.....................................
Printable View
.....................................
........................................
I još nešto. Ajmo se iskreno zapitati koliko bi sve ovo o čemu se već neko vrijeme priča zanimalo prosječnog građanina ove države da nije konstatog potenciranja od strane crkve i njenih krugova. prvo je to bio mpo, pa onaj famozni zdravstveni odgoj, sad su homoseksualci na tapetu. svi se već pomalo pitamo što je sljedeće? ima li kraja? I koja je meni utjeha što ova zemlja ima taj prefiks republika ispred imena kad nam se konstantno nameću pitanja oko kojih u jednoj sekularnoj državi ne bi trebalo biti polemike.
ovo je za vertex :mrgreen:Citiraj:
Iznošenje podataka o korisniku/korisnici koji nisu dobiveni na forumu – bodova 10, trajanje 6 mjesec(i)
malo ti je falilo da ode ti 6 mjeseci s foruma :lool:
krojachica, ljudi su toliko kompleksni da nije moguće da će identičan homo i hetero par podnijeti istovremeno zahtjev za posvajanje. Netko od njih će imati bolje uvjete i taj po meni treba dobiti dijete. A sve ostale parovi koji u tom trenutku čekaju rješenje ti možeš zvati diskriminiranim. Uvijek je tu jedna ogromna doza subjektivnosti u pitanju i sreće, tako da bi, da je netko drugi odlučivao, sigurno neki drugi par bio odabran. Ja to ne bih zvala diskriminacijom a priori.
Evo, ja sam se pomirila s tim da neću postati roditeljem. Misliš da ne postoji ožiljak veličine svemira zbog toga? Mi sad glasamo oko toga da jednom dijelu ljudi koji želi posvojiti dijete jer ga ne može biološko dobiti, kao što ne možemo moj suprug i ja, ustavom urežemo takav ožiljak. Naravno da se pomiriš. Pa pomiriš se i da živiš bez želuca i da ti je amputirana noga i da ti je dijete pogazio auto ili se ne pomiriš pa su posljedice katastrofalne. Tko god ima dozu samopouzdanja i vjere u sebe, može i nakon takvih tragedija živjeti, s konstantnom tupom boli oko 2 cm ispod srca.
Dijana, ne vjerujem da misliš da su Auschwitz, Belzec, Chełmno, Majdanek, Sobibór i Treblinka baš slučajno u Poljskoj. Moralo je postojati plodno tlo. PlusDakle bilo ih je još nebrojeno u regiji. Isto tako slobodno progooglaj Poland far right. Imaš dovoljno objašnjenja zašto baš kod njih stoji u Ustavu, isto kao u nama susjednoj Mađarskoj.Citiraj:
Die Todesfabriken in Auschwitz, Treblinka, Sobibor oder Majdanek waren umringt von unzähligen kleineren Schreckenslagern, deren Namen – bisher – relativ unbekannt sind. Jedes einzelne von ihnen war Teil des Zivilisationsbruches.
Evo reuters pred tri dana objavljuje članak pod naslovom Far-right rioters leave trail of destruction in Polish capital:
Citiraj:
The violence underscores the faultlines in Polish society. Many Poles have grown wealthier in the past few years, but a minority feel alienated and believe traditional values on marriage, abortion and the church have been swept aside.
Before the violence broke out at Monday's march, demonstrators chanted: "God, honor, fatherland!" and waved the red-and-white national flag.
"I believe that Polishness is under threat," said one marcher, Grzegorz, who said he was 30. "The Polish government is incompetent and a threat to Polishness."
Another protester, who gave his name as Mateusz, said he had come to "manifest my patriotism."
fasizacija drustva je odobrena i od strane usud-a.
netko je dobro primijetio - lobirat ce se po crkvama tj misama, tako da je uzaludno nadati se.
Nisam procitala objasnjenje Usuda, al sam cula na TVu da usud kaze da kad bi rekli da je referendum protuustavan, ispalo bi da je i Obiteljski zakon protuustavan.
Eto, da su normalni, mogli su jednim udarcem dvije muhe.
zato nisam gajila nade u US
toga sam se bojala od samog pocetka.
nisu mogli, koliko sam shvatila, jer nitko nije pokrenuo postupak ustavnosti odredbe iz OZ niti moze rjesavati u zurnom postupku takvo pitanje.
zapravo je tu sve receno:
Citiraj:
Referendumsko pitanje o definiciji braka po svom je sadržaju pozitivna
zakonska odredba Obiteljskog zakona. Članak 5. tog zakona glasi: "Brak je zakonom
uređena životna zajednica žene i muškarca."
Suglasnost s Ustavom pozitivnih zakonskih odredaba u smislu članka 125. alineje 1.
Ustava ne može se ocjenjivati u postupku nadzora nad ustavnošću državnog
referenduma u smislu članka 125. alineje 9. Ustava, to jest preko utvrđivanja
ustavnosti referendumskog pitanja (oznaka predmeta: U-VIIR), nego se može
provoditi samo u postupku ocjene suglasnosti zakona s Ustavom (oznaka predmeta:
U-I).
Kad bi se prihvatilo suprotno stajalište, to bi značilo da Ustavni sud, kroz ocjenu
ustavnosti referendumskog pitanja, zapravo ocjenjuje suglasnost s Ustavom zakona,
ali u skraćenom i žurnom postupku u kojem ne provodi nijednu proceduralnu radnju
propisanu za apstraktnu kontrolu zakona, u kojem ne ocjenjuje sam zakon i u kojem
nema kasacijskih ovlasti spram tog zakona. Unatoč tome, njegova odluka o
nesuglasnosti referendumskog pitanja s Ustavom ne bi dovela samo do zabrane
održavanja referenduma, nego bi se prelila na postojeći zakonodavni poredak u
pravnom području na koje se takvo pitanje odnosilo.
S obzirom na članak 5. Obiteljskog zakona, upravo je to slučaj s referendumskim
pitanjem o definiciji braka: "Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese
odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?". Eventualnim
utvrđivanjem neustavnosti sadržaja takvog referendumskog pitanja, Ustavni sud
zapravo bi ocijenio neustavnim članak 5. Obiteljskog zakona.
Vladavina prava, najviša vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske, ne dopušta
primjenu prava na način koji bi doveo do posljedica nesuglasnih s legalnom svrhom
pojedinih pravnih instituta.
Kao što je prethodno rečeno, Ustavni sud nikada nije primio nijedan zahtjev ili
prijedlog za ocjenu suglasnosti s Ustavom zakonskih odredaba koje uređuju brak kao
zakonom uređenu životnu zajednica žene i muškarca.
pa meni je ovo skroz logično obrazloženje, ne?
i meni. zato se nisam nadala.
Potpis na frku oko usvajanja-nije problem gej par nego drustvo. Potpis na jennin histrican smajli oko konzerva manjine i na cvijetinu nadu....iako ja sam mislila da ce se vjeronauk iz skola vratiti u crkve al eno ga zasad rock solid iako se koji put stvari mijejenjaju preko noci na ovim prostorima a i inace. Al evo konzerva mpo unatoc sirokom lobiranju malo je trajao kad se uzme onako iz pticje perspektive.
Ostaje jedino vjera i nada da ce to drustveni pilot modern og duha vreme a izbalansirati.
I naravno nasa gradjanska i moralna obaveza izaci na referendum i lobirati za rjesenje koje smatramo tolerantnim civilizacijskim humanim i moralnim. Zbog hrvatske koju zelimo ostaviti nasoj djeci.
Apropo
Kao što je prethodno rečeno, Ustavni sud nikada nije primio nijedan zahtjev ili
prijedlog za ocjenu suglasnosti s Ustavom zakonskih odredaba koje uređuju brak kao
zakonom uređenu životnu zajednica žene i muškarca.
Iz izjave udruge Kontra:
U kontekstu važnosti institucije Ustavnog suda krajnje je zabrinjavajuće što je citirana izjava Ustavnog suda, u potpunosti neistinita", stoji u priopćenju.
Napominju kako su Udruge Kontra i Iskorak u siječnju 2012. godine podnijele Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti Obiteljskog zakona i to upravo članka 5. koji definira brak kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene. Kažu kako Ustavni sud navodi neistinu da takav zahtjev nikada nije predan.
I nagovarati druge da izađu i glasaju protiv!
Nije isto hoće li Markićka sa svitom kasnije mahati da je dobila 80% ili 60% glasova i onda za hrpu drugih tema konstatirati kako je tih 60% ili 80% jasno reklo što misli o svemu...
Nisam skuzila je li netko linkao. U svakom slucaju pozitivno. http://m.dnevnik.hr/clanak/vijesti/h...---311072.html
Tvrditi da su svih 13 sudaca US HDZ marionete, a bez da čovjek poznaje te ljude osobno i radi s njima, je ništa drugo nego generaliziranje i kao takvo mi nema težinu.
