nema tu nikakve ogorčenosti niti prozivanja.
Printable View
nego, ovo mi se čini zanimljivim, iako je stara vijest.... link
Potpuno si fulala poantu.
To što se netko ne želi definirati kao slobodnomisliteljica ne znači da je nesiguran, submisivan itd. Možda mi je taj naziv pretenciozan, možda čak malo patetičan, možda mi je stalo do intelektualnog poštenja u oba smjera pa mogu primijetiti i kada sam ja i meni slični (čitaj:ireligiozni) ogrezli u dogme i predrasude, možda su u šumi itd.
Imputiraš neki strah od autoriteta mitskih razmjera, a možda je jednostavno činjenica da se neki od nas ne slažu s tobom oko svega, i to bi valjda trebalo biti ok.
Ajde malo spusti loptu, nismo na barikadama.
jennifer_gentle
nisam fulala poantu, odgovarala sam cvijeti na njeno pitanje. a odgovor je odavno prešao okvire ovog topica (a time i nas, forumašica).
A kada se rasprava o izrazu rastegne preko svih granica, meni dođe da zaključam topic. Ja se ne bih nazvala slobodnomisliteljicom. Sve moje misli su slobodne, a one koje nisu, ograničavam prvo ja ;)
Emso, uspori. Ne moraš ni ti povlačiti argument homoseksualca za stolom, ćirilice, vjere, manjina. Ajmo bar na ovom topicu biti slobodni etiketiranja.
ja sam se samo dosla poveseliti Kangi :padam s marsa: :love:
storma,
moja namjera nije bilo nikog etiketirati nit prozivati, nego samo pokazati paralele. nedoumice koje muče cvijetu - kao ireligioznu osobu - ne muče samo ireligiozne kao takve (jednom mi je jedna žena rekla da se izjašnjava kao agnostik, iz poštovanja prema vjernicima. jer ako bi se izjašnjavala kao ateist, to bi ih navodno... uvrijedilo?!?! kako objasniti ovakav stav?).
najbolji primjer toga što sam željela objasniti je upravo preko povorki ponosa, jer nad lgbtiq zajednicom (željeli oni to ili ne) vazda visi taj mač i nedoumica hoće li nas prije prihvatiti ako ne budemo tako ekstrovertirani i takvi kakvi inače jesmo. a želimo li da nas onda takve prihvate. i na kraju pitanje - zašto nam je uopće bitni da nas prihvate.
Mene zanima kako dode do tog famoznog izjasnjavanja u obicnom razgovoru. Hajde, nekako vjernik kad spomene da je u centru iza mise vidio tog i tog, pa hajde... Kad je netko bas agresivan sa prijedlozima da provedem vikend na hodocascu, izjasniti cu se i ja, ali u obicnom razgovoru bas i nemam zelju da s neba pa u rebra sa svima dijelim svoja uvjerenja. I eto, ateist sam, i pjevam u crkvenom zboru, a izjasnjavam se agnostikom (Jer se nadam solu sa Samo Bog je ljubav moja :-))a imam i zavidan repertoar psovki i postapalica koje ukljucuju razne bogove i gospe, pa mozda ljudi pretpostavljaju da sam vjernik, tko ce ga znati
ni ja nemam naviku/potrebu pricati o svojim ili tudim (ne)vjerskim uvjerenjima, pogotovo ne s ljudima s kojima nisam bliska. zapravo me prilicno smeta i kad me na sluzbenim mjestima pitaju za vjeroispovijed. super mi je bilo u Francuskoj, tamo nikom ne pada na pamet takvo nesto pitat.
mikka :love:
Nedoumice imamo svi sa nezgodnom navikom promišljanja, neovisno o opredjeljenju. No ako je ovo topic na kojem ćemo raspravljati o nedoumicama i idejama, onda nećemo o tome... zašto je jedno pile prešlo cestu a drugo nije. I što je s tim pilićima, i jesu li sputani ili vole istraživati ili ne znaju za bolje.
ako sam dobro shvatila, pocele smo uvoditi cenzuru? stvarno ne znam u cemu je problem navesti primjer lgbtiq zajednice i njihova promisljanja za nedoumicu koja cesto muci i ireligioznu zajednicu. ponavljam - govorim nacelno, uopce se ne referiram na stav pojedinih forumasica.
Ako sam dobro shvatila, samo ti možeš usmjeravati topic, u protivnom je to cenzura?
Odabrala sam piliće jer me rasprava podsjetila na američke viceve - zašto je pile prešlo cestu? Vezano uz stav pojedinaca, navela si primjer žene koja se izjašnjava kao agnostik iz poštovanja prema vjernicima i pitala se kako objasniti taj stav.
Možemo raspravljati o lgbtiq zajednici i njihovim promišljanjima, ne vidim zašto je to problem. Na ovom forumu nije nikada bio. Čak me pomalo ljuti što to uopće moram napisati.
Po meni, položaj i problemi seksualnih manjina se mogu usporediti s položajem i problemima ateista u Hrvatskoj jedina tako da se kaže da je prvima višestruko, ma neizmjerno teže. Problemi ateista su mačji kašalj prema problemima seksualnih manjina :/. To su problemi na različitim nivoima, rekla bih. I oba su nivoa važna, da se razumijemo.
Ni ja ne vidim u čemu je problem s Emsinim postom. To je njen način razmišljanja i argumentiranja, pa nije joj to prvi ovakav post... Zbog tog stila koji je i meni blizak, kad sam došla na forum, poželjela sam s Emsom na ovaj način i o tim temama razgovarati na nekom topicu gdje se neće stalno skakati i tražiti tumačenja i isprike. Ne, naravno, samo s Emsom, ima i drugih upečatljivih forumašica, dio njih se svakako našao ovdje. Čini mi se da se ovaj topic gleda pod povećalom, ali to je još jedan dokaz da je potreban.
Rasprava o tome što nekim forumašicama smeta na ovom topicu je ok, dobro je da se događaju ventiliranja, pogotovo na ovom topicu gdje po defaultu ne bismo trebali biti uniformni u svojim razmišljanjima. Ali zato o njima barem možemo i, očito je, želimo raspravljati.
stvarno mi nije jasno, storma, sto mi zamjeras. pa se povlacim sa rasprave.
Ja se slažem s jen, koji put mi je teško uopće "nachvollziehen" takve postove, pa sam zbog svog nekog "poštenja" rekla što sam mislila na temu "mi, slobodnomisliteljice". I ja imam svoj način argumentiranja i volila bi da se i to poštuje, pa neka bila možda nekome "nesvrstana" - tu sam di jesam, danas i sada.
ipak si fulala poantu :mrgreen:
imam ja raznih nedoumica, al ovo nije jedna od njih. ne mislim da moj ateizam vrijeđa vjernike. odnosno, možda nekog i vrijeđa nemam pojma. no nakon nebrojeno redaka koje sam napisala na ovom forumu, o ateizmu, kritike crkve i popova, budimo fer i korektni, imali smo i radikalne teze o kojima se raspravljalo, religiji kao izvoru svih zala, zabrani vjeronauka, ne u školi nego i u crkvi, itd pa ne pamtim baš regimente uvrijeđenih vjernika. mislim, post ti je iz neba pa u rebra, kao da se netom prije razvila rasprava s npr. pinguicom :mrgreen: (sori ako čitaš što te spominjem). pa bih još razumjela.
ono što smatram je da te ateizam ne čini automatski slobodnim. a odlazak na misu nedjeljom sputanim. kad već uspoređujemo, to što si pripadnik lgbt zajednice ne znači da si slobodan u razmišljanjima, a ako si žena, majka i kraljica - mam si sputan.
još bih ja o tome, al me prisustvo storme na topiku čini lagano neuroznom, a ne bih da se ključa. storma :love: :heart: :mrgreen:
cvijeta73, nikad nitko nije ni tvrdio da ateizam znaci da si slobodan. slobodna misao je prijevod rijeci free thinker a ona znaci (uzet cu def iz wiki): Freethought is a philosophical viewpoint that holds opinionsFreethought is a philosophical viewpoint that holds opinions should be formed on the basis of logic, reason, and empiricism and not authority, tradition, or other dogmas.
ovo polako gubi svaki sportski smisao.
Nema potrebe za povlačenjem. Neshvaćena sam, pa ću pokušati još jednom. Koliko Ifigenija u žaru rasprave krene na jednu stranu, toliko ti nekad odeš na drugu. Ne sviđaju mi se implikacije koje iz takvih stavova prolaze. Svi koji smo ovdje želimo raspravljati, izlaziti iz okvira, učiti, no znači li to da mora postojati samo jedno ispravno mišljenje? A ako se netko ne slaže, onda nije da se ne slaže samo s tim, već je odmah protiv žena, crnaca, homoseksualaca, roma i svih manjina?
Freethought holds that individuals should not accept ideas proposed as truth without recourse to knowledge and reason. Thus, freethinkers strive to build their opinions on the basis of facts, scientific inquiry, and logical principles, independent of any logical fallacies or the intellectually limiting effects of authority, confirmation bias, cognitive bias, conventional wisdom, popular culture, prejudice, sectarianism, tradition, urban legend, and all other dogmas. Regarding religion, freethinkers hold that there is insufficient evidence to support the existence of supernatural phenomena.
cvijeto :P
Pa dobro, ova definicija je vrlo onako...nesadržajna. Tko će za sebe reći da čini logičke greške?
A u vezi mišljenja da su empiricizam, "činjenice", logički principi itd. imuni na predrasude i dogme, uvijek se sjetim ovog teksta zanimljivog naziva - Dvije dogme empiricizma.
http://en.wikipedia.org/wiki/Two_Dogmas_of_Empiricism
oprosti ali ovo nema veze s vezom. lgbtiq. zene i crnce sam navela kao primjer da su imale iste nedoumice kao ireligiozne osobe. to je moj argument, ali ne mora se cak ni on prihvatiti. nikad nisam insinuirala to sto ti pises.Citiraj:
koji smo ovdje želimo raspravljati, izlaziti iz okvira, učiti, no znači li to da mora postojati samo jedno ispravno mišljenje? A ako se netko ne slaže, onda nije da se ne slaže samo s tim, već je odmah protiv žena, crnaca, homoseksualaca, roma i svih manjina?
jedino sto ne smatram da je naziv slobodouman pretenciozan. navela sam prvo razlog zasto sam pocela koristiti taj termin a evo ovim def navodim i arg ad rem. osim sase i zuske svi nisu suglasni i ok. shvatila sam poruku. time je za mene ova prica zavrsena.
meni je u toj def ionako najupecatljivija rijec "strive to". i bez ulaska u dublje filozofske analize to bi otprilike bilo to sto za mene znaci taj pojam i zasto stoga nemam problem ga koristiti (za sebe).
Pa ok, jedino se vertex izjasnila da joj izrazito smeta taj pojam, mi svi drugi smo isto manje-više ok. Ovo sve je sad, ajde, kad je vlak već krenuo...
Nema potreba za hard feelingsima, bar po meni.
sve je to meni jasno i nemam nikakvih hard feelingsa. samo navodim sto ste i same napisale. nakon sto se po drugi put povela prica oko te rijeci razumijet ces da meni to "manje-vise" nije dovoljno. lakse mi je izbaciti iz upotrebe tu rijec nego se naganjavati kako se koja od vas izjasnila.
Ovo je prilično pojednostavljenje onoga što sam napisala, čisto for the record, ali nema razloga da ponovno objašnjavam, dosta je bilo svima.
U svakom slučaju, ne vidim zašto netko ne bi sebe nazivao slobodnomisliteljem. I ne prihvaćam da je jedini razlog zašto se netko ne želi svrstavati u grupu prisnih slobodnomisliteljica taj da se usr'o u gaće od pritiska većine.
baš mi je drago jen, da neke zanimljive linkove izvlačiš. još da mi je vremena da ih pročitam. možda u nedjelju uz jutarnju kavicu :coffee:
uživam što svako toliko naleti neki zanimljivi link na ovom pdf-u. i sretna sam kad je nešto dovoljno uvjerljivo da promijenim svoj dotadašnji stav.
s druge strane, malo mi je dosadnjikava ta rasprava o slobodnomisliteljicama i politički korektnom izražavanju. totalno je neproduktivno.
mislim da svi na ovom pdf-u stremimo tome da slobodno razmišljamo i ne tražimo u dogmama rješenje. sad je samo pitanje smatramo li da je to što stremimo dovoljno.
u svoje vjerničko vrijeme sam imala problema s ispovjedi iz razloga što na kraju kažeš "i čvrsto odlučujem da ću se popraviti i da neću više griješiti". zato mi je to i kao djetetu bilo besmisleno - jer nikad nisam odlučila da neću više griješiti. što to uopće znači da neću više griješti? jedan me svećenik onda uvjeravao da je važno stremiti da više ne griješim i da je to dovoljno.
slično mi i s ovim. netko to doživljava na jedan način, netko na drugi, al važno je da ovo bude kreativno i da možemo nešto naučiti jedne od drugih.
Baš mi je drago da ti je drago :-)
moje dijete nije pjevalo u crkvenom, nego običnom, dječjem zboru. ali su pjevale (glazbeno dosta zahtjevne) vjerske tj. božićne pjesmice (tad se prvi put susrela s pojmom: isus je naš pastir, što ju je eto začudilo, jer "to znači da su ljudi ovce" :-o). sa zborom su posjetili crkvu i tamo je voditeljica zbora rekla da se prekriže/pomole/kleknu... što već. i onda se moje dijete moralo outati da ona nije vjernica (čak je outala i frendicu joj :lol:) i da to neće učiniti (niti zna kako se pomoliti). voditeljica je začuđeno odgovorila da se onda ima pristojno ponašati u crkvi, što je također zbunilo malu, jer naravno da će se pristojno ponašati (nije prvi put na misi).
najkasnije s polaskom u školu roditelji se moraju pozicionirati - pa eto, ako nisu do tada, a onda im se pod nos stavi papirčić s pitanjem o vjeronauku.
odlično predavanje: video muški feminist govori o muškom nasilju nad ženama