A negdje sam pronašla da je u ožujku 2011. promijenjen zakon i da obvezni porodiljni dopust iznosi 98 dana,28 prije i 70 poslije poroda.
Vidjet ću u HZZO-u.
Printable View
A negdje sam pronašla da je u ožujku 2011. promijenjen zakon i da obvezni porodiljni dopust iznosi 98 dana,28 prije i 70 poslije poroda.
Vidjet ću u HZZO-u.
poz, molim vas možete mi reći ako sam još na porodiljnom(3,godina za 3. dijete) i ostanem trudna, koji mi se prosjek gleda za naknadu, da li ovaj od naknada ili od plaće?
drage moje, pomozite!
predlozeno mi je da "otvorim" komplikacije u trudnoci, ali ne mogu dobiti potvrde o placi, buduci da radim na crno tj. na ugovor o djelu.
imate li kakvih savjeta?
zahvalna mama
Danas sam otišla na HZZO produžit porodiljni do godine dana djeteta i tražili su mi nekakvu izjavu o suglasnosti poslodavca. Nisam znala za to pa me sad zanima što ako poslodavac odbije? Ma znam da neće, al me ipak zanima?
Predlažem da moderatorica uvrsti ovu izjavu među potrebnom dokumentacijom u prvom postu.
Ipak sam išla čitati zakon i koliko sam shvatila, poslodavac može uskratiti suglasnost, ali samo na max 30 dana.
ova izjava nije u službenoj dokumentaciji (to traže ako naletiš na neku nadobudnu službenicu)
ta izjava je potrebna za korištenje neplaćenog dopusta za dijete do treće godine života
ja sam osobno bila naletila na jednu takvu nadobudnu pa me tražila navedenu izjavu iako ja koristim plaćeni porodiljni do treće godine...kad sam joj rekla da to nije u dokumentaciji onda je rekla da ona ipak voli sve imati...
eto tako je i kod tebe
Prema članku 48. Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama ta izjava je dio službene dokumentacije i po tome bi je trebao tražiti svaki službenik HZZO-a, a zašto neki hoće, neki neće neznam.
da, to je službena izjava i poslodavac ti je samo treba napisati u kontekstu da je suglasan.
jedina kontra stvar koju poslodavac može napraviti je da odbije dati suglasnost za predloženi termin otvaranja dopusta, ali smije ga pomaknuti za najviše 30 dana.
pitanjce....
na komplikacijama sam posljednjih 6 mj i sad sam primorana promjeniti firmu. dakle iz nove firme idem na rodiljni dopust...sad zanima me odakle donosim potvrdu o zadnjih 6 placa? iz stare firme prije komplikacija? HVALA!
Bok,ja sam novi član ovog foruma.Majka sam dvaju mališana, Tin-2008.g. I Noa-2011g. Ja imam veliki problem ako je neko imao takva iskustva.Moj Noa ima 7 i pol mjeseci i danas nam je prošlo kroz glavu da nismo produžili porodinski za naknadu od 6mjeseci. U pon. ćemo hitro do Jukićeve,ali ako netko zna da li je to prekasno.inače imam posao za stalno???:-(
Jučer sve riješeno u HZZO-u,bez komplikacija:-D
ne mogu naći formular za naknadu za novorođenče na stranicama hzzo-a... ne nam jel stvar u meni.. vidim d su stavili 2 puta isti za otvaranje rodiljnog dopusta...
Pozdrav svima!
Molila bih slijedeću informaciju.
Otvorila sam komplikacije u trudnoći prije isteka ugovora,i u jukićevoj su mi rekli da imam pravo na komplikacije do 45 dana prije predviđenog termina.
7.5 sam došla kod dop da mi zatvori bolovanje i da odem u jukićevu da me odjave i upišu staž.
No dop nikako nije bilo jasno zašto ja nebih imala pravo i tih 45 dana na naknadu te je zvala jukićevu i tamo su joj rekli ako hoće da me može ponovno poslat na komisiju i ako oni odobre daljnje bolovanje da ću imati pravo na naknadu.
