Ninci prvotno napisa
bok curke, da vam se tu javim i pridruzim:-)
trenutno sam na 8+2, sutra imam novu kontrolu (ginicka je prije dva tjedna rekla da hoce jos jednom provjeriti kako ide nakon dva tjedna).
nego, procitala ja uzduz i poprijeko gotovo pa sve, barem unazad godinu dana, da ne postavljam ista pitanja i da si na mnoga vec i odgovorim.
muci me jedna stvar i ne znam kako izaci na kraj s nasim sustavom zdravstva.
Dakle, ovo mi je prva T i nisam imala nikakve probleme, ali sam prije par godina rutinski napravila genski panel koagulacija (tada je bilo zbog kontracepcije, a priv. gin je dosta napredna i prati znanost) te su mi rezultati pokazali uredan faktor V (Leiden), fII (protrombin) i MTHFRove; ALI sam heterozigot za PAI i faktor XIII. i jasno da sam guglala sve i svasta i vidim da vec sama cinjenica da sam heterozigot za dva faktora nije nuzno dobra i znam da nas sustav tek nakon 2 m.ab. salje na geneticku obradu i sada ne znam kako pristupiti gin. sutra da joj objasnim da ja vec znam da sam hetero za PAI i XIII (dam joj priv. nalaz na uvid) i da zelim napraviti barem neke rutinske kontrole po pitanju koagulacija. ne zelim da me otpili; djelomicno sam u toj struci i jasno mi je da genska predispozicija ne znaci nuzno i manifestaciju; ali me hvata paranoja da koliko lud moras biti da ako vec znas da imas predispoziciju da nis preventivno ne napravis po tom pitanju, a bojim se da ce mi reci da nema razloga da me salje (nemam 2 m.ab).
Isto mi je na zadnjem pregledu rekla za amniocentezu, jer mi je pokusala uvaliti kombinirani i to, pa sam joj objasnila da znam metode i da me jedino zanima dijagnostika (amnio/korionske), cak ne ni NIPT, jer iako je tu pokoji pojedinac nedavno pisao da se radi o dijagnostici, to nije tocno, jer NIPTovi statisticki gledaju udio fetalne DNA u krvi majke, a jedina prava dijagnostika je kariogram koji uzgaja fetalne stanice.
ugl- molim iskustva (od milja) heparinki, koje tu vec duge bitke vode, kome biste savjetovali da odem na konzultacije u Zg-u(i priv ako treba, i drzavno ako znate da je netko dobar), jer me fakat to brine pa da mi barem netko kaze da nemam razloga brinuti. hvala cure i tipkamo se:ghug: