... a to se postiže pukim usklađivanjem s EU normama, dakle, to imamo već sada. U čemu je zapravo keč? CE oznaku svaki blento može zalijepiti na svoj proizvod. Unutar ili izvan EU, svejedno.
Printable View
... a to se postiže pukim usklađivanjem s EU normama, dakle, to imamo već sada. U čemu je zapravo keč? CE oznaku svaki blento može zalijepiti na svoj proizvod. Unutar ili izvan EU, svejedno.
Nasu proizvodnju sigurno nije uništila EU. Niti je ideja "uništenja" bila vezana na eu.
Isto tako nisu je uništili "neki drugi", nego mi sami, da budemo precizniji oni kojih je pun remetinac (nažalost mnogi nisu u remetincu, nego su uvazeni prilično, bogati građani), te oni koji su ih uprkos tome dalje i dalje birali.
Eu zasigurno ima mana, ali joj se sigurno ne može pripisati uništenje hrvatske ekonomije. Za to smo pak sami zaslužni.
jel to ovo:
"On je također postavio pitanje britanskog prava na povrat sredstava iz europskog proračuna, za što se izborila još nekadašnja premijerka Margareth Thatcher."
http://www.novilist.hr/Vijesti/Svije...rclink=related
u gužvi sam..kad stignem, iznjela bi i ja (još) neke svoje sumnje...
Koliko sam uspjela pročitati, čini mi se da se nitko nije osvrnuo na ovaj post.
Ja, stara Hlebinska škola, u čudu:
dakle, jel to - to :?: ?
Ne trebaju nam ni vize niti išta slično - već smo "unutra" samo nismo (svi) dobro informirani?
Dajte, prosvijetlite me vi koji bolje poznajete problematiku, molim vas :) !
(moja malenkost je polagala Politički sustav RH i u okviru toga Ustav, ali prije kojih
17-18 godina...
sad sam totalni outsider, koliko vidim...)
Hvala!
ima još:
Članak 152.
Promjena Ustava stupa na snagu danom proglašenja, 16. lipnja 2010. godine, osim članka 9. stavka 2. u dijelu koji se odnosi na izvršenje odluka o predaji donesenih sukladno pravnoj stečevini Europske unije, članka 133. stavka 4. i članaka 144., 145. i 146. Ustava Republike Hrvatske koji stupaju na snagu danom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.
LJiljana, ti se zezaš?
Jelena, odličan post. Doduše, ja bi i za glasovanje na izborima uvela test. Barem o programima stranaka. ;)
Situacija je takva da će nas EU zgaziti poticajima vlastitoj proizvodnji i ovo malo privrede i izvoza neće biti konkurentno na međunarodnom tržištu, di smo onda?
To jel se nama EU kao institucija sviđa ili ne, je apsolutno irelevantno. Samo naše opcije budućnosti su važne.
Ne zezeam se. Mislite li da u EU nema lopova uvaženih građana?
Naravno da ima.
Zemlja koja ima bogate i dobre resurse i umjerene količine lopina, te uređene situacije malog lopovluka i dobro sudstvo i administraciju, može si priuštit pokojeg korumpiranog političara, direktora javne tvrtke i koju dobru lopinu.
Zemlja koja je izašla iz rata, nema rude, nema proizvodnje, nema administracije i nema sudstva ne može si priuštiti lopove.
ironična sam, jel.
al se na to svodi priča.
Oprosti, ne slažem se s tobom Krumpirić. Čovjek ne može biti malo lopov (ako ja "malo" ukrao); ili jest lopov ili nije. Tako i zemlja može biti ili korumpirana - ako to njeno zakonodavstvo podržava i tolerira ili nekorupirana. Tamo gdje zakonodavstvo tolerira korupciju ona će se širiti do neslućenih razmjera.
Mislim da mnoge europske zemlje nisu daleko od toga.
Sori, zakonodavstvo nije prava riječ. Pravosuđe je podobniji izraz.
Nigdje se deklarativno ne tolerira korupcija, pa ni u HR :) a ja sam lijepo rekla da sam ironična :)
Svugdje će zakonski rubno ili potpuno nezakonito postojati korumpirani ili lopovi, pitanje količine je u HR problem, a dodatan je problem što se u HR više nema što krast.
Pitanje je i našeg društva kako prihvaća "male" prijevare. Ista stvar je i u Italiji. Svejedno je jesi u EU ili nisi što se toga tiče. To je dio naše (ne)kulture koju previše ljudi prihvaća.
Takvo ponašanje malo sjevernije u Europi bi se toliko osuđivalo, da je puno manje ljudi spremno preuzeti rizik. Ponovit ću primjer njemačkog bivšeg ministra obrane zu Guttenberga (ovo mu je pravo ime: Karl Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester Freiherr von und zu Guttenberg, najbolje mi Freiherr :)). Čovjek je doktorirao na pravu, plagirao veliki dio svog doktorata i to je opozicija očito skužila. Danas je u Njemačkoj toliko ismijavan, oduzet mu doktorat, podnio je ostavku, napisao knjigu - neće mu knjižare prodavati knjigu.
Naše afere se pojave u novinama i onda smo mirni. Koliko se sjećam Đapić nije morao vratiti svoj magisterij, niti je njegov mentor suspendiran, niti je sam podnio ostavku na tadašnju funkciju. Čak veli mr.sc. Anto da je znao da će pravda pobijediti:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/d...ij/258368.aspx
Mentor očito isto nema problema.
Super postovi, Jelena!
Evo, kolinje završeno, mogu malo tipkati :)
@ Jelena
Jako mi je tužno što predlažeš (i ostaješ pri tome) da 80 % ljudi ostane bez glasačkih prava. Nisam se posebno osvrtala u prvom postu, mislila sam da ćeš me shvatiti, no, ne ide nam baš, pa ću sad. Kad kažeš da ljudi trebaju položenim testom dokazati svoje znanje o EU da bi mogli odlučivati u EU, ne vidiš da ljudi suštinski ne odlučuju o EU, nego o sebi i svojoj sudbini. A punoljetni, poslovno sposobni ljudi su kompetentni odlučivati o sebi ( bez testa).
Iz ograničavanja prava građana da biraju i budu birani dosad ništa dobro nije izašlo. Stvarno tužno da 2011/12 treba voditi iste bitke kao '64/'65. (http://en.wikipedia.org/wiki/Voting_Rights_Act)
Poveznica sa fašizmom-isto su imali kreativne načine da ograniče prava ljudi da biraju i budu birani.
U prvom postu pričaš o radnicima koji nisu odgovorni za svoju sudbinu, ne preuzimaju inicijativu, "netko drugi brine o njima" ( apsolutno se ne slažem, i dalje tvrdim da poslodavci brinu o profitabilnosti svog posla, a radnici brinu o sebi), u drugom u priču uvodiš povlastice (oblik plaće-neki poslodavci kuže da se takvim oblikom plaće postiže malo veći stupanj produktivnosti-sve ulazi u račun d/g). Vezu nikako ne vidim, osim što u opisu tvog idealnog radnog mjesta prepoznajem prosječnu socijalističku tvornicu, + novija tehnologija, zamjeni aparate za kavu sa gradelama koje su inventar svakog poštenog tvorničkog kruga, i to je to :mrgreen:.
Znam da je off topic, ali Guttenberg je prije par dana dobio odličan novi posao, postao je savjetnik za internetske slobode pri EU.
http://www.spiegel.de/politik/auslan...803162,00.html
Ne zagovaram da 80% ljudi ostane bez glasačkih prava, nego da se potrude shvatiti o čemu glasaju, a ne da kao ovce kad ih Sanader pozove na rivu plješću u transu i mašu transparentima.
Ono što ja tu vidim kao kontraargument je definitivno činjenica da ima ljudi koji imaju dodir sa svijetom i uče, dok ima onih koji nemaju ili volju, ili mogućnosti ili kapaciteta da shvate. Postavlja se samo pitanje, treba li odlučivati netko tko samo na osnovi nekog unutarnjeg osjećaja (u pravilu straha) ili onaj tko zna nešto o tom problemu. Demokracija podrazumijeva da svi glasaju.
Ono što ti misliš da je socijalizam, to je socijalna politika koja je prisutna u razvijenim europskim zemljama, a bila je prisutna i prije EU, doduše u manjoj mjeri jer se tu ipak radi o kontinuiranom razvoju. Može se reći i to da ako svaki dan svakog radnika na radnom mjestu dočeka sok od svježe naranče, da poslodavac hoće da radnik bude zdrav i produktivan i da se radi o čistom poslovanju, a može se reći i da brine o njemu da bude zdrav i zadovljan.
kod nas vlada mentalitet "treba se znati snaći"
nedavno mi priča rođakinja sva ponosna kako joj je kćer na faksu prepisala cijeli ispit jer se sjetila slikati ga mobitelom pa poslati nekom da joj ga riješi.
nije stvar ovdje samo prepisivanju, već u stavu našeg društva prema tome. ja bih radije da je ta mama osudila taj čin, nego ga otvoreno odobravala.
Njemu nije potreban novac (obiteljsko bogatstvo kojim raspolaže je pregolemo), već nova šansa i respektabilna pozicija s koje će krenuti dalje, a upravo to je i dobio. S druge strane, ne bih umanjivala vrijednost briselskih putnih troškova i dnevnica :roll: - da ne pričamo o kontaktima i networkingu. Za moje pojmove, nakon onoga što je učinio, dobio je i više nego odličan posao.
Tu se slažem! Dobio je opet neku ulogu, iako se njemačka javnost zgraža. Al nije njemu svejedno ni za tu titulu, ni za ministarsku fotelju koje je sramotno izgubio - nikako. Bojim se sad OT-a pa se povlačim :)
ja sam uvjerenja da EU "smrdi od glave"
najnoviji dokaz za to mi je njihov uspješni slalom kroz njihove birokrtakse zavrzlame
nakon što izmjena Lisabonskog nije krenula tako glatko (VB veto, predomišljanje Mađarske, Češka..), pa nije moglo doć ni do brze i konkretne izmjene istog,
"snašli su se" i "prekrižili" naslov Izmjene Lisabonskog... te napisali novi: "Međuvladin sporazum o pojačanoj ekonomskoj uniji"
svrstali taj sporazum na neki niži pravni rang (pravnih propisa, sporazuma, ugovora) pa je za stupanje na snagu dosta 9potpisa članica EU..
krasota. skidam im kapu. za tak neš važno, opet uspješno izbjegli referendum. bitno je da oni guraju dalje, oni koji se sad protive ionak će vjerojatno doć pred zid....a tad...
Fiskalni pakt stupa na snagu nakon ratifikacije u 9 zemalja
http://hr.seebiz.eu/makroekonomija/f...alja/ar-21142/
ama, žešći su od Orwella :lol:
pravo si zamišljam face nabrijanih birokrata u uredićima EU institucija di marljivo "tik tik tik...tik tik tik..." tipkaju po tipkovnici....
prekrasan mi je poljski spot dobrodošlice, medeni su
Ah, uvijek su najveći zagovornici svakog sistema bili oni koji su imali koristi od njega. Oni koji su više dobivali nego izdvajali. Pa su se koristili i represivnim metodama da bi status zadržali. Zabraniti referendum neupućenima?
Ne treba zaboraviti da je danas moć medija toliko jaka da, ako postoji političke volje, nitko ne bi trebao biti neinformiran. Ali ljudi na različite načine tumače ono što čuju u TV reklamama. Npr. nećemo morati plaćati carinu na automobile. Što to vrijedi većini naših građana ako ista ta EU traži smanjivanje prava radnika? (Zar mogu uopće biti manja?) Kako uzeti kredit ako znaš da već sutra možeš ostati bez zaposlenja?
Ili, okazan mi je let, pa imam pravo na plaćeni smještaj??? Dobro, je li tvorcima ove nebuloze jasno da se ova povlastica odnosi samo na nekoliko postotaka građana?
Iskreno, slabo mi je od ovih reklama i neupućenosti njihovih autora...
A, bez brige budi, nisu neupućeni. Svaka od reklama ima taman dovoljnu količinu istine da autori ne završe u buksi radi obmanjivanja javnosti. Taman toliko i ni mrvicu više.
Dobro primjećuješ da životno važne istine izbjegavaju k'o vrag svetu vodu.
Da, davore ovaj nam topik (kao jedan sa obrazovanijim clanstvom) pokazuje jednu izuzetnu upućenost.
I domaja nam je tu gdje je, zbog ocite odlične upućenosti stanovništva i birača.
I davore koje su to ocite istine?
Da eu ima stotine mana i problema je točno. Međutim ove nebuloze o općoj svjetskoj zavjeri protiv Hrvatske, su čisti populizam. Kod se s njim stiže, vidimo. Upravo tu gdje jesmo.
Osim toga, eu nije tu da nekoga izvlači iz gliba, kako si to mnogi predstavljaju.
Eu daje okvire, a iz gliba se i mi kao i svi drugi moramo bome sami izvući.
akademik J.Pečarić o pitanju EU
http://amac.hrvati-amac.com/index.ph...401&Itemid=170
Nekako cijelo vrijeme čekam kada će netko spomenuti famozne okvire (framework) i dočekao sam. Ukratko, zemlje članice su slobodne EU okvire ugraditi u svoje zakonodavstvo i koliko pratim segmente koji me se tiču, okviri se prime u ~50% članica, po sasvim slučajnom uzorku. Sve osim u nas gdje je svaki okvir Sveto pismo :lol:
Očita istina su kvote na subvencionirani dio proizvodnje. Podsjeća na tovljenje purice za Božić. Taleb tu prispodobu koristi kao dobar primjer pogrešno usmjerenog povjerenja - purica sve do Badnjaka mesara doživljava kao najdobrohotnije biće na svijetu koje joj iz čista mira svakodnevno donosi hranu.
Zaista se moram složiti s tobom. Pogotovo što se tiče reklamnih spotova na tv-u. Halo, kome se oni obraćaju? Berlin (obitelji otkazuju let nakon nekoliko presjedanja, valjda iz Amerike putuju; Poljska -obitelj u posjetu mlađem braci koji studira diljem Europe i gradi svemirski brod, Italija-obitelj na idiličnom proputovanju, zalutala u opuštenom lutanju...) Mislim, mila majko, ja nekako smatram da moja obitelj spada u nekakav solidan prosjek u ovoj državi (muž i ja imamo prihode, kuću sa kreditom i osobni automobil, djete mi ide na sport izvan škole, a mlađem mogu ponekad platiti i privatnog liječnika) ali ovi spotovi su mi teši SF, niti u snovima ne bih imala za takva proputovanja (jedva skupimo za deset dana u apartmanu u Vodicama, a tamo svi razumiju hrvatski). I tako ja čekam i čekam , ne bih li uspjela čuti nešto o čemu bi zaista trebalo razmisliti.
Nešto realno te između lažne idile sa jedne i paranoje sa druge strane, ali ništa...Sve se bojim da ću morati sama ići čitati dostupne dokumente iz predpristupnih ugovora, čisto da znam na što ja to pristajem ili što odbijam u refrendumu. :/
Austrijanci o napuštanju EU, referendum??
http://hu-benedikt.hr/component/cont...utanje-eu.html
jedan osvrt na ove reklame koje ste spominjali
http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatsk...mo/507509.html
Ma neeee, mi smo ubogi divljaci kojima baš to treba :lol:
da se malo maknemo s reklama, ako nekoga slučajno zanima, ili ako znate nekoga koga bi moglo zanimati, objavljen je natječaj za bespovratna sredstva eu, za male i srednje poduzetnike - proizvođače, sredstva su od 50.000 do 200.000 EUR, financiranje iznosi 85%.
natječaj je otvoren do 20. veljače.
http://www.safu.hr/hr/natjecaji/preg...-poduzetnistva
cvijeta73, good point!
Što se tiče zagovornika koji imaju koristi od ulaska u EU, prividno smo svi mi tu potencijalno jednaki. Ima natječaja za poljoprivrednike, za nastavnike, za male poduzetnike, za znanstvenike itd., tko ima ideju i želi zagrijati stolicu i pripremiti dokumentaciju može. Naravno da je ideja presudna, solidan engleski se podrazumijeva, a onda je dobro imati kontakte, jer često natječaj predviđa da moraš imati partnera iz inozemstva. Tu ipak onda prolaze jednakiji među jednakima. Ali mi je glupo i gledati sve kroz prizmu zarade, meni je važnije da ljudi nauče raditi nove stvari, a to će biti puno efikasnije uz izazovni zadatak. Od toga da netko nešto nauči bi trebalo više ljudi imati direktne koristi. Inače, ne znam više gdje sam to vidjela - sjećam se da je pred par godina neka ekipa imala projekt izrade karata s biciklističkim stazama po Istri. Ne mora sve biti "rocket science".
Uglavnom imam osjećaj da oni koji se ne znaju snaći u novim okolnostima, da kod njih vrijedi poznata hrvatska "samo nek susjedu crkne krava".
Kada sam iseljavala u EU, moji su roditelji bili izvan sebe, dala sam otkaz u dobroj firmi i otišla tamo negdje gdje naši ljudi dobivaju loše plaćene poslove, poniženi i jadni. Nisu vjerovali da smo zbilja dobili posao tamo negdje, da smo normalno plaćeni i da nema gotovo nikakve razlike između nas i njih. Tata je stalno mislio da sam ja tajnica (to je kao nešto loše po mojima, pogotovo s mojom "inžinjerskom" diplomom), iako nisam govorila lokalni jezik :) (danas ga znam solidno, ali ne bih mogla biti tajnicom s tim nivoom). Moji su bili prepuni lokalnih predrasuda. Inače, tajnica u firmi je bila profesorica engleskog i francuskog.
Što se tiče spotova, moram priznati da ne gledam baš domaću televiziju, al mogu komentirati carine (iako ne znam točno što govore u reklami, pa se ispričavam) - ne plaća se carina ni sada na aute proizvedene u EU, ali se plaća trošarina, a to je prilična suma i to je totalna pljačka, made in Croatia. Ono što sam vidjela od spotova je i meni iritantno.
Što se radničkih prava tiče, to mi je suludo komentirati uz sve minimalce, neisplatu plaća i cijelog niza afera poput Kamenskog kod nas - to su valjda naša radnička prava. Oko pola moje nemale firme je na određeno vrijeme zaposleno, muški muljaju s porodiljnim dopustima, dovodeći žene u totalno neravnopravnu poziciju itd.
Baš sam znatiželjan na koji način muški muljaju s porodiljnima i na kakav to način stavljaju žene u neravnopravnu poziciju ?!
I onaj dio s trošarinama mi je malo nejasan obzirom da se radi o regulativi kakvu zemlje članice određuju po svojoj volji, slično kao i PDV. Ne vidim da će se naša nesita država odreći trošarina na aute, cigarete itd. tek pukim ulaskom u EU. EU? Pih! Trošarine :naklon:
Pa zamisli da si u tvrtci gdje moraš u roku od par godina ispuniti neke uvjete, inače ostaješ bez posla. U slučaju trudnoće žene odu na pravi porodiljni, a muški u pravilu uzmu zadnih 4-6 mjeseci porodiljnog, kad je beba veća i kad se bake brinu i u prednosti su za tih nekoliko mjeseci. Ne znam nijednog muškog kolegu koji nije dolazio na posao svaki dan dok je bio na porodiljnom. Zbog čega je takva situacija da svima fale ti mjeseci, to je drugo pitanje koje se pokušava riješiti.