Kak nam se da 60 stranica?
Isto pitanje postavljam i tebi.
Printable View
Kak nam se da 60 stranica?
Isto pitanje postavljam i tebi.
sarma, kupus, marmelada, jogurt... sad sam i ogladnila.
ali moram prije ručka jednom u životu staviti potpis na ifi, ne događa se to često.
Ajde, Pinky baš mi je drago. Objesila sam ideološki neutralne košulje da se suše, upalim malo Interneta, i imam što vidjet - ma još ću ja naučit pisat tako da djelujem normalno.
:)
Jogurt napravljen doma da je baš potreban i to prijeko u ovim vremenima?
Mislim da se ovdje malo previše nekritički preuzima američko iskustvo.
Oni se čudom čude domaćim palačinkama i da se salsa lagano složi doma, pa se tom čude ko pura dreku i pišu na netu kao da su otkrili hm... Ameriku. Kod nas još svaka poštena žena pa bila i direktorica Plive kuha doma pod normalno, a nerijetko i radi marmeladu iz gurmanskih razloga i naša djeca su vidjela domaće palačinke na redovnoj bazi. Kod nas to nije issue. Nama treba više poduzetništva, kvalitetnih gospodarstvenika, pravnika, ako hoćeš građanske hrabrosti. bolje bi bilo da djeca sjednu i čitaju biografije uspješnih poslovnih ljudi i kako stvoriti jaku privredu od toga da ih se uči tom nesretnom jogurtu, šniclama ili bilo čemu. Taj tip homeschoolinga mene bi zanimao za moju djecu.
I mislim da je youtube sasvim dovoljno domaćinstvo (ili bilo što drugo na svijetu). Pustiš djetetu i zna. Ne trebaš ga dati što kaže Cvijeta nekom u ruke da ga individualno masira.
I Rosa jel ti homeschoolaš sebe po pitanju sira ili Špiru? Okej, samoodgoj je važan, i cjeloživotno obrazovanje, ali ja sam mislila da mi pričao o obrazovanju djece. Abecede mačkaprede, strane svijeta i to...
Sad sebe da bih kasnije mogla njega. Uostalom vjerujem da se ući cijeli život, i vjerujem da je jako važno da živim život tako da taj jogurt napravim sama za svoju obitelj i ne ovisim o nikom da bi ga imala, a ti vjeruješ da trebaš ućiti toliko da imaš dovoljno novaca da kupuješ taj čuveni jogurt od ko zna kojih proizvođaća, koji ti btw. lažu da je to super zdravo i ne govore ti što sve stavljaju unutra - ukratko, truju tebe i tvoju djecu.
A ako uzmemo u obzir da večina naše djece neće bit lumeni koji će mjenjati svijet, što je to važno i prijeko potrebno u današnjim vremenima? Završen faks, poso na nedoređeno da bi bili kreditno sposobni, koja kinta u đepu da bi mogli skoknut do Konzuma kupit što nam fali u špajzi, ušteđevina za ljetovanje i skijanje?
Uostalom "vi" koje dajete dijete u školu dajete ga cijeloj paleti individualaca i skupina da ga masiraju, a sve da bi večina od te djece nakon 20 godina školovanja našli poso da crnče u nekoj firmi od 08-16 i živjeli za 2 tjedna gdišnjeg preko ljeta. I to sve jer ne vjerujete da postoji i drugačiji izbor. A ja ću birati tko i kada će "masirat" moje dijete, u suradnji sa njim. Taj izbor vi svojoj djeci ne dajete, nego ih gurate sa 6-7 godina u neki sistem koji od njih želi izmodelirat jednu te istu osobu, ona koja će pokrečat državnu ekonomiju, i koja, ruku na srce, kao individua i nije previše važna.
n.grace kako sam već rekla ja pišem jer vjerujem u HS i nadam se HSat svoje dijete, vjerujem u ljudska prava i moje pravo da umjesto države, ja određujem što je važno za moje dijete sukladno sa njegovim mogučnostima i afinitetima. Ti si tu da bi "meni" govorila da sam u krivu. A bila ja u krivu ili ne po tvom, moje je ljudsko pravo da svoju djecu uputim putem kojim ja smatram da bi trebali ići, jer to su moja djeca a ne državna. Još ne tako davno ovaj je koncept bio nešto što se podrazumjevalo, a kako svijet ide ćini mi se da ćemo za stoljeće-dva muku mučit da uopće sudjelujemo u odgoju svojeg djeteta - sve važne odluke donosit će država kako bi se djeca što bolje asimilirala u njihov sistem.
