U našoj školi se već 3,4 godine nose mantili. na kraju lijepo je kada uđeš u školsko dvorište ili u hol, i pogledaš tu dječicu. A i korisno je, spašava rukave majica.
A FB je zlooooo! Još samo to da utuvim svojoj tvrdoglavoj 15-godišnjakinji.
Printable View
U našoj školi se već 3,4 godine nose mantili. na kraju lijepo je kada uđeš u školsko dvorište ili u hol, i pogledaš tu dječicu. A i korisno je, spašava rukave majica.
A FB je zlooooo! Još samo to da utuvim svojoj tvrdoglavoj 15-godišnjakinji.
osobno nisam fan uniformi.
sto se tice njihove funkcije potpisujem sanju i bhany. i jos jednom djeca nisu blesava i bez obzira na uniforme, oni jako dobro zamjecuju puno toga, pa i imovinske razlike. dakle nije poanta, kao fol se praviti da razlike ne postoje, vec odgojiti pristojnu, empaticnu djecu, koja razmisljaju i djeluju po principima etike/morala.
mima, razvijanje osjecaja pripadnosti skoli je vazna, zato sto je to prva veca zajednica, nakon obitelji uze i sire kao nukleusa, u kojem dijete ima priliku ne samo uciti, nego i "zivjeti" to sto znaci biti socijalna jedinka, sto znaci biti drustveno odgovoran, sto znaci svi za jednoga, jedan za sve ...itd.
U redu, ali ja mislim da djeca ionako imaju osjećaj pripadnosti školi i razredu; moja ima u svakom slučaju, a sjećam se dobro tog osjećaja i iz vremena svog školovanja - u mom širem kvartu je bilo tri škole i dobro se znalo tko ide u koju.Citiraj:
mima, razvijanje osjecaja pripadnosti skoli je vazna, zato sto je to prva veca zajednica, nakon obitelji uze i sire kao nukleusa, u kojem dijete ima priliku ne samo uciti, nego i "zivjeti" to sto znaci biti socijalna jedinka, sto znaci biti drustveno odgovoran, sto znaci svi za jednoga, jedan za sve ...itd.
Tako da ne mislim da su uniforme presudne za razvijanje tog osjećaja, a sa druge strane pak ne mislim da je taj osjećaj toliko silno važan da bi ga trebalo poticati jednom tako drastičnom stvari kao što je uniforma.
ja jako cijenim peterlinine stavove o odgoju i slicno.
pa ako bih ovo protumacila, onako kako citam, to mi bas ne lici na nju.
kako ono bijese u kanadi, danci,m gdje su zene izasle na ulice, nakon sto je policajac izrekao nesto slicno ovome? :mrgreen:
to je meni jako, jako važno.
i zato, ubijte me, volim filmove s navijačicama i ragbijašima u glavnim ulogama, sve te koledž spike...
kad ih vidim kako navijaju za svoju školu, srce mi ko kuća.
jer se sjećam da je tako bilo i u naše doba, uvijek se znalo da je Karl Marx (Zapruđe) jak u košarci, a mi (Gustav Krklec, Travno) da pobjeđujemo na LiDraNu...
Ne znam, možda je to još uvijek tako, samo ja nisam u toku...
Ha ha eto meni to nikad nije bilo važno, nikad me ne bi ponio kolektivni duh. Uglavnom su mi takve stvari služile za sprdanje.
Premda, bilo je lijepih i patetičnih trenutaka kada bi nastupili zajedno kao 'razred'.
pa da, marš drolja će riješiti taj dio
gledam po svojoj...
jako joj je važno kad ide negdje predstavljati svoju školu...strašno je ponosna, ona je dio tima, svi rade zajedno čak iako inače nisu najbolji prijatelji...toliko je to zahvati da nekad prelazi u euforiju...
pa onda njena škola ovo, njena škola ono...najbolja, najljepša...mi, mi, mi...
