Inesz prvotno napisa
AIH sa 4 ili tri "lijepa" folikula? Jako, jako riskantan potez. Mislim da je dr u tom slučaju dužan objaniti paru sve o rizicima višeplodne trudnoće, informirati ih potrebi da se u tom slučaju prijeđe na IVF.
U državnim bolnicama bi se u takvom slučaju prešlo na IVF. I vrlo neugodan osjećaj stvaraju mi ove priče naših forumašica/forumaša o inesminaciji sa 3-4 lijepa folikula.
Razmišljam o teretu kojeg kao neplodni parovi moramo nositi-emotivno, psihički, fizički... bolno i teško. A s druge strane tu je i teret financiranja postupaka u privatnim klinikama. Vjerujem da mnogi parovi koji to prlaze teško skupe novac za postupke. Ali, slobodna sam reći da je 2000 kn koliko se naplaćuje AIH (plus folikulometrije) zbilja previše ako su uzme u obzir uspješnost AIH-a. Visoka cijena postupka male uspješnosti, plus dodatna opterećenja ako upije AIH vezana uz rizik višeplodne trudnoće.
Neki dan sam dobila cjenik postupaka u Mariboru-cijena intrauterine inseminacije je 73 eura (plus folikulometije i eventualno troškovi domumentacije).
Svaka bi privatna klinika trebala upozoriti par da ukoliko bude više folikula da će se preći na IVF, tako da se ljudi mogu i financijski pripremiti, a ne možda radi nemogućnosti da par plati IVF, raditi neetičan, neprofesionalan psotupak inseminacije kod 3-4 "lijepa folikula" jer nitko ne može znati hoće li se i koliko će se jajnih stanica u tom slučaju oploditi.
Istim takvim, dakle neetičnim i neprofesionalnim, u potpunosti suprotinim sa smjernicama suvremene medicine, je prijenos više od 2 embrija koji se kod nas radi i vrlo mladim ženama. Ali to je već druga priča....