Poziv na to da se pomirim s time, također mi nije u duhu demokracije:mrgreen:. Jer u tome upravo i jest problem, pomirite se sa time i nastavite dalje svoje živote ko nojevi s glavama u pijesku, na to valjda računa i Markićka i svita.
Riječanka, jest da smo malo zbunjeni, demokracija nam je isuviše novo jelo na meniu, pa ne znamo kako se točno konzumira:mrgreen: ali kao i svi naučit ćemo i mi, jednom:mrgreen:, ako nikako onda opet na vlastitim greškama, tako valjda čovjek (nacija) najbolje uče.
Nema ih 13, ima ih 12. Trianestog su trebali izabrati, ali nisu, ne mogu se dogovoriti.
U Ustavnom sudu doista sjede ljudi koji su tamo upali po političkom dogovoru, ljudi koji su trebali odrađivati poslove onima koji su ih tamo poslali, a ne vrhunski stručnjaci, čast nekim izuzecima.
Nije uopće problem imati stav o sucima Ustavnoga suda kakav ima Kanga ako se ta tematika makar i površnije prati na malo dulji rok.
No, jučerašnja odluka je zapravo nabolje što su mogli napraviti u danim okolnostima. Evo Sanje Barić: Ustavni-sud-u-realnosti-drustvenog-i-pravnog-poretka
U tome možda i leži najveći dio problema, površnost, pa tako izađem na referendum i glasam za jer je homoseksualizam nešto nenormalno, nastrano, neprirodno pošto se radi o manjini a i onaj najglasniji izvor gdje se informiram tako tvrdi, pa mora biti nešto u tome, a ustvari, u širem i dubljem kontekstu u biti se radi o jednoj sasvim prirodnoj i normalnoj seksualnoj orijentaciji.
Izvrsni članak, to jest pismo čitatelja kojeg šteta, vjerojatno nema u tiskanom izdanju
sve što trebate znati o gay brakovima
https://www.youtube.com/watch?v=EMljHb2dXQM
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
Reakcija Židovske općine Zagreb po pitanju referenduma o braku
Zagreb, 15.11.2013. - Vezano uz zajedničku izjavu predstavnika vjerskih zajednica sa sastanka održanog 12. studenoga 2013., na kojoj naš predstavnik g. Luciano Prelević, glavni rabin Hrvatske, zbog ranije preuzetih obaveza nije mogao nazočiti, a kojom se podupire referendum za brak i tzv. ustavna zaštita braka, Židovska općina Zagreb, kao najbrojnija zajednica Židova u Hrvatskoj, iskazuje svoje neslaganje s iznesenim stavovima.
Kao vjerska i manjinska zajednica, mišljenja smo da je referendumsko pitanje zadiranje u prava manjina, te da takvoj odredbi nije mjesto u Ustavu RH i suprotno je članku 3. Ustava. Iako unutar naše zajednice ne promoviramo istospolne brakove, poštujemo pravo pojedinca i manjinske skupine na samoodređenje.
Zalažemo se za građansku državu, uvažavanje različitosti i jednakost svih ljudi pred Zakonom. Vrlo smo osjetljivi na smanjivanje prava bilo kojoj manjini, te s obzirom na iskustvo Holokausta koje imamo i kako je započeo, takav postupak smatramo izrazito opasnim. Posljedice u konkretnom slučaju mogle bi biti ozbiljne i dalekosežne za naše cjelokupno društvo.
Prof.dr.sc. Ognjen Kraus
Predsjednik
Šafri, nisam tvrdila da su svi članovi US marionete (i/ili žrtve privatnih uvjerenja koja nemaju veze sa strukom) - dovoljno je da ih je 50% takvih. I nije potrebno osobno poznavanje ni rad s njima da bi se zaključilo da stvari upravo tako stoje. Vjeruje li netko ovdje da bi US drugačije izglasao da je Vlada zatražila očitovanje ili da ne bi bio u stanju spriječiti referendum da postoji kritična volja za to? Ja ne.
I Bože sačuvaj da sam te ja pozivala na nojevski život s glavom u pijesku! Htjela sam samo reći da je jalovo računati na nepristranost US (kao tijela, ne pojedinih članova). Mislim da je u svakoj “bitci” dobro znati čime raspolažeš :-)
Odlična reakcija Židovske općine ZG, svaka čast!
https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater
Isprika Ustavnog suda udrugama Kontra i Iskorak
Jupi za Židovsku općinu Zagreb :)!
Ovo o Ustavnom sudu ne mogu pročitat, presitno mi je.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/u...a-/711654.aspx
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/k...---311392.html
samo sto ne mogu naci novo, od danas, priopcenje.
na istom je linku, samo pise ispravljena verzija s danasnjim datumom.
http://sljeme.usud.hr/usud/praksaw.n...%C4%86ENJE.pdf
pratim vas.
super clanak na portalu!
a sto ces kanga, moramo imati razumijevanja.
ljudi su godinama, pa im je pamcenje malo selektivno.
Procjena ustavnosti diskriminirajuceg Milinovicevog MPO zakona nije nikad stigla na red. Znaci nije bilo pitanje jednog sata ZO, nego prava na lijecenje. To ocito nije vazno.
Ovo je ok, to ne mislim ni ja, ustvari sad mi je jasnije na što si točno mislila kad si pisala onaj komentar i slažem se, afkors :-)
Židovi su reagirali super, točno u sridu, pa pomalo se okuplja -protiv- ekipa, predsjednik, pučka pravobraniteljica, vladajuča koalicija (više manje:mrgreen:), čak i Jadranka Kosor je protiv :mrgreen:
Ma sve je to u biti jedna velika igra moći i preusmjeravanje sa gorućih problema u zemlji, već viđeno kod drugih, nismo ovo mi izmislili što se kod nas trenutno događa, ali valjda je i to taj dio političkih igara mlade demokracije koju moramo proći, problem je jedino što se na najgori mogući način stigmatiziraju određene manjine u zemlji i širi se mržnja prema njima, a u ovakva nestabilna ekonomska vremena, di ćeš bolje plodno tlo za to. Makar ja i dalje mislim i vjerujem da Markićka, svita & co. i svi ovi gnjusni komentari po portalima ne čine većinu u Hrvatskoj.
Baš sam jučer pročitala ovaj članak..anoniman je naravno, ali...
strani-politicki-strateg--umjesto-da-branite-brak-gay-osobama--zabranite-hdz
Igru su u biti zavrtili SDP što su glasali za održavanje referenduma iako su načelno protiv, ali pretpostavke mogu ići od toga da imaju indicije da će referendum pasti, pa do toga da su pametno ocijenili da su ljudi nezadovoljni i da bi im se neodržavanje referenduma moglo razbiti o glavu, jer dovoljna je bilo kakava iskra...a to bi HDZ iskoristio, ne sad, već tijekom idućih deset godina spočitavajući da je narod skupio 700 000 potpisa, a SDP nije naparavio referendum.
Ovdje se stvarno uopće ne radi o gay pravima nego jednostavno o preraspodijeli moći, crkva i hdz, oboje trebaju rebranding, toliko afera se nakupilo i onda su uvaljali vrući krumpir SDP-u u ruke, a ovaj je rekao, ok, napravit ćemo referendum, a svi znamo da smo ukrizi i da je 40 mil. kuna velika lova.
Ne može im se ništa spočitati, a HDZ mora i dalje voditi kampanju. Samo kad pogledam Karamarkove govore, uvijek spominje komunjare, udbaše, jugonostalgičare...jer njemu trebaju neprijatelji da aktivira članstvo svoje stranke i ako tome još dodamo ovaj rebranding....sve se slaže.
zuska je linkala komentar sanje barić (#220), ustavni je sud donio najbolju odluku do sad, ikad (iako nam se rezultati iste neće svidjeti). sanjina je svaka na mjestu, kao i uvijek. ako i prođe referendum, sjećate se, prva je rekla, rezervirati će riječ brak, ne mogu time spriječili da se sva prava daju homo-zajednici i pojedincima. mogla bi im ovo biti pirova pobjeda. do neke ovakve situacije je moralo doći kad-tad da se napokon osvijesti problem loše postavljenih pravila o referendumu i isforsira uređenje istog. ne bojim se pitanja što je sljedeće, sljedećeg neće (nadam se) biti, jer će se pravila igre promijeniti.
ma ko ima vaku naslovnicu danas, ha? :mrgreen:
novi list danas
svaka čast!
:naklon:
Blago vama Cvijeto. Naš gradonačelnik poziva da se glasa za :roll:. Uvijek zaboravim da živim u leglu korupcije i licemjerstva. jedino mi sudac Rogić i još neki pojedinci daju nadu da ima još ljudskosti i razuma na ovim prostorima.