koliko je stara tvoja beba?
Printable View
koliko je stara tvoja beba?
evo sad sam probala, on bez problema može bradom dotaknuti oba ramena.... ali prosto preferira držati glavu na jednoj strani, kad se skoncentrira na nešto, kad je umoran.... čak i kad sjedi, puže... ne uvijek, ali često
i moja. okrece ona glavu kad ju mamim, al kad je umorna, cucla palac, opustena, uvijek joj je malo nakosena.
moja je napunila 11mj.
ja sam čitala da to može biti i do vida, tj. fokusiranja na bolje oko posebno kad je beba umorna.... ja imam astigmatizam, on je nasljedan.. i kod mene je desna strana mnogo jača, na desno oko vidim savršeno, a lijevo ima dioptriju... no, ja ne krivim glavu nikada
Da idemo, drugi tjedan imam termin kod neuropsihijatra. Ono bas opako mi zvuci termin - neuropsihijatar. A sta cu, tamo me poslala pedijatrica. Kaze da se za to fizijatru ne ide. Ne znam koja je razlika. Budemo vidili. Nasla sam sliku starijeg sina kako se sa sest mjeseci okrenuo potrbuske u viperu cak, njih dvoje ko da nisu braca
A mi odgodili pregled kod žućka jer je mali zaradio bronhitis:(
na goljaku ili priovatno?
zao mi je zbog malog :(
Privatno. Al imamo termin ponovno za dva tjedna. Do tad će valjda biti dobro.
mi imamo na goljaku pocetkom svibnja kod njega.
Ako sam dobro shvatila, on u Heleni radi samo jednom tjedno. Vidla bum kakva je situacija pa ako bude potrebno, tražit ću i ja goljak
ima li tu koje dijete da se kotrlja? ovoj mojoj bubi je to način kretanja i meni je jako smiješno i simpatično, ali ja bih ipak da on puže. brat mu je propuzao (progmizao) s 8,5 mj. i to mi je već bilo kasno, a ovaj mali će sad 9 i ne puže, ne gmiže, nego se... kotrlja. :roll: znači pruži se prema željenom predmetu naprijed, ne može ga dosegnuti i onda kao da odustane, okrene se na leđa i otkotrlja se tako nekamo drugdje, pa naiđe na neku drugu igračku i bude mu to ok. znači kreće se u prostoru, ali ne pravocrtno :lol:pomislim hoće li to biti i nekakva karakterna osobina, uvijek spreman na kompromis :mrgreen:
moj je to radio dok nije naučio vojničko puzanje..... zagleda se u željeni predmet, prevrće se na leđa, na stomak, na leđa, na stomak i nekad mu uspije da baš to tog predmeta dođe..
I mom je to glavni način kretanja, pređe tako sa kraja na kraj dnevne sobe. O puzanju još maštamo (11m).:cekam:
Curka je danas stala na noge prvi put. Pravilno iz iskoraka. Ima 9 mjeseci i par dana. Nakon gmizanja brzo je presla na pravo puzanje, a vec se mjesec dana sama posjeda. I unatoc debljini, jer debela je, jako je zivahna i nimalo troma. Naravno, na noge je stala visoko motivirana ipadom koji je stajao na kaucu.
bravo!
ja prijavljujem samostalno posjedanje, motiv je slican- moj laptop i urnebesna tipka windows koja joj je best friend :D
Moj netjak se tako gibao do devet, deset mjeseci, dok nije propuzao. E, al kako je taj klinac bio spretan kad je propuzao! On je sve te kotrljajuce pokrete ukomponirao nekako u puzanje, bio je ko mali break dancer. Dok je moj jako rano propuzo, al guste kotrljanja jos nije otkrio.
Pitanjce: ovaj moj duraselko (stvarno je ko na baterije) je poceo kad ustane pustat se rukama i kao drzat ravnotezu na nogama bez dase drzi za ista!
Je li to priprema za hodanje?! Zna li netko?
što ga više promatram, to vidim da zbilja glavu drži uglavnom na lijevoj strani.... kada puže, hoda, stoji...
tek što se prije 10tak dana sama prvi put posjela, danas počela puzati i već od jednog kraja dnevne do drugog, jupi!
Mi smo jutros bili na sistematskom!
Dr nas je uputila ortopedu i fizijatru jer su Duraselku malo stopala u krivo! Kad ga stane na noge stoji ko charlie chaplin! Mis:( kaze ona da je to ostalo jos od polozaja u trbuhu! S obzirom da su slobodni termini klaiceva i salata cini mi se tek u desetom mjesecu (sto ne bi cekala) , otisli bi privatno!
Moze neka preporuka? Iskustva?!
Hvala:)
Ortoped Tieffenbach u petrinjskoj, mi smo bile kod njega nedavno jer se moja pedica zabrinula sto jos ne hoda(ima 16 mjeseci) i vidjela je da joj jedna noga bjezi unutra(vodala sam ju za ruku po ordinaciji). On nam je rekao da je sve u redu i da se pravilan hod moze procijeniti tek 3 mjeseca nakon sto dijete stabilno prohoda, da se svega prije toga moze vidjeti kod djece da krivo rade.
Nama neuropsihijatar rekao da je fizicki sve ok, da je mala samo malo lijena i nezainteresirana te da ju trebamo stimulrati
Hvala puno za preporuku! Vjerovatno cemo kod njega iako mi frendica nudi termin kod nekog dr Jelica! Jeste cule za njega mozda?!
nisam baš sigurna.... moj bebač se definitivno zna posjesti, ali to ne radi češće od jedanput tjedno.... nije lijen, prosto sjedenje ne smatra nečim posebnim
dakle, MOŽE se posjesti
to sam i rekla
nebitno kolikoučestalo to radi
Mene je pedijatrica malo strecnula kad je rekla da bi beba s 8 mjeseci trebala vec sjediti. Kad e normalno da se posjednu?
Moja beba super gmize, dize se na sve 4, i iz tog polozaja je umjesto u vrtnog patuljka i posjedanje krenula dizati se na koljena. Penje se gdje stigne, po kutiji s igrackama, po meni, uz noge stolca, uz kauc... Pritom nekad kleci a nekad napravi nogicama slovo M ili W s guzom blizu poda
ne brigaj
neki dan sam napisala kako smo s Polovinom o tome razgovarale
ako dijete ima sve predradnje za samostalno posjedanje, onda može i do 10. mjeseca
ako nema, onda je problem i sa 6 :-)
Znaci ovog jelica nitko ne zna sto je kakav je?!
Onda cemo kod Tifenbacha!
drage cure....moj malac je već vejiki...a imam za vas jedno pitanjce, tj da li netko ima iskustva s tim.prije dva dana sam primjetila, (a počle su mu trojke dole desno izlaziti i boli ga ko pas, gura prste, plače, nervoza) da mali kada sjedi iznenadno (kao tik) zakrene glavom u desno i cijelim tijelom, te pritom otvori usta kao neka grimasa i sili se i stenje(onak kao da kaka)ali izgubi kontrolu ili ravnotežu i obično padne tijelom ili ako je iza njega nešto, glavom dodatkne to nešto ali namjerno.uplašila sam se.,izgleda mi kao tik...jer primjetim kao da nema konrolu nad tim.ali to je samo kada sjedi ponekad.kao da želi nešto dokučiti sa ustima na svojoj glavi(smiješno zvuči ali mi izgleda kao da tim otvaranjem ustiju i zakretanjem vrata, pokušava olakšati bol možda koja mu se projicira iz usta-zubića prema uhu..kao da ga svrbi uho-to ja ponekad radim kada me svrbi uho od prehlade grla, samo me brine to zakretanje cijelim tijelom pa čak do toga da padne iz sjedećeg položaja u horizontalni,uz obavezno zakretanje u desno, dakle u tu stranu gdje ga muči zub, pa se onak čudi kaj mu se sad desilo.brine me sad to
Kod nas pocelo kretanje unazad. Odguravanje rukama, ponekad s guzicom u zraku, ponekad ne. Naprijed se krece puno rjedje, ali ako bas jako zeli nesto sto je ispred njega, naci ce nacina doplaziti i do toga.
Hvala apri. Jucer je bio neki pokusaj posjedanja iz cetveronoznog ali traljavo i odmah se spustila na trbuh. Trenutno ju ionako najvise zanima penjanje.
Mirna ne znam za ovo sto opisujes, ako nastavi i ako te brine, pitajte pedijatra.
Odavno trazim, ali nikako ne uspijevam pronaci info o nekim pisanim izvorima svega ovoga o cemu se pise tu na topicu. Cijela prica mi je skroz logicna i ne treba mi pismena potvrda da je to bas tako, ali dobro bi mi doslo da mogu navesti pisane izvore kad netko pita. Pitaju na sve strane, od rodbine do prijatelja, a koliko cujem pitat ce i pedijatar drugi tjedan.
Ako i zanemarim cinjenicu da okolina posjeda djecu i da se sjedenje, stajanje i hodanje treniraju i vjezbaju (sto mi ne radimo), u knjizi koju smo dobili kod pedijatra pisu upravo takve stvari. Na primjer, za dobnu skupinu od 4 do 7 mjeseci, preporuceno je vjezbanje sjedenja uz jastuke i slicna pomagala koja se onda, uz trening, polako uklanjaju. Stabilnijoj djeci, pise, treba postavljati igracke van dohvata ruku jer ce se onda naginjati prema napred i pridrzavati rukama o podlogu i tako jos brze nauciti samostalno sjediti. Nisam sigurna, ali mislim da nigdje nema spomena samostalnog posjedanja, bocnih obrana, iskoraka, cega god, a kamoli da su bitni.
I onda, s obzirom da moje dijete s cetiri mjeseca i jednim danom ne sjedi ni samostalno (u nekoj napravi), niti s jastucima, stalno nekome nesto objasnjavam, a nemam nikakve konkretne dokaze, osim sto im mogu reci da mi je sve to logicno, da mi se svidja, a i da pise na Rodi. I muz bi volio neki znanstveni izvor, iako se u principu ne buni sto smatram da je ovako najbolje i sto to i prakticiram(o).