Bubice, pozivam te svakako na jedan stručni skup za školske psihologe koji bude organiziran na temu CKR.
Baš me zanima što ćeš nakon toga misliti o čekanju i otporu.
(Istina na edukaciji za učitelje bilo bi još dojmljivije)
Printable View
Bubice, pozivam te svakako na jedan stručni skup za školske psihologe koji bude organiziran na temu CKR.
Baš me zanima što ćeš nakon toga misliti o čekanju i otporu.
(Istina na edukaciji za učitelje bilo bi još dojmljivije)
Rado, ako su otvorenog tipa :)
U Splitu ce biti u isto vrijeme kao i u Zg, u srijedu, 1.6. u 18 h, ispred kazalista.
Malo je to meni sve napuhano, nepotrebno i dosadno. Ne moze se nista napraviti jer nasi strucnjaci imaju 65-70 godina i jos vladaju.
Zutaminuta ne mogu ti odgovoriti, nemam pojma.
Kod nas je narod malo cudan, mi smo svi strucnjaci, kreni od nogometa pa do skolstva.
No@, ja sam smo roditelj u sustavu. Mozda malo netipican roditelj, ali ipak samo roditelj. Sa netipičnom djecom koja ne zive, nego prezivljavaju u sustavu uz nasu ogromnu pomoc. Tako da se ne razumijem u detalje od strane struke i koliko to struci komplicira zivot.
Ali mene promjene i otpor struke prema istima uzasno podsjeca na jedan drugi sistem i sustav, a to je dijete u bolnici, odnosno u sustavu zdravstva.
Taj mi se sutav prilicno poznat iznutra i izvana, pa samo da usporedim... i danas, od raznih ljudi, u svim slojevima zdravstva slusam kako : " svi sad imaju prava", " pustili smo roditelje da cijeli dan budu uz dijete", "nismo vise kruti jer i roditelj smije biti na odjelu " i tako ...Ljude to smeta jer im smeta u obavljanju posla(?). Imaju vise posla jer se sad moraju brinuti i o tom roditelju (?). i tako...
Što iz njihove glave mozda i jest istina, jer oni sustav gledaju na stari nacin, pa onda sve "novo" vide kao dodatni posao. Kad se sustav gleda na novi nacin, tako da je prvo i osnovno potreba dijeteta da ima uz sebe obitelj, tada i ostatak sustava postavlja prema tome.
Tako je i nadam se ovaj novi skolski zamisljen. Iz novih temelja, a ne kao nesto sto se dodaje starom ancinu razmisljanja. I zbog toga je meni odlicno da cijelu stvar vodi netko izvana , tko nije opterecen starim sustavom, nego stvari moze gledati iz novog kuta.
Kad je moj stariji sin isao u nize razrede, imao je uciteljicu koja je bila uciteljica i meni prije X godina. I kad sam ja gledala i komentirala sustav kroz njegove potrebe i oci, te rekla toj uciteljici da se nista nije promjenilo ona je rekla: " pa je , kako nije, danas dozvoljavamo djeci u prvom razredu da ponekad hodaju po razredu za vrijeme nastave."
Ona je vidjela tu novost kao ustupak, a ne kao djecju potrebu jer djeca bolje uce u pokretu.
Uglavnom, ne znam da li razumijes sto sam zeljela reci, moram sad na posao. :)
Ja u srcu i glavi smatram da je vrijeme da se skolski sustav srusi i iz temelja postavi na novo, u ovom sustavu ga spašavaju pojedinci. Koji niti blizu ne mogu spasavati stvari jer su zahtjevi u programu ponekad toliko suludi da ja ne vjerujem (a sistem rada jos nisam niti dotakla).
Mozda sam vec ovo nekad i napisala na ovoj temi ( stara sam i senilna :) ). Ali kad struka krene da je to dodatna birokracija i posao ( sto je iz njihovih cipela mozda stvarno tako) uvijek me sjeti na iste primjere.
https://mobile.facebook.com/events/6...f¬if_t=like
Split, 01.06. u 18.00 trg Gaje Bulata.
noa baš mi je lijepo počeo dan pa ga ne bi negativnom energijom trovala
no, otkud ti znaš tko je ovdje pročitao a tko nije pročitao kurikulum??
a nije nitko ni tvrdio je kurikulum savršenstvo bez mane
štoviše, nisam ni samog jokića čula da takvo što tvrdi
da, na ulice bi
jer je Jokić simbol
simbol nečega što ovo ukorijenjeno zlo sustavno zatire godinama
stručnosti, znanja, rada I napretka
to je ono što ja želim za svoju djecu
ne prodavanja magle, ne manipulacije, nepoštenja, nerada, neznanja
I da, po prvi put u toliko godina mogu reći da je ovo ta crta
moja osobna granica preko koje dalje ne dam.
evo, jucer razgovaram s prof. fizike pred mirovinom, ne predaje mojoj djeci, nema potrebe nuditi mi soc pozeljne odgovore - ide u srijedu na prosvjed
jedna lasta ne cini proljeće ali laste na koje ja nailazim sve su za ovu reformu :)
I moje su laste takve.
Joj, nikako da se razumijemo! Usporedba sa zdravstvenim sustavom ne stoji jer je zdravstveni sustav strogo hijerarhiziran (na vojsku podsjećate ) i postoje jasne razine odgovornosti. U obrazovanju je sasvim drugačije i u tome je pravi problem! Nije stvar u načinu razmišljanja - da se provode načela koja i sada pišu u važećim dokumentima gdje bi nam bio kraj!
Entuzijazam nekog neopterećenog izvana neće to promijeniti, samo će zamaskirati stvari.
Glavni problem u obrazovnom sustavu (na OŠ i SŠ primarno mislim) je nedostatak odgovornosti (pa onda materijalnih sredstava). Načelno i na papiru za sve je odgovaran ravnatelj, s druge strane nema gotovo nikakve ovlasti. Navest ću ekstremni primjer za koji znam: ravnatelj ima u školi učitelja za kojeg zna da se vodi istraga pod sumnjom da je pedofil i ne može ga maknuti iz nastave sve do pravomoćne presude! Zamisli onda što zapravo ravnatelj može napraviti ako profesor održava nastavu po metodolgiji iz XIX stoljeća i ne želi raditi na sebi!!?
Ujedno su nam u obrazovnom sustavu ravnatelji po svojim kompetencijama a često i habitusu najslabija karika. U malim mjestima su doslovno razapeti između lokalnih političkih moćnika i od njih dirigirani. Predviđa se licenciranje ravnatelja, koje se već gooooodinama odgađa jer nema novaca za to.
Odgovornost ostalih praktički ne postoji, učitelj može fantastično raditi ili uopće ne raditi bez ikakvih posljedica.
Moj otpor ide prema tome što sve reforme zahvaćaju ljude koji ionako idu naprijed i rade na sebi. One koji su kočničari i koji su se mumificirali neće pokrenuti kurikularna reforma, a očito ne postoji politička volja da se takve sankcionira, makne iz sustava ili šta već (puno ih je među gore spomenutim ravnateljima). I onda se vrtimo u krug.
Imam veliki otpor prema onome što će se dogoditi vjerujem već danas u 10h, a što je u Otvorenom neki dan predvidjela Sunčica Findak:
CKR će se nastaviti i eksperimentalno će u "ući" u škole već ove jeseni, mada dokumenti nisu još nikako spremni (i mislim da su u globalu nekvalitetniji od onih koje sada imamo), mada škole nisu spremne i mada nema sredstava, niti vremena za kvalitetnu organizaciju edukacija za učitelje. Kvalitetna edukacija (koja sada nije dostupna učiteljima u Hrvatskoj) preduvjet je da bi se stvari mijenjale.
No političare i javnost to nije briga, glavno da se nešto događa, koga briga za rezultat. Djeca su ionako adaptibilna i mogu puno toga podnijeti, jedan eksperiment ili reforma više ili manje :mrgreen:
btw: Bubicu sam pozvala na onu edukaciju ne da se osvjedoči u otpor kolega nego da vidi na koji način i u kojim uvjetima će sve to biti organizirano.
Rijeka, Trg 128. brigade Hrvatske vojske https://www.facebook.com/events/565592890267764/
Split, Trg Gaje Bulata https://www.facebook.com/events/649002665250994/
Dubrovnik, Stari Grad Dubrovnik, ispred crkve sv.Vlaha https://www.facebook.com/events/1040050786075941/
Osijek, Trg Svetog Trojstva https://www.facebook.com/events/1628864647436582/
no@, nije mi jasno, stalno spominješ kvalitetnu edukaciju za koju nema novaca i koja je preduvjet promjena. nisu li oni završili 4 godine faksa? ok, super je cjeloživotno učenje, ali to postavljati kao nekakav uvjet da sustav funkcionira, nije mi najjasnije :?:
Jesu, cvijeto ali kada. I kako je to njihovo obrazovanje izgledalo? Evo primjerice uvodi se obavezna predškola i mijenja se kurikulum OŠ. Učitelji bi trebali raditi s mlađim dobnim skupinama - jesu li se tome prilagodili nastavni sadržaji na fakultetima.
Da ne kažem koliko fakulteti pripremaju učitelje/nastavnike za primjerice rad s djecom s teškoćama ili darovitima (sirius, što kažeš?)
Ja pretpostavljam da zaista u predlozenoj reformi ima problema, i dosta toga na cemu bi trebalo radit. Ipak, to ne smatram razlogom da se od reforme odustane, nego da svi zainteresirani jos aktivnije sudjeluju i zasto ne, iznose svoje sumnje. Postoje i te eksperimentalne faze u kojima se moze ukazivati na propuste. Ne bi se odma sutra krenulo s potpunom reformom (valjda). Na kraju krajeva, nakon nekog vremena se napravi procjena, i onda se vidi kakav je ucinak reforme i kako to sve skupa ide, pa se moze dalje tome prilagodjavat. Stalno se drzat statusa quo za koji smatram da je los, mi se ne cini dobrom idejom.
No, kako radim u znanosti, prepoznajem i tu problem koji Noa navodi za skolstvo. Ja radim na relativno kvalitetnoj instituciji. Ali najveci dio te kvalitete je stvar dobre volje i entuzijazma nekolicine pojedinaca. Nema tu sustava koji gura i potice kvalitetu.
Pa jest, tako izgleda, ali nisu niti prigovori reformi koji se čuju u javnosti (ne mislim na stručne prigovore koje no@ iznosi od početka ove teme) baš stručni, nego su sto postotno ideološki.
Dakle ne bih rekla da se reformi podmeću klipovi radi nestručnosti, nego radi čiste ideologije.
Gdje se može pronaći prijedlog/nacrt kurikuluma, nešto za širu javnost da se informira? Glupo mi je bilo što komentirati, ako ništa ne znam.
A u dugačkoj, neprilagođenoj?
Ovo sve: http://www.kurikulum.hr/
od 1. - 6.
evo ti dugačka: http://www.kurikulum.hr/
Fakulteti ne pripremaju. Ali isto tako nisam primjetila da itko pokazuje interes da mu strucna sluzba pomogne i pruzi edukaciju. Kao sto nisam primjetila da se strucna sluzba namece kao netko tko zeli pruziti edukaciju i pomoc , ako nema prevelikog interesa.
Kao sto sustav moju djecu samo tolerira, a daleko od toga da izvlaci neki maksimum ( imam iskustva sa teskocama i sa darovitoscu). Iako , informirajuci se okolo , sigurna sam da ima boljih skola. Nisam bas mudro izabrala.
Nije to bas tako. Niti je to promjena koju je neko pokupljen s ulice napravio u pet minuta - samo zato da se napravi promjena. Na tome je tim strucnih ljudi radio godinu, godinu i pol. Donijeli su dokumente koje se moze prouciti. Ono sto sam ja cula u javnosti kad su predstavljali taj dokument mi je djelovalo vise-manje ok. S druge strane ovo opstruriranje koje se sad provodi, mi djeluje jako ideoloski obojeno. Prvo, sto dobrim dijelom dolazi od strane stranke s cijih se 90 posto stavova ne slazem. Drugo, sto sam gledala dio emisije Otvoreno i slusala sam primjedbe od Ante Nazora (mislim da se tako zove) i Slobodana Prospera Novaka. Prvi je otprilike rekao (nisam sve gledala, mozda je jos nesto govorio) da reforma ne valja jer domovinski rat nije adekvatno predstavljen i djeca nece znati ko je agresor, a tko zrtva, a drugi je rekao da ne valja jer je dokument dosadno napisan, ima previse tablica koje nikoga ne zanimaju. Ni jedno ni drugo mi nisu argumenti za prekidanje reforme. Ako neka tema i je lose obradjena (sto ne znam je li je) onda se moze trazit promjena toga, a ne sve rusit... a ovo da je dokument dosadno napisan, mislim da je Novaku odgovorila profesorica Vuk, da to nije cijeli dokument, nego samo dio koji skenira postojece stanje... Al malo sam povrsno slusala, pa moguce i da sam nesto krivo pohvatala.
joj a najdraži su mi ti čiji je glavni argument kako je prikazan domovinski rat, pun ih je internet
to našoj djeci znači budućnost i kruh, poglavlje u knjizi iz povijesti "di si bija devesprve"
O The Tablicama je govorio akademik Ranko Matasović. Očito si krivo pohvatala: nije kritizirao monotoniju prikaza nego koncept koji je baziran na ishodima učenja! Govorio je o lošim iskustvima s nastavom na fakultetima koja je bazirana na ishodima učenja.
Same teme i sadržaji su u takvom konceptu sporedni. Akademik smatra da je za neka područja takav pristup promašen.
Btw: CKR ide dalje, reče Ministar na održanoj presici.
(Gotovo da su mi se sva predviđanja iz jutrošnjeg maila ostvarila :roll:)
Moguce. Ali taj koji je govorio o tablicama (tad dok sam ja slusala) je predstavio to na nacin da je to tako dosadno i suhoparno napisano da se taj dokument uopce ne moze ni citat. Tako da je meni djelovalo da mu je argument sto reforma ne valja taj sto je taj dio dokumenta necitljiv.
Noa, 100% si u pravu, potpisujem svaku riječ. Ali isto tako znam da je na skol.aktivu/odjelu dovoljan jedan entuzijast i vizionar koji onda moze sasvim lijepo povuci ostale. Uvijek ce biti nedamise-nastavnika, ali ce ih biti sve manje ukoliko ih lokomotiva promjena bude snazno vukla.
Naravno da je ravnatelj s ovlastima kljucan i dok ga bude postavljala politika, nema naprijed, to je nazalost cinjenica.
Samo, je li rjesenje u sjedenju i jadikovanju? Odrzavanju statusa quo?
Ne moze se cekati da se u skolstvu riba od glave promijeni jer se to u HR nikad nece dogoditi. Tijelo joj treba grickati da krepa na kraju, a prije toga ribice joj odgajati i pomalo mijenjati.
Pula, Trg Portarata
https://www.facebook.com/events/561234260721713/
Joj, čoksa javno školstvo u 21. stoljeću bazirano na entuzijazmu a ne na profesionalnosti i odgovornosti :nope:
Zašto se bavimo nadgradnjom, trošimo jako puno energije, vremena pa i novaca u silne rasprave i pisanje dokumenata a nismo se spremni suočiti/mjenjati ovo bazično (boldano)? Ne moramo ići od glave, potrebno je tražiti odgovornost sviju za ono što i kako rade u obrazovanju.
(a ne traži se jer se očekuje da će entuzijsti povući)
Moje iskustvo je takvo da su svima puna usta odgovornosti.
Srecom da teske patologije nema ( u moje doba je bilo) , ali nastavnici su u strahu od odgovornosti , a entuzijazma niti za lijek.
To sa ravnateljom ne bih ni komentirala , jer je iskustvo sa podebljanim tako zastrasujuce da nisam vjerovala da mi se dogada.
ali, sigurno zakonom nije definirano da se ravnatelj postavlja po političkom ključu
dakle, pitanje je mentaliteta a ne loše zakonske regulative
kako to promijeniti, koliko generacija nam za to treba?
ja radim u sustavu gdje rukovodioci imaju još manje ovlasti nego ravnatelji škola, ne znam što bih rekla, što bi se promijenilo da oni imaju veće ovlasti?
U školi nemaju nikakve praktične ovlasti. Učitelju koji radi loše, uništava generacije ravnatelj ne može ništa.
Također niti onom koji se ne želi stručno usavršavati npr., itd.
Ne mogu zamisliti kako je onda kod tebe.