Otišla sam na komisiju i oni su mi produžili bolovanje do 20.6 kad je predviđeni termin poroda.
E sad mene to sve malo kopka,da li je to zaista tako,da nebih izgubila pravo na porodiljni?
Učekujem treće djete i koristila bih tri godine porodiljnog.
Jer ovako ispada da ja iako sam nezaposlena nebih imala prekida.
Ako se obvezni rodiljni dopust prekine i vrati na posao prije isteka roka do 6 mjeseci djetetova života, može li se taj neiskorišteni dio naknadno aktivirati ili to vrijedi samo za onaj drugi dio (roditeljski dopust, do godine dana života)? Poznato mi je da se drugi dio može iskoristiti u dijelovima, do osme godine života, ali ne znam vrijedi li isto i za prvi dio?
e sad više ništa ne kužim (plavuša!)
9.7.2012 istječu komplikacije,termin je 23.8.2012.
dal moram opet na HZZO sa papirima (kojim) zbog otvaranja rodiljnog ? skužila sam samo da neću
morati više furati doznake u firmu...a za ovih 9 dana znači idu još doznake i to nosim jedan
primjerak u Jukićevu,jedan u firmu...kopčam? da ? ne ?
Drage moje, trebaju mi inf i to sto je moguce prije. 16.06. Sam prešla u dr. Firmu jer mi je u prošloj prekinut radni odnos zbog završetka zamjene! Problem je taj sto sam saznala da he firma u blokadi i da mi nije u mogućnosti isplatiti placu, a meni ce za bolovanj(kad krenem na njega) trebati potvrde o isplati plaća! Nije problem za ovih 5ipol mj s prošlog radnog mjesta, mene brinu ove koje nece biti isplacene!? Curke, sto mi je činiti? Probati sto prije na bolovanje ili? Hoce li mi ova jadna firma rušiti prosjek ili cu zbog nje biti na minimalcu bez obzira na ispunjenje uvjeta staza?
I Jos jedno pitanje; moze li mi netko reci kad bi najranje mogla otvoriti bolovanje ako imam 11mj I 10 dana u 2010, 13 Dana u 2011. I u ovoj god.do sada 6mj da bih imams onih potrebnih 18mj u zadnje dvije godine?
Nadam se da sam bila jasna p.s. Termin poroda mi je sredinom 11mj.
Pozzz svima
Zna li netko šta u slučaju ako u zadnjih 6 mjeseci radiš kod dva poslodavca,tko onda izdaje Potvrda o plaći (ER-1) od vašeg poslodavca za šestomjesečno razdoblje prije nastupa komplikacija ? Dakle kod jednog sam radila do 1.04.2012 a od 2.04.2102 sam kod drugog. Dali je dovoljno da mi sadašnji da prosjek od zadnja 4 mjeseca ili i od starog poslodavca moram tražiti?
koliko je sada naknada za komplikacije,ako je placa veca od famoznih 4600 ? jel jos uvijek iznos place ?
Naknada za komplikacije je limitirana na 4250 kn. Dakle, ako je placa visa, dobivas 4250 kn.
Imam problem, moj Filip ima sad 3,5 mjeseca.S njegovih nepunih šest se moram vratiti na posao. Htjeli bismo da MM ode na porodilnji umjesto mene, ali problem je što je on sezonski radnik, te dobiva ugovor na mjesec dana, čak nekad i kraće. U zadnje dvije godine je radio u toj firmi 12 mjeseci s prekidima. Sad su imali duži prekid, u 7. mjesecu nisu radili, a u osmom samo 10. dana. Jeli on u tom slučaju ima pravo na porodiljnu naknadu, negdje sam pročitala da ako je mama zaposlena a otac nezaposlen, otac ne može korisiti porodiljnu naknadu. U njegovom slučaju zbog sezonskog rada, ne znamo kako se tretira, kao zaposlen ili ne i da li ima pravo na naknadu i u kojoj visini. Bit ću zahvalna na odgovoru.
