:lool: ovo bi moglo postati zabavno
nije mi samo jasno, tko je trebao oprati ruke? beba?
Printable View
evo, dok ne ode u kupus, samo da kažem sirius da bi moju mamu valjda s metlom tjerali u penziju :mrgreen:. da joj se nije lani pružila dobra prilika koju je iskoristila, s 63. godine.
no, kad ju vidiš, punu energije, života, znanja i iskustva isto mi je nekako...neracionalno :lool: da živi na teret društva.
a što se tiče dojenja u javnosti, prije djece bih vjerojatno potpisala i rudanicu i bugi vugi. to mi je bilo, onako, čudno. al sila boga ne pita, brzo mi je prestalo biti čudno :mrgreen:
da, skuzila sam da je tema otisla u smjeru feminizma, al ja sma bila na tek na prvoj stranici!! :mrgreen:
sorry za skretanje nazad, no eto, definitivno se ruke trebaju prati prije dojenja. Zakaj je to cudno?
Ruke se trebaju prati i prije sjedanja za stol restorana ne samo onih koji doje , pa eto...
pa u principu i nije nužno oprati ruke prije dojenja :-/
šta, pa ne moraš ni dirati bradavicu, da bi ona došla bebi u usta.
bugi, vidjet ćeš kad budeš imala dijete, ukoliko ga budeš dojila (u međuvremenu ti želim mirnu i ugodnu trudnoću :love: ).
Majka će oprati ruke po potrebi, ali ionako neće dirati bradavicu. Dijete je svoje prste ionako imalo u ustima, ako si mislila na dijete.
A kad je gladno, odgađanje dojenja, trčanje u wc i pranje ruku može samo izazvati plač nakon kojeg se dijete možda neće tako skoro smiriti. Krasna zabava za sve u restoranu, pogotovo majku.
Takav pogled na dojenje tjera žene da izaberu između mlijeka u prahu i zatvaranje u 4 zida. I to je prijetnja ravnopravnosti žena koje ipak žele roditi i dojiti - društvo sa svojim predrasudama, a ne samo dojenje.
jao, pa neces ga pustat po tramvaju da puze, ili po cesti.
Nije nitko primijetio da su ulice prepune pseceg izmeta, na koji se uredno ugazi, pa kisa padne i sve fino razmoci.... to je barem ovdje kod mene tako. Ruke su najveci izvor zaraze, zar je to novo? No dobro, ovo je definitivno skretanje s teme!! Ajmo prestat o rukama, vidim da mnoge zene izlaze iz wc-a i ne peru ruke, u restoranima, tako da....je... ne moraju se ruke prati... al ono, ja ih upravo zbog toga perem nakon sto se rukujem s ljudima :lol:
PA stvarno ne treba o rukama, nisu navodno zmazane ruke te žene bile razlog za muk za stolom kad je krneula dojiti.
Ma da , vjerojatno je ljudima bilo cudno uopce vidjeti cin dojenja.
jednako kao sto meni -nije.
cuj, bilo nas je desetak, musko-zenski, mladi svi, ajde nazovi "moderni ljudi". al ocito ne dovoljno moderni.
sad tu upadam ko marsovac, jer pojma nemam o dojenju, no po meni laiku, je gola zenska dojka sexualni objekt, bez obzira sto je u tom trenutku ona ponudjena djetetu a ne meni ili mom muzu. No mozda je to moja slabost prema zenama :) muski su definitivno zinuli. Pa ok, nitko nista nije rekao, dakle prihvatili smo. Al ja cu ipak imat neku gazu sa sobom, pa ne zelim ni ja pokazivat svoju dojku i da se nekom frajeru dize dok ja dojim. To nije stvar tolerancije i modernih nazora, nego nekakvog ukusa i osjecaja sta se prilici ili ne prilici. I nemojte ovo uzimat osobno, svatko odlucuje kakav dojam zeli ostavit u drustvu i kako ce se ponasat. Ja se opet vracam na Vedranin text, koji je sarkastican i grub ali s jedne strane pun istine, koja se danas ne smije izreci javno jer se dozivljava kao "njene frustracije ili opravdanje za sebe sto je bila losa majka". (to sam nasla negdje u komentarima).