ide i na jednu aktivnost gdje imaju trenirke i majice s logom kluba...u tome putuju, to mora biti čisto da se može obući uvijek i često
sjećam se i tog svog inozemnog iskustva, ono oblačenje u boje škole pa odlazak na utakmice i natjecanja takvi, pa navijanje
valjda je taj osjećaj pripadnost djeci potreban da se ispravno formiraju u zasebne individue na kraju
iako, malo se ponekad pitam...koliko je potreba za pripadnošću dobra i treba li ju podržavati tj. sprječava li ona razvoj individualnosti i uči li djecu da se povode za grupom (što u nekim situacijama može dovesti opet do krajnosti...npr. grupa koja zlostavlja nekog drugog)
tješim se da je i meni, kao manjem djetetu, taj osjećaj pripadnosti bio važan i bila sam sretna ako sam se osjetila dijelom nečega
a ipak mislim da sam se razvila u osobu koja misli svojom glavom (bar se ja tako vidim)
tako da, eto...vjerujem da je to sve faza u razvoju osobe i emocionalan i društvena potreba djeteta koju je potrebno ostvariti
dok ja napišem, vi već naredale 10 postova
Bez obzira na političku korektnost /nekorektnost, meni je muka kad vidim klinku od 13 godina odjevenu za školu (ili van nje) kao lolitu. Mamac za pedofile... Znam da "normalna" odjeća ne može dijete zaštititi od takvih stvari, ali brate mili, zlo ne treba izazivati. Ne može klinka znati kako takva odjeća djeluje na pojedince, ali mogu mama i tata. Pa bi mogli i objasniti.
Kad sam predavala u jednoj srednjoj školi, jedan je učenik komentirao moju igračkicu Alcatel s riječima: "Vi i prof.X imate isti mob!" Budući da je taj profesor bio u našoj mlađoj ekipi i poprilično u nekom boemskom điru, taj me komentar dobro nasmijao, jer Alcatel mi je bio drag iz sentimentalnih razloga, a već tada su tržište osvajale raznorazne Nokie i sl. tehno čuda s kojima su se učenici međusobno hvalili.
Osobno nisam za markice i sve druge statusne drangulije, ali kad kupujem odjeću volim da je funkcionalna, kvalitetna i lijepa. Naravno, kvaliteta i košta, a kad su djeca u pitanju, ne škrtarim, što ne znači da ću im kupiti iPhone, iPad i pitaj Stevea Jobsa, što sve ne.
Nažalost, u školama je oduvijek bilo zadirkivanja i sukobljavanja među djecom i mladima.
Stoga valja djecu naoružati savjetima/uputama (i vlastitim primjerom!) kako se oduprijeti zlostavljačima, ali i kako biti od podrške onima koji su slabiji, odbačeni ili obilježeni na bilo koji način, dakle da se ne solidariziraju s većinom koja reagira mentaliltetom mase/rulje/stada koji slijepo gazi žrtvu.
Uh, svega sam vidjela počev od svog djetinjstva nadalje.
Djeca su me u OŠ zvala advokat, jer sam stalno nekoga branila, nešto se raspravljala pod cijenu da i sama dobijem po nosu ili opomenu učitelja.
Iskreno mi je žao ove djevojčice.
Novinari znaju dodati i Vegete u svoj tekst. Ča je, je ...
Ja mislim da se tu ne radi toliko o pedofilima, nego o tome da curica od 13 godina obučena seksi obično i izgleda starija i seksi. Ja osobno mislim da dok se nisi u stanju nositi sa seksom u svakoj njegovoj pojavnosti i naznaci, bolje za tebe da ne izgledaš seksi.
edit: pisala sam nakon Peterlin
X
to je i moje mišljenje, a sada dali sam u pravu...
maloprije na Anteni Irina zvala psihologicu, nisam nažalost sve čula ali i ono što jesam, bolje bi mi bilo da nisam.
Priča žena kako se cure u osnovnoj zbog opklade u 50 kn natječu koja će spavat sa više partnera, u šoku sam...
