Sinoć sam ispekla puffiće.
Super su, poput medenjaka!
Nisam ih prelila čokoladom jer je već bilo dosta kasno, ali i bez čokse su dobri. I jednostavni za napraviti!
A sad mi nema druge nego ljuštiti bademe :mrgreen:
Printable View
Sinoć sam ispekla puffiće.
Super su, poput medenjaka!
Nisam ih prelila čokoladom jer je već bilo dosta kasno, ali i bez čokse su dobri. I jednostavni za napraviti!
A sad mi nema druge nego ljuštiti bademe :mrgreen:
kad ih uroniš uhladnu vodu ostavi par sekundi da ljuska nabubri onda ih izvadi na krpu i prvo ih malo provaljaj promuljaj
super, još nisam ni počela razmišljati o kolačima, a sad već, zahvaljujući vama, imam popis :-)
milijun komada
snowballs
pufice
prhku lješnjakaču
a s obzirom da dva dana nakon božića slavimo sinov roćkas - to ćemo podebljati kremastim kolačima
http://moja-kuhinja.com/preracunavan...-jedinica.html
Uglavnom 1 šalica je 240 mL.
Šalica je 240 ml.
Žlica (tablespoon) je 15 ml.
Žličica (teaspoon) je 5 ml.
Vjerojatno i kod nas ima za kupiti doze, pa imaš odmah set: šalicu, pola, šalice, trećinu itd...isto tako i za žlicu i žličicu.
Evo:
čokoladni kolač
Sastojci:
25 dkg čokolade za kuhanje
25 dkg šećera
25 dkg oraha
25 dkg maslaca
6 jaja
2 dcl slatkog vrhnja
Postupak:
Istopiti na pari 10 dkg čokolade i maslac.
Istući bjelanjke, zatim dodati šećer i istući. Zatim dodati žumanjke,
orahe i istopljenu čokoladu i maslac. Peći sat vremena na 150 stupnjeva (kalup 26 cm).
Obavezno staviti masan papir. Pustiti preko noći da se stegne, sutradan staviti glazuru od 15 dkg čokolade
i 2 dcl slatkog vrhnja istopljene na pari.
Radila sam za vikend s lješnjacima, okus je bio super ali mi nije bila sočna kao s orasima. Možda sam je malo prepekla, a možda je i do toga što su orasi masniji.
Svake godine obavezno radim onaj maxin voćni kolač raspucance i gingerbread house.
Sad me mami i ova torta s bademima.
Ostalo prema trenutnom raspoloženju.
Vjerojatno mađaricu prema kćerinoj želji i možda prhku pekmeznjaču/makovnjaču.
Iako, s godinama počinjem cijeniti obične orahe, pa možda ulete umjesto prhke makovnjače šape ili princes pufići.
Stvarno, što je to s godinama i orasima? Prije ih nisam mogla smisliti, a sad su mi svake godine sve bolji :alexis:
ja ću ljesnjakaču, biskupski kruh, milijun komada 2 verzije, mađaricu
ako se prorijedi do NG ispeći ću još kuglof i/ili roladu
Medenjaci, sape, krancle, pufici, snowballs, toblerone...bit' ce nam dosta!
Zasad je sigurna nougat madarica,baklava od J.Olivera,mandulat i mak kiflice. Lista će jos rasti,ove godine pecemo mama,teta i ja ;)
Mi nema sanse da to sve pojedemo!
Ja samo pratim :)
Kakva je to jamieva baklava?
Kakve su to mak kiflice?
po kojem receptu radite krancle?
krancle kopiram s jedong od ranijih bozicnih topica:
umjesiti glatko tijesto od:
300 g oštrog brašna
malo praška za pecivo (ja stavim žličicu)
1 jaje
150 g margarina/maslaca
100 g šećera
1 vanilijin šećer
tijesto držati minimalno 1 h u frižideru.
Potom tijesto razvaljati, vaditi zvjezdice/cvijetiće i peći. pečene zvijezdice mazati pekmezom i spojiti, te po želji uvaljati u štaub šećer.
e sad pola zvijezdica/cvijetića treba imati onu famoznu rupu, ja je radim s epruvetom, Apri rastavi kemijsku, vjerujem da jos ima zanimljivih ideja kako to riješiti.
Sasa me pretekla sa baklavom :mrgreen:
A mak kiflice (izađe oko 80komada)
170 g brašna
na vrh noža p.z.p.
85g šećera u prahu
1 van.šećer
2 žumanjka
140g hladnog ribanog maslaca
70 g mljevenog maka
Pomiješajte brašno sa pzp i prosijte u veću zdjelu. Dodajte ostale sastojke i pomoću metlica za tijesto izradite glatko tijesto. Radnu ploču malo pobrašniti, tijesto još malo izmijesit i stavite u frižider bar sat vremena. Oblikujte kiflice, stavite na lim obložen papirom za pečenje i pecite 8minuta na 180°C. Ostavite da se ohlade preko noći, pa krajeve umočite u bijelu čokoladu.
hvala
a jel ih ispadne dostaa ili treba poduplavati količinu?
moj malac obožava krancle, a ja sse ne mogu sjetiti po kojem sam ih receptu radila preklani (lani ih je sveki radila)
Kod mene je neizostavan biskupski kruh i orahnjača. Biskupski pečem valjda već 20-ak godina... Možda još dodam ovaj vaš milijun i planine sa snijegom. Planine sa snijegom radim u plastičnom kalupu za cijeđenje agruma, izgedaju kao košnice, samo što su meni puno ukusnije. Ako kome treba recept - pišem. Plizzz, već dugo tražim za biskupski miješano kandirano voće. Jel ga netko vidio negdje? Ide mi 100g u dvije štruce...
jel netko ovih dana vidio mlijeko u prahu negdje na akciji?
nama su rafaelo kuglice pod obavezno na stolu, a svima su najfinije u varijanti sa punomasnim mlijekom :-)
Ima netko mozda recept za krancle/lincere u koji idu orasi? Lani sam radila po takvom receptu i bili su odlicni, a sad ga ne nalazim :(
Molim te, Peterlin, pitaj kad stignes. Hvala!!
Evo krancle s orasima (u rcp su bademi.....)
http://www.coolinarika.com/recept/zv...-s-marmeladom/
Takav recept je i na vanilin šećeru. I super su fine.
Meni od te količine ispadne oko 90 malih malih komada. Onih normalnih je vjerojatno oko 50 komada.
Hvala!!
Moja skromna lista: krancleki, gingerbread covjeculjci, pipli' cookies i cupavci. Orehnjacu i vanili kiflice dobijemo od bake :)