vissnja, kao prvo da kažem da mi je drago što ipak ide nabolje.
Pa, ne moraju je zanimati u tom trenutku. Treba biti uporan i dosljedan. Oduzimanje privilegija na snazi je od početka nepoželjnog ponašanja, pa do prestanka takvog ponašanja, a ne 5 minuta, dok nas ne prođe bijes.
To niti ne mora biti igračka, nego neka aktivnost. Preporučujem da to bude ono što vremenski dolazi sljedeće, a ne, kao što neki pišu, tek navečer, ili sutra.
Koja je svrha oduzimanja igračaka, ako se donesu druge? Nemojmo se šaliti. Prvi dan se može oduzeti jedna igračka / aktivnost, pa se strpljivo čeka učinak. Ako ga nema, sutra još jedna, bez vraćanja prve. Pa polako. Da vidimo kako će se stvari razvijati.
Ovo ne bi trebalo raditi. Hrana je primarna djetetova potreba, kao i ljubav roditelja. Ne treba govoriti npr. niti da je više ne voliš, to ionako nije istina. Općenito, ne treba govoriti stvari iza kojih ne stojiš, jer dijete to zna / osjeti.
Nema večere? Mislim da malena zna da blefiraš, taman posla da joj ne bi dala večeru ako zatraži. Isto je i sa bacanjem igračaka u smeće. Nema smisla bacati igračke, znači, kasnije ih vadimo iz smeća? To je, dakle, blef.
Za razliku od toga, nijedno dijete nije se rodilo s autićem / slagalicom itd. Oni samo služe da djetetu bude ljepše, zanimljivije i bolje. No, meni ni nema smisla, ako je dijete neposlušno, praviti se da se ništa nije dogodilo, kupovati nove igračke, ići kao i obično van, sve raditi potpuno isto. Iz perspektive djeteta tada nema razloga da ono mijenja svoje ponašanje.