Slažem se ja s tobom, Roza, ti ćeš birati tko će ti masirati djecu, a ja tko će masirati moju. A kad već spominješ prava, moje je pravo da pišem što želim, ubijala ja dosadu ili ne.
pročitala sam tekst od dr. matijevića, i u njemu govori o nedostatku (ili zanemarenju) ručnog rada.
ali gledajući ovu web stranicu:
https://sites.google.com/site/senoa1b/pocetna
... i radove prvašića, čini mi se da je ručni rad dosta dobro zastupljen, bar u prvom razredu OŠ.
vjerojatno će mame osmoškolaca bolje znati - koliko ste zadovoljne količinom praktične nastave u OŠ vaših mališana ?
sad ti polovično čitaš. odakle si iščitala da ifi vjeruje da treba učiti toliko da ima dovoljno novaca da kupi jogurt?
pa žena vam je dala recept i za jogurt, maslac i za vrhnje, mogli bi kod nje na homeschoolanje kako to raditi a ne ovdje tvrditi nešto sasvim stoto - da je briga samo za zaradit novac za jogurt a ne što je u njemu.
moja mater pravi jogurt od stoljeća sedmog. i to je tako jedna jednostavna radnja da ne znam čega ste se uhvatili...
moja baba je pravila maslac (najbolji na svijetu) tako da je uru- dvi "mela" mlijeko tj. mlatila po njemu.
strašno teško za naučiti. gledala sam je jednom mjesečno kad bi otišli kod nje kako radi maslo. ne sa željom da naučim, već da ga se prva dokopam.
a da mi sad netko nabavi stap i mlijeko, bez beda bi ti napravila maslac.
i gdje su tu djeca, na kraju krajeva? pravite li od njih mljekare ili ?
ova tema je fakat otišla u kupusić.
edit: čuveni stap u kojem se mlatio maslac:
http://www.sveosvemu.com/wp-content/uploads/2011/05/Mutelnica.jpeg
La_mama, nema nikakve prakticne nastave, to ovisi samo i iskljucivo o uciteljici.
ina niz: na istoj stranici imaš upute kako sve to napraviti...
http://www.sveosvemu.com/kako-napraviti-maslac
Roza, ja više ne znam - je li ti stvarno ne razumiješ ili naš zezaš u ove vruće ljetne dane.
Pa čuj, da sam ja kojim slučajem poslodavac htjela bi neki dokaz da moj budući zaposlenik zna raditi, barem za početak, a normalno da se svaki posao još uči u hodu. U svakom slučaju ne bi riskirala i zaposlila nekog tko mi kaže da sigurno zna, jer su ga mama i tata doma naučili, jer to dokazivanje traje. Životopis, diplomu i eventualno prijepis ocjena pogledaš i za par minuta znaš otprilike na čemu si.Citiraj:
mikkin prvotno napisa
Ja radim u znanosti i visokom školstvu, i tu romantika nikad neće doći jer su pravila vrlo jednostavna - ne možeš imati kolegij dok nisi barem doc. dr. sc. Pa makar imao ne znam kakvo znanje. Na kraju krajeva, netko tko ima tako veliko znanje valjda može bez većih problema zadovoljiti i tu formu pa dobiti taj papir potreban za obavljanje nekog posla.
Dakle, ja u papir vjerujem :)
The enchantress, ja nisam pročitala linkanu tekst i ne pada mi to na pamet. Inače ne volim raspravu s nabacivanjem linkovima, o tome sam se već izjasnila na cijepljenju (gdje je mujica čak i pronašao link na kojem cijelo jedno društvo tvrdi da je zemlja ravna ploča). Da mi se da (a ne da mi se) mogla bi i ja naći hrpu linkova koji navode manjkavosti HS. Ali, čemu sve to?
Tako da ti je bezveze ovo iščuđavanje nama koje se usudimo i dalje tu pisati iako nismo pročitale tvoj link. Uostalom, s obzirom da radim u prosvjeti, dozvoli da imam pravo na svoje mišljenje i bez čitanja prof. Matijevića.
Bome, ja te opet mogu potpisati.Citiraj:
Ifigenija prvotno napisa
Pa sad, ne znam, ili si ti normalna ili sam ja poludila :mrgreen:
Previse banalizirate stvari, na pravljenju maslaca moze se odrzati par satova kemije. Nije poanta u muckanju mlijeka nego u priči koja ide u podlozi.
Mikkin, idem mom dragom uvalit na citanje tvoj post. Samo smo mi predaleko i šupku svijeta da bi se pridruzili vašoj ekipici.
a tko će znat objasnit što je u podlozi? :-/
i šta će djeci to, kako kaže roza, važno je da znaju napravit putar.
a, slažem se s tobom, s vama, najlakše se uči, dok su ovako mali naročito, kad vide. evo, J je imao u školi iz prirode lekciju stanja vode - led, para, tekućina, bez da su im pokazali led, paru - ma vodu uopće.
pa smo hs-ali.
Cvijeto, a kako si znala pokazati led, vodu i paru?
Ne da samo banalizirate, nego se sad držite jogurta ko pjan plota bez opcije da ga doživite simbolično - pa da razgovaramo na nekom nivou. Gledajte ga malo duhovno kako je Mikkin napisao, open your mind and let it flow, pa će te uvidjet da je jogurt o kojem mi pričamo nešto potpuno drugo nego jogurt o kojem vi pričate. Jogurt tu simoblizira bezgranično mnogo stvari od kojih evo ja mogu nabrojat neke koje smatram iznimno vrijednim znanjima; sakupljanje i pročiščavanje kišnice, gradnja nastambi, vrtlarenje, ratarstvo, proizvodnja vlastite struje - off grid život, briga o životinjama, drvodjelstvo, pčelarstvo, sakupljanje i uzgajanje ljekovitog bilja, kuhanje, spremanje zimnice, šivanje, alternativne metode lječenja i zalječivanja, bazično preživljavanje u divljini, proizvodnja vlastitih kozmetičkih proizvoda i proizvoda za čiščenje itd.
Sve zanati i vještine koje su do prije 100-200 godina posjedovali skoro pa svi od naših pradjedova bez da su baratali velikim teoretskim znanjem iz fizike, kemije, biologije, matematike, a sve odreda nas uće samu bit navedenih znanosti. Danas u teoriji znamo puno više, al skoro pa nitko više ne zna prdnut bez mastercarda i konzuma, a opet se nalazimo dovoljno važni pljuvat po ljudima koji smatraju ta znanja i vještine vrjednijima ili bar jednako vrijednima od 20 godina školovanja i dirinčenja u uredu.
Tebi je jasno da većina roditelja i uči djecu mnogima od ovih stvari?
Uz redovno školovanje.
Moja djeca još ne idu u školu, niti znaju čitati, ali svaki dan traže u Collinsovom vodiču slike ptica koje vide u vrtu.
Jutros su hranili kornjače, tražili vjeverice, igrali se s mačkama, promatrali mrave...
Često idu s tatom na ribanje, mala je par puta sama izvukla ribu na ometac.
S tatom i nonom sudjeluju u sitnim popravcima auta, mijenjanju žarulja i sl. poslovima.
Zajedno smo sređivali vrt (bilo je zemlje po cijeloj ulici :) ), mala je birala cvijeće za sadnju.
Pa M. je čak sa svekrvom i marmeladu pravila :mrgreen: Čistila je jagode, šljive, trešnje...
A oboje će ići u školu.
I učiti, tebi nevažne, vektore.
Pa će znati i vektore i marmeladu.
I tu će biti u prednosti, i imati će veću mogućnost izbora, razumiješ?
I ne, nije bit života završen faks, uredski posao i kredit.
Meni je upravo moje studiranje omogućilo da se danas bavim onim što stvarno i istinski volim i što sam oduvijek željela raditi.
I mogu reći da je prekrasan osjećaj s ljubavlju obavljati svoj posao, širiti znanje i uživati na radnom mjestu (i još za to dobiti plaću :) ).
