marta prvotno napisa
da sad ne ulazim previše u detalje, došla sam do zaključka da je jedini način, da se dijete koje je stvarno talentirano/nadareno za nešto uspije zadrzati na svom realnom nivou u tome u čemu je dobro, da se odmakne od škole i da se fokus toga što dobro radi preseli negdje drugdje. ako je to nešto vezano za neki školski predmet onda se čitava priča komplicira, jer se jako teško iz toga dovoljno izmaknuti...
kad je riječ o glazbi, stvar je puuuuno bolja, jer organizacija glazbene škole i pristup su potpuno drugačiji. takav individualni pristup čini ogromnu razliku i djeca mogu uistinu napredovati svojim tempom.
kad je riječ o nečemu što je dio školskog kurikuluma, stvar se višestruko komplicira. ako je dobar profesor, dijete će napredovati, ali i dalje to možda neće biti dovoljno. kod nas na dodatnoj iz matematike, opet postoji raskorak između neke djece koja dvostruko brže usvajaju od ostalih i kako to redovito biva, stvar se odvija brzinom najsporijega...
za našu školu znam pouzdano da se stvari neće popraviti prelaskom na predmetnu nastavu, štoviše bit će puno gore iz nekih predmeta. al sam u međuvremeno skužila kako mogu djelovati da se utjecaj škole svede na nešto što je meni prihvatljivo. samo je pitanje hoću lil imati snage i vremena to sve provesti u djelo.