Stranica 35 od 63 PrviPrvi ... 25333435363745 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,701 do 1,750 od 3113

Tema: Motorički razvoj djeteta u 1. godini života

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Ovako je moj s glavom. Moze na obje strane dokle god treba, ali bira tu lijevu kad spava ili kad bezveze lezi i zvjera okolo.
    i moja, narocito jer sisa lijevi palac, pa sapavala na trbuhu ili ledjima, brada je na lijevom ramenu.

stoic avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

što ga više promatram, to vidim da zbilja glavu drži uglavnom na lijevoj strani.... kada puže, hoda, stoji...

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

tek što se prije 10tak dana sama prvi put posjela, danas počela puzati i već od jednog kraja dnevne do drugog, jupi!

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Mi smo jutros bili na sistematskom!
    Dr nas je uputila ortopedu i fizijatru jer su Duraselku malo stopala u krivo! Kad ga stane na noge stoji ko charlie chaplin! Mis kaze ona da je to ostalo jos od polozaja u trbuhu! S obzirom da su slobodni termini klaiceva i salata cini mi se tek u desetom mjesecu (sto ne bi cekala) , otisli bi privatno!
    Moze neka preporuka? Iskustva?!
    Hvala

Jainina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Ortoped Tieffenbach u petrinjskoj, mi smo bile kod njega nedavno jer se moja pedica zabrinula sto jos ne hoda(ima 16 mjeseci) i vidjela je da joj jedna noga bjezi unutra(vodala sam ju za ruku po ordinaciji). On nam je rekao da je sve u redu i da se pravilan hod moze procijeniti tek 3 mjeseca nakon sto dijete stabilno prohoda, da se svega prije toga moze vidjeti kod djece da krivo rade.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj giussepe prvotno napisa Vidi poruku
    Mi smo jutros bili na sistematskom!
    Dr nas je uputila ortopedu i fizijatru jer su Duraselku malo stopala u krivo! Kad ga stane na noge stoji ko charlie chaplin! Mis kaze ona da je to ostalo jos od polozaja u trbuhu! S obzirom da su slobodni termini klaiceva i salata cini mi se tek u desetom mjesecu (sto ne bi cekala) , otisli bi privatno!
    Moze neka preporuka? Iskustva?!
    Hvala
    idi kod tifenbacha
    on stvarno zna s djecom, sve lijepo objasni i nikada ne paniči
    super doktor

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Nama neuropsihijatar rekao da je fizicki sve ok, da je mala samo malo lijena i nezainteresirana te da ju trebamo stimulrati

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Hvala puno za preporuku! Vjerovatno cemo kod njega iako mi frendica nudi termin kod nekog dr Jelica! Jeste cule za njega mozda?!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Tiziana prvotno napisa Vidi poruku
    Nama neuropsihijatar rekao da je fizicki sve ok, da je mala samo malo lijena i nezainteresirana te da ju trebamo stimulrati
    stimulirati svakako

ali, koliko sam se ja susretala sa neurofizijatrima i neuropedijatrima, svi su govorili da nema lijene djece
    već da ima samo djece koja nešto mogu ili ne mogu

stoic avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

nisam baš sigurna.... moj bebač se definitivno zna posjesti, ali to ne radi češće od jedanput tjedno.... nije lijen, prosto sjedenje ne smatra nečim posebnim

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

dakle, MOŽE se posjesti
    to sam i rekla

nebitno kolikoučestalo to radi

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mene je pedijatrica malo strecnula kad je rekla da bi beba s 8 mjeseci trebala vec sjediti. Kad e normalno da se posjednu?

Moja beba super gmize, dize se na sve 4, i iz tog polozaja je umjesto u vrtnog patuljka i posjedanje krenula dizati se na koljena. Penje se gdje stigne, po kutiji s igrackama, po meni, uz noge stolca, uz kauc... Pritom nekad kleci a nekad napravi nogicama slovo M ili W s guzom blizu poda

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne brigaj
    neki dan sam napisala kako smo s Polovinom o tome razgovarale
    ako dijete ima sve predradnje za samostalno posjedanje, onda može i do 10. mjeseca
    ako nema, onda je problem i sa 6

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    idi kod tifenbacha
    on stvarno zna s djecom, sve lijepo objasni i nikada ne paniči
    super doktor
    potpis!

