76 ili 78 ili koliko god... ucenik bez radnih navika, sto je valjda najcesci razlog tih par cetvorka...
U pravilu preskocite postove poput ovog
koji vam kaze kako ti "lose odabrani" ucenici su izvrsni.
Printable View
Mislim da je stvarno potpuno besmisleno učenike koji imaju jednu ili dvije četvorke proglašavati lošima u bilo kojem smislu; zapravo je žalosno i dobro pokazuje apsurdnost situacije oko upisa u srednju školu.
Ja ne mislim da djeca koja se upišu u MIOC nisu dobra, baš sam neki dan pročitala da je ravnateljica škole (inače divna pedagogica iz mog vremena :heart: ) rekla da im je prosjek 4,5 nakon prvog srednje.
Doduše, sigurna sam da ima i onih koji zalutaju u tu školu, nemoguće da nema, samo pretpostavljam da ih se škola na vrijeme efikasno riješi.
Da, takvi podaci se objave svake godine. Ali to su podaci samo o tome iz kojih su škola maturanti koji su imali najbolji postotak na maturi (što bi se reklo, pojedinačni pobjednici).
Ne podaci o tome koliko je npr. maturanata I gimnazije (koju je završila moja najstarija kći) izašlo na razinu A, a koliko na razinu B, s kojim su postotkom svi ti maturanti (u prosjeku) riješili pojedine predmete, itd. Nama na podjeli svjedodžbi rekli da su svi u generaciji položili maturu, i to je sve.
Podataka o generalno uspješnosti za svaku pojedinu školu u RH nigdje nema, mislim da je MZOS negdje stavilo da to ni ne namjeravaju objavljivati.
I naravno da priznajem da su učenici MIOCA izvrsni.
Ali ovo
još nekako ne vjerujem da čitam. Ti ozbiljno misliš to što si napisala?
Slazem se da bi takvi podaci bili najbolji, ali ovo je najbolje sto imamo.
"Najbolje škole su one čiji su maturanti na državnoj maturi iz obveznih predmeta postigli u prosjeku najbolje rezultate." nisu bas pojedinacni pobjednici.
Ne mislim da su losi ucenici, naprotiv. Samo da bi se mozda bolje snasi u recimo X. ili III. nego u nabrijanoj MIOC ekipi.
Ariel, ti imas dijete koje se upisuje? Ili bar u visim razredima os? Komentar ti stvarno nije na mjestu.
Ariel, koji elitizam, ajmo sad pronaći sve te ljude iz MIOC-a i iz ostalih gimnazija, koji imaju 30-40 godina i napravit test općeg znanja i predmeta koji nisu matematika.
Pa da procijenimo zašto dijete sa 3 četvorke iz likovnog i tehničkog npr. to čudo ne bi moglo savladat.
Budimo realni, roditelji ne šalju (SVI) djecu u tu školu jer je predivan odnos s učenicima i jer im je isprid kuće, nego jer smo većina isti - mislimo da su nam djeca najbolja i za najbolje. Ako mi nismo ne znam kakvi matematičari, a djeca imaju sve razrede pet matematiku, jasno je da ćemo zaključit da su izvrsni matematičari, jer je to ocjena izvrstan.
Ovak, ne salju svi roditelji svoju djecu u skolu koji su oni (roditelji) odabrali.
Nama je dijete reklo da se ne petljamo i da ce on birati skolu /skole koje on zeli. I nema sanse da bi nama uspjelo nagovoriti ga a to i ne radimo. Jedino mu je tata savjetovao da odabere najblizu i za to mu dao argumente
Pa sad, ako dijete ima sva četiri razreda prosjek 5,0 što bi roditelji drugo trebali misliti nego da su najbolji i za najbolje?!
A koliko se vidi po rezultatima koje ta djeca ostvare u MIOC-u - po riječima ravnateljice prosjek 4,5 nakon prvog srednje - i nisu previše u krivu.
E sad ne znam kako je u današnje vrijeme, kad sam ja bila mlada uglavnom nisu roditelji slali djecu u škole, nego su djeca sama odabirala kamo će ići.
Po djeci iz moje familije čini mi se da je i dalje tako, ovi koji mogu birati jer imaju maksimalni broj bodova, su birali sami, istina često su imali neobične razloge.
Naravno da nisu, nano.
Zaboga.
Nisu sad svu djecu iz mioca starci tamo poslali.
Samo činjenica da je kao što kažu iskusnije ovdje "petica iz matematike osrednja/prosječna ocjena" itekako zavarava roditelja da je dijete izvrsno, jer je to ocjena izvrstan.
Tocno Mima. Biraju sami.
Iako je onaj tata iz linkanog clanka reka "dosli smo" tak da mozda njegovo dijete nije biralo samo, kaj ka znam, ima nas svakakvih.
