ja navijam za Ljubicu
toliko prekrasno i ženstveno ime :heart:
Printable View
ja navijam za Ljubicu
toliko prekrasno i ženstveno ime :heart:
meni je Dalija
nikako mi ne paše bez, baš treba j
a Amelia mi je bez j
aLJubica je jedno predivno ime
ujedno i ime moje predrage prijateljice :heart:
isto tako mi je divno i Viola
Viola je prelijepo. Ali problem je asocijacija na glazbeni instrument.
i meni je Ljubica nježno :heart:
volim ta stara imena
Manda, Ika, Kaja, Marija, Marta, Josipa
sva su mi lijepa, pogotovo Manda i Marija, baš su mekana i ženstvena
Jurja je jako lijepo i posebno ime
moje obje bake su bile Ike :heart:
muževe bake su bile Mare
a jedna prabaka mu se zvala Judita
isto prelijepo
i moja baka je bila Mara
i imam jako puno Mara u najužoj obitelji (jer nas ima jako jako puno)
to je prije 30 godina bilo seljačko bapsko ime
kao i Orka, Vera, Jela, Janja, Kata, Luca, Luja, Ljubica, Stana...
a sada bih najradije imala 10 kćeri kako bih sva ta imena mogla iskoristiti
Meni je prekrasno i Maßa. Uh, nemam sh slovo na tipkovnici
Prijateljicina nećaknja se zove Marla i to mi je preslatko :)
ja sam za Dora, Jelena, Tena, Anja.. nemam razloga zašto, jednostavno su mi lijepa. I nijedno od tih se ne sviđa mm :lol:
Ljubica hmmm imam u obitelji al to mi je ime nekao baš za tepanje..
Vera, Jela, Janja, Kata, Luca, Luja, Stana - bez uvrede ikome, stvarno bez uvrede al kad čujem neko takvo ime kod djeteta od 2 god. dođe mi da pitam mamu po kojem je kriteriju birala ime. Makar znam da svako ime ima svoju draž. Znam da je svakome svako ime ponaosob lijepo, i ima pravo na njega, al ta starinska imena jedino mogu zamisliti na staroj baki iz BiH (i ja sam iz BiH da nebi bilo :mrgreen: i ne sramim se svojih korjena)
Nadam se da nisam pretjerala, nisam imala namjeru
nisi
samo si sigurno mlada
osjećam se mladom kao i sve vi, 83.god. :-)
kako i rekoh, jako si mlada
sjećam se kada sam, nekada davno, slušala arsena dedića
i kako mi se sestra moje najbolje prijateljice rugala i sprdala me da slušam nekog budalu starca
ona sada ima 33
i voli arsena dedića
Meni pak je prirodnije bez j. Dejan, Mateja, Andreja... Ta mi imena vuku na srpske inačice (da ne bi sad ispalo da sam neka zatucana desničarka ili da imam nešto protiv susjeda, molim lijepo) i nekako su mi zastarjela. Ljepše mi i svježije djeluju ta ista imena bez j. A da ne velim da su internacionalnija.
Kaj se Ljubice tiče, meni je to više kao nadimak ili ime od milja. Recimo, moja mama i ja jedna drugu često zovemo Ljubice ili Ljubi, više kao skraćeno od ljubavi, a opet pod utjecajem bakinog imena. Kad smo razmatrali ime Amelia, odmah sam MM rekla da ću ju vjerojatno ja od milja zvati Ljubi ili Ljubica. To ime doživljavam kao tepanje i tako ću vjerojatno povremeno tepati i našoj kćerkici, bez obzira na to kako se zvala. Ali želim joj dati ime, a ne nadimak. Nadimaka će imati dovoljno kroz život, sigurna sam.
Što se pak tiče ovih starinskih imena poput Ljuba, Mara, Kata... Meni osobno ne sjedaju jer mi više zvuče kao pejorativi. Za male djevojčice su mi prikladnija nježna i ženstvenija imena. Čak ne razmatram ni imena sa nekim grubo zvučećim glasovima poput R. Ali to sam samo ja. Ukusi su različiti.
i ja se s time slažem
u našem jeziku su mi neprirodna dva ista slova, jedno uz drugo
osim tamo gdje mora: najjači, najjadniji, koordinacija i slično
Možda je ružno, ali je istina. Ako nisi primijetila Dahlia je iz Zagorja, i kao što je Mara možda negdje sasvim uobičajeno ime, tako je u sjevernoj Hrvatskoj uobičajeno kao "pogrdno". Isto kao i Bara za Barbaru. Nećeš nazvati Bara malu slatku curicu Barbaru neko neku staru babu s kojom baš nisi u dobrim odnosima.
Uobičajeno i vrlo često ovdje po selima i među starijim ženama je Marija, od čega su najčešće izvedenice Marica i Micika. To je kao od milja. Suprotno od toga je Mara
E da, i nedavno je moja baka od 80 god. čula da su ljudi dali djetetu ime Mara i zgražala se "pa zakaj tak grdo, kaj ju nisu mogli nazvati Marija"
Eh, čuj, to ovisi odakle tko dolazi... Meni je sasvim prirodno da se Ličanke zovu Mara i Kata, a moja kolegica Prigorka je Marica (i svaka se tako "piše"). Sa mlađim sinom išle su u vrtić dvije prekrasne djevojčice (roditelji Dalmatinci) Mare i Luce. Tako da nije ime "grdo" nego po obliku imena odmah znaš porijeklo. To mi je zgodno.
Ne razumijem zašto si se ti osobno našla tako povrijeđenom. Oprosti, meni nije namjera nikoga vrijeđati ali smatram da imam pravo na mišljenje, a forum je mjesto predviđeno za razmjenu mišljenja, ideja i savjeta. Zato sam napisala da je to samo mišljenje i da se ukusi razlikuju.
I kao što je Sirius Black napisala, moja percepcija tih imena uvjetovana je, nažalost, okolinom u kojoj živim. Mara je možda uobičajeno ime u Dalmaciji ili čak nadimak ili ime od dragosti, ali Zagorju ne. Baš naprotiv. Kod nas su Štefa, Bara, Mara, Ljuba, Kata, Ivka pogrdni nadimci za Šteficu, Barbaru, Mariju, Ljubicu, Katarinu i Ivanku. A Amaliju u narodu nikada drugačije nisu zvali nego Malča, što je meni grozno.
Jednom mi je prijateljica rekla da je ime koje ću dati/sam dala sinu "teško" za dijete,pa sam joj rekla da ni ne dajem ime djetetu nego čovjeku.
A mene su npr. ta "nježna" ženska imena uvijek odbijala. Pogotovo jer su postala prečesta. I ima nešto u tom kićenju slatkim imenom, rozim haljinicama i čipkicama što me odbija. Valjda zato što sam ja drugačija.
Meni su baš lijepa Vera, Eva, Mare..
Jednog dana ne priželjkujem imati slatku, rozastu djevojčicu nego superjunakinju takvog imena.
joj, daj
cijelo vrijeme se traži neka internacionalnost jerbo ulazimo u EU, trebamo biti konkurentni i imenom...
a onda nam je stalo kako će nam dijete zvati u zagorskome selu
pa neka je zovu kako žele, ne možeš to izbjeći
mene su u tatinom selu zvali umbrela
jer im je moje ime bilo čudno
baš simpa :heart:
I meni su odbojne roze haljinice i šljokice i sigurno tako ne mislim oblačiti svoje dijete, niti sam planirala kupiti komad roze opreme za bebu. Ali to je isto stvar ukusa. A što se tiče teških i nježnih imena... Ja sam svjesna da će ta djeca odrasti i postati odrasli ljudi i da im treba dati ime koje će moći ponosno nositi cijeloga života. Zato mi imena u umanjenicama poput Ljubica, Verica, Milica također ne dolaze u obzir jer znam da će moja cura jednom biti (nadam se snažna i emancipirana) žena i to mi se onda ne paše. Znam jednu ženu koja se zove Zlatica, visoka je 190cm, jaka i ima izrazito dubok glas. Ime joj nikako ne pristaje. To pak ne znači da mi ta imena nisu lijepa, samo znači da ih ja iz ovog ili onog razloga ne bih odabrala za svoje dijete. Želim odabrati ime koje će ne nužno biti ženskasto ili slatkičko, već ženstveno, melodično... Mislim da je razlika velika.
Inače imena poput Mare i Luce su mi super, ali nisu prihvatljiva za moju okolinu. Isto tako ime Zlata mi je super i Mila isto. Ona mi ne zvuče grubo, baš naprotiv.
A kaj tebe toliko muči to što ja želim dati svome djeteu internacionalno ime? To je moja stvar i imam svoje razloge za to. Chiara je ok ali Amelia i Dalia bez j je bogohuljenje?! Ne kužim po kojem to kriteriju? Osim toga nije da ću joj dati ime krcato duplim slovima, ipsilonima ili kaj ja znam čime.
Svatko bira po svom ukusu i nekim svojim kriterijima.
Osim toga, svjesna sam da će djeca svakom imenu i svakom djetetu smislit neki nadimak. To me ne dira. Radi se sad samo o tome što se meni i MM sviđa. Pa neću svom djetetu dati ime koje je tebi super, a meni se ne sviđa ili mislim da joj neće pristajati.
Pa meni je npr. stalo, jer živim u zagorskom selu.
Nisam tu jednom na godinu, pa koga briga, nego svaki dan.
I da tu je ovako kako pišu Sirius i dahlia - jednostavno pogrdno (Štefa, Jalža, Bara, Kata...).
Isto tako Cveta, Cvijeta, Roža i slično se zove svaka druga krava, pa mi ni to nije primamljivo, Nora je kod nas luda, tako da i Nora otpada.
S druge strane obožavam starinska imena, ali ova bih izbjegla iz navedenih razloga.
Moje dijete je bilo 5 godina samoprozvani Matek, pa sam poštivala njegov odabir, iako mi se u početku dizala kosa na glavi.
Imam i jednu anegdotu, kako u Zagorju može svašta čudno zvučati. Bilo je neko događanje i jedna gđa. iz Dalmacije (inače prof. engl.) pita jedno dijete kako se zove onaj pas, a dijete kaže: teri teta?
Teta kaže, ooo Tery, baš lijepo ime, a dijete je pitalo koji (teri) teta?:mrgreen:
Meni je Nora isto mrak i čak me ne smeta kaj to kod nas znači luda, ali smeta MM pa je zato otpalo :roll: Isto mi je i Lena. MM veli da joj svi budu govorili da je ljena (lijena). Jednostavno se teško othrvati tomekad znaš da će dijete potencijalno svakodnevno biti izloženo takvom ruganju.
:lol::lol:
pa naravno da ti je stalo
jer tamo živiš
i ne trudiš se dati ime koja se lako izgovaraju u bangladešu, londonu, kualalumpuru ili madeiri
meni je sasvim ok da netko da ime maria guadalupe morena
jer im se tako sviđa
ok, ja ne bih, jer živim tu gdje živim i nije me briga hoće li moje dijete jednoga dana za svoje boravište odabrati island ili brazil
ali onda lijepo kažem: ime mi se sviđa i gotovo
a ne tražim veze u bezvezama
i ne opravdavam svoj izbor bajkama
što se koga tiče kako se zove moje dijete
kao što se ni mene ne tiče njegovo
ionako imena vežemo uz osobe, a ne uz skup slova
ovako je moja poznanica u posjeti kod muževe obitelji rekla sinu "dođi simo" pa su se svi zgražali što je djetetu dala ime Simo.
E da i Arsena Dedića ne volim ni prije 10 godina, ni sad, a prilično sam sigurna da ga ni za 10 neću voljeti.:mrgreen: