palčica prvotno napisa
....
Imam pokoje pitanje. Je li roditeljima darovitih koristilo testiranje? I za što? Kome konkretno? Ima li nekih koji su se neugodno iznenadili? Ili koji su otkrili nešto što već nisu znali? Ili je dijete samo pametno pa
Od one njegove početne bebi užasne zahtjevnosti gdje je na trenutke imao elemente visokofunkcionirajućeg autizma, svih problema sa senzorikom, on je danas izrazito socijalan, posložen, elokventan, ne zahtjevan, osim u sadržajnom dijelu. Stalno zahtjeva čitanje, imamo ravno 50 pročitanih enciklopedija, jako je dobar u matematici, iščitavamo geološke teme, povijesne, mitologije, sad je opčinjen šahom i po novom vojnim strategijama. Svaka tri mjeseca nađe si sam novu temu i onda po njoj do najsitnijeg detalja. Skuplja minerale, pustinje u teglicama, imamo i žive pčele samice, svakakva čudesa ga zanimaju, ok, malo je neobičniji i svoj. Sve vezano za znanost ga zanima. Nikada se ne igra igračkama, sad, prije nekoliko dana, u 6. su ga počeli zanimati legići. Prijateljica koja radi dijagnostiku smatra da ga trebam testirati (ona i još nekoliko mojih prijatelja koji su te struke smatraju da je), ali ne spominjati to u školi kad krene, ni na upisu, nego tek poslije dati učiteljici. Hm, kao da će učiteljica od toga imati nešto. Osim ako se po novoj kulikularnoj ne uvedu IOP-i za darovite (u prijedlogu je) pa mu možda bude potrebno (mada ne znam za što) ili mu priredim medvjeđu uslugu. Ako je darovit. Ide u njihov centar, obožava radionice. Na razgovoru u vrtiću kažu da je inicijator i pokretač igre, voli najviše razgovarati s odraslima, izrazite ručne spretnosti i da puno toga zna i kako ga oni kao institucija ne mogu intelektualno zadovoljiti. I da je verbalno na razini osmaša. Moje mišljenje je da i ne trebaju, dovoljno kao dijete dobiva od njih i time sam jako zadovoljna i zahvalna sam im. Npr. otkrila sam kako ima izrazite pripovjedačke sposobnosti. Priča priče i po 15 minuta. U dahu. Eto. Mislim da sada zadovoljava svoje potrebe i nekako se ne mogu uvjeriti da bih time išta dobili, a opet sam tako dvojila i za taj centar pa se uspostavilo da je to jedino na što želi ići i da uživa u logičkim zadatcima, pokusima i sl. Ili jednostavno da pustim.