daj recept za te sa masti, toga imamo:)
Printable View
daj recept za te sa masti, toga imamo:)
Brzinsko pitanje! Je li prerano da danas radim smjesu za rafaelo kuglice? Koliko one mogu stajati!? Nije da ih radim prvi put ali sam ih inače uvijek prije radila dan dva prije i brzo bi se pojelo, pa ni ne znam koliko ustvari mogu stajati.
Ne mogu ti točno odgovoriti,ali ja nebi radila danas smjesu za rafaelo,meni je to puno dana da stoji do Božića. Iako ja pravim rafaelo bez mlijeka u prahu ,neznam jel i ti tako??!
pisala ani.m
Evo,snasla sam se!
Dodala malo brasna da se ne lepi toliko i ispekla pola kolicine.
Posto ih ima milion komada vec sad(2 puune limene kutije),stopirala sam pecenje i gurnula u zamrzivac ostatak.
Valjda ce valjati i kada se odledi...
Nisam znala da toliko narastu,pa su svi iz prve ture srasli jedni za druge :P
Ifigenija nisam probala, ali kako je tjesto bez začina vjerujem da bi prošlo, ali tjesto ne izgleda nešto..taj štaub ga popravi ( vizualno) pa ako vam to ne smeta.
Kaya i ja bi dodala brašna, ne bude im ništa, stavrno se divno razavaljaju i samo pazi da ih ne prepečeš.
Meni rafaelo stoji tjedan bez problema ali se najčešće pojede, jel ih radiš s keksima, meni su te najbolje..
Dodatak ne popis kolača -breskvice :)
Kaya ja sam radila pola količine i opet se njima skoro gađamo, napraviti ću možda i tortu s njima samo da ih potrošim.
ja isto ne znam što ću s tolikim medenjacima... još mi je bilo čudno kako ide cijela kila brašna... ja definitivno radim i tortu od medenjaka :-)
Evo ga:
rafaelo
6 dl mlijeka
2 pudinga od vanilije
250 g margarina (ja stavim manje)
200 g kokosa
6 žl šećera (7-8 žl. ravnih ,volimo slađe)
kokos za uvaljati gotove kuglice
bademi ili prž. lješnjaci
U mlijeko ukuhati puding s šećerom,dodati margarin i kokos. Žličicom (malom) oblikovati kuglice,kada se stisnu uvaljati u kokos.
ja radim i bez pudinga
stavim bijelu čokoladu koja sve to poveže
ma zapravo radiš kako hoćeš :-)
uzmeš maslac
staviš šećera (ja stavim puno manje nego u receptu)
možeš i malo mljevenih keksa (čak i nekih s kokosom)
staviš kokos
i utrpaš čokolade toliko da ti smjesa bude laka za oblikovanje
inače je i moj recept bio taj s mlijekom u prahu, ali je meni to gadljivo pa sam modificirala
:lol:
Sad mi je palo na pamet nešto čudno kod mene - uopće mi nije bed eksperimentirati s bilo kakvim jelom, u pravilu se ne držim recepta i sve radim po osjećaju... Ali ne i s kolačima. :mrgreen: Tu se nekako držim recepta k'o kokoš. :roll: Valjda mi je preveliki trošak ako ne uspije. :)
I ja sam radila s bijelom kuverturom,bude odlično,ali nama je problem jer ja držim kolače u fližideru ,pa kad se zaletimo po kolačić na taj zube polomimo,bude jako tvrd,ali na sobnoj tem.je odličan.
Pa sam se prebacila na ovaj receptić s pudingom jer nepodnosim mlijeko u prahu.
ma kako?
ja svoje držim u zamrzivaču
i kad izvadim, doslovce minutica - dvije su potrebne da se normalno jede
i ja rafaelo radim s bijelom čokoladom, bez mlijeka u prahu..stoje i tjedan dana..na hladnom naravno
Ja sam pravila s onom svarcu bijelom cokoladom. Kada je u flizideru tvrdo je.
mogu one stajati onoliko dugo koliko je rok trajanja maslacu
tako da to nije problem
a, ti si vaš sa kuverturom radila
zapravo, onda mi je još čudnije što se smrzne jer je ona baš masna
kad god koje kolače s njom radim, moram staviti manje čokolade
ja sam radila s milkom :-)
da, alnaturina bijela s krispijem
to je najbolje
al mi sad skupo :-)
Zakaj nitko ne voli mljeko u prahu? Mislim, nije da ga ja volim, ali ove kuglice su mi s tim baš odlične. I to pravim jednom godišnje! Ako!
Isproban je recept, radim ga godinama i bojim se eksperimentirati. A ove moje su svi uvijek hvalili da su odlične.
Hm! :zbunj:
Ma imam i ja taj recept s mlij. u prahu i koristila sam ga do unazad godinu dana,ali uz rafaelo i neki drugi kolač radije biram ovo drugo,iako obožavam rafaelo i kokos. Meni se mlijeko zamjerilo u ratu,kada nismo bili u mogučnost kupiti obično mlijeko tj,svježe u Slavoniji (odnosno nismo mogli do trgovine), pa smo bili prisiljeni praviti ovo.
Mogu ga pojest i jako je fini recept (drugima),ali otkako sam probala ovo s pudingom meni je više sjelo i od tada ih tako pravim.
peterlin, već sam bila pitala, al me preskočilo :-), što znače "štehani kolačići"? bilo koji rezani modlama? volila bi probat ove tiffany, mogu li ih radit s bilo kojim receptom za keksiće? bombone prije nego ih istučeš odvojiš po bojama,ili?
i kad te već gnjavim, onaj tvoj recept za medenjake- kolika količina otprilike ispadne?
hvala!!!
Peterlin, ovi Tiffany keksi su mi baš super ideja. :)
Mogu li dugo stajati? Par tjedana?
Ja sam ipak odlučila napraviti neke kolače. :aparatic: Za početak ovaj:
Kruh gospodične Poldi
-5 jaja (posebno žumanjke i bjelanjke)
-18 dkg šećera
10 dkg naribane čokolade
-soli i mljevenog cimeta na vrh noža (ja malo podebljam cimet)
-vanilij šećer
-10 dkg brašna
-korica limuna
-5 dkg masla (otopiti i ohladiti)
-10 dkg mljevenih badema
-10 dkg čokolade i malo masla za masnu glazuru
-5 dkg prženih badema narezanih na listiće, za posip
Dodavati sastojke navedenim redom, snijeg dodati na kraju. Peći oko 40-50 min na 190 u rebrastom kalupu. Okrenuti, preliti glazurom i posuti prženim bademima.
Jako je sočan kolač, može dugo trajati, treba ga držati u frižideru, izvaditi 15 min prije konzumiranja. Mi ga jako volimo, uvijek radim duplu količinu, za dva kalupa.
I keksi za flajš-mašinu kako ih je radila moja baka:
-25 dkg maslaca
-25 dkg šećera
-25 dkg oraha (dvaput mljeveni)
-2 jaja
-75 dkg brašna
-7 žlica mlijeka
-pola praška za pecivo.
Njih neću raditi ove godine, ali garantirano dobar recept ako koga zanima. Duuugo traju, jednom su nekim čudom osali u jednoj kutiji, našla sam ih u svibnju, bili su još fini.
A svekar se danas izjasnio da će raditi orehnjaču. Samo nek ju radi. :)
Mojca, jel bi mogao taj kruh bez orašastih plodova?
Bez ovih za posip bi ziher mogao. ;)
Ne znam, nisam probala... :unsure:
Možda da dodaš brašna umjesto badema? Ili mljevinih pšeničnih klica ili Pettit beurre keks... ili one male keksiće koji nalikuju na njih ali su bez maslaca, mislim da se zovu Sport keksi (možda još najbolja ideja)? Ako probaš javikako je prošlo.
javila sam se mislim na prvoj stranici, od tad ne citam, jer nisam imala nista od cega bi radila kolace. sinoc nakon zubara odvukla sirotu djecu u kupovinu namirnica.
majko moja, na sred ducana frka za wc :roll: pa sam sve ostavila i trk na wc.
na blagajni svadjali su se ko ce vaditi iz kosare, stradali bademi, kojih sam najvise kupila, jer kolace uglavnom radim od njih (manje masni i nama drazi), tako da je vrecica se potrgala i dio badema zavrsio na podu, dio na onoj pokretnoj traci. sad imam nesto badema :-(
no ajde bar mogu poceti s paprenjacima i kranclama. to mi najvise oduzme vremena i ide mi najvise na zivce, jer tog napravim hrpu.
kupila sam milerama za napraviti par madjarica. tako da cu jedno vece ispei samo kore, a filat cu prema potrebi. fil mi je za cas gotov.
nadam se da vam se veceras pridruzujem i sa vecom srecom od ove na pocetku.
nego kupila sam cokoladu za kuhanje iz Lidla, kakva je ona. dvoumila sam se izmedju dorine i ove, ali naravno da je cijena prevladala, a i njihove cokolade koje sam jela su bile OK.
potom kupila sam i njihov kakao, pa se nadam ce je i on OK, onaj od Kandita mi je bio prilicno los. zadnje vrijeme niko nije isao van HR da me opskrbi sa kakaom koji obozavam, kao i sve kolace di ga ima.
radim na poslu na kojem se dosta putuje, pa onda kad god neko ide van moja je zelja ili caj ili kakao.
Ja zadnjih 3-4 godine ne koristim niti jednu drugu čoksu za kuhanje osim Lidlove. Predobra je!
p.puffy, jel na koncu u one tvoje keksiće ide meko ili oštro brašno?
Mojca, flajš-mašina - to bi bio onaj pištolj za istiskivanje kolačića?
drago mi je da cokolada ima dobre kritike, jer cijena joj je znacajno niza.
Ja je doma uvijek imam barem 2kg, nek se nađe (jednom je neko kratko vrijeme nisu imali, odonda igram na sigurno). Pogotovo ak je na akciji, ubodem 4-5 komada.
Nego, sinoć sam s curama napravila paketiće s onim p.puffy kolačićima, za tete, odmah su me tražile recept. :)
Flajš mašina je mašina za mljevenje mesa. Na nju se stavi šablona i onda se istiskuje tijesto koje izlazi u dugačkoj traci - evo ovako: http://www.coolinarika.com/recept/738184/
Može se to isto tijesto koristiti i za špricu. Ne smije biti pretvrdo, ali to riješiš tako da ne bude iz frižidera nego na sobnoj temperaturi ako koristiš špricu (pištolj) za tijesto.