*mamica* prvotno napisa
Kako mi je drago da je ova tema ponovno otkrivena!
Vec godinu dana smo ponosni vlasnici King Charles Spaniela. Dobro sam se nasmijala citajuci temu od pocetka, pogotovo citajuci Cvijetu i Deaedi. Da sam barem to procitala kada je tek stigao, ustedjela bih si dosta zivaca :mrgreen:
10 mjeseci nam je trebalo da u potpunosti usavrsimo obavljanje nuzde. Nuzdu vrsi iskljucivo vani, ispocetka nije htio nista obavljati po kisi i snijegu (kako nam je uzgajivacica i rekla da ce biti), ali sila ne pita pa je i to naucio. Jako mi je zao sto ga nismo uspjeli nauciti na kucni wc, bilo bi nam puno lakse u 6 ujutro kada vani grmi i kisi, a on mora vani.
Doduse, primjecujem sada kada je stariji, stekao je odredjenu kontrolu i moze se strpiti ujutro dok prodje eventualno nevrijeme ili dok se spremamo za posao/vrtic, nije kao ranije da mora vani cim oci otvori.
Sa nasim djetetom ima doslovno odnos brace :mrgreen:. Medjusobno obozavanje i ljubomora, s tim da vecih problema imam sa discipliniranjem sina jer zna biti pregrub prema psu u toj igri i mazenju.
A omiljena mu je zabava oteti mu igracku i bjezati od njega vristeci (pravi se da ga proganja veliko cudoviste), e onda psic poludi, rezanje, lajanje, hvatanje za straznjicu kao u reklami Coppertone. Onda papuca leti prema urlajucem tandemu i samo pobjegnu obojica svatko na svoje mjesto :mrgreen: I Mima je spomenula ono kada dijete legne na pod i pusti psa da skoci na njega, uf poludim na to. Tu, dakle, odgajamo prije svega dijete, a nesto manje psa.
Jako je zivahan i 3 setnje dnevno (2 kratke za obavljanje nuzde i jedna duga) su must, uz sto cesce istrcavanje lopticom.
Hranimo ga iskljucivo Royal Caninom, ali nas izludjuje sto sve zivo vani stavlja u usta (kojekakvo smece, gume, plastike, ovcji izmet), stalno ga pazimo i upozoravamo, pitamo se kada ce ta faza nestati?
Za zastitu od unutarnjih i vanjskih nametnika koristimo Nexguard (pokazale su se fakat odlicne, djelovanje im traje i po 3 mjeseca i otkad ju je uzeo, niti jednom se nije pocesao) i Drontal.
Sto se nocnog spavanja tice, sudeci po pisanju na temi, mnogi ce negodovati, ali nama je box dosao kao spas. Pustali smo ga da spava u svom jastucicu, ali to je rezultiralo njegovim nocnim setnjama i njuskanjem po kuci, probudim se ujutro, kauc i kuhinja puni dlaka (zabranjena mjesta), kojesta napola pojedeno, nuzda po podu. Da napomenem da ima osjetljiv zeludac i znalo je biti svega nakon tih eskapada. To fakat nije funkcioniralo. Box (kavez) je velik, ima svoj tepihic, jastucic, igracke, zdjelicu vode i bezbrizno u njemu spava cijelu noc. Ponekad, ako naidje u prostoriju gdje box stoji, sam udje u njega i malo odrijema (vrata su stalno otvorena). Cvilio i grebao nije gotovo nikad (par puta kada ga je zeludac bolio).