ironična sam, jel.
al se na to svodi priča.
DA
NE
ironična sam, jel.
al se na to svodi priča.
Oprosti, ne slažem se s tobom Krumpirić. Čovjek ne može biti malo lopov (ako ja "malo" ukrao); ili jest lopov ili nije. Tako i zemlja može biti ili korumpirana - ako to njeno zakonodavstvo podržava i tolerira ili nekorupirana. Tamo gdje zakonodavstvo tolerira korupciju ona će se širiti do neslućenih razmjera.
Mislim da mnoge europske zemlje nisu daleko od toga.
Sori, zakonodavstvo nije prava riječ. Pravosuđe je podobniji izraz.
Nigdje se deklarativno ne tolerira korupcija, pa ni u HRa ja sam lijepo rekla da sam ironična
Svugdje će zakonski rubno ili potpuno nezakonito postojati korumpirani ili lopovi, pitanje količine je u HR problem, a dodatan je problem što se u HR više nema što krast.
Pitanje je i našeg društva kako prihvaća "male" prijevare. Ista stvar je i u Italiji. Svejedno je jesi u EU ili nisi što se toga tiče. To je dio naše (ne)kulture koju previše ljudi prihvaća.
Takvo ponašanje malo sjevernije u Europi bi se toliko osuđivalo, da je puno manje ljudi spremno preuzeti rizik. Ponovit ću primjer njemačkog bivšeg ministra obrane zu Guttenberga (ovo mu je pravo ime: Karl Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester Freiherr von und zu Guttenberg, najbolje mi Freiherr). Čovjek je doktorirao na pravu, plagirao veliki dio svog doktorata i to je opozicija očito skužila. Danas je u Njemačkoj toliko ismijavan, oduzet mu doktorat, podnio je ostavku, napisao knjigu - neće mu knjižare prodavati knjigu.
Naše afere se pojave u novinama i onda smo mirni. Koliko se sjećam Đapić nije morao vratiti svoj magisterij, niti je njegov mentor suspendiran, niti je sam podnio ostavku na tadašnju funkciju. Čak veli mr.sc. Anto da je znao da će pravda pobijediti:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/d...ij/258368.aspx
Mentor očito isto nema problema.
Evo, kolinje završeno, mogu malo tipkati
@ Jelena
Jako mi je tužno što predlažeš (i ostaješ pri tome) da 80 % ljudi ostane bez glasačkih prava. Nisam se posebno osvrtala u prvom postu, mislila sam da ćeš me shvatiti, no, ne ide nam baš, pa ću sad. Kad kažeš da ljudi trebaju položenim testom dokazati svoje znanje o EU da bi mogli odlučivati u EU, ne vidiš da ljudi suštinski ne odlučuju o EU, nego o sebi i svojoj sudbini. A punoljetni, poslovno sposobni ljudi su kompetentni odlučivati o sebi ( bez testa).
Iz ograničavanja prava građana da biraju i budu birani dosad ništa dobro nije izašlo. Stvarno tužno da 2011/12 treba voditi iste bitke kao '64/'65. (http://en.wikipedia.org/wiki/Voting_Rights_Act)
Poveznica sa fašizmom-isto su imali kreativne načine da ograniče prava ljudi da biraju i budu birani.
U prvom postu pričaš o radnicima koji nisu odgovorni za svoju sudbinu, ne preuzimaju inicijativu, "netko drugi brine o njima" ( apsolutno se ne slažem, i dalje tvrdim da poslodavci brinu o profitabilnosti svog posla, a radnici brinu o sebi), u drugom u priču uvodiš povlastice (oblik plaće-neki poslodavci kuže da se takvim oblikom plaće postiže malo veći stupanj produktivnosti-sve ulazi u račun d/g). Vezu nikako ne vidim, osim što u opisu tvog idealnog radnog mjesta prepoznajem prosječnu socijalističku tvornicu, + novija tehnologija, zamjeni aparate za kavu sa gradelama koje su inventar svakog poštenog tvorničkog kruga, i to je to.
Znam da je off topic, ali Guttenberg je prije par dana dobio odličan novi posao, postao je savjetnik za internetske slobode pri EU.
http://www.spiegel.de/politik/auslan...803162,00.html
Ne zagovaram da 80% ljudi ostane bez glasačkih prava, nego da se potrude shvatiti o čemu glasaju, a ne da kao ovce kad ih Sanader pozove na rivu plješću u transu i mašu transparentima.
Ono što ja tu vidim kao kontraargument je definitivno činjenica da ima ljudi koji imaju dodir sa svijetom i uče, dok ima onih koji nemaju ili volju, ili mogućnosti ili kapaciteta da shvate. Postavlja se samo pitanje, treba li odlučivati netko tko samo na osnovi nekog unutarnjeg osjećaja (u pravilu straha) ili onaj tko zna nešto o tom problemu. Demokracija podrazumijeva da svi glasaju.
Ono što ti misliš da je socijalizam, to je socijalna politika koja je prisutna u razvijenim europskim zemljama, a bila je prisutna i prije EU, doduše u manjoj mjeri jer se tu ipak radi o kontinuiranom razvoju. Može se reći i to da ako svaki dan svakog radnika na radnom mjestu dočeka sok od svježe naranče, da poslodavac hoće da radnik bude zdrav i produktivan i da se radi o čistom poslovanju, a može se reći i da brine o njemu da bude zdrav i zadovljan.
kod nas vlada mentalitet "treba se znati snaći"
nedavno mi priča rođakinja sva ponosna kako joj je kćer na faksu prepisala cijeli ispit jer se sjetila slikati ga mobitelom pa poslati nekom da joj ga riješi.
nije stvar ovdje samo prepisivanju, već u stavu našeg društva prema tome. ja bih radije da je ta mama osudila taj čin, nego ga otvoreno odobravala.
Njemu nije potreban novac (obiteljsko bogatstvo kojim raspolaže je pregolemo), već nova šansa i respektabilna pozicija s koje će krenuti dalje, a upravo to je i dobio. S druge strane, ne bih umanjivala vrijednost briselskih putnih troškova i dnevnica- da ne pričamo o kontaktima i networkingu. Za moje pojmove, nakon onoga što je učinio, dobio je i više nego odličan posao.
Tu se slažem! Dobio je opet neku ulogu, iako se njemačka javnost zgraža. Al nije njemu svejedno ni za tu titulu, ni za ministarsku fotelju koje je sramotno izgubio - nikako. Bojim se sad OT-a pa se povlačim![]()
ja sam uvjerenja da EU "smrdi od glave"
najnoviji dokaz za to mi je njihov uspješni slalom kroz njihove birokrtakse zavrzlame
nakon što izmjena Lisabonskog nije krenula tako glatko (VB veto, predomišljanje Mađarske, Češka..), pa nije moglo doć ni do brze i konkretne izmjene istog,
"snašli su se" i "prekrižili" naslov Izmjene Lisabonskog... te napisali novi: "Međuvladin sporazum o pojačanoj ekonomskoj uniji"
svrstali taj sporazum na neki niži pravni rang (pravnih propisa, sporazuma, ugovora) pa je za stupanje na snagu dosta 9potpisa članica EU..
krasota. skidam im kapu. za tak neš važno, opet uspješno izbjegli referendum. bitno je da oni guraju dalje, oni koji se sad protive ionak će vjerojatno doć pred zid....a tad...
Fiskalni pakt stupa na snagu nakon ratifikacije u 9 zemalja
http://hr.seebiz.eu/makroekonomija/f...alja/ar-21142/
ama, žešći su od Orwella
pravo si zamišljam face nabrijanih birokrata u uredićima EU institucija di marljivo "tik tik tik...tik tik tik..." tipkaju po tipkovnici....
prekrasan mi je poljski spot dobrodošlice, medeni su
Ah, uvijek su najveći zagovornici svakog sistema bili oni koji su imali koristi od njega. Oni koji su više dobivali nego izdvajali. Pa su se koristili i represivnim metodama da bi status zadržali. Zabraniti referendum neupućenima?
Ne treba zaboraviti da je danas moć medija toliko jaka da, ako postoji političke volje, nitko ne bi trebao biti neinformiran. Ali ljudi na različite načine tumače ono što čuju u TV reklamama. Npr. nećemo morati plaćati carinu na automobile. Što to vrijedi većini naših građana ako ista ta EU traži smanjivanje prava radnika? (Zar mogu uopće biti manja?) Kako uzeti kredit ako znaš da već sutra možeš ostati bez zaposlenja?
Ili, okazan mi je let, pa imam pravo na plaćeni smještaj??? Dobro, je li tvorcima ove nebuloze jasno da se ova povlastica odnosi samo na nekoliko postotaka građana?
Iskreno, slabo mi je od ovih reklama i neupućenosti njihovih autora...
A, bez brige budi, nisu neupućeni. Svaka od reklama ima taman dovoljnu količinu istine da autori ne završe u buksi radi obmanjivanja javnosti. Taman toliko i ni mrvicu više.
Dobro primjećuješ da životno važne istine izbjegavaju k'o vrag svetu vodu.
Da, davore ovaj nam topik (kao jedan sa obrazovanijim clanstvom) pokazuje jednu izuzetnu upućenost.
I domaja nam je tu gdje je, zbog ocite odlične upućenosti stanovništva i birača.
I davore koje su to ocite istine?
Da eu ima stotine mana i problema je točno. Međutim ove nebuloze o općoj svjetskoj zavjeri protiv Hrvatske, su čisti populizam. Kod se s njim stiže, vidimo. Upravo tu gdje jesmo.
Osim toga, eu nije tu da nekoga izvlači iz gliba, kako si to mnogi predstavljaju.
Eu daje okvire, a iz gliba se i mi kao i svi drugi moramo bome sami izvući.
akademik J.Pečarić o pitanju EU
http://amac.hrvati-amac.com/index.ph...401&Itemid=170
Nekako cijelo vrijeme čekam kada će netko spomenuti famozne okvire (framework) i dočekao sam. Ukratko, zemlje članice su slobodne EU okvire ugraditi u svoje zakonodavstvo i koliko pratim segmente koji me se tiču, okviri se prime u ~50% članica, po sasvim slučajnom uzorku. Sve osim u nas gdje je svaki okvir Sveto pismo
Očita istina su kvote na subvencionirani dio proizvodnje. Podsjeća na tovljenje purice za Božić. Taleb tu prispodobu koristi kao dobar primjer pogrešno usmjerenog povjerenja - purica sve do Badnjaka mesara doživljava kao najdobrohotnije biće na svijetu koje joj iz čista mira svakodnevno donosi hranu.
Zaista se moram složiti s tobom. Pogotovo što se tiče reklamnih spotova na tv-u. Halo, kome se oni obraćaju? Berlin (obitelji otkazuju let nakon nekoliko presjedanja, valjda iz Amerike putuju; Poljska -obitelj u posjetu mlađem braci koji studira diljem Europe i gradi svemirski brod, Italija-obitelj na idiličnom proputovanju, zalutala u opuštenom lutanju...) Mislim, mila majko, ja nekako smatram da moja obitelj spada u nekakav solidan prosjek u ovoj državi (muž i ja imamo prihode, kuću sa kreditom i osobni automobil, djete mi ide na sport izvan škole, a mlađem mogu ponekad platiti i privatnog liječnika) ali ovi spotovi su mi teši SF, niti u snovima ne bih imala za takva proputovanja (jedva skupimo za deset dana u apartmanu u Vodicama, a tamo svi razumiju hrvatski). I tako ja čekam i čekam , ne bih li uspjela čuti nešto o čemu bi zaista trebalo razmisliti.
Nešto realno te između lažne idile sa jedne i paranoje sa druge strane, ali ništa...Sve se bojim da ću morati sama ići čitati dostupne dokumente iz predpristupnih ugovora, čisto da znam na što ja to pristajem ili što odbijam u refrendumu. :/
Austrijanci o napuštanju EU, referendum??
http://hu-benedikt.hr/component/cont...utanje-eu.html
jedan osvrt na ove reklame koje ste spominjali
http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatsk...mo/507509.html
Posljednje uređivanje od zmaj : 28.12.2011. at 12:45
da se malo maknemo s reklama, ako nekoga slučajno zanima, ili ako znate nekoga koga bi moglo zanimati, objavljen je natječaj za bespovratna sredstva eu, za male i srednje poduzetnike - proizvođače, sredstva su od 50.000 do 200.000 EUR, financiranje iznosi 85%.
natječaj je otvoren do 20. veljače.
http://www.safu.hr/hr/natjecaji/preg...-poduzetnistva
cvijeta73, good point!
Što se tiče zagovornika koji imaju koristi od ulaska u EU, prividno smo svi mi tu potencijalno jednaki. Ima natječaja za poljoprivrednike, za nastavnike, za male poduzetnike, za znanstvenike itd., tko ima ideju i želi zagrijati stolicu i pripremiti dokumentaciju može. Naravno da je ideja presudna, solidan engleski se podrazumijeva, a onda je dobro imati kontakte, jer često natječaj predviđa da moraš imati partnera iz inozemstva. Tu ipak onda prolaze jednakiji među jednakima. Ali mi je glupo i gledati sve kroz prizmu zarade, meni je važnije da ljudi nauče raditi nove stvari, a to će biti puno efikasnije uz izazovni zadatak. Od toga da netko nešto nauči bi trebalo više ljudi imati direktne koristi. Inače, ne znam više gdje sam to vidjela - sjećam se da je pred par godina neka ekipa imala projekt izrade karata s biciklističkim stazama po Istri. Ne mora sve biti "rocket science".
Uglavnom imam osjećaj da oni koji se ne znaju snaći u novim okolnostima, da kod njih vrijedi poznata hrvatska "samo nek susjedu crkne krava".
Kada sam iseljavala u EU, moji su roditelji bili izvan sebe, dala sam otkaz u dobroj firmi i otišla tamo negdje gdje naši ljudi dobivaju loše plaćene poslove, poniženi i jadni. Nisu vjerovali da smo zbilja dobili posao tamo negdje, da smo normalno plaćeni i da nema gotovo nikakve razlike između nas i njih. Tata je stalno mislio da sam ja tajnica (to je kao nešto loše po mojima, pogotovo s mojom "inžinjerskom" diplomom), iako nisam govorila lokalni jezik(danas ga znam solidno, ali ne bih mogla biti tajnicom s tim nivoom). Moji su bili prepuni lokalnih predrasuda. Inače, tajnica u firmi je bila profesorica engleskog i francuskog.
Što se tiče spotova, moram priznati da ne gledam baš domaću televiziju, al mogu komentirati carine (iako ne znam točno što govore u reklami, pa se ispričavam) - ne plaća se carina ni sada na aute proizvedene u EU, ali se plaća trošarina, a to je prilična suma i to je totalna pljačka, made in Croatia. Ono što sam vidjela od spotova je i meni iritantno.
Što se radničkih prava tiče, to mi je suludo komentirati uz sve minimalce, neisplatu plaća i cijelog niza afera poput Kamenskog kod nas - to su valjda naša radnička prava. Oko pola moje nemale firme je na određeno vrijeme zaposleno, muški muljaju s porodiljnim dopustima, dovodeći žene u totalno neravnopravnu poziciju itd.
Baš sam znatiželjan na koji način muški muljaju s porodiljnima i na kakav to način stavljaju žene u neravnopravnu poziciju ?!
I onaj dio s trošarinama mi je malo nejasan obzirom da se radi o regulativi kakvu zemlje članice određuju po svojoj volji, slično kao i PDV. Ne vidim da će se naša nesita država odreći trošarina na aute, cigarete itd. tek pukim ulaskom u EU. EU? Pih! Trošarine![]()
Pa zamisli da si u tvrtci gdje moraš u roku od par godina ispuniti neke uvjete, inače ostaješ bez posla. U slučaju trudnoće žene odu na pravi porodiljni, a muški u pravilu uzmu zadnih 4-6 mjeseci porodiljnog, kad je beba veća i kad se bake brinu i u prednosti su za tih nekoliko mjeseci. Ne znam nijednog muškog kolegu koji nije dolazio na posao svaki dan dok je bio na porodiljnom. Zbog čega je takva situacija da svima fale ti mjeseci, to je drugo pitanje koje se pokušava riješiti.
Muz je bio na porodiljskom. Na posao je isao prije ili poslije mog posla (radim u smjenama). Bake nisu bile ukljucene.
Ne vidim gdje je tu muljanje. Itekako smo se odricali da to izvedemo odgovorno i prema djeci i prema poslu.
MarijaP, svaka čast. Očito ima iznimaka. Ja se stvarno divim ljudima koji 9-10 sati brinu o bebi dok je partner na poslu i onda još ima snage raditi 100% intelektualni rad nekih 6-8 sati na poslu.
Kapa dolje. Ja sam probala slično, nije išlo. Prvo mi je mozak trokirao jer u vrijeme najplodnijeg dijela dana od 7 do 16.30 h cijeli dan nisam razgovarala nisakim osim s djetetom koje ne govori. Nakon toga sam bila jako neproduktivna, čista patnja.
A kad smo već kod EU, u istovrsnoj firmi u EU u kojoj sam radila, radio je i bračni par, na istom odjelu. Pošto je i On uzimao porodiljni, imali su pravo na nekoliko mjeseci porodiljnog više (zaboravila sam točno koliko, mislim 6), a onda su oboje radili na pola radnog vremena, jedan prijepodne, drugi poslijepodne. I tako s dvoje djece. Financijski nije baš optimalno, al uz polovnu robicu i igračke im je išlo OK.
Sorry ali i dalje ne kužim na koji se to način mulja s porodiljnima. Znam samo da će nam porodiljni vjerojatno postati ugrožena kategorija ako se nastave uvoditi običaji EU po sistemu kao do sada gdje se biraju samo najrestriktivne prakse i pravdaju s EU. Onda više nećeš imati čime muljati.
evo, dobih još upitnika nad glavom zbog ovog:
ESM filmić
http://www.youtube.com/watch?v=DeP1lm3t4MQ
što Wiki kaže o ESM
http://en.wikipedia.org/wiki/Europea...lity_Mechanism
upitnik imam i za ovo:
Referendum: Provjera upisa u popis birača je do 7. siječnja
http://www.24sata.hr/politika/referendum-provjera-upisa-u-popis-biraca-je-do-7-sijecnja-248304
odklen sad to??? zaš nisam morala provjeravat za parlamentarne izbore a sad moram??
bojim se da nije neka muljaža u pitanju... puf, nema vas na popisu, nemrete izać
Ja imam sasvim neki drugi upitnik-zmajice, od kuda si ti? Već se dugo pitam, jer miješaš po meni nespojivo-ikavicu s kajkavštinom, pa me baš to jako zanima.
A BTW, prije svakih izbora pozivaju građane da provjere jesu li upisani u spiskove. SVAKIH.
Svimbalo, hvala na zanimanju, al zaista ne razumijem zaš to tebe toliko zanima da si me to išla pitat??!
budući da se ne znamo, nismo se nikad pp-ejale, lajkale, iksale i slično, ne mislim da ti je potriba znat takvu info.
nit mislim daš umrt od nespoznaje take info.
tak da to preskačem
a za poziv provjera, hvala
nisam do sad uočila da se svim biračima šalje takva, gotovo "moraš provjerit", poruka.. ja sam skotala da su se pozivali samo oi koji bi u to vrime bili na desetom mistu, koji su imali neke svježe promjene vezane za njihove osobne podatke i tom sl.
evo dobila sam neki dan par zanimljivih e-mailova u vezi EU..pa ću staviti ako nekoga zanima
O Hrvatima bi odlučivali drugi
Naprosto je neshvatljivo da u Hrvatskoj nema otvorene rasprave o
dugoročnim posljedicama ukidanja hrvatskih državnih granica.
Neshvatljivo je da se političke elite na vlasti svim silama trude
hrvatski narod uvjeriti da odustane od svoje samostalne hrvatske
države i da prihvati politički podređen položaj male pokrajine unutar
velike države, kojom će stvarno upravljati drugi, veliki narodi.
Međutim političke elite od hrvatskog naroda kriju još štošta.
Posebno šokantna i pogubna činjenica, koja se od hrvatskog naroda
skriva, odnosi se na njegov budući gubitak političkih prava i na
njegovu potpunu političku podređenost u budućoj državi.
Do sada, velike odluke unutar važnih tijela Europske unije, poput
Vijeća ministara, donosile su se konsensusom, što znači da je za
pravovaljanost neke odluke svaka od 27 sadašnjih europskih jedinica
morala dati svoj pristanak. Svaka je članica tako mogla blokirati one
odluke koje je smatrala posebno štetnima za svoje interese. Namjera je
toga konsensusnog modela bila spriječiti mogućnost da se
preglasavanjem donesu odluke koje bi možda bile u interesu većine, ali
bi bile iznimno štetne za pojedine članice.
No Lisabonski ugovor donosi i nova pravila za buduće donošenje odluka,
i to pravila po kojima su pojedine članice, a pogotovo manji narodi,
potpuno nezaštićeni.
Prema članku 9c Lisabonskog ugovora, odluke u Vijeću ministara od
1.studenoga 2014. godine do-nosit će se većinom od samo 55 posto, uz
uvjet da tih 55 posto obuhvaća najmanje 15 od 27 članica te 65 posto
ukupnog pučanstva Unije.
No to je samo prijelazna faza jer, prema Deklaraciji o članku 9c,
prihvaćenoj kao dodatak Lisabonskom ugovoru, od 1. travnja 2017. za
kvalificiranu većinu bit će dovoljni glasovi koji predstavljaju (a) 55
posto pučanstva Unije, ili, (b) 55 posto članica.
Ovdje treba naglasiti da samo šest članica, Njemačka, Francuska,
Engleska, Italija, Španjolska i Poljska, čine 70 posto ukupnog
pučanstva Unije, dok ostalih 21, manjih članica, obuhvaćaju preostalih
30 posto.
Vrlo je jasno da se gotovo ni jedna odluka ne će moći donijeti mimo
volje vladajuće šestorke.
Mali narodi, iako brojniji, u praksi ne će imati gotovo nikakvu
političku moć, pa čak i kad bi bili savršeno ujedinjeni u svojim
željama i ciljevima, jer ipak predstavljaju samo 30 posto ukupnog
pučanstva. Ovdje se vrlo jasno radi o političkom modelu u kojem će
veliki narodi vladati nad malima.
Za nas Hrvate i za sve manje narode u europskoj megadržavi ovaj dio
Lisabonskog ugovora prava je katastrofa, jer pravo odlučivanja stavlja
u ruke velikih naroda. Proeuropska propaganda naših političkih elita
već neko vrijeme pokušava nas uvjeriti kako ulaskom u EU Hrvatska ne
bi izgubila svoj suverenitet, nego bi ga samo "ravnopravno dijelila" s
ostalim narodima Unije.
Ta je tvrdnja daleko od istine.
Hrvatska je teoretski svoj suverenitet dijelila i u bivšoj SFRJ, a svi
znamo kako je to izgledalo u praksi, iako je Hrvata u toj državi bilo
oko 22 posto.
U Europskoj megadržavi od pola milijarde stanovnika Hrvata će biti
manje od jedan posto. Dakle, u novoj će državi jedan posto Hrvata
dijeliti suverenitet s 99 posto nehrvata.
S obzirom na tu činjenicu da bi nas Hrvata bilo manje od jedan posto
od ukupnog pučanstva Europske unije i s obzirom na to da će se od
2014. odluke donositi većinom od samo 55 posto, to znači da će se i
najštetnije odluke moći donositi bez nas. U takvoj megadržavi hrvatski
bi narod postao politički marginaliziran i obespravljen.
U Europskom parlamentu, koji sada ima 751 člana i koji bi se nakon
ulaska Hrvatske malo proširio, Hrvatska može po najboljim prognozama
očekivati 12 mjesta od eventualnih 763 mjesta.
Hrvati bi u političkom smislu, s obzirom na svoju marginalnu
zastupljenost od manje od jedan posto, postali obična "statistička
pogreška". Veliki igrači, koji predstavljaju 70 posto ukupnog
pučanstva, dogovarali bi se međusobno, a budući da Hrvati
predstavljaju manje od jedan posto političke moći, vjerojatno ne bi
gubili svoje vrijeme tražiti čak ni naše mišljenje.
Sa svojih jedan posto, Hrvati ne će biti nikakav čimbenik ni u jednom
važnijem tijelu Europske unije, i bit će svedeni na to da stalno
moljakaju druge za političku potporu jer sami, sa svojih jedan posto,
ne će biti nikakav čimbenik.
više informacija o knjizi
"EU? - Ne hvala" potražite ovdje
Ovo je još jedna katastrofa za hrvatski narod, koji bi od suverenog
naroda u svojoj samostalnoj državi postao podređen narod bez
političkog glasa i političke snage, u tuđoj državi. Na žalost, o
sadržaju Lisabonskog ugovora u Hrvatskoj nema nikakve rasprave, pa se
postavlja pitanje zašto se te opasnosti skrivaju od hrvatskog naroda.
Kome je u interesu vlastiti narod držati u neznanju, i zašto? Koji bi
za to mogli biti motivi?
Ako je narod u neznanju, onda valjda ne će postavljati neugodna
pitanja niti mu se moraju davati neugodni odgovori.
Kakvi su ti ljudi koji tako sudbonosne činjenice kriju od svog
vlastitog naroda? Zar je moguće da političke elite koje nas svim
silama žele uvući u EU ni same nisu svjesne u kakvu nas to državu
uvlače? Ako jesu svjesne, i ako te opasnosti namjerno kriju od svoga
vlastitog naroda, onda to već spada u sferu izdaje i veleizdaje.
Autor: Marjan Bošnjak, iz knjige >EU? - Ne, hvala!<
http://www.volim-hrvatsku.hr/volim-hrvatsku-ne-u-eu evo ja nisam sve pročitala ali naći ću vremena,nadam se da će netko staviti ovdje stranici zašto uči u EU, isto bi me zanimalao Hvala
Ima zemalja koje su rekle veliko NE ulasku u Uniju i mi to MOŽEMO
ako budemo složni. A što se tiče EUROPE tu već jesmo od stoljeća 7-og.
Idemo vidjeti koje pogodnosti ćemo imati u EU:
1.) Hrvatska će imati manje od 1% pravo glasa u europskom parlamentu
2.) Hrvatska će morati plaćati članarinu u visini od 4 milijarde kuna
godišnje
3.) Poskupljenje duhanskih i naftnih derivata vjerovatno i alkoholnih
proizvoda
4.) Ograničavanje proizvodnje na normu koju će odrediti EU parlament (npr. u
Slavoniji postoje tri šećerane koje će svoju proizvodnju morati smanjiti za
35% što znači zatvaranje jedne od tri šečerane)
5.) Hrvatska nema pravo na gospodarski pojas u Jadranskom moru (talijani
imaju pravo loviti u našem moru i vaditi naftu iz istoga, napomenimo da su
svoj dio Jadrana izlovili zato što posjeduju ogromnu i najmoderniju brodicu
na mediteranu)
6.) Hrvatska se obvezuje na izgradnju i dodjelu stanova onima koji su 1991.
godine napustili Hrvatsku i sudjelovali u agresiji na nju
7.) Pristanak na pretvaranje velikosrpske agresije u građanski rat i s tim u
vezi odustajanje od ratne odštete
8.) U procesu tzv. pregovora Hrvatska je izložena ucjenama (prodaja ili
predaja nacionalnih bogatstava, teritorijalne ustupke susjedima, otvaranje
tržišta nelojalnoj konkurenciji i monopolima, prodaju poljoprivrednog
zemljišta i dr.)
9.) EU fondovi financiraju što je u interesu EU, a ne što je u interesu RH
10.) Za Hrvatsku su predviđeni višestruko manji iznosi EU fondova za RH u
odnosu na zemlje koje su nedavno postale nove članice
Marijan Kos, prof.
Voditelj Odsjeka za šport, kulturu, tehničku kulturu i zaštitu kulturnih
dobara
ivana zg, mogu samo napisatina tvoj izbor. što nisi stavila i citat iz Šenoinog dnevnika, nego baš od senseija Kosa?
Samostalna Hrvatska 20 godina čvrsto drži kurs uništavanja proizvodnje i nagrađivanja korupcije i kriminala. To znamo i bez pomoći EU i nema nijedan razlog da nešto promijenimo.
Inače, o malima - Zakon o Medicinskoj oplodnji omogućili su Nazif Memedi i Marijana Petir, oboje statističke pogreške, inače ne bi Milinović imao većinu i kvorum.
stavila sam ono što sam dobila na e-mail..nisu to moje osobne riječi ...ali istina je da se ne nadam ničem boljim ulaskom u EU baš zato što nam je Država i ljudi u njoj u stanju kakvom jest....tko ima novaca i danas školuje svoje klince u inozemstvu tko nema neće to moći ni ulaskom u EU...tko ima dobar proizvod i danas ga prodaje u inozemstvu tko nema neće moć ni ulaskom u EU.....zato stvarno neznam što ljudi očekuju od EU?
"HRVATSKA IMA EUROPSKO SRCE, (ALI EUROPA NEMA SRCA ZA HRVATSKU) EUROPA NE ŽELI HRVATSKO SRCE."
a evo i Šenoino mislim da se svim s njim slažemo
staro ljeto, 31.12.1880.g.
>
>
>
>"Svršeni su računi ove godine. Bila je Boga mi crna po nas Hrvate.
>
>Dobrote nedoživismo nikakove, zla i premnogo. Kiša i tuča, poplava
>
>poharala zemlju... 9. studenoga ošinu nas strahoviti potres te uništi u
>
>našem lijepom Zagrebu mnogo lijepih nada. Ne samo ljudi, ne samo Madjari i
>
>Austrijanci, i narav se proti nama urotila, sve zlo je navalilo na nas
>
>bijedne Hrvate. Hoće li bolje biti? Mora jedan put, ta gore ne može biti
>
>nego sto je sada. Da se ta crna godina i ljuto završi, padala je danas u
>
>Zagrebu tuča. Vrijeme je toplo, vlažno kao u proljeće, snijegu ni traga.
>
>Mi stojimo moralno i materijalno u blatu. Hoće li Bog tome bijednome
>
>narodu ikada pomoći? upitah se često za ovih zadnjih dana godine. Čovjek
>
>gotovo da zdvoji, toliko se pojavila kod nas kukavica, toliko ništarija
>
>i propalica, toliko ima lopovštine, da te groza hvata. Poštenje,
>
>dosljednost, karakter dan danas su kod nas gotovo suvišni pojavi."
>
>Bilo je to posljednje Silvestrovo Augustova života. Imao je samo 43
>
>godine života, kada je umro, 13.12.1881. godine (prije točno 130 godina)
>
>
>
Posljednje uređivanje od ivana zg : 04.01.2012. at 02:07
Što ti radiš budna noću. Nadam se da nisi budna iz istog razloga kao ja![]()
Zato što bi onima koje spominješ da posluju, poslovanje trebalo biti jednostavnije za početak. Npr. meni je muka čim moram nešto uvesti. A moram uvesti neke stvari da bih mogla izvesti gotov proizvod. Svaka carinska ispostava je druga priča i svaki uvoz je iskustvo za sebe. S tim da sve što sam naučila sam naučila u EU i sad sam u relativno dobrom položaju, jer ljudi ovdje ne znaju (mene nisu roditelji slali u EU, ja sam studirala u studentskom domu s 50 kn tjedno u novčaniku, bio je to splet okolonosti kako sam završila u bijelom svijetu). Uglavnom, moja konkurencija niti ne zna da ne zna.
Posljednje uređivanje od Jelena : 04.01.2012. at 08:00
Htjela bih samo usporediti tih 20 godina s našim životnim vijekom, koliko je pojedinac mogao napredovati u to vrijeme:
8 godina osnovne škole + 4 godina srednje + 5 godina fakulteta + 3 godine poslijediplomskog studija, evo još malo pa bi nam država stigla i doktorirati
Glasala sam za, mislim da je to ono što trebamo napraviti, bez obzira na sve. Bez namjere da preispitujem tuđe mišljenje i utječem na njega, nitko od vas koji ste protiv unije niste rekli kako zamišljate da će Hrvatska prosperirati sama i izolirana. Evo dokle smo dogurali sami, gospodarstvo nula ispod zemlje, u dugovima sve većim i većim. Mislim da nije bitno samo tupiti po nekom suverenitetu, samostalnosti i da je važno biti "svoga tela gospodar". Pitanje je a kaj onda sa tim telom kojeg si gospodar ako ne znaš sam gospodariti. Osobno smatram da bi nam malo više reda i pravila moglo koristiti, a suverenitet nam nitko neće uzeti kao što nije dosada niti jednoj državi članici. I kao što su neki gore napisali većini zemalja koje su ušle u uniju je bolje danas nego što je bilo prije.
davorka, i ja mislim da ćemo sa Švicarskom ruku pod ruku u nekom drugom stoljeću. Za sada nas samostalnost nikamo ne vodi osim u izolaciju. Ni Egipat se ne može prehraniti od turizma.
Sj Koreje nema (osim u nuklearnom naoružanju), ima Kina, ima SAD, ima EU, ima Australija i Oceanija, ima Rusija i ima Švicarska i zemlje s naftom.
Naravno, ima i Japan, koji gleda s kim će i kako će.
glasala sam za, potpis na davorku.