Mislim da ipak govorimo o malo različitim nivoima znanja, jedno je naučit djecu da raspoznaju ptice i izgrade im kućicu, a jedno je, ono što je meni cilj, naučit dijete da preživi potpuno neovisno. Self-sustainable living - uvjeravam te da ni jedan fakultetski obrazovan čovjek koji živi u gradu i ovisi o sistemu, bez dobre pripreme i naučenih vještina ne bi preživio 7 dana u svijetu gdje su police konzuma prazne, bolnice ne rade, benzina nema a humanitarna pomoć ne stiže.
pčelice, skidam kapu.
mm ima tonu tih praktičnih znanja koje je naučio u hodu, uz starce. koji su pak iste stvari naučili u hodu od svojih staraca. a i mm i njegovi roditelji su fakultetski obrazovani.
ali isto tako razvlači struju po kući, zidari, popravlja auto...
usput je i strastveni planinar jer su ga pored toga svega i po planinama vukli.
dakle - može se i paralelno.
Uf išli bi predugo i preširoko, nije tema o samo-održivosti; ljudi koje poznajem da žive samo-održivo godnama vježbaju vještine i znanja i negdje nakon 10-15 godina postaju recimo skoro pa 100% samo-održivi.
Tonu praktičnih znanja i završen fakultet imam i ja ali nisam ni 2% spremna otići neovisno i živjeti sama od svojih ruku. Trebat će mi dobrih 5-10 godina da sve što planiram izrealiziram.
Dobro Roza, možda bi u slučaju kataklizme tvoja djeca imala veće šanse (iako, vjerujem da bi zajedno s konzumom nestale i šume, ali da sad ne cjepidlačimo).
No, s obzirom da sam ja ipak optimist koji ne očekuje smak svijeta dogodine, nastojat ću osposobiti djecu za život u društvu.
Uz to, za ovo što spominješ ih mogu npr. upisati u izviđače :)
Što opet ne isključuje školu i kućne radinosti.
Pa će onda znati i vektore, i marmeladu i preživljavanje u šumi :mrgreen:
ma najvaznije je da pcelicinu djevojcicu nije poprskala vrela marmelada
Eto...blago se tvojima...oni će ko Gregor i ovce i novce, dok će moji samo ovce...
ajme izviđači - svima toplo preporučujem, najljepši dio mog djetinjstva!
Ne šora me paranoja da ću morati smisliti život iznova, ko Robinson Crusoe, ali moram reći da sam fakultetska osoba koja imam iskustvo self-sustainable livinga doslovce u šumi, od cisterne i grijanja na drva, do toga da pečem kruh, radim jogurte, šivam, i živjela sam i preživjela godinama, sa svojom obitelji. Mislim, to nam je bila viksa, za gušt Robinsoni. Znam palit vatre, lovit ribe, uzgajat, držat kokoši, ovce, veslat, uredit barku, radit ulje, you name it. Iskreno, to iskustvo je moje najdragocjenije iskustvo u životu. Kad se sjetim kako ostima lovimo rakove, mi djeca iz šume, kao zadnji urođenici, prođu me trnci od radosti. Pišem knjigu o tome, btw.
Ali stigla sam i ići u školu, na faks, svašta.
Nije to takav kunst da moraš napustiti sistem radi toga.
Rosa, da me pitaš zašto si hoću kupiti komad zemlje i živjet ko divljak par mjeseci godišnje, a hoću, rekla bih ti - jer je gušt. to je nešto neponovljivo. Sjedit samo uz svjetlo svijeće, imat jedno skrhano ogledalo i ne zurit u svoj odraz, hodat u krpama, cijeli dan bit na zraku... ma to treba probat. Ja to volim.
S druge strane sam antikonzumeristički nastrojena, kritična sam prema mnogim čudima našeg društva, i važem što je čega vrijedno. Da me pitaš zašto - da sačuvam jednostavnost života, da što više vremena budemo, a što manje - imamo, da me ne uhvati ludilo u kojem bih izgubila previše duše, tako nešto. Pečem pekmez zato da imam izliku voditi djecu u berbu, da se zamažu, da vide kako raste voće, da nauče što je što, da se zezamo, da vježbamo, da uživaju u plodu svojih ruku. Ali istodobno volim i naš svijet, ima on puno prednosti; pa i takav kapital znanja i reduntantnosti svega da ako hoćeš - možeš biti samoodrživ. Između ostalog i tako da nazoveš ljude koji će ti složiti i grijanje i bunar i peć za samoodrživost. Nije sve tako crno.
A sad ja tebe pitam - koji su tvoji razlozi?
Tema je HS, ne separatizam.
I iskreno, zaista se ne osjećam dužna tebi ili ikome objašnjavat svoje razloge za naćin života koji sam odabrala, pogotovo ne onda kad me se prozove, i to još sa krivim nickname-om . A tvoji me razlozi ne zanimaju, ovako površno vidim da nismo ni blizu na istoj valnoj dužini.
Roza, oprosti, djeca ganjaju muhe i skaču oko mene, sluđena sam. znam ti nick.
Nego odgovaram na tvoju tezu da nema tih fakultetskih ljudi koji bi preživjeli sedam dana u divljini, i ja ti kažem - evo me. Nije istina da je to ne znam kakav kunst, a još manje da je to samo po sebi razlog da se ne ide u sistem. Ja simpatiziram HS, to je očito, ali teza o tim nesposobnim fakultetlijama me čisto prenerazila.
I ja sam i za ovce i novce. Neka oni završe škole po želji, dobiju papir i onda neka uče samoodrživost. Temelje im dajemo tata i ja. Dan ima 24 sata, život je sve duži i duži. Ima vremena i za škole i za HS.
I ja sam svoje "papire" okačila, ali sam imala izbor. A onaj koji "papira" nema, nema ni izbora.
Bez obzira na sve napisano, ipak moraš imati neku financijsku podlogu za sve. Kruh mora biti na stolu.
Zašto izabrati samo jedno, ma koliko dobro bilo, kada možemo oboje. I mikkin se slaže za provjeru i kontrolu. Svjedodžbu u ruke, a onda traži posao u kojem ti taj papir ne treba.
Istina je da često diploma nije nikakav garant dobrog radnika. Ni ocjene u njoj. Čast izuzecima, ali svi imamo primjere oko sebe koji su do diplome došli okolo-naokolo. I rade samo da bi imali plaću, i onda moraš vući za takve, bez da ti se prizna.
I upravo gledam "Kraljević i ja" o zaljubljivanju u koledžu. Memories...Nema šanse to oduzeti idućoj generaciji, nijednoj. Po meni HS je samo za malene, veliki moraju odrasti u društvu, uz sigurno obiteljsko zaleđe.
Ma ne, najvažnije je da se opet ne uhvatimo u onu hrvatsku mrežu hvatanja za detalje, kako i sama navodiš.
(Još samo da znam zašto je ta mreža hrvatska :unsure:).
Roza, opet nisi shvatila, nije stvar u tome tko će ovce, a tko novce.
Stvar je u tome da nema potrebe da djecu zakidam kako bi ih naučila nečemu što se nauči i pored redovnog školovanja.
Po meni jedno ne isključuje drugo, barem ne u ovom dijelu koji navodiš u tvojoj viziji HS-a.
uopće ne smatram da ocjene treba ukinuti, a još manje da ih treba ukinuti na fakultetima.
moje je mišljenje da je cijeli sustav obrazovanja (tu ne treba zanemariti ni utjecaj roditelja na djecu i na nastavnike, koji neobjektivno insistiraju na najvišim ocjenama, pa je krajem godine strašan pritisak, kako na djecu tako i na nastavnike) više orjentiran na ocjene nego na stjecanje znanja. ocjenjuje se sve i svašta, a u školama je prava poplava odlikaša, koji na nekim testovima ispadnu apsolutno nepismeni, što je nedavno objavljeno u tisku.
uz to, ocjena 4 u jednoj učinonici, u drugoj je učionici 3 ili 5.
ovo potonje, su uvidjeli i ljudi u sustavu. matura je, među ostalim uvedena da se znanje vrednuje u cijeloj državi po istim kriterijima/pitanjima.
a argument da je "ocjena bitnija od znanja" je jednako otrcan kao i onaj o školi kao idelanom okruženju za socijalizaciju.
još nešto, to što smatram da sustav ocjenjivanja nije dobar, ne znači da moram imati odgovor na to kakav bi on trebao biti. kad bi kritički sud ograničili samo na one koji nude i rješenje, gdje bi nas to dovelo?
s ovim se slažem. s tim da mislim da je nedostatak strukture, sustavnosti i respekta, zastupljen i u školskom sustavu, iako želim vjerovati da je toga ipak manje nego u društvu, općenito. ono što sam htjela reći, kada sam ustvrdila da je ocjena bitnija od znanja, je to, što je dijelu studenata apsolutno nebitno, hoće li i koliko znanja usvojiti, pa izlaze nepripremljeni na ispit, jer nikad se ne zna, možda nekom sretnom okolnošću padne neka dvojčica.
jer bitan je prolaz/ocjena, a ne znanje.
Nije uopće stvar u tome da ja želim svoje dijete zakinuti, jer ja na HS ne gledam kao zakidanje nego kao na veliku prednost. Ovo s ovcama i novcima je bilo sarkastično, al ajde...
Velikog smisla daljnja rasprava nema, ako vas zanimaju informacije ima na web stranici udruge obrazovanje na drugi način jako puno dobrih tekstova, a po webu da ne govorimo. Ko voli nek izvoli.
Ljudi, žene, poenta drugačijeg školovanja nije u preživljavanju u prirodi ni u bilo kakvom drugom izolacionizmu, nego u drugačijem pristupu znanju i razmišljanju.
Trajna volja za znanjem i usađeni kapacitet za konstruktivno, pro-aktivno razmišljanje je nešto što se u sadašnjem sistemu dobija vrlo sporadično i ređe nego slučajno, a pritom još i preliveno toksičnim ambijentalnim prelivom.
Kombinovati takav pristup sa školskim, iliti ispravljati krive Drine u after-hours varijanti mi deluje malo šizofreno, mada nažalost i najrealnije.
Evo, 62 stranice, a ja sam sve manje sigurna da je HS nešto što treba funkcionirati, osim u izvanrednim situacijama, uz kontrolu.
ajde, bila sam kul i došla u fazon: škole su uistinu izgubile onaj dio kvalitete izmjenom i prčkanjem po programima, činjenicom da je učiteljsku akademiju počeo upisivati dio ljudi jer, eto, nisu upali negdje drugo, što je demotiviralo one koji to oduvijek žele raditi, pa činjenica da razredi imaju po 30 dječice-umjesto po 12, da se ponekad rade neke stvari onako bez kreativnosti, slobode, razmišljanja, kao pčelice u Pčelinom filmu-čisto da se naprave....i još hrpu sitnica i hrpu velikih stvari-sve to stoji.
Moram priznat da u niti jednoj iole obrazovanoj skupini ljudi nisam naišla na toliko banaliziranja tuđeg truda, rada i znanja ko na ovom forumu. Od liječnika, do profesora, znanstvenika...stalno se po nekom pljuje-naravno, jer se rijetko zna koliko znanja i truda je iza nečije titule.
Pregrist ću jezik, al moram reći da ifigenijine postove na ovoj stranici jedine razumijem. I ok, divno je mutiti jogurt i objašnjavati kemiju. Ali, sitan detalj, onaj ko objašnjava bi nešto od te kemije trebao i znati. Nisam primjetila neko preveliko znanje o tom području ovdje, čisto ajd ove činjenice koje je ifigenija spomenula, a koje zna i moje 6godišnje dijete (a bome i ovo malo zna da krava daje mlijeko,a od mlijeko radimo jogurt) i sad ćemo te divote uspoređivati sa štajaznam teorijskom fizikom. Reći ćemo da su to potrebna znanja, a da su neka druga nepotrebna. Naravno, ako ova druga koristimo da bi bolje živjeli, a dozlaboga NIŠTA o tome pojma nemamo.
Umjesto da ste dokazali da se znanje može prenijeti drugačije, vi se samo trudite znanje izbanalizirati
I da, postoje zanimanja koja se mogu "naučiti" doma i za koje se samo treba biti talentiran. I ona za koje to nema nikakve šanse. Ajdmo i to prihvatit!?
A i ja moram reći da nakon sve ove rasprave širom otvorenih očiju stojim sve bliže Krumpiriću i ostalima koji su na školskoj strani, iako inicijalno razumijem i podržavam HS.
Nije mi, iskreno, palo na pamet, kako se HS može zloupotrijebiti da se razmašu neki roditeljski strahovi, predrasude i ideologije.
I dalje, ako trebam glasati, glasam za tu mogućnost - jer bolje pustiti sto krivih nego zatvoriti jednog nevinog, osobno znam jednu HS familiju koja je svijetli primjer i koja je bila moja mjera HS-a i samo zbog toga vjerujem da cijela stvar ima smisla i opravdanja.