ovo je jedan od komentara koji mislim da vrijedi procitat:
"Lola 05.03.2014. Reply
Svaka cast na tekstu…jako ste me nasmijali. Pogodili ste srz problema. Roditelji zaboravljaju tko odgaja koga. Radim u djecjoj bolnici gdje su uz djecu i majke 24 sata prisutne…to je prestrasno…danas je svega 20% roditelja normalno i vodi svoju djecu u dobrom smjeru da budu empaticni, pristojni, uredni i postuju druge.
Djeca od 5 godina idu spavati oko 23, 24…kad pitate roditelje zasto tako kasno, odgovor je jer dijete tako zeli.
Dijete ima sve mlijecne zube pokvarene, jer ne zeli prati zube.
Hoda u prljavoj robi (od hrane) jer je to omiljena roba i ne zeli se presvuci.
Vristi na sav glas jer mama nesto neda.
Udaraju svoje roditelje.
Balavica od 10 g se dere na mamu jer majka iz nocne smjene dolazi biti uz nju cijeli dan pola sata kasnije nego sto je rekla da ce doci.
Dijete od 4 g prijeti mami ako ga ne uzme kod sebe u krevet da ce se popisati u svoj krevet i to i napravi.
Bezbroj primjera bih mogla napisati…
Roditelji, tekst je na svom mjestu…ne odgajate djecu nego radite kretene i sociopate iz njih. Djeca su predebela jer se njima ne bavite nego im samo sopate u usta, bilo sisu, bocu, hamburgere, cole .
Djeca su emotivno i socijalno osakacena jer im gurate najnovije mobitele, tablete, robu i sl.
Bavite se svojom djecom, pitajte ih kakav im je bio dan u vrticu/skoli i nemojte stati na “dobar”.
Dajte im zadatke po kuci, neka vam pomognu a ne da krme cijeli dan na kaucu.
Odigrajte neku igru s njima svaki dan.
I naucite reci NE.
Bavite se svojom djecom"
Uh, zao mi je sto takva osoba uopce radi na djecjem odjelu.
a promatrati bolesno i hospitalizirano dijete , te vuci paralele o odgoju u takvoj situaciji ... Potpuno promaseno.
nije tema , ali kada je moje dijete bilo hospitalizirano u inozemstvu bolnica se prilagodavala njegovom dnevnom ritmu ( koliko se to moglo zbog bolesti) i to je bila najnormalnija stvar na svijetu.
ako zeli jesti samo cokoladu cijeli dan, nositi pelene sa cetri ili ne nositi sa dvije , tesko zaspati navecer...
nikome to nije bilo cudno. Niti je radio dramu oko toga.
Hospitalizacija je apsolutno neprirodna situacija , i izvoditi zakljucke na uplasenom, bolesnom dijetetu u boli je apsolutno promaseno.
evo, sad sam se prvi put iznervirala od kad je ovog topika.
kakva rudanica, ja bih toj loli sad jednu trisku zalijepila najrađe.
i poslala je iz dječje bolnice odmah na neki drugi odjel.
ma di su ta djeca, ti kreteni i sociopati.
taj strašan trend odgajanja idiota.
velika stručnjakinja za odgoj. sram je može biti, da ju sram može biti.
bezbroj primjera, jel, bi ona mogla napisati.
13 godina, od kad sam rodila j, sam među djecom. svakakvom djecom.
ne radim s njima, al neki pregled ipak imam.
i djece i roditelja.
i slabo mi je od ovakvih uočavanja trendova - djece sociopata i roditelja koji su previše zaposleni i o njima ne brinu. ko mantra se ponavljaju. iz godine u godinu, iz stoljeća u stoljeće, iz milenija u milenij, čak :mrgreen:
- klinasto pismo od prije 4000.g.Citiraj:
Naša je mladež srozana i neodgojena. Mladi ljudi više ne slušaju roditelje. Smak svijeta je blizu.
do iste spoznaje dolazi i sokrat, 2000 godina kasnije.Citiraj:
Današnja mladež voli luksuz, ima loše manire i prezire autoritet. Suprotstavljaju se roditeljima, prebacuju nogu preko noge i tiraniziraju učitelje.
evo sad i rudanica i lola, a taj smak svijeta nikako da stigne :lool:
ajd, bar više nisam ljuta :mrgreen:
ulet sirius.
bravo sirius!