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Znaci ovog jelica nitko ne zna sto je kakav je?!
    Onda cemo kod Tifenbacha!

mirna26 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

drage cure....moj malac je već vejiki...a imam za vas jedno pitanjce, tj da li netko ima iskustva s tim.prije dva dana sam primjetila, (a počle su mu trojke dole desno izlaziti i boli ga ko pas, gura prste, plače, nervoza) da mali kada sjedi iznenadno (kao tik) zakrene glavom u desno i cijelim tijelom, te pritom otvori usta kao neka grimasa i sili se i stenje(onak kao da kaka)ali izgubi kontrolu ili ravnotežu i obično padne tijelom ili ako je iza njega nešto, glavom dodatkne to nešto ali namjerno.uplašila sam se.,izgleda mi kao tik...jer primjetim kao da nema konrolu nad tim.ali to je samo kada sjedi ponekad.kao da želi nešto dokučiti sa ustima na svojoj glavi(smiješno zvuči ali mi izgleda kao da tim otvaranjem ustiju i zakretanjem vrata, pokušava olakšati bol možda koja mu se projicira iz usta-zubića prema uhu..kao da ga svrbi uho-to ja ponekad radim kada me svrbi uho od prehlade grla, samo me brine to zakretanje cijelim tijelom pa čak do toga da padne iz sjedećeg položaja u horizontalni,uz obavezno zakretanje u desno, dakle u tu stranu gdje ga muči zub, pa se onak čudi kaj mu se sad desilo.brine me sad to

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj IvanaR prvotno napisa Vidi poruku
    I mom je to glavni način kretanja, pređe tako sa kraja na kraj dnevne sobe. O puzanju još maštamo (11m).
    Ajde dobro onda, znači ima još rolera Prijavit ću kad krene u neko puzanje. IvanaR, da uskoro propuže!

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kod nas pocelo kretanje unazad. Odguravanje rukama, ponekad s guzicom u zraku, ponekad ne. Naprijed se krece puno rjedje, ali ako bas jako zeli nesto sto je ispred njega, naci ce nacina doplaziti i do toga.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Hvala apri. Jucer je bio neki pokusaj posjedanja iz cetveronoznog ali traljavo i odmah se spustila na trbuh. Trenutno ju ionako najvise zanima penjanje.

Mirna ne znam za ovo sto opisujes, ako nastavi i ako te brine, pitajte pedijatra.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Odavno trazim, ali nikako ne uspijevam pronaci info o nekim pisanim izvorima svega ovoga o cemu se pise tu na topicu. Cijela prica mi je skroz logicna i ne treba mi pismena potvrda da je to bas tako, ali dobro bi mi doslo da mogu navesti pisane izvore kad netko pita. Pitaju na sve strane, od rodbine do prijatelja, a koliko cujem pitat ce i pedijatar drugi tjedan.

Ako i zanemarim cinjenicu da okolina posjeda djecu i da se sjedenje, stajanje i hodanje treniraju i vjezbaju (sto mi ne radimo), u knjizi koju smo dobili kod pedijatra pisu upravo takve stvari. Na primjer, za dobnu skupinu od 4 do 7 mjeseci, preporuceno je vjezbanje sjedenja uz jastuke i slicna pomagala koja se onda, uz trening, polako uklanjaju. Stabilnijoj djeci, pise, treba postavljati igracke van dohvata ruku jer ce se onda naginjati prema napred i pridrzavati rukama o podlogu i tako jos brze nauciti samostalno sjediti. Nisam sigurna, ali mislim da nigdje nema spomena samostalnog posjedanja, bocnih obrana, iskoraka, cega god, a kamoli da su bitni.

I onda, s obzirom da moje dijete s cetiri mjeseca i jednim danom ne sjedi ni samostalno (u nekoj napravi), niti s jastucima, stalno nekome nesto objasnjavam, a nemam nikakve konkretne dokaze, osim sto im mogu reci da mi je sve to logicno, da mi se svidja, a i da pise na Rodi. I muz bi volio neki znanstveni izvor, iako se u principu ne buni sto smatram da je ovako najbolje i sto to i prakticiram(o).

