Ma zafrkavala sam se s ovim gledanjem maturanata, samo želim reći da ne želim da jednog dana misli da ima samo pravo dobivati, a ništa ne davati
Printable View
Ma zafrkavala sam se s ovim gledanjem maturanata, samo želim reći da ne želim da jednog dana misli da ima samo pravo dobivati, a ništa ne davati
OT i onda odlazim:
Još jedan primjer - u Britaniji djeca u javnim školama (državnim) u opće nemaju udžbenike jer to bi ometalo njihovoj kreativnost.
To mi je recimo ekstremno - i možda donekle kulturološki jer je sustav privatnih škola dosta uigran u toj zemlji i potiče da se njihovi društveni slojevi ne miješaju, što je tamo duboko usađeno u kulturi - ali ovo svi moraju isto čitat, isto raditi, isto... meni je više odraz tranzicijskog društva.
sad sam išla baš malo gledati kurikulume najboljih engleskih privatnih škola.
koje eto, nekako ne misle da ubijaju kreativnost djece propisujući im "reading lists". đizs, naši gimnazijalci bi se smrzli da moraju sve to pročitati :-o
itekako potiču kreativnost, ne brini, koji je to nivo škola, znanja, pedagoških metoda, drama, arts, science, samo vako preko neta ostaneš :-o
nažalost, dostupno samo odabranima...
mislim da je ovaj komentar pobune ovogodišnjiha maturanata ipak najbolji: http://www.24sata.hr/nik-titanik/dnevni/2059
:lol:
Nije hrvatski jezik, već matematika, i ja sam sad znatiželjna: kako vi rješavate zadatak s plesačicama folklora?
I nije mi jasno što njima nije jasno, možda fali dio zadatka?
Evo i ovdje: http://m.slobodnadalmacija.hr/Novost...3/Default.aspx
Ni meni nije jasno što njima nije jasno, ali nije mi jasno ni kako to može biti zadatak na državnoj maturi, znači, s kraja srednjoškolskog obrazovanja?
Ono što mi se dodatno ne sviđa su izjave pojedinih maturanata (iz ovog drugog linkanog članka):
"Išao sam na pripreme koje sam platio tisuću kuna. Očekujem ocjenu vrlo dobar"
"Nadam se da ću na maturi iz matematike dobiti trojku. Bila sam na pripremama i potrošila sam dvije tisuće kuna samo za taj jedan predmet"
Ima toga još, ovo su samo primjeri. Ili ja živim u neznanju, ili se dosad ocjene nisu mjerile novcem potrošenim na pripreme :zbunj: I zar bi plaćene pripreme trebale biti garancija prolaska s određenim uspjehom?
Također je indikativno da oni koji su polagali razinu A nijesu imali primjedbi.
Pitanje je kako je zadatak stvarno bio napisan, meni se čini da im nije jasno može li se od ukupnog broja plesača sastaviti sedam mješovitih parova ili sedam bilo kakvih parova.
ahahahaha
Mene bi isto zanimao originalni tekst zadatka. Ako je naglašeno da su mješoviti parovi u pitanju, onda nema dileme. Samo kako takav zadatak za valjda 2.r.OŠ može doći na maturi?
Ma nemojte se ljudi zezati... pa to su zadaci koje rješavaju učenici osnovne škole. I još špotam mlađega da mu ne ide sjajno ako dobije četvorku na testu.
Ali bojim se da je to problem cijelih generacija - profesorica matematike je baš rekla da im sve teže ide zaključivanje.
E ali oni tvrde da nije bilo zadano da su parovi mješoviti.
mislim da sam na netu našla ispravan tekst zadatka, a i ima mi logike.
dakle, slobodan tekst zadatka bi mogao ovako glasiti - sve skupa je 7 parova, a ukoliko su parovi mješoviti onda su 4 djevojke višak. Koliko je sve skupa djevojaka?
ovako postavljen zadatak je razina matematičkog klokana (klokan voli ovakve zadatke :mrgreen:) za treći osnovne :mrgreen:
svake godine na halabuku oko mature mogu napraviti :roll::nope::o:oklagija:
ovo s plesacicama necu komentirati, ali cu komentirati da su svi isli na pripreme, dali neku lovu, i pazi sad oni njima daju drugi tip zadataka :drama:, ma najbolje da im se da lista 100 zadataka i nek nauce napamet, ali eto mijenjat ce se samo brojke. mada i tad sumnjam da ce prolaznost biti 100%
a jos jedno pitanje koliko je njih prije nego li se i pocnu zaliti na HJ, procitalo sve knjige iz lektire?
spajalice, misliš da mi ne bi isto to napravili, u naše vrijeme :mrgreen: e da smo imali fejs, forum.hr i twitter :mrgreen:
začas napraviš grupu i organiziraš akciju "ajmo zatrpat ministarstvo mailovima".
mi smo između sebe mrmutali o maturi, kao uostalom i oni danas, samo net je net :-/
a ima i duhovitih komentara, šta je je, nasmijah se dobro s njima :lool:
Ako parovi ne moraju biti mješoviti, onda nitko ne bi ni ostao bez para (jer bi te 4 djevojke formirale 2 para).
