Citiraj Saradadevii prvotno napisa Vidi poruku
Obavezna skola s drzavnim propisanim programom je relativno nova stvar u povijesti civilizacija i kako neki autori ukazuju (Ken Robinson, Gatto), nastala je zbog potrebe jednog odredjenog ekonomskog modela, standardizirane industrijske proizvodnje.

Obrazovanje je postojalo i prije takvih skola, postoji i bez skola i postoji nakon zavrsenih skola i temelji se na inherentnom potencijalu ljudskoga uma da se siri, da se zeli siriti i da spoznaje i mijenja svijet oko sebe.

Ken Robinsonovo predavanje o potrebi mijenjanja edukacijske paradigme , koja pociva na ovom prvom (standardizirana industrijska proizvodnja) je vrlo zanimljiva food for thought.
Da, prije nego što je škola postala dostupna svima, bila je dostupna samo privilegiranima, tj. muškima i bogatima. Ostala djeca su sa oko sedam godina ulazila u svijet rada. O programu i njegovim funkcijama mogla bih se djelomično složiti s tobom, o tome se ima puno za reći. U okviru diskusije, pitanje programa je važno utoliko ukoliko ga djeca obrazovana kod kuće moraju ili ne moraju slijediti.

O unutarnjoj motivaciji znam ono što osjećam i vidim - ja sam je uvijek imala, što ne znači da nije bilo utjecaja vanjske motivacije, o kakvima piše vertex. Ima i tu uspona i padova. Ali mene je unutarnja motivacija uvijek dizala i gurala da učim i radim još i još i to i sad osjećam. To je jedan unutarnji poriv za učenjem i radom koji imaš ili nemaš. Ako nemaš, ne znači da je sve izgubljeno, jer onda treba pojačati utjecaj vanjske motivacije, kao što ja radim sa svojom kćeri. Moguće je, ja se tome i nadam, da će se i kod nje taj unutarnji poriv probuditi, ali nije to isto što sam kod sebe osjećala otkad znam za sebe, a to prepoznajem i kod svog sina.