Vaginalac ce biti sigurno, vise ne rade carski ni prvorotkama
Neko drugo rodiliste?
Printable View
Vaginalac ce biti sigurno, vise ne rade carski ni prvorotkama
Neko drugo rodiliste?
Ja se nadam da će se ipak na kraju okrenuti. Čitam po forumima da ipak nije tak rijetko da se beba okrene u zadnjim tjednima. A i vježbe sam našla pa ne mogu naškoditi.
Pročitala sam Muminu priču s poroda, ali ona je rodila toliko ekspresno da se ne usudim tome ni nadati.
Uglavnom, na tečaj još nismo išli, niti platili, pa su nam i Čakovec i Koprivnica još otvorene opcije.
Na početku mi je trudnoću vodio dr. Fara (Ludbreg) i sad otkad ga nema mijenjaju ga doktori iz Vž bolnice, a od njih ne vjerujem da ću dobiti neki pametan savjet ako je u njihovoj bolnici praksa takva kakva je. Dr. Mendaš mi je sad i rekao da su šanse da se okrene u ovim tjednima male, ali to je rekao kao da ga to uopće ne brine tako da se nisam ni snašla da ga pitam 'što ako'. Inače mi je on jako dobar u vođenju trudnoće, detaljan je i skroz blag, sve objasni, ali ne znam ništa o njegovim stavovima oko poroda općenito.
Pa ono, ako se zakomplicira vaginalac napravit ce carski
Al nema dogovora unaprijed
Koliko sam skuzila, morala bi biti neka opaka komplikacija da se dogovori unaprijed
E sad, tko ce ga znati sta ce ti reci...
Da sad idem radjati prvu curku koja je bila na zadak, i to neki cudni, vjerojatno bi isla u drugo rodiliste
Tebi je beba na zadak?
I da, mislim da ak je stav nozicama da ide carski, al nisam sigurna
Ja sam još u ranoj fazi za porod pa je svakako okrenuta beba ali biram rodilišta! Nije da želim carski ali dobro je imati i tu opciju u slučaju problema. Najvjerojatnije ću u Varaždin mada više nisam nekako sretna zbog toga. Za Čakovec čujem svašta, a u Zagreb mi se baš i ne da voziti, pogotovo na one preglede pred kraj.
Ginger, a ti si na kraju ipak rodila na carski ili?
Ja se carskog bojim ko vraga, ali poroda na zadak još više.
Ustvari, bojim se općenito same pomisli na bolnicu i doktore, a kad se sjetim kak sam sretna i vesela išla na prvi porod, skroz mi je jasno da su samo doktori i sestre krivi za taj sadašnji osjećaj panike. I baš me to ljuti. Jer eto, uopće nemam povjerenja da će raditi u korist bebe i mene.
Razmišljali smo i o Zagrebu, ali i tamo mi se čini sve ista pašta. Zavisi o sreći i tome na koga naletiš.
Na kraju ću ipak raditi na tome da nagovorim curku da se okrene, pa da rodim u autu na putu do bolnice. :D
Da, rodila sam carskim rezom prvu curu
Trebao je biti planirani carski, ali je micika odlucila pozuriti - puko mi je vodenjak jedno 5 dana prije planiranog datuma
Al to je bilo prije vise od 5 godina
Ja nisam htjela ni razmisljati o vaginalcu, jer, nakon svega, meni je to bilo neprihvatljivo i da su inzistirali na tome, isla bih u drugo rodiliste
Slijedeca dva poroda su bili vaginalni, to sam htjela, a nisu mi ni nudili cr, jer je oziljak i sve ostalo bilo ok
A kako je to izgledalo, to je neka druga prica
Moja curka se okrenula na zadak u 23tt i tak je ostala do kraja. Tak sam i ja panicarila oko toga a na kraju zavrsilo bez problema. Ako je porod na zadak toliko strasan onda se veselim "normalanom" porodu :)
Kad sve to krene nije me briga koja babica radi i koji doktor je tamo vec da je muz kraj mene i da sam psihicki spremna (to sam skuzila tek u radaoni hehehe) .
Loona bilo je ekspresno, ali ionako je važan samo izgon ako pričamo o razlici zadak ili na glavicu. A iskreno da ti kažem, mislim da mi ne bi bila neka razlika da je bio okrenut na glavicu (iako mi je ovo bio prvi porod pa nemam s čime usporediti). Ono što boli je trud. Ja nisam osjetila ništa što se dolje "dešavalo" - ni izlazak bebe, ni veličinu, položaj, rezanje...ma ništa. Samo bol truda. A svi trudovi bole, bez obzira kak je beba okrenuta. Stvarno mislim da ne bi bilo drugačije.
Malo ste me utješile, hvala vam. :-)
Ma da, ja ni na prvom porodu nisam osjetila ni izlazak glavice ni rezanje. Samo onaj višesatni trud koji nije imao kraja, ali to je posebna priča o trudovima na dripu.
28. 5. mi je idući pregled pa ako se ne okrene pitat ću dr. Mendaša koja je daljnja procedura. Da li se svejedno može prvo porođajno doba odraditi kod kuće, ili se mora odmah u bolnicu?
Ne znam kaj da ti odgovorim...ja nisam ni mislila da je to to....jer je bilo sve jako brzo. Ali ja bih ti savjetovala da slušaš sebe, svoje tijelo, i kreni kad misliš da moraš.
SVI će vam tamo reći da na prvi trud dođete u rodilište, bez obzira na položaj djeteta i broj prijašnjih poroda. to je njihova politika.
mene su zašpotali što sam s prvorotkom došla tek nakon 4 sata trudova (i bila je lijepo otvorena 6cm), i bile smo gotove za 4 sata, a da smo došle ranije, zbog drugačije okoline i nepoznatih ljudi, pitanje koliko bi trajalo.
u vž se trude da imaju što više vaginalnih poroda, jer carski rez je, pa ma kako vama lakše zvučao, ipak operacija, i to velika abdominalna operacija, sa dugim postoperativnim oporavkom (neke žene i godinama nakon cr osjećaju promjene vremena na rezu). zatka kao takvog se ne trebate bojati, jer izgleda da su tamo napokon shvatili da to nije neznam kakva patologija i da intervencije nisu toliko nužne.
i zato se prepustite, da svoju bebicu rodite najopuštenije što možete, jer vaš stres i strah će osjetiti, i to može produljiti i otežati porod. razgovarajte s bebicom, recite da ste zabrinute, zamolite je neka se okrene, radite vježbice koje mogu pomoći okretanju, možete probati i sa rebozo maramom, akupresurom.... i prepustite se. beba okrenuta na zadak često je rezultat majčinog psihičkog stanja i zabrinutosti oko poroda. ako treba, porazgovarajte i sa drugim ženama koje su rodile na zadak, ali sa onima koje imaju pozitivno iskustvo.
Ma da, ja planiram čim dalje od bolnice do zadnjeg ako bude sve ok. Prvi put sam imala trudove na 5 minuta cca 20 sati, ali ti trudovi su bili moji, prvo slabiji pa jači i lijepo sam ih prehodala i došla u rađaonu 10 cm otvorena. Onda su me izmrcvarili u zadnjih 3 sata, a da sam još ranije završila u rađaoni ne smijem ni pomisliti kak bi bilo. Riječko rodilište, btw. Ali za porod na zadak znam da su pričali da može doći do prolapsa pupkovine pa ne znam da li bi mi bilo svejedno ostati doma dugo.
Ja se i carskog bojim ko vraga, ali malo manje od poroda na zadak. A za to špotanje žene koja rađa, mislim, stvarno. Ko da smo u vrtiću. :roll:
Sutra imam pregled i nadam se da se curka okrenula. Nikako da skužim di joj je šta, imam osjećaj da se okreće naokolo cijelo vrijeme.
Imam još jedno pitanje - jel se može platiti samo prisustvo na porodu, bez tečaja?
Ma gle, iskustva su razlicita, a i nasi stavovi
Ja zadak ne bih radjala vaginalno i srecom pa me nisu ni tjerali kad sam radjala prvu curu
Da jesu, trazila bih drugo rodiliste
Meni je moj carski ostao u lijepom sjecanju i oporavak je bio stvarno brz i lak
Drugi porod je bio jako zeljeni VBAC, a ispalo je grozno iskustvo i jako tezak oporavak - dva mjeseca nisam mogla ni sjesti, niti hodati...o odlasku na wc da ne pricam
Kad sam ostala treci put trudna razmisljala sam hocu li ici platiti carski, al bilo me je strah, htjela sam opet VBAC
Nadala sam se najboljem
I bio je predivan, skoro skroz prirodan porod, oporavak ne znam sto je, jer se nisam imala od cega oporaviti
Tako da, i jedno i drugo moze ispasti i dobro i ne tako dobro
He he, ma samo me frka hvata pred kraj. Ne mogu vjerovati, ova trudnoća mi je doslovno proletjela. :-)
Loona, obično za prvi porod treba tečaj i platiti, a za drugi porod samo platiti. Naravno, to plaćaš samo ako ide neka pratnja s tobom. I obavezno dr. Magaš po potvrdnicu za pratnju otići.
Hvala, evo sutra ću nazvati pa nas prijaviti, nadam se da nije gužva pa da će nas ubaciti za idući mjesec.
Nego, cura se okrenula! :-D Baš mi je laknulo.
Imam proteine u mokraći i moram napraviti urinokulturu, doktor se nije baš uzrujavao, ali kad sam došla doma sam krenula guglati (greška )i sad sam na sto muka. uh...
Loona, nemoraš se nikuda prijavljivati za tečaj, toga u Vž nema, nego sam dođete...obično tečaj počinje prvi utorak u mjesecu, ali možete doći bilo koji utorak i onda samo odslušati 4 utorka zaredom!
super kaj se cura okrenula!!! iako, kao što su ti drugi već rekli, zadak je samo jedna od mogućih varijacija djetetovog položaja u maternici i za porod!
proteini u mokraći u kombinaciji sa povišenim tlakom i oticanjem nisu baš najbolja dijagnoza, često upućuje na preeklampsiju...ako su samo proteini kod tebe, nemoraš paničariti, pričekaj nalaze urinokulture pa ćeš biti pametnija!
Loona a koliki ti je tlak?
Danas je bio 130/60, ali inače mi je 110-120/70. Danas sam došla drito sa stepenica u ambulantu na mjerenje jer nije bilo gužve tak da pretpostavljam da je od toga bil mrvicu viši nego inače. Poslije sam ga doma kontrolirala i opet je normalan, ali malo sam se ipak primirila, ležala sam i odmarala koliko sam mogla. Napravit ću tu urinokulturu, nadam se da nije ništ strašno ili da je neka upalica u pitanju.
U ovoj trudnoći nekak stalno brinem oko nečega, u prvoj sam bila puno opuštenija.
to nije povišeni tlak, ionak je normala nekih 110-120/60
Za tečaj se ne treba prijavljivati, samo dođeš prvi utorak u mjesecu. tečaj se održava iznad praonice-kad se uđe u bolnicu, skrene se odmah desno i ide skroz do kraja te uličice, i onda ima jedno malo skretanje lijevo (onak je ko parking uređeno). e tam je to.
evo vidiš da kad si opuštenija, sve ide već samo od sebe. pij dosta tekućine i pij nekakav jogurt probiotik, zlu netrebalo.
meni je sad 24 tt, jel prerano da krenem na tečaj već sad u 6. mj? Sve si mislim da bi izbjegla one vrućine u srpnju a opet mm još uvijek misli da ne bi sa mnom (ni na tečaj ni u rodilište, čak i UZV uspijeva izbjeći, pravi trdi zagorec), a ja se sve nadam da ću to promijeniti.
je piki prerano je, najbolje da ides od 32 do 34 tjedna, jer ti tecaj traje mjesec dana, svaki utorak i tak 4 puta.
piki, razmisli o douli ak muz nece s tobom
toplo preporucam pratnju
I ja potpisujem Ginger. Definitivno svakoj ženi preporučam da ima neku pratnju sa sobom, ako već ne partnera, onda prijateljicu (najbolje onu koja je rodila),mamu, sestru ili doulu.
Također, bolnica preporuča da se ide na tečaj od 30 tjedna, da se naučeno nebi zaboravilo.
I na tečaj sa sobom uzmite lepezu, kad je vani toplo, nutra je koma zagušljivo!!!
Hvala cure! Razmišljam i o douli ali se ipak nadam da će ovaj moj doći k pameti i biti sa mnom.
Imaj rezervu svakako, ako ne dodje k pameti :-)
piki, potrpisujem cure što se tiče pratnje. Mada osobno imam nekoliko prijateljica koje su išle same igrom slučaja i nije im bilo loše. Ali imati nekoga da te drži za ruku, zabavlja između trudova, šverca vodu i čokoladice i naravno, pozove nokoga ako je potrebno, mislim da nije na odmet.
Za tečaj preporučaju poslije 30. tjedna, ali u stvari možeš i ranije. Ja nekak ne vjerujem da bi zaboravila što pričaju. Ali mislim da potvrdu dobiješ za točno određenu osobu u pratnji (nek me cure isprave ako je drugačije) pa imaš još vremena ipak probati nagovoriti muža ili naći adekvatnu zamjenu, pa onda na tečaj idući mjesec.
ja sam osobno također išla ranije na tečaj, sa 28tj. jer sam tako htijela...smatram osobno da se nemože tako lako zaboraviti ono kaj nam je važno i kaj nas najviše interesira...
ako piki želi izbjeći najveće vrućine, zašto ne, ja ju potpuno razumijem...:love2:
što se tiče tečaja, kada dođeš na prvo predavanje,moraš zapisati na njihov formular svoje ime i ime pratnje koju želiš na porodu, te također pitaju u kakvom si odnosu sa pratnjom (sestra,mama,prijateljica,partner/muž,doula...)...
ta osoba koju onda moraš napisati, može jedina s tobom u rodilište i na tvoje i njeno ime ćeš na zadnjom, četvrtom predavanju dobiti potvrdnicu za rađaonu, naravno uz predočen račun da si platila iznos koji treba!
Ukoliko ipak osoba koja je na potvrdnici upisana ne može s tobom na porod, zamoliš tamo dr. Magaš ili glavnu sestru da upiše drugu osobu.
Ako tvoj muž nije dovoljno siguran da bi želio biti prisutan, ne znam koliko je pametna ideja "prisiljavati" ga na to. Jer imati uz sebe osobu koja nije tamo 100% svojom voljom, koja se toga boji ili se oko poroda osjeća nelagodno... Možda neće biti onakva potpora kakvu si zamislila i kakvu bi željela.
Iz osobnog iskustva-moj muž se nećkao, ali je na kraju pristao biti samnom. Od cijele "podrška" stvari, jedino mi je stavljao oblog na vrat. Od ostaloga... Samo me ometao STALNIM pitanjem, u SVAKOM trudu: "Jel te boli?" To me užasno dekoncentriralo i smetalo. Na drugom porodu-on je većinu vremena spavao, i bio prisutan samo na izgonu.
Mi dobili potvrdnicu prije kraja s obzirom da sam 38 tjedana. Sad mi je lakše kad znam da nas neće bar oko toga maltretirati.
Meni je mm bio podrška na prvom porodu iz emocionalnih razloga, nisam ga zapravo trebala i nisam volila ni da priča ni da me dira.:mrgreen:
Ok, neki praktični razlozi su bili da traži primalje po odjelu i da me drži u polusjedećem položaju (jadan) jer mi nisu htjele dići onaj ultramoderan stol koji može u 1000 položaja.
Sve čemu se nadam ovaj put je ljubaznija smjena. Držite fige!
~~~~~~~~~~~~~
Bok cure, evo mojih najfriskijih iskustva iz Vz rodilista.
Rodila sam svoju drugu curku 1.7. i za razliku od Rijeke prije 5,5 godina, ovaj put je bilo sve fenomenalno. Dosla sam u bolnicu ujutro oko pola 8, 9 cm otvorena s trudovima svakih 3 minute i rodila u 9.20 savrseno prirodno i bez ikakvih inntervencija. Ustvari dr mi je prokinula vodenjak pred izgon, ali me prije toga pitala da li zelim da to napravi, a ja sam pristala.
Ekipa za pet, dr Tot, primalja Vesna i jos jedna malo starija plave kose kojoj nazalost ne znam ime, ali sve tri mirne, njezne i blage. Hvala im od srca jer sad napokon znam kako porod treba izgledati, je izuzetno bolno, ali prekrasno. Nakon svega bila sam bas ponosna na sebe jer sam sve sama odradila. Rodila sam na boku jer mi je jedino to pasalo, za razliku od prvog poroda kad sam imala potrebu da se dignem a nisu mi dali, ovaj put mi je pasalo samo lezanje na lijevom boku.
Na odjelu isto sve 5, dojili smo bez problema od radjaone, sama sam curku prematala u sobi i s obzirom da sestre nisam ni trebala imam samo dobra iskustva. Pedijatri, dr Magas i onaj jedan muski kojem ne znam ime super i njezni s bebicama.
Jedina zamjerka je kolicina obroka (minijaturna) i da nema wc papira ni sapuna a i uloske daju na kapaljku, pogotovo ako vide da imas svoje.
Malo vise od 48 sati nakon poroda dosli smo doma i sad uzivamo.
Zelim svima tako dobro iskustvo kao moje! ♥
i ja idem za malo više od 2 tjedna.... :)
Baš mi je drago zbog tebe, predivno si opisala :) Daj, molim te, malo detelja kako si znala kada krenuti? I ja čekam drugu bebicu. Sa prvom sam dosta dobro tempirala, došla 4cm otvorena. To mi je bilo ok jer bih se drugačije ipak previše bojala čekati. Ja ipak ne bih preskakala klizmu, meni odgovara da se i to obavi, ali sve drugo se može preskočiti. Zato ti se baš divim da si došla 9cm tvorena - koliko si otprilike odradila doma? Klizmu ti nisu radili kad si već bila toliko otvorena? I kako si znala kada krenuti? 100 pitanja od mene, a tema su rodilišta :lol:
Uglavnom, prvi put sam rodila u Vinogradskoj. Nakon klizme i tuširanja polegli me na stol i samo sam imala sreću da sam se brzo otvarala pa to nije dugo trajalo. Sada u svakom slučaju želim položaj koji mi bude odgovarao i što manje intervencija pa ciljam Vž i stolčić :angel:
Loona prekrasno, čestitke!
Lee Loo još malo, želim ti isto lijepu priču!
Zna li netko trenutni raspored ginekologa u trudničkoj ambulanti?
Pretpostavljam da zbog godišnjih ima nekih promjena.
sad kad sam bila sam vidjela da su po danima, odnosno datumima raspoređeni.. a ko je kad to samo oni znaju..
14.7. je ona plava ženska.. imam negdje na papiru ime..
Ne znam šta da ti preporučim, meni je ovaj put sve bilo brže i bolnije (na trudove mislim), bili su mi odmah na 5-6 minuta i dovoljno bolni da ih moram prodisati. Ali mi je pasalo da ih sama odrađujem u miru, mm i starija kćer su spavali. Mantrala sam cijelo vrijeme da neću doći prerano, na kraju smo krenuli jedva jer nisam mogla stajati, kad bih se digla trudovi su mi bili non-stop. Vožnja autom i glupa pitanja u prijemnoj ambulanti - ajme mislila sam da ću se rapast, a kad sam napokon zalegla na stol u rađaoni nema šanse da bi me netko više digao s njega.:-) Uglavnom, zavisi kolko ti treba do bolnice, mi smo par minuta vožnje, a nema šanse da bi u onim trudovima izdržala više.
Lee loo, još malo, želim ti dobru ekipu i da sve prođe super!
Ja kad sam išla u TA zadnjih 2 tjedna svaki put su mi bile ili dr Tot ili dr Karađa. Isto i na porodu i poslije na vizitama, samo njih dvije. Čak i kad je pisalo na vratima da je netko drugi dežuran, bila mi je jedna od njih dvije.