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa samo upiši neurološki razvoj i svašta će ti iskočiti

to smo prije 6-7 godina stalno vrtjeli, te linkove, tko bi sada više tražio

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Mene je neki dan neuropsihijatar blijedo pogledao kad sam pocela uvod: ja znam da se bebe ne posjeda dok sami bla bla... ali ja sam ju na koncu ipak posjela jer.....
    Nit mi je dala za pravo da se ne posjeda a niti se sablaznula sto sto sam ju posjela. Logicna mi je ta teorija ne posjedanja no praksa s strucnim osobljem mi ju ne potvrdjuje. Vjerujem da je istina negdje na pol puta (mozda jaje poza)

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Mi imamo 7 mj. i nema naznaka za sjedenjem. Sad je u fazi dizanja guze u zrak i podigne se na prste. Gmiže po igračku ko glista. Držim ga u isključivo ležećem položaju, bez podupiranja glavice, a vidim da je u viperu (dosta je ležeći, u njemu samo jede) počeo dizati gornji dio tijela. A nije da ga rodbina ne bi rado stavila da sjedi....i da sam ja i svojoj mami zbog toga čudna.... očito je jedino dobro sve ono kako se postupalo od stoljeća sedmog sa bebačima....

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Može li mi netko objasniti kako bi se trebali posjesti iz četveronožnog položaja? Jel to iz položaja šaka-koljeno? Idu li ukoso od tud? Što je s nožicama, kako njih stave?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Tiziana prvotno napisa Vidi poruku
    Vjerujem da je istina negdje na pol puta (mozda jaje poza)
    ja bih ovdje bila baš kruta

kao što nam ne pada na pamet očekivati od dvogodišnjaka da piše (to je čista motorika), ili da dijete od 4 mjeseca hoda... zašto bismo očekivali da sjedi ako još nije spremno?

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Ionako svi kad tad počnu sjediti. I sjedit će previše cijeli život.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ok, ima i odstupanja
    i neku djecu doista treba učiti
    ali ne jastucima, nego vježbama

a to onda nije pod ingerencijom ovoga topika i nas, laikinja, roditeljica... nego se mora raditi pod nadzorom stručnih osoba

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Dobro, to je istina. Tu su roditeljke bitne, pa ionako skuže kad nešto ne štima.
    Moj brat je motorički bio katastrofa. Imao samo refleks gutanja (izmučen na porodu). Čak su mu predvidjeli najgore dijagnoze. Toliko je jadan vježbao sa starcima i stručnjacima da je od muke prohodao onako sigurno sa 9 mjeseci.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

moram napisati priču svojih frendova, iz maloga mjesta na moru

dobili su blizanke, rođene u 7. mjesecu trudnoće
    sve je bilo u redu...
    vrijeme je prolazilo, malene su kaskale za mojim djetetom (dva je mjeseca razlike, trebale su sve tri biti u istom mjesecu)... i za svom djecom
    kad su imale 9 mjeseci, nisu pokazivale nikakav interes za vertikalom, ni u kojem smislu
    ništa
    otišli kod pedijatrice, ona rekla da je to normalno... rođene prije vremena, blizanke...
    otišli opet nakon nekog vremena, opet ista priča: blizanke, prematurusi...

ovo je njihova priča:

http://www.poliklinika.org/home.aspx...tmId=19&Type=1

njih dvije su divne, ali da su došle na vrijeme, ne bi sada imale ovakvih problema
    Posljednje uređivanje od apricot : 05.04.2013. at 10:22

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

ja bih ovdje bila baš kruta

kao što nam ne pada na pamet očekivati od dvogodišnjaka da piše (to je čista motorika), ili da dijete od 4 mjeseca hoda... zašto bismo očekivali da sjedi ako još nije spremno?
    Moj dvogodisnjak je pisao majke mi, imam njegove crteze krcate slova i brojeva a kako je to bilo luuudo nevjerojatno ja sam to snimala video kamerom jer takvunstvar nitko ne bi vjerovao. Njega sam stavila s 5 mj s nama za stolom. Sjedeci u hranilici i to je obozavao sam se posjeo s 7 mj

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

pa samo upiši neurološki razvoj i svašta će ti iskočiti

to smo prije 6-7 godina stalno vrtjeli, te linkove, tko bi sada više tražio
    Ma u tom je i problem - ne iskace mi nista. Ni na netu opcenito, niti tu na forumu, sto bih mogla pokazati pedijatru. Raznorazni forumi i nasumicne stranice gdje se eventualno pise o ovakvim stvarima mi na zalost ne pomazu.