Pa dobro, možda će taj koji je mislio da je izvrstan a nije imati u MIOC-u trojku ili četvorku iz matematike, a ne pet, nije da će mu se dogoditi nešto strašmo.
Vjerojatno postoji i neki manji broj djece koja shvate da to stvarno nije za njih, pa se možda prebace u neku drugu školu, ali to su sigurno jako mali brojevi.
imati 5 iz matematike u osnovnoj školi je, po meni, samo znak da to dijete nema problema s matematikom
ali ne da je izvrstan matematičar
i zapravo moje je sad pitanje
je li mioc samo za djecu koja su izvrsni matematičari?
ili je i za djecu koja nemaju problema s matematikom?
ali nemaju ni kapaciteta ni ambicija za natjecanja, projekte i tako to
Omg . Moje ce imat toliko bodova otprilike a imaju itekako radne navike! 4 orke ima jedna samo iz matematike i kemije i to joj rusi tak puno... Redovno uce svaki dan i vikend , idu i u glazbenu skolu paralelno i itekako imaju radne navike te su vrijedne i uce.
Sent from my iPhone using Tapatalk
U moje vrijeme MIOC nije bio samo za izvrsne matematicare.
Danas sam konacno i ja pogledala tu listu iz MIOCa i koliko sam skuzila, prijavilo se samo 4 djece vise od kvote s 5,0. Znaci, da nije bilo prijemnog nebi trebali upisivati dodatne razrede.
A po ovome bih ipak zakljucila da ce se dio djece koji nisu 5,0 ipak tamo uspjeti upisati ukoliko su dobro napisali prijemni
E da, imam dosta starijeg brata i danas mi veli sogorica da jsui u njihovo vrijeme jedine skole s prijemnim bile jezicna i matematicka
Za vrhunske matematičare je C program u Miocu.
Moja kći nije luda za matematikom, ni informatikom, ali ih odrađuje.
Ona voli kemiju, bioligiju, a cilj joj je medicinski fakultet.
Mioc je izabrala sama jer je zaključila da će joj pružiti najkvalitetnije obrazovanje.
I daleko joj je, jako daleko, ali nije požalila.
Neki dan mi je rekla da je škola pun pogodak i da je mislila da će biti teže.
Jako je zadovoljna i s razrednikom i profesorima, kolegama i općenito školom.
A tata i ja smo sretni jer je ona zadovoljna svojim izborom.
ha ha ha zanimljivo, a u moje vrijeme MIOC definitivno nije bio samo za izvrsne matematičare.
Kad sam ja išla u MIOC nije bilo različitih programa, ali je postojao izborni predmet, i bilo je prešutno jasno da su oni razredi koji su za izborni imali matematiku 'jači' matematički razredi, oni su imali strože profesore iz matematike itd.
Ja sam imala engleski za izborni, i kod nas se recimo smatralo da je matematika lakša, imali smo blaži profesoricu itd.
Ali znala sam ja djecu naravno koja su išla u te teže razrede a uopće nisu bili izvrsni matematičari, pa su opet završili MIOC, samo nisu imali iz matematike pet, i možda su se malo više mučili.
Tanci, ja tebe uopce ne razumijem. Nisam skuzila koji smjer je tvoja curka - informaticki ili matematicki, ali meni niti jedan nema veze s medicinom, , a mije luda ni za matematikom.
I onda dodje Kanga sa svojim sinom koji je definitivno matematicar i strepi gdje bu se upisal
Nadam se da cemo jos ovih par dana prezivjeti forum bez da nam forumasi stavljaju sol na ranu :)
Zakaj bi ti forumaši stavljali sol na ranu? Zato kaj se dijete je ili zato kaj se nije upisalo kamo želi?
Meni je lani stresnije bilo sinovo prvo polugodište nego sam upis. Ove godine me čeka isti proces s drugim sinom. Ali to je MOJA muka i frustracija, djeca su puno ležernija. Tako i treba biti. Ja se žderem i uzrujavam, a oni naprave kako misle da je za njih najbolje.
Slažem se. Igrom slučaja, znam više učenika iz kvarta koji su odabrali medicinu ili psihologiju, a samo jednog ferovca, ali mali mi je uzorak.
Pita me susjeda neki dan zakaj nismo i drugog sina dali u mioc (moglo se to ishoditi, uz papire Grada). Nije ni pomišljao na to. On sebe tamo ne vidi. Mioc je dobra škola, ali nije jedina dobra škola. I ne vidim tu razloga za dramu. Da moj stariji nije upao, išao bi u petu ili lucijanku ili već nešto. On je dobar matematičar, ali ne bih rekla da je vrhunski. Zasluženo je dobio četvorku iz mat. na kraju prvog razreda, prosjek točno 4,0. U prvom polugodištu bliže trojki, u drugom puno bolje. Sve u rok službe. Btw. Ja ne znam bez debeeelih priprema riješiti sve njegove zadatke. Neke znam, ali neke nemam pojma i toga će biti sve više. Povremeno zavirim, jer me zanima koje gradivo rade, ali sve manje.
peterlin, pa ima li ti mlađi prosjek za mioc?
Nema. Ima prosjek kao marijin sin, 4.7. Ali njemu mioc nikada nije bio zanimljiv, a i ja mislim da nije on za to. Htio je u Prelog, a kako je ispalo da mu teh.kultura i fizika idu bolje od kemije. Baš se nije s kemijom proslavio; na kraju je izabrao tehničku školu, Ruđer je prvi i drugi izbor, a onda Teh.gimnazija ili računalstvo u Palmotićevoj.
Zanimljivo kako ne razumiješ.
I kakve veze ima bilo koje dijete s mojim?!?
Lijepo su ti cure napisale da je Mioc najbolja škola i kao takva daje izvrsne temelje za sve zahtjevnije fakultete što medicina jest.
Moja kći je imala uvjete za upis, upisala se, uspješno završila prvi razred i ostvarenju svojih snova je sve bliže.
A to što se netko nije upisao u željenu školu zbog ocjena, a vrhunski je ili možda ipak ne, je jako diskutabilno.
No mene se to ne tiče.
Ja pišem iskustva iz prve ruke.
I molila bih da ne spuštaš raspravu na osobnu razinu jer to nije tema, a izjave poput : " sol na ranu" su sasvim promašene jer nitko od prisutnih čija su djeca u Miocu to ne radi.
Tanči, lijepo si upitana koji je smjer, a nano zapravo govori istinu.
Niti jedna gimnazija nema neku izravnu vezu s medicinom, kao što npr. MIOC ima jasnu vezu s FER-om ili PMF-om, a jezične gimnazije s filozofskim fakultetom. Ako ćemo pravo, medicina ima najviše izravne veze s klasičnom, a to što djeca iz MIOC-a vrlo često upisuju medicinu (ako upisuju) je rezultat - pa više faktora koje nema smisla nabrajati, od okruženja, sastava razreda, sastava roditelja, do toga da je hrpa djece koja to upiše ipak - radnici.
Ali, stavljati ovdje neku pretpostavku ili osjećaj da dobar fakultet nužno znači samo nekoliko gimnazija je em neistina em nije za period upisa kad mnoge mame strahuju od istog, a u strahu velike oči.
Sve gimnazije imaju dovoljno dobar program da se iz njega, ko lakše ko teže, piše državna matura A i prijemni ispiti i upiše željeni studij.
Nadam se da smijem pisati na temi iako nemam dijete koje se upisuje u srednju.
Nisu mi jasni neki komentari ovdje, prozivaju se djeca koja imaju prosjek za upis u MIOC (a nisu matematičari po vokaciji) da oduzimaju mjesto onima koji nemaju takav prosjek (a "definitivno su matematičari"). Jesam ja ovo zbilja dobro shvatila ili mi je godišnji pomutio vještine ČSR?
Pa nije MIOC samo matematika, informatika, ne obrazuje samo buduće ferovce. Ja sam nakon njega upisala Glazbenu akademiju, po ovoj logici sam trebala upisati Glazbenu gimnaziju jer ona ima najviše veze s Akademijom. Svašta.
Smatram da sam višestruko profitirala odabirom te škole bez obzira što nisam vrhunski matematičar (možda čak ni odličan nego dobar) i toga sam bila svjesna još pri upisu.
Ja isto ne kužim, kad sam ja išla u školu bila je šuvarica, tako da su 3. i 4. razred bili definitivno čisti matematički program, nismo uopće imali kemiju i biologiju, niti povijest i geografiju, pa su opet moji iz razreda upisivali i medicinu, i jezike, i pravo, i kemiju; a danas je MIOC gimnazija i ima sve ove predmete sve 4 godine, tako da mi posebno nije jasno zašto bi samo pravi matematičari išli u MIOC.
Hvala ti na svakom iskustvu u vezi škole koju tvoje dijete pohađa, a koje dijeliš s nama ovdje koji smo prolazili, prolazimo ili ćemo prolaziti upise.
Osobno, iskreno sam sretna zbog svakog djeteta koje je upisalo što želi, zbog svakog ponosnog roditelja čije dijete je sretno, pa je i roditelj sretan.
ali,
razumijem i izraz "sol na ranu" na ovoj temi upisa, a čini mi se da to ti Tanči, i pored najboljih namjera, ne razumiješ. Naime, Tanči, tvoj svaki upis izgleda isto, otprilike ovako "Moja kćer je dobra u ovom i najbolja u onom i sve odrađuje bez pol muke i razred joj je super i škola joj je super i sve je super i sve je najbolje i njoj sve jako dobro ide i ono što voli i ono što odrađuje"...meni tako svaki tvoj upis izgleda, pa neka sam i u krivu.. I izuzetno sam sretna zbog tebe Tanči i zbog tvoje kćeri koja je sve to zaslužila... ali da, nisu svi te sreće, pa pokušaj razumjeti izraze poput "sol na ranu"..
Svima želim da ove godine upišu što žele,da se nekako kockice poslože.. :oops:
Ja sam tek prije nekoliko godina počela, zbog sina, gledati gdje su u Zg škole s pojačanom matematikom i bila sam zatečena koliko se malo-premalo upisuje prirodoslovno-matematičkih razreda u usporedni s ostalim gimnazijskim programima.
Ne mislim da je MIOC ili bilo koja druga škola samo za prave matematičare, već je problem u tome što oni koji bi htjeli imati pojačanu satnicu matematike imaju uistinu jako malo mogućnosti izbora, ako nisu i u svemu ostalom super-odlikaši.
Da se mene pita, ko što me se ne pita, upisivalo bi se puno više PM razreda, i postojali bi prijemni koji bi valjda bar donekle zaustavili inflaciju petica i nekako nivelirali znanje djece iz raznih škola
Moj bi htio x pm upisati a i ostaviti si njemački, mislim da pritom ne gubi puno ako ne bi dodatno išo još i na matku
Potpisujem.
Ovdje se cijelo vrijeme provlače neke čudne teze;
Te Mioc i V upisuju djeca inženjera i doktora.
Pa u Mioc idu vrhunski matematičari, a moja kći "otima" mjesto vrhunskim matematičarima jer ne želi studirat matematiku, nego medicinu.
Pa rekla bih čak mržnja prema Miocu od onih roditelja čija djeca ne mogu upisati Mioc
Pa kojekakve frustracije pojedinih roditelja.
Itd
Ja ću to pripisati ovoj vrućini i sparini jer jednostavno ne želim vjerovati da je jal u pitanju.
Misilm da cu temi promjeniti naslov u : " Upis u MIOC"...
:frustrirana jer joj se cini da ne postoji niti jedna druga srednja skola u Hrvatskoj:
Smetam?
Solim ranu?
Lijepo si primjetila da sam izuzetno ponosna na svoju jedinu kći.
Ona je moja ljubav, moj ponos, moj život, moje sve!
Ali kad si nju i mene već tako dobro izanalizirala, onda si zaboravila spomenuti da moje dijete iako kronično bolesno nije upisala Mioc uz pomoć liječničkih vještačenja, dodatnih bodova, nije tražila individualni pristup, isto kao što ja nisam nikad tražila rad na 4 sata zbog njene bolesti.
Procijenili smo da nam to ne treba.
Da možemo bez toga.
I uz sve teškoće moje dijete je takvo kakvo jest.
I s dužnim poštovanjem svima: moja kći kao trostruka državna prvakinja iz graditeljstva, elektronike- elektrotehnike i robotike (da, da, to je sve tehnički i tehnički uopće nije bezveze kao što se ovdje tvrdi) itekako zaslužuje da bude u Miocu.
I sad vas molim da pustite moje dijete na miru, pišite o svojoj djeci.
Mioc i V upisuju djeca svakakvih roditelja, pa i inženjera i doktora. Budući da je ova država izuzetno socijalno nepropusna i djeca nerijetko idu roditeljskim putem, statistički je vrlo vjerojatno da takve gimnazije upisuju u većem postotku djeca inženjera i liječnika nego druge.Citiraj:
Te Mioc i V upisuju djeca inženjera i doktora.
U MIOC idu vrhunski matematičari u najvećem postotku u Hrvatskoj, izravno upisuju tehničke i PM fakultete i osvajaju matematičku olimpijadu. Idu i druga djeca i tko god upiše takvu gimnaziju upisao ju je jer je prošao definirani prag. Cilj gimnazije je očito postao da dobije malo bolje matematičare, napravi diferencijaciju i upiše manje razreda i u tome je smjeru krenuo prijemni ispit.Citiraj:
Pa u Mioc idu vrhunski matematičari, a moja kći "otima" mjesto vrhunskim matematičarima jer ne želi studirat matematiku, nego medicinu.
Nikoga nije briga za to što tvoje dijete ide u MIOC niti koji će studij upisati.
Roditelje dobrih matematičara koji osvajaju natjecanja brine što djeca ne mogu dobiti matematičko obrazovanje jer nisu dobra u nekim drugim sferama, a ne mioc ni tanči.
Tanči, shvatili smo. Svi.