A o goloj sisi kao seksualnom objektu... To shvacam, drustvo nam samo tako sise i servira.
ok, dok nisi toliko izlozen dojecim sisama da sisu vise i ne primjecujes.
Npr. kad gledam plemena u africi sa djecom na sisi i gole do pasa, to mi nije seksualno.
ali kad gledam zapadnu zenu koja obucena doji bez da se sise vide vise nego na nekoj plazi usred sezone to je onda seksualno?
:cupakosu:Joj , cvijeta , gdje me nade sa ovim u djecjoj bolnici .
100 rudanica me ne bi uzrujalo kao ova kolegica medicinarka sa djecjeg odjela.
Evo ga , jos sam uzrujana ...
dode mi da jedem ugljikohidrate u velikim kolicinama !
Takve gluposti moze pisati samo netko tko nikad nije niti dana proveo uz vlastito bolesno dijete u bolnici !
Strasno , strasno nesto.
baš sam krenula pitati boogie kako to da je topless na plaži ok, a i dekolte u npr. restoranu, ali nahraniti dijete je neukusno i neprilično, al vidim da me sirius pretekla. vidjet ćeš, boogie, ako ćeš dojiti, da će ti sisa biti sve samo ne seksualni objekt.
:-o
A ja sam mislila da je moja radna etika, ono, top. Pa i ja sam odrasla u istoj sredini kao ti, dapače, otac me stalno zapitkuje kada ću opet raditi. Ali možda sam ipak malo slabija na djecu nego na posao i ne mogu zamisliti niti da se vratim na posao dok nisu napunili barem godinu dana niti da radim posao koji će mi oduzimati dragocjeno vrijeme s njima (npr., ljetovanje i sl.).
@Boogie Woogie, dobro li me nasmija!
zivim u svetu u kom se moje drugarice (u vecini) "izvinjavaju" ako puste bebu da prespava s njima u krevetu... ja, eto, obozavam (nasu) verziju cosleeping-a... doje one koje zele da doje, mozda 50-50, samo 2 iza godinu dana. ne znam ni jednu koja je dala otkaz da brine o deci. i malo njih koje bi to zelele, kad bi mogle (ja ne bih). svi (muski i zenski) zelimo da radimo manje sati dnevno i nedeljno... kuvaju one koje nemaju izbora, tj zainteresovane mame i svekrve u blizini... vecina nas vodi decu mek, ali ne znam ni jednu da deca zive na brzoj hrani...
cini mi se da rudenka pise o svetu iz jeftinih casopisa, a ne o stvarnom zivotu... a jadnica, tako se upire da bude ostra...
i ne secam se da sam u zivotu videla vise od 3-4 zene koje doje u javnosti. i sebe. ali izgleda da sam totalno neatraktivna, u mene niko nije zurio, a ni umukao ili sklanjao pogled :( :(
(moj posao: (trenutno) 7 dana nedeljno, po (bar) 8h... volim svoj posao. volela bih ga i vise, da ga radim manje! ali eto, ne mislim o otkazu... cisto da napisem ja, koja nisam u sbbkbb situaciji, nego cistoj realnosti!)
sirius i cvijeta, sigurno niste ni sumnjale, ali potpisujem vas sto puta.
Baš mantra, koja se praznoglavo i maltene sladostrasno ponavlja i ponavlja. Valjda je užitak u otpuštanju frustracije dok zamišljaš kako bi dobro nabubetao takvo dijete i riješio problem jednom za svagda.
U principu da. Kod 'obicnih smrtnika' se sve uglavnom svodi na diobu imovine (svadje oko predbracne i stecene u braku, itd.) i onda na bitke oko djece, tj. rasporeda vidjanja i tko zna cega. Djeca uglavnom ostaju s majkama, a ocevi placaju svastanesto. Neki 'postene' cifre, a neki, pardonmyfrench, popuse pa placaju astronomske premije jer ih snadje losija sudbina. Ovaj dio oko vidjanja djece i slicno je vrlo slozen i zaheban, zapravo, s obzirom da je Amerika velika i da ljudi puno sele. Pa ti vidi kad, recimo, zivis s dvoje djece u New Yorku, otac u San Franciscu, a djeca moraju cetiri vikenda i jedne praznike provesti tamo (dok ih, na primjer, otac uopce ne zeli vidjeti).
Ok, to je karikirani primjer. Ali moja prijateljica, recimo, voda dijete avionom ili autom u Tennessee sest puta godisnje i onda spava kod prijateljica i prijatelja jer otac djeteta zapravo i ne zeli vidjeti dijete. No sto se mora, valjda, nije tesko.
Mislim da zapravo pravo na alimentaciju ima zena koja ne radi u trenutku razvoda, a uspije dokazati da nije radila bas zbog tog muza, tako nesto. Nije to bas sve tako jednostavno, a ni crno... ni bijelo.
A ja sam kakti jedna od ovih koja je sasvim slobodno odabrala ostaviti posao jer nisam htjela raditi dok mi 12-tjedno dijete cuci u vrticu. To sam imala srece da sam mogla ostati doma toliko dugo i jos biti placena skoro svo to vrijeme. Mislim, logicki, jest, rijec je stvarno o skroz slobodnoj odluci. Odlucila sam imati dijete, a onda i ne robovati sustavu tj. pokoravati se njegovim pravilima. I super mi je bilo s djetetom do odredjenog trenutka. Hocu reci, ne pase mi uloga kucanice, hebi ga.
Sad kao radim nesto na pola radnog vremena, vise od kuce nego na poslu, a sve to samo zato da nemam rupetinu u zivotopisu. Gleda se na to, i to dosta.
koja je poanta rasprave ovdje? da svi moramo misliti jednako? e pa kill me right now! ja kazem svoj dojam o dojenju na javnom mjestu gdje se majka ne pokrije, nego je njena gola dojka izlozena pogledima stranaca ili prijatelja ili rodjaka. Mislim, to je potpuno osobna stvar te majke. Ja se jednostavno ne bi dobro osjecala da je dio mog golog tijela izlozeno pogledima. Ne radi se o nekom puritanstvu, niti da ja se ja ne osjecam dobro u svojoj kozi. Jel dojite tako exponirane pred svojim ocem ili bratom? Naravno da je vidjeti majku koja doji nesto bozanstveno. Ali, ako dozvolite razlicito misljenje (a ocito ne)- meni nije ugodno vidjeti njenu dojku.
A sto se tice plaze i toplessa? mozes isto tako dati za primjer swingersku plazu i cin kopulacije navesti kao divan i potpuno prirodan, sto on jeste, no svejedno ga radimo u svojoj privatnosti. bez obzira na postojanje swingerske plaze, ili su je ukinuli kod Rovinja cini mi se....
osim toga dojenje je vise od hranjenja, to je bonding izmedju mame i bebe, gdje se luce "hormoni ljubavi", to je poseban carobni trenutak u kojem se mama i beba opustaju i grade neraskidivu vezu. tako je barem meni moja majka objasnila :heart:
Poštujem svačije mišljenje, naše različitosti i jesu ono što čini ovaj svijet toliko lijepim i zanimljivim, samo se nadam Boogie da ćeš nam se javiti za cca godinu dana da nam kažeš jesi li još uvijek istog mišljenja ;-)
(kad iskusiš čari dojenja na zahtjev, dileme-ostati zarobljen u kući ili izaći vani i dojiti dijete kad i gdje zatraži, pokušati se pokriti, a znatiželjna beba prestane cicati i nateže pelenu/maramu...)
Za Rudanicu no-comment, uvijek mi je bila odvratna, a sad je samo potvrdila moje mišljenje.