Lako za to sto cu ja doma i dalje neposjedati dijete i ne raditi sto pise u knjizi Americkog udruzenja pedijatara ili u prirucnicima zapravo bilo koje cijenjene (americke) klinike/bolnice/cega vec, nego mi sve skupa postaje problem ako mi dijete dobije etiketu zaostalog u razvoju (a jos k tome i s tvrdoglavim roditeljima koji odbijaju raditi 'kako treba') i to opet ne zbog etikete, nego zbog zdravstvenog. Ako imas problem, onda sve kosta XY puta vise. A kosta puno i previse i kad smo sasvim zdravi, nazalost.

A trazim informacije stoljecima i najstvarnije nikad nisam nasla nesto konkretno, sto bi zdravstveni djelatnik prihvatio kao informaciju. Ono ta-i-ta skola, taj-i-taj prirucnik. Bilo sto.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ima negdje link na dr. polovinu u dobro jutro hrvatska, mislim.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 05.04.2013. at 17:00

Datum pristupanja
    Oct 2005

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

hm... ni jedan link s motorike (popis topica s ovog pdf) mi ne radi :/

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

nasla sam na drugi nacin
    http://forum.roda.hr/threads/9388-U-...rotiv+hodalica
    imas i kanadjane tu.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ma sve sam to vidjela, ne pomaze mi to, zapravo. Nije problem u hodalicama, vec u onome sto AAP misli da je normalan motoricki razvoj djeteta. Hodalice ne savjetuju, ali savjetuju stvari koje se (kod nas?) ne rade. Posjedanje uz jastuke, da bi dijete ucilo sjediti. Podizanje u stojeci stav za ruke, hodanje uz pridrzavanje, itd. Ne propitujem ja tocnost podataka, niti se cudim zasto je to tako, ali me frka osiguranja, opravdano. Trenutno me osiguranje za nas dvoje kosta $1204 mjesecno, a oboje smo zdravi. Ako mi dijete zavrsi s motorickim problemima u kartonu, zato sto se to ovdje radi drugacije, mogu se doslovno samoubiti. To je jedini razlog zasto bi mi trebala nekakva konkretna znanstvena informacija, ideja, sto god o ovome o cemu se tu pise.
    Posljednje uređivanje od Kaae : 05.04.2013. at 17:27

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mislila sam da ces tako naci i ovo sto trazis.
    al vecina linkova je neaktivna

za hodalice kaze zasto stete, u smislu razvoja, dobar dio je primjeren i kao argument hodanja uz drzanje za ruku.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Ma sve sam to vidjela, ne pomaze mi to, zapravo. Nije problem u hodalicama, vec u onome sto AAP misli da je normalan motoricki razvoj djeteta. Hodalice ne savjetuju, ali savjetuju stvari koje se (kod nas?) ne rade. Posjedanje uz jastuke, da bi dijete ucilo sjediti. Podizanje u stojeci stav za ruke, hodanje uz pridrzavanje, itd. Ne propitujem ja tocnost podataka, niti se cudim zasto je to tako, ali me frka osiguranja, opravdano. Trenutno me osiguranje za nas dvoje kosta $1204 mjesecno, a oboje smo zdravi. Ako mi dijete zavrsi s motorickim problemima u kartonu, zato sto se to ovdje radi drugacije, mogu se doslovno samoubiti. To je jedini razlog zasto bi mi trebala nekakva konkretna znanstvena informacija, ideja, sto god o ovome o cemu se tu pise.
    ja mislim da tzv. praška škola, odnosno "Praški program za djecu i roditelje" zastupa te stavove koje ti želiš citirati. Imam knjigu Anne Pulkkinen, finsko-njemačke odgajateljice i pedagoginje koja radi s roditeljima, knjiga se zove "Razvoj djece kroz igru" i za sjedenje npr. kaže: "Važno! Ne stavljajte dijete da prerano počne sjediti. Djetetu ne činite dobro ako ga prije faze puzanja počnete postavljati u sjedeći položaj. To šteti njegovoj kralježnici, naročito ako ga poduprete jastucima. ... U pravilu vrijedi: postavite dijete da sjedi tek kad se samostalno počne podizati u sjedeći položaj, to jest, kad nauči sjediti bez tuđe pomoći. ..."
    Ona se poziva na dr. Jaroslava Kocha i prof. dr. Christu Ruppelt koji su razvili taj program. Bibliografije nažalost tu nema. Ali možda ti to može pomoći dalje?
    Posljednje uređivanje od manal : 05.04.2013. at 20:52