Ali treba ČITATI zadatak...
Prof. hrvatskog jezika nedavno je u školi provela provjeru čitanja (na glas i u sebi) kod šestaša - rezultati su bili neugodno iznenađenje.
Vidim ja kod svoje djece da nemaju strpljenja pročitati treći red, dva još nekako, ali treći.... Nije ni čudo, kad im vidim sms poruke - hrpa kratica. Sve to dođe na naplatu...
Ovakav zadatak ima maalo više smisla, onako kao su novine prenijele bi bilo stvarno prelako.
Treba čitati, ali je moguće i da je zadatak zaista bio neprecizno postavljen - ne znam jer nisam vidjela točan tekst.
No već i u nižim razredima OŠ se događa da su matematički zadaci riječima neprecizno postavljeni.
iz iskustva mene kao studenta i mene kao asistenta, mogu ti reci da je razlika ogromna. sad ti se dodju svadjati jer oni vide da si im mogao dati "bar" pola boda na nekom zadatku, jer taj dio je tocan, a to sto su zbrljali na kraju koga briga. i tako pol ovdje pol ondje i sl. dodjes do prolaza.
a komnetari su zabavljajuci priznajem i sama kratim vrijeme na njima :oops:
Točan tekst zadatka na ovom linku: http://www.index.hr/vijesti/clanak/o...le/750081.aspx
Pa eto, i nije precizno zadan.
Ma kako nije precizno zadan, pa sve je jasno :zbunj:
Čitam i ja nekoliko puta i zbilja ne vidim nejasnoću.
Meni je dio "od ukupnog broja plesača i plesačica moguće je napraviti sedam parova" nije precizan jer ne kaže kakvih parova - mješovitih ili bilo kakvih.
tu je ključna riječ "ukupnog". a na početku je navedeno da je cura +4. i kad uvrstiš "drugo moguće" rješenje, jasno je da je to pogrešno.
upsić, stvarno :o
Ma zapravo, objasni, smotala si me.
U prvom dijelu rečenice piše "plešu li u mješovitim parovima, 4 su plesačice bez svojega para...", a u drugom dijelu stoji "a od ukupnog broja plesača i plesačica moguće je napraviti 7 parova..." .
Da se mislilo na 7 mješovitih parova, ne bi rečenica bila tako napisana, nego ovako:
"plešu li u mješovitim parovima, moguće ih je napraviti 7, a 4 su plesačice bez svojega para".
Zato su naglasili "ukupan broj". Ukupan broj ne može biti bez ove 4 plesačice.
Ulogu igra i veznik "a" jer naglašava da drugi dio rečenice nije u vezi s prvim. Inače bi pisalo: Plešu li u mješovitim parovima, 4 su plesačice bez svojega para pa parova ima 7 " .
Ako su parovi mješoviti onda je ukupan broj plesača i plesačica 18, a od tog broja se može napraviti 7 mješovitih parova.
Dakle nije jasno da je rješenje 11 plesačica pogrešno.
I ja sam zadatak shvatila ovako kako ti pišeš, ali ne bih rekla da je precizno postavljen.
Po meni je zadatak precizno postavljen i jednostavan, rezultat je 11
To gdje je veznik "a" i kako ce utjecati na recenicu, ne bi valjda bilo ni iz hrvatskoga za b razinu, a ne iz matematike.
mozda ce ipak, zbog stvarno velikog broja ljudi koji su krivo shvatili, priznati oba odgovora, priznati i 9 i 11
da, postavljeno je možda da zavede, a ja ne znam kakvi zadaci trebaju biti na maturi. meni je taj veznik i riječ "ukupno" dovoljna za logički zaključak.
ovakvi zadaci su i na onim PISA testovima i to je sasvim ok. nije ok da se u gomili matematičkog gradiva kroz osnovnu, a pogotovo srednju školu ovakvi zadaci skroz zanemaruju. javljaju se eventualno u osnovnoj školi u grupama za "napredne" među onim zadacima koji se rješavaju bez olovke.