Razumijem na što cilja i moram priznati, ovaj njen ispljuvak mi je čak bio i djelomično humorističan, ali žena očigledno ne shvaća da zahvaljujući "njenoj borbi" majke danas nemaju pravo biti majke, rade 50 sati tjedno, djecu viđaju par sati dnevno i zato dolazi do drugih krajnosti- majke potpuno vođene djetetom ili djeteta odgajanog od strane medija i ulice.
ma joj samo da se moj micek rodi i da bude zdrav(a), dojit cu ga bilo kad i bilo gdje, i bas ce me bit briga sta ko misli!!! :zaljubljen:
Ovo je skroz off topic ali ne mogu ne komentirati..ja sam dojila pred svojim ocem. troje djece.
I zadnjeg sina za stolom u restoranu punom mojih bratica i sestricni i njihove djece.i tamo je bio i moj ujak i ujna od 70 i teta i tetak od 65 god i nitko nije ni trepnuo.i moji roditelji.
A dojila sam u parkovima.i na bundeku i na jarunu.i na plitvicama....i nikad nitko nije nasao za shodno to komentirati.a da sam i htjela nisam se mogla pokriti jer mi sisac to nije dozvoljavao
Inace kada beba uhvati cicu vidi se manje dojke nego u nekim dekoltiranim majicama.a imala sam ja i nekih majica za dojenja gdje se samo bradavica izvuce.tu se definitivno nista ne vidi.i ne razumijem zasto je ok za stolom u restoranu dati djetetu flasici ili komad kruha a ne cicu?jedemo svi...jede beba.
Cice nemamo zbog sexa vec da hrane nase potomke ( naravno ako mama tako zeli )
Sent from my GT-I8190N using Tapatalk
Hehehe, Rudanica je postigla ono što je htjela, njena akcija je urodila reakcijom :mrgreen: Nije bitno kakva je, bitno da se priča (ili piše).
Prvo sam preletjela postove, onda i pročitala što je (sad, opet) izvalila :lool: Ovoliko njenog teksta i mogu pročitati, jednom sam digla neku njenu knjigu i nakon par strana, iz kojih je izletjelo toliko p*ča*a i k*rč*va koliko ih niti ne hoda ovim svijetom, sam odustala. Zauvijek. Od svih njenih knjiga. Ove crtice mogu pročitati. Nasmijati se. I zaboraviti. To je Rudanica. S viklerima ili bez njih. Ona želi isprovocirati, a to joj (djelomično) i uspijeva.
Pa da, očito da joj uspijeva isprovocirati tim njenim wannabe kontroverznim tekstovima koje piše u nedostatku talenta.
Baš tako.
:) ja cu jos samo reci ovo- Vedrana Rudan je jedna intelektualka i zena koja ima sta (pametno) za reci, bez obzira na njen provokativan stil. No upravo zbog toga nije za svakoga. Populizam joj definitivno nije jaca strana :lol:
boogie, ja sam dojila pred svima, ne zato sto jako volim da se skidam, nego sto jako volim da svuda idem i nista ne propustim :) a dok dojim mogu lepo da caskam sa onim s kim sam se videla. tad mi je beba najmanje zahtevna!
i sta bih mogla da radim da si mi ti prijateljica? moram da hranim bebu, ne umem da se izdajam. ne mogu da koristim AD, jer cu dobiti mastitis.
ali bismo sigurno nasle neki kompromis. ti ne bi gledala, na primer, dok namestam bebu. ili bismo se vidjale na kratko. ili bismo radile obe kako zelimo i ogovarale kako ova druga ima uvrnut stav :D
ionako namestanje bebe na dojku traje 2 sekunde, ne 5 minuta!
dojenje je cesto samo hranjenje (meni). jeste ponekad i lepo i slatko i posebno, kao i cosleeping, kao i nosenje, kao igranje... ali meni nije bilo nesto nezemaljsko ni bozanstveno n x dnevno 20 meseci + n x dnevno 18 meseci! nisam imala potrebu da se nesto uzivljavam u dojenje svaki put. bilo mi je skroz ok da se uzivim u razgovore s odraslima :-)
Ja bih rekla da joj je populizam apsolutno najjača strana.