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

manal, meni se ni to ne sviđa

ona se fokusirala na fizičku štetu, a neurološku ne spominje
    a meni se ona čini većom nego što bi se kralježnica spigala od malo sjedenja

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

nisam išla u detalje, ali jeste tako kako kažeš. samo sam se sjetila da sam na to naišla u knjizi, pa neka Kaae sama pogleda bi li joj tu što pomoglo.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

http://www.stetoskop.info/Kretanje-u...s1-content.htm
    Autor: doc dr sci med Lidija Dimitrijević

nije bas nesto, al je ipak nesto

Usvajanje glavnih motoričkih funkcija (kontrola glave, bočni transferi – okretanje sa leđa na stomak i obrnuto, sedenje, stajanje, hod, puzanje, hvatanje) odvija se potpuno spontano. Sve motoričke radnje dete nauči i savlada potpuno samo i zato nije potrebno UČITI dete da sedi, stoji, hvata, hoda... «Učenje» deteta motoričkim radnjama predstavlja grubo, nepotrebno i nepoželjno uplitanje u spontan motorički razvoj kojim se ometa i usporava normalno usvajanje motoričkih funkcija.

Uvek treba imati na umu da između motoričkog i psihičkog razvoja postoji tesna veza i jak međusobni uticaj, te se zato umesto termina «motorički», često koristi termin «psiho-motorički» razvoj.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 05.04.2013. at 22:29

Datum pristupanja
    Oct 2005

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ina niz :D
    zasto hrvatske stranice nisu ovako azurne?

http://www.smedia.rs/m/ona/vest/6100...-ili-hoda.html

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

http://www.centarsm.co.rs/SavetiBebeGreskeDo12.htm

http://www.centarsm.co.rs/SavetiDecaKriticniPeriodi.htm

Zbog čega dolazi do pojave deformiteta stopala i kičme kod dece?

Stečeni deformiteti stopala, kolena i kičmenog stuba nastaju tokom života i rezultat su lošeg držanja, nepravilnog sedenja tokom učenja ili obavljanja nekog posla, prekomerne težine, nedostatka fizičke aktivnosti.

Javljaju se kod dece i mladih osoba kod kojih rast nije završen, čiji mišići i zglobovi nisu u potpunosti zreli i ne mogu da izdrže opterećenje kome su izloženi.

Prvi kritičan period je doba uspravljanja kada malo dete iz četvoronožnog položaja prelazi u uspravan, najpre sedeći a zatim stojeći u kome pravi prve korake.

Većina roditelja sa nestrpljenjem očekuje ovaj trenutak i u želji da se to što pre dogodi, motorički nezrelo dete još sa 6 meseci postavlja u sedeći položaj ili sa devet, deset počinje da uči da hoda. Ne mali broj koristi dubak, hodalice, razne sprave koje ometaju i usporavaju motorni razvoj i utiču na formitanje nepravilne šeme hoda. Ovo prerano i forsirano dovođenje u uspravan položaj može da bude uzrok pojave deformiteta sa ozbiljnim posledicama jer dolazi do krivljenja kičme i nepravilnog razvoja stopala.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nakon što je taj rani razvoj kod nas prošao, nakon što smo prošli vježbanje na Goljaku i privatno doma, nakon što smo bili u bliskom kontaktu s Polovina-vježbačima... ja sam osobno puno sam manje nekako "pravovjerna" oko ovih pitanja. Naći ćeš (i stručno) brojnih pros i cons takvih širokih ranih intervencija, a posebno Polovina pristupa koji je nekako sličan prema svima (high alert za sva stanja, pa nedavanje dozvole za pokret B, dok pokret A nije savršeno usvojen, tako se meni barem čini), a da ne govorimo da se nalazi rasprave i to ono jedni ful za rješenje A, a drugi za rješenje B, i oko sasvim banalnih stvari tipa jel' bolje nosit mekane cipelice ili tvrđe - sve ovisi o nekoj "školi".