da li možda neko zna nakon što tata ostane 3 mj.na roditeljskom dopustu, 2 dodatna mjeseca može koristiti isključivo tata ili može i mama?
dokle god je zaposlen, može koristiti roditeljski dopust.
dakle, ako je ugovor aktivan, neka otvori roditeljski dopust. kad ugovor istekne, u roku od 30 dana mora na HZZO-u regulirati status (promjena osnove osiguranja) te će mu reći dok kad mu traje roditeljski.
u svakom slučaju, mora poštivati i paziti na taj rok od 30 dana i radi HZZO-a i HZZa (bure).
mamma san znači li to, da kad mu istekne ugovor imat će pravo na porodiljnu kao nezaposlen roditelj ili neće imati pravo uopće. Jer oni neće mu produžiti ugovor, ako on ode na porodiljni. I još nešto me zanima, ako znaš odgovor, nedavno sam mislila da sam opet trudna, što ne bi smjela, zbog carskog. Zanima me, da li bi u tom slučaju (između dvije trudnoće, ne bi radila jer bi se dijete rodilo prije isteka sadašnjeg porodiljnog) s drugim dijetetom imala pravo na porodiljni kao zaposlena mama ili ne. Moram spomenuti da sam prije trudnoće radila točno 4 godine u toj firmi bez prekida. Hvala puno na odgovorima.
kad tvojem suprugu istekne ugovor o radu, i on regulira svoj status na HZZO i HZZ (u roku od 30 dana), isteći će mu i roditeljski dopust (mislim isto 30 dana od isteka ugovora o radu). No, ako je u roku prijavljen na burzu (opet onih 30 dana iz prethodne rečenice) može zahtjevati od burze novčanu naknadu ( http://www.hzz.hr/default.aspx?id=4075 )
što se tebe tiče, dokle god si u radnom odnosu (bila na rodiljnom / roditeljskom / bolovanju ili ne) imaš pravo na rodiljni dopust kao zaposlena osoba. Izračun naknade je taj koji može biti sporan, ali ako novi rodiljni dopust otvaraš odmah (dan) nakon roditeljskog (prethodnog), izračun će ostati isti. Ako si se u međuvremenu vratila na posao, odradila barem 2 mjeseca (3 ako se radi o bolovanju) te imala barem 1 isplaćenu plaću (2 ako se radi o bolovanju) u mjesecima koji prethode mjesecu kad si otvorila dopust / bolovanje, onda će ti naknada biti obračunata prema isplaćenoj plaći (uvažavajući uvjete prethodnog radnog staža). Ako ovo nemaš, onda će ti rodiljna naknada iznositi 1663 kune (isto kao i za nezaposlene).
unatoč svemu što sam pročitala, još uvijek mi nije jasno kako da izračunam iznos rodiljne naknade-i od kojeg datuma na nju imam pravo. evo ovako:
16.10. otvaram porodiljni
od 3.7. sam na komplikacijama i dobivala sam onih 4200kn naknade
prosjek plaće prije komplikacija mi je 7300 kn.
kolika će mi bit rodiljna naknada prvih 6 mjeseci( i da li se ona dobiva od 1. dana porodiljnog??)
please, anyone??
Haj svima, rekla mi je fizijatrica da nas šalje na produljeni porodiljni. Malena ima 10,5 mj, treće je dijete tako da ionako imamo pravo na 3 godine iako sam ja mislila zbog financija ići raditi na 4 sata što mi poslodavac mora omogućiti. Kolika je naknada u sličaju tog produljenog porodiljnog, jel to još ide preko CZSS ili preko HZZO-a?
Krajem 10.mjeseca nosiš doznake za bolovanje do 16.10. i potvrdu za otvaranje rodiljnog dopusta od 16.10.
