Čokolina prvotno napisa
Samo bih kratko dodala komentar o tome da je škola nastala "zbog standardizirane industrijske proizvodnje". Mislim da je tu Gatto u krivu u jednoj bitnoj stvari. Ako je mislio da su djeca poslana u školu kako bi postali idealni radnici za novu industriju onda je tu nešto loše, jer kapitalistima nikada nije bilo važno da djeca znaju pisati i čitati, lijepe manire, povijest i prirodu, nešto što se učilo u školi (a zanati su se i dallje učili kroz šegrtovanje, dakle, škole ni tada nisu bile tako važne - a tvornice su trebale radnike, a ne pismene ljude). Kad je nastao industrijski bum i kad se masa seljaka spustila u gradove kako bi našla poslove u tvornicama, nastao je kaos s gomilom divlje djece po ulicama jer su u tim tvornicama morale raditi i žene kako bi si mogli platiti skup život u gradu. I tako su nastale škole - kako bi te male divljake strpali na jedno mjesto dok su im roditelji na poslu. Loše ili dobro ne znam. ALi ja u svemu tome vidim jednu povijesnu stvar koju elita koja je htjela tu djecu maknuti s ulica nije očekivala - ta siromašna masa se kroz obrazovanje počela izdizati (i kroz društvene stepenice) i razmišljati svojom glavom. Sad, po novoj priči, škole su nas opet ubile u pojam i prestajemo razmišljati svojom glavom. Ne znam. Sve mi te teorije zavjere malo zvuče zbrkano. Ja školi i dalje dajem palac gore za to jer su mnogi koji su bili siromašni ili došli od neobrazovanih roditelja našli nekakvo svoje mjesto u svijetu koje im ne bi bilo omogućeno da nisu išli kroz školu (pa ne mogu svi biti sportaši ili Trump, pa odmah do novca). Nisam sretna zbog mnogih stvari u školi i mislim da ih treba mijenjati, ali nije sve za baciti.