Netko od Goljak Bobathovaca fizioterapeuta, ako se dobro sjećam, mi je svojedobno rekao da 80% djece s problemima u neuromotornom razvoju spontano (bez ikakve intervencije u smislu vježbanja, pravilnog nošenja i prematanja, poticanja itd.) riješi svoje probleme, pogotovo ako se radi o fluktuacijama mišićnog tonusa.

Sve je to OK, za većinu djece to je onako... malo discipline i higijene, ali ja nekako polazim od toga da zdravo dijete (što je većina) neće puno toga zafrknut.

Ako se dobro sjećam pak, Goljak-ekipa je bila protiv ovog "kičmica" stava, tj. više je išla na to da neće se oštetit kičmica, nego dijete ne usvaja pravilnim redom razne kretnje... opet... što je pravilni red, i tko je od nas totalno prav.

Tako da, kaae, ako kod vas nema problema, ja nekako ne bih radila panike oko što kada i u kojem mjesecu točno. Vidiš da tu postoje razne struje. Držala bih se onoga što je većinski konsenzus (ne hodalice i ti jumperi), većinu vremena si ti ionako s njim i mislim da nema panike od bilo čega, pogotovo što vam nitko od liječnika nije ništa u tom smislu rekao.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.04.2013. at 02:09

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A da ne govorim da je prije bilo sjedenje sa 6 kao "default", tek nedavno je navodno ušlo u knjige 8 kao OK (ako se više dobro sjećam tih detalja)... tako da sam skeptična, najiskrenije, prema ovim boldanim izričinim izjavama stila ovaj link koji je leo dala s ovih rs stranica, jer već vidim našeg fizijatra s Goljaka koji bi to više stavio u kondicionale i šire nekako se tu postavio (ne ovo kritično je ovo, ako to i to dogodit će se to i to). Također... naši fizijatri nisu baš niti nošenje obožavali - najviše ono neka dijete osjeti podloge (strunjače, tj. poda).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.04.2013. at 02:12

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Hvala svima! Bilo mi je samo bitno dobiti neku ideju odakle sve te informacije, ako zatreba. A nadam se da nece.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja se pak ne slazem s inom.
    i mi smo prosli prije 7g goljak i fizijatre, neuropedijatre, fizioterapeute, ortopede i ovo bas i nije novo.
    svi, al svi su se slagali s ovim gore citiranim.

80% djece ima neko krvarenje, no vecini se ne otkrije, vecina nema vidljivih problema radi toga.
    vecina djece SADA nece imati problema radi preranog posjedanja ili ucenja hodanja, ali ce imati kasnije. i svi su se s time slozili, tako da ne znam od kud ini to.
    mene kada su vidjeli kako sjedim, kako se drzim pitali su mene jesam li ko mala...bla bla bla. rekoh, jesam, kako znate? kazu, vidi se. ja to ne bi nikad vidjela, nikad povezala.

ucenej djeteta da sjedi, okruzujuci ga jastucima, dijetetova kicma se opterecuje prije veremena, prije nego je ona spremna, tako da to mora ostaviti barem neke posljedice, zar ne? ista stvar je s ucenjem hodanja, opterecuju se stopala, zglobovi, kukovi...reci da ti nije logicno da ostaju posljedice?
    da ne govorim o pogresnom obrascu koji ostavlja trag na neuroloski aspekt, sve one sinapse, prekinute veze, pogresno spojene.
    stoga, ne slazem se s inom da je to napuhano.

2006. su na goljaku imali veliki clanak o stetnosti hodalica, ucili roditelje o stetnosti ucenja djeteta da preijevremena prime igracku, sjede (ne posjednu se), ustanu (ne stoje, ne potezu se i ne vuku)...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i danas kada se zna da je losa fina i gruba motorika povezana s odredjenim teskocama- hiperaktivnost, disleksija, disgrafija, drzanje tijela, slabija koncentracija i paznja... kao posljedica neadekvatnog ponasanja, naprosto mi je nemoguce reci kako je sve to napuhano.
    osima ako imamo razlicite poglede na ono sto je nama bitno.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 06.04.2013. at 10:32

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •