer je to očito bilo važno u mojoj obitelji. Moja mama se jako voljela rihtati - u penziji se totalno promijenila, za ne prepoznati. Mi smo išli redovito i u Trst u shopping. A u Zagrebu se tek sjećam maminih obilazaka butika, npr. šivanja kostima kod Krivićke na Krvavom mostu, to je stvarno bilo kao češka komedija.
Mungosice su vam, cure, dječje cipele nekog tada domaćeg proizvođača.
Radile su se u niskoj (ispod gležnja) i visokoj varijanti (gležnjače). Bile su u kombinacijama svijetlosmeđe, tamnosmeđe, svijetloplave i tamnoplave. Možda su kasnije dodali još koju boju, ali u vrijeme kad su bile popularne u mojoj školi, to je bilo to.
Neki modeli su se vezali, a neki su bili na čičak. Bile su čvrste, kožne cipele, s ortopedskim uloškom, praktički neuništive.
Kasnije smo se prebacili na Kickersice, nemam pojma zašto. (Jesu li se mungosice uopće nastavile proizvoditi? Sad sam pokušala izguglati koju sliku, ali bezuzspješno.)
moje su bile niske, na čičak, tamnoplave sa smeđim remenima
moraju biti negdje na fotkama na fejsu
na onoj stranici `80.e
Ja se sjećam mungosica ali se ne sjećam da su bile pitanje prestiža, nego više šmokljanske.
Ali Kickersice, to da, one su bile prestižne. A bile su i super, evo i sad sam se zaletila pa kupila Kickers cipele pred par godina, i ove sadašnje su mi grozne.
Pa koje ste vi godište???
Babe :-P
Ja sam '76 i nisam nosila te čizme.
Nego cipele s onom metalnom pločicom na prstima.
A kasnije su must have bile starke, bijele obavezno, a ostale boje - što više to bolje.
I dalje ne znam što su mungosice.
kao i uvijek, svaki anti-šoping topik završava s tim što je tko imao i gdje je to kupio, u prošlosti il sadašnjosti :mrgreen:
čokolada, nije bilo tako davno i isto je počelo s kritikom današnjeg konzumerizma, ako se dobro sjećam :lol:
a gdje je nestala marina???????????
na FB-u su joj napravili i grupu podrške.
Aha, mungosica se ne sjećam.
Mislim da se to u moje vrijeme nije nosilo :)
Pa da, nisu bile prestižne, ali zaista su ih svi imali (ajde, 80% razreda). I djeca s puno love i djeca s malo. Što vam znači to "šmokljanske"? Isto što i huliganske?
Kickersica se ne sjećam kao prestižnih (iako su se kupovale vani) i slažem se za ove nove. Kupila sam si jedne u trudnoći da imam udobne tople cipele i ništa od toga :nope: , neudobne su i hladne.
Čini mi se da sve to skupa polako vodi onoj situaciji kad se točno zna u kojim predgrađima koji sloj društva živi i kad su jedni od drugih ograđeni rampama i kad se neće moći dogoditi da kraj jednog imućnog poduzetnika u susjedstvu je siromašni Rom sa osmero djece.
Znat će se tko ide u koju školu prema imovinskom i platežnom statusu roditelja tako da neće doći do miješanja jednih sa drugima.
Tužno, ali nerijetko za vidjeti na Zapadu.
I otkad to Zara, H&M pa i Bambi nisu marke?
Jedino što mene sad ful muči je kako izgledaju te mungosice :mrgreen: