Eh,daa komadići na koje se uredno narigavamo i ispovraćamo:-(.Kad dođemo do te faze ja ću:cupakosu:
Printable View
Mi smo sad već neka 2 tjedna prehlađeni, užasno kašlje zadnjih par dana, pa se uredno u kašlju (od šlajma) i ispovraća... Inače jede relativno dobro, barem prema kućnoj vagi mi se čini da je dobio 300- 400 g u mjesec dana (za par dana ćemo punih 8 mjeseci), ali sad ga je sigurno i ovo iscrpilo...
No naravno, kako čovjek nikad nije zadovoljan i miran, sad sam u drugim brigama. Vjerojatno me u oko upiklo ono što sam čitala na američkim sajtovima o infantilnoj anoreksiji- o tome kako ta djeca emocionalno, motorički i kognitivno zaostaju (makar mi je frendica koja radi u NY kao pedijatar rekla da su to sve bedastoče i da se ni američki pedijatri ne drže tih njihovih "psihologiziranja"), pa sam sad sva luda i glesam ga pod sto povećala. Naravno i uspoređujem sa starijom kćeri- što NIKAKO ne bih smjela raditi, a koja je super jela, bila svo vrijeme do godine dana zdrava i na sve se načine super razvijala. Maleni pak je (da li je kao karakter takav, ili su problemi s nejedenjem to na neki način izazvali ili ispotencirali, ili je na tatu (kaže scvekrva da je muž bio kao beba miran i tih i nije se puno smijao ni glasao), ili je tko zna što) dosta tiši i ozbiljniji od nje i motorički neke stvari radi kasnije- dok neke ranije- od nje. On je zapravo sve napravio "po tablicama" i objektivnih parametara da nešto ne bi bilo ok nema, samo mene izjeda neki crv sumnje i nečeg me stalno podsvjesno strah, jer je toga svega kvantitativno manje nego što je bilo s njom (opet uspoređujem...). On se počeo smijati na vrijeme, glasati, pratiti pogledom (jako rano), uspostavljati kontakt, hvatati predmete i igrati se s njima (isto jako rano), u motorici je neke stvari jako rano napravio (napr sve rotacije i stavljanje noge u usta), no s nekima je malo lijeniji- napr sa svime što ima veze s potrbušnim položajem. Konzultirala sam svu potrebnu svitu (od doktora do mama s iskustvima) i svi su mi rekli da im se sve čini ok, da psihomotorni razvoj ima široke varijacije (tipa netko se sam posjedne s 7 a netko sa 9), da ima veselije i ozbiljnije djece, da je on dosta bio bolestan (ovo mu je 7. infekcija u životu) i još je i trenutno bolestan već preko 2 tjedna i da ga to sve sigurno malo ometa i daje mu pravo da bude sad još mirniji i tiši i ozbiljniji... ali mene stalno nešto muči. On sad, s nepunih 8 mj, zna sjediti kad ga se stavi u sjedeći položaj bez pridržavanja, igra se s predmetima, počeo je s bočnim obranama, ide sam u četveronožni položaj i ljulja se, ali ne zna se sam posjesti, ne diže se sam na noge ali kad ga stavim na noge (što jaaako voli) u stanju je držati se za rub kauča i do par minuta i skakutati. Ima faza kad je jako miran i ozbiljan ali ima i faza kad galami sretno: vrišti, mama, dada, dida, radi smiješne face, smije se osobama koje voli, boji se nepoznatih prostora a i osoba, radi mjehuriće, uzima predmete i igra se, valja se po podu... Nekad mi se čini da se meni premalo veseli (doduše sjećam se i da sam za kćer govorila da me ne voli jer se ne želi maziti sa mnom i ne smije mi se)- ali možda sam mu ja već i dosadila jer se smije kad dođe kući kćer ili napr moja sestra ili kad vidi susjede na ulici, nekad se odazove na poziv (ime) ali često i ne, nekako je u zadnje vrijeme sav "ljut" i nezadovoljan i samo se hoće čuvati i dudati dudu i neće se smijati i "pričati" (bolestan je, znam)... onda, nema ni jedan zub (normalno, znam...) i jako puno spava (od 19,30- 06,30 pa još 3x dnevno od 45- 100 min- ali i kćer je spavala isto tako noću a danju 2x po 1,5- 2 sata)... znači objektivno se nemam zbog čega brinuti ali stalno mi je na pameti napr autizam (joj horora)... čak sam zvala frendicu koja je defektolog i uplašilo me kad mi je počela postavljati pitanja tipa da li pokazuje prstom, da li zna pokazati gdje je napr luster, sat itd... (pa kćer koja je bila super po svemu je to znala tek s 10- 11 mj)- mislim da je to prerano za 8 mj??? Mislim, on se okreće prema izvoru zvuka, uplaši se napr naglog zvuka, usisavača, naglog pokreta itd. dakle svega normalnog, zna dugo promatrati neki predmet koji ga zanima i stalno se prema njemu okreće, voli igračke, kad je dobre volje škakljanje, počinje se igrati skrivača... oduvijek su mi svi pedijatri (a bilo ih je kod njega puno, što njegova dr što dr u bolnicama gdje je bio) govorili kako ima jako prodoran i bistar pogled, pogled starijeg djeteta, i kako je on jedna senzibilna duša... Samo što mi sve skupa je ipak tiši, mirniji (i motorički) i ozbiljniji od kćeri i od nekih beba u susjedstvu, pa me onda ti američki članci plaše... pa me plaši da sam ja nekako kriva za to, ili ti problemi s jedenjem, ili da on zbilja ima neki poremećaj...
Kako to vama zvuči sve skupa?
Manje citaj americke clanke. Imas divno zdravo dijete (te prehladice sad ce proci)...
Ne posjedaj ga i ne dizi na noge dok sam to ne savlada (ovako ga samo usporavas).
Sve ce biti ok, mislim da stvarno nemas razloga za brigu, po svemu napisanom to je jedan divan mali djecak :)
Slazem se s S2000, imas krasnog malog djecaka koji je po karakteru drugaciji od susjeda i kceri al po svemu sto si napisala super. Mislim da stvarno nemas razloga za brigu sto se razvoja tice.
Moj malac se isto rodio ozbiljnog pogleda, bas to sto kazes, pogled odraslog covjeka. Nikad nije imao bebasti izraz lica. :D
I moj :) ocito takvi slabije jedu, haha :)
Eto da se i ja oglasim.U tome je cijela poanta naših problema s djecom.Pogledaj se u ogledalo prije no što mu se obratiš i pogledaš ga.Zbroji koliko si mu osmjeha,al od srca uputila tog dana,ne onih usiljenih.Koliko je bilo dana u ovih osam mjeseci a da se nisi pitala da nisi nečim izazvala problem s hranjenjem... I sad bih mogla nabrajati u nedogled. U ovih 8 mj.JA nikad nisam bila sve ovo što sam nabrojala.Svaki dan se pitam i pitam al ništa mi to dobra kao ni tebi Milis ne donosi.Tvije dijete barem jede i uredno dobiva na kilaži,a ti se pitaš zašto on otvara usta i ne buni se,sad te pretpostavljam i to brine. I mene zašto ona cijelo vrijeme plače kad jedemo....
To je zacarani krug.
Dosta sam pvršno pročitala tvoj članak,Milis za ime Boga kud si sad u autizam otišla.Nemoj se toliko mučiti.Osobno imam iskustva s autističnom djecom s posla,no ni jedno nije imalo nikakav premećaj kao bebe niti su roditelji išta primjetili sve do razvoja govora.Ma kakvo pokazivanje prstom s 8 mj.Moja malena je pri rođenju imala sve i svašta i sad idemo na vježbice i ne želi jesti ali ona je tu i da je ne znam kakva ona je moja i ja je volim.Pusti poremećaje.Ako itko ima poremećaj onda smo to nas dvije.Tvoje dijete je skroz o.k. i nikad al baš nikad ga nemoj uspoređivati ni sa kime.Neću te gnjavit više.Samo ću ti reći prestani čitati američke članke jer ćeš izluditi.Neće ti pomoći.Toliko smo slične.Sve sam ja to radila u trudnoći.Svejedno nisam mogla spriječiti sve što se izdešavalo.Tad sam prestala čitati.
Milis nemoj mi zamjerit,al ja doista vjerujem da je sa tvojim bebačem sve u najboljem redu:-)
Gdje ste svi vi umorni i opterećeni hranjenjem svoje dječice? Ako i imaju infantilnu anoreksiju neka mi netko pametan kaže kako pomoći našoj djeci? :-(
A moja mice izgleda da smo svi mi u najgorim fazama sami u tome. Srica na tehnologiji i forumu jer bi jos vise mislile da smo lude svaka o sebi i jos gore o svojoj djecici.
Kako ste vi?
Mi smo jos u super fazi svega osim rucka al me za taj jedan obrok tako nije briga da samu sebe cudim. Inace drzim do zdrave prehrane i nemogu prezivit dan bez kuhanog rucka, a za malenog mislim nek jede bilo sto :)
Bas sam danas bila u situaciji di sebe "opravdavam" ispred gostiju jer sam mu kad nije htio jesti fazolete, nakon malo pojedenog mesa za rucak dala jogurt umjesto ostatka rucka koji nije htio. Razmazit cu ga skroz al me tako nije briga :D toliko sam sretna sto jede bilo sto. Nebi vjerovala al nakon ovakve godine cjenim svaki sretan moment s njim i svaki njegov samostalni zalogaj.
I mi se vrtimo u krug,da bi pojela bilo što moram joj dati da sama jede,a toga onda ima posvuda.Hranilica nam je svaki dan kao da smo u ratu bili:lol: Počela je slagti slogove ta-ta,de-de,da-da,sad će 9 mj.al trebala bi 8.I dalje pojede sa guštom 5 žlica i više ne,a od zelenjave najviše prolazi kelj i cvjetača,krumpir.:-)Mala krumpirova zlatica.Rižu joj nekad uvalim ali moram i malo krumpira,a tjestenina ne dolazi u obzir.Najgori nam je doručak za što mi nikako nije jasno jer cijelu noć ništa nije jela,ali dobro znam da nikad nije gladna.Mlijeko još uvijek u snu od 6mj.njenog života.Znam da to apsolutno nije dobro ali probala sa joj ne dat da ju izgladnim.Ma možeš mislit kako je bila gladna.:-(I ja bi voljela da se na njenom meniju nađe bilo koja glupost al ona ništa neće pa čak ni čokolino više.Voćna kašica ide samo sa keksima na vodi.Eto,jedno te isto svaki dan.Promjenilo se jedino što sad vodu želi piti isključivo iz moje čaše od 3dl,ajme maltene je čaša većaod nje.Samovoljna do bola.Ne znam tko će nać živaca da ju nahrani kad ja krenem na posao.Svi bježe kad ona ide jesti.Jedino ju može nahranit moja mama,a ona još radi.Uf.
mice a koja je detetova dijagnoza?
Mi kao da imamo isto djete :D. Moj sad kad nešto hoće poludi ako mu ne daš pa onda čim mu dosadi leti hrana po svud, šporka mi cijela blagovaonica, zidovi, sve :) inače sve sluša, kad mu kažem ne istog trena stane al u hranilici me ne sluša ni 5%, zna on da me izludija i da sam na hranu slaba. Muž i ja se gledamo i nemozemo vjerovat koliko je on baš samovoljan, jesu sva djeca u nekoj mjeri, al neka očito više :).
A što se tiče povratka na posao, nama je Pedijatrica inzistirala na "produljenju porodiljnog" i stvarno kad je nejedenje u pitanju možeš dobit do godinu dana, čisto da znaš.
Izgleda da jesu al isti jer znaju kako zadobit našu pažnju:-D.A ovo za posao znam al ja radim kod privatnika,dakle nema šanse za produljenje.Možda si jednog dana ruku pruže:-)Iz kojeg si dijela lijepe naše? Ja sam sjeverozapadna Hr.Sad je kod bake idemo po nju.Već me zafrknulo u želucu.:-(
zašto nema šanse za produljenje, ako ti tražiš i dobiš po zakonu ti moraju dat.
inače i druga djeca se tak ponašaju kod jela ko vaša.
Ma da, znam da svima leti hrana po svud, i da je u toj dobi to savršeno normalno, al je moj malac samo sa hranom na Vi od rodjenja a ja se još učim nosit s tim.
Mi smo ti s juga :). I ja radim kod privatnika pa je prezivija bez mene, ko zna šta me čeka kad se vratim al nisam imala izbora jer malac tad nije pratio svoju krivulju i bilo je alarmantno.
a zašto ne pokušati?
ma daj
ti radiš u vrtiću?
probaj
Gdje si mi ovčice moja,fališ mi:love2:Nikad te nisam pitala što su ti zapravo rekli zašto neće papat tvoj malac?Jel on kad u bolnici bio?Koju su ti dijagnozu dali da bi dobila produljenje porodiljnog i šta se to sve mora poduzeti?Joooj,muka mi je.:-(
sad ti je vrijeme da predaš papire pa da do kraja porodiljnog znaš na ćem si, jer se i to čeka ( komisija) do 60 dana.
inače pogledaj imaš sve o tome na Pravu pod njegom djeteta
imaš li kaj napisano od specijaliste?
Evo me, moj malac nije bio u bolnici zahvaljujuci super pedijatrici koja je svaki prirast pa i oni od 200g gledala kao napredak i davala mi maksimalnu podrsku da ja kuci dajem 500% od sebe. Tek kad je pao ispod svoje krivulje poslala nas je gastroenterologu. Po meni smo trebali i prije poci kod specjaliste, al eto, ja nisam pitala, njoj je mal prirast bio ok jer sam iskljucivo dojila/izdajala. Gastroenterologica je na temelju ultrazvuka abdomena i pregleda dala dijagnozu "tesko hranjivo djete" i nikom nista poslje toga. U medjuvremenu smo bili i malo na vjezbice isli radi blage hipotonije uzrokovane manjkom snage u misicima zbog nedovoljno hrane. Tako da sam ja predala papire 2 mjeseca prije kraja regularnog porodiljnog (tako i treba predat jer se ceka 60 dana (max) kao sto ti je i jelena.O napisala). Pod predajom papira mislim predala sam nalaz gastroenterologice i fizijatrice koja ga je isto pregledala i napisale su obe napomenu da se preporuca produljena njega majke... Pogledaj na ovoj drugoj temi sto jos treba, zaboravila sam vise...
Dobila sam odma godinu dana bez poziva i komisije. Poslije sam cula da je komisija postrozena da su mnogi s groznim dijagnozama odbijeni, al eto hrana je ipak preduvjet za bilo kakav napredak.
S obzirom da tvoja cura prati krivulju neznam jeli njena pedijatrica zna da ti muku mucis da bi ona i dalje pratila krivulju i rasla i sve. Ja isto drzim fige da i tvoja cura pocme jest kao i moj u jedan dan, klik i eto, al tesko je znat u kojem momentu ce se to dogodit. Uvik mozes prekinit produljenje i pocet radit ako pocme jesti i sve bude ok.
Ma zna ona i rekla mi je da imam prava već samim time što idemo na vježbice,hipertonus zbog asfiksije(pupčana vrpca oko vrata).Da komisija je grozna zato se iraspitujem jer moja znanica je teškom mukom dobila još godinu sa djetetom koje je imalo teška oštećenja mozga i iščupan brahijalni živac lijeve ruke.Ruka mu je visila ko u krpene lutke,a oni su je pitali da šta bi ona htjela itd.Možda pogrešno razmišljam al sve mislim da ako bi ju netko drugi hranio da bi bilo bolje.Npr.moja mama već sam rekla može i bolje od mene samo što isto radi,već sam rekla.Ne znam,sve sam nervoznija i ona to osjeti i još lošije jede.Kad me uhvati nervoza pokupim zdjelicu i odem do šogorice i ona gleda u njenog malog i jede.Joooj,moram se sredit.hvala na pomoći i savjetima.:-)
imam , ali uz to imamo i alergije na hranu i vanjske, dermatitise, svašat
kod mojih ( to je množina) pali da jedu samo kad hoćeju, kad su bili u sezoni cicanja ( više godina svaki) cicali su dan i noć, najstariji čak ništ nije htio jest 3dana u dobi od 2.5mjeseca, posle skužili kaj .
Mice ti sama najbolje znas jel ti pametnije zatrazit ili ne, kad ti malena jede bolje dok je drugi hrane ili u kolektivu. Kod nas nije bilo tako.
nisam skužila kaj si ti noj službeno još i teta( privatno si joj valjda mama)
pa ja to ne smatram kolektivom