Oko 20.11. ćeš dobiti 2 naknade; jednu za bolovanje i jednu za rodiljni dopust. Iznos rodiljne naknade je delimitiran pa će biti tvoja puna plaća preračunata u sate koliko si ih provela na rodiljnom. Znači, za 10.mjesec dobit ćeš otprilike pola od 4200 i pola od 7300 (ova polovica od 7300 sjeda oko 19., a za komplikacije dan kasnije).
Za 11. i iduće mjesece ćeš dobivati punu rodiljnu naknadu, otprilike u iznosu tvog prosjeka plaće...malo variria od mjeseca do mjeseca ovisno o broju radnih sati u pojedinom mjesecu.
Dakle ista je naknada za porodiljni do tri godine po izboru i ona kada te fizijatar šalje na dulji porodiljni?
Znam da je prije desetak godina to bilo različito. Išlo je preko CZSS i bilo je čini mi se 2000,00 kn za njegu djeteta do 3, tj 7 godina.
nije. ako dobiješ njegu na preporuku fizijijatra tada je naknada 2100 kn, i DD 850 (koji se dobija bez obzira na imovinski cenzus). Ako tražiš rad na 4 sata zbog bolesti (odnosno ako prihvate preporuku fizijatra ) tada je dobivaš punu plaću za rad na 4 sata (pola plaća poslodavac, pola hzzo) i još DD od 850 kn.
Ali ti to mora odobriti komisija (a nažalost čini mi se da rijetko odobravaju njegu , ako postoji mogućnost da roditelj koristi produženi porodiljni za 3 dijete).
zibba, nije isto, ako se radi o korištenju prava roditelja djeteta s težim smetnjama u razvoju, onda je viša naknada od tih 800 kn.
Trebaš samo provjeriti da li vaša dijagnoza može proći pod to pravo.
Evo piše doslovce ovako: Molim majci omogućiti produljeni porodiljni dopust zbog potrebe intenzivnog vježbanja svakodnevno kod kuće i ovdje u terminima.
Da li dijete ide na komisiju ili samo se nose papiri? Ja moram priznati da bi rado išla raditi makar na skračeno jer mi je počeo jako nedostajati kontakt s ljudima, osim doma s obitelji i susjedima ( ipak sam na selu), ali ako se mora ostati doma, tu ne mogu ništa. Imam pravo koristiti porodiljni do tri godine jer je treće dijete u pitanju, ali sam mislila ići raditi i radi financijske situacije. Je da nismo ni jaslice dobili usprkos hrpi bodova i što je već treće dijete u tom vrtiću, ali hajde, nešto bismo iskombinirali. Rekla mi je susjeda da ako se dovoljno postavim u vrtiću, da nas mora nekamo smjestiti s obzirom na uvjete.
Još pitanje. Dakle bez obzira na sve imamo pravo na DD ako nam odobre njegu ili pola radnog vremena? Gdje se to obratiti?
hvala!
Molim pomoć jer me vozaju. Gdje se javim za produljenje porodiljnog. Zvala sam HZZO gdjew su mi rekli da mi naša pedica mora dati pov bolesti - nalaz pedijatra, naša dr. kaže da ju to još nitko nije tražio i da ona ne zna o čemu je rijeć a da joj je nedavno jedna majka isto išla na produljeni zbog njege djeteta do 8 godina. Ona mi je rekla kako joj se čini da se sve to riješava u Centru za soc. skrb, bila ja tamo a oni kažu da nemaju veze s time. Kome se dakle javiti jer ne mogu s malim djetetom lutati od vrata do vrata.
I kome se javljam za djećji doplatak?
Vaša pedijatrica MORA napisati preporuku , odnosno povijest bolesti. To nosiš zajedno sa ostalim papirima (među kojima je i preporuka specijaliste) U PODRUČNI URED HZZO-a. Tamo napišeš molbu (dobiješ formular od njih) i predaš sa papirima . Za DD ideš na MIROVINSKO kad dobješ riješenje od HZZO-a.