Ja si to ne mogu zamislit, svjesna sam da se pomakla granica i a se sve ranije stupa u spolne odnose ali ovo...
U srednjoj smo uvijek komentirale kako je nepravedno da tip koji je bio sa što više cura je veći frajer,a obrnuto cura postaje kurva...
Još će ispast da žalim za takvim vremenima.
nisam toliko strucna, ali mislim da pedofilija nema bas previse veza s tim kako su djeca odjevena. te ako se dobro sjecam knjiga na tu temu koje sam procitala, uopce nema zapravo nikakve veze. okidaci u glavi pedofila su prilicno druge prirode, te vrlo pojednostavljeno receno prije ce "proraditi" na slabo i nezsticeno dijete, nego na nekog decka ili curicu samosvjesnu i sigurnu, ma sto oni imali na sebi.
drugo, ponovo bih podsjetila da su zlostavljaci djece dolaze u 85% slucajeva iz kruga uze i sire obitelji, kao i prijateljskog kruga, koji djecu gledaju u "svakodnevnom" izdanju, tako da teorija lolita ne drzi vodu.
vertex, imas point. medutim, ja sam prilicno sigurna da normiranja na tom polju donose vise stete nego koristi.
sve zemlje i drustva koja mi sad padaju na pamet, gdje je izgled i oblacenje bilo normirano kako ih ja zovem "vijecem staraca" (naravno muskog roda) su bile i jesu manje ili vece diktature. od mao ce tunga, do serijatskih diktatura.
seni, nisam mislila na normiranje (iako u školi da, tu mislim da je u redu imati neke propise o oblačenju) nego na to da je to za mene pitanje odgoja. Nije nešto na što ću gledati bezbrižno, nego ću mislit da mi se cura upušta u nešto za što nije spremna, i da bi je njeno neiskustvo moglo koštati neugodnosti koje njoj ne padaju na pamet. Ne vjerujem da ću zabranjivati, ali razgovarati otvoreno hoću - ne samo u smislu da se svatko smije oblačiti kako hoće i da mu nitko nema pravo ništa zbog toga napraviti, nego i o nijansama iz stvarnog života.
Nešto istine ima u tome da se vremena mijenjaju,
ali i u tome da svaka generacija gleda na novu s nekom vrstom nelagode
i pred 50 godina isto su se takve priče o raskalašenoj mladeži prepričavale, vjerojatno i u doba starih egipćana, i uvijek nekako te raskalašene generacije dođu u godine kad sa zgražanjem govore o curicama koje se seksaju s 13 godina, i s nostalgijom se sjećaju svoje mladosti kad jesve bilo tako nevino
a činjenica je da u vakoj generaciji ima nekoliko problematičnih o kojima se govori
i čije se ponašanje ističe, pa se nalijepi na svu ostalu djecu koja iskazuju uobičajen tinejđerski bunt
nekako se na ovoj temi najviše slažem sa seni
kako se djeca oblače nije presudno, već ono što je u njima
odnosno ono o čemu je govorila Nena
slazem se s tobom.
to jest pitanje odgoja.
medutim, nikako ne bih zeljela da ona ikada dode na ideju, da ima pravo druge, koji se oblace recimo "seksi" (sto god to znacilo), pogotovo ako i ih pri tom ne pozna, na bilo koji nacin omalovazavati i cijeniti ili ne cijeniti na osnovu njihova izgleda.
te opcenito joj zelim prenjeti (da ne kazem utuviti u glavu), da nitko, ama bas nitko nema pravo nekoga maltretirati ili mu uciniti nesto na zao, zato jer je po necijim mjerilima seksi ili preseksi obucen (opet sto god to znacilo).
to su neke osnovne humanisticke i eticke vrijednosti, koje su meni jako vazne i zelim da ih moje dijete usvoji.
kako ce to izgledati u praksi kod vlastite cure, :mrgreen: da li cemo uopce imate te teme na tapetu (ja recimo bijah hasomanka i slicno) ne znam.
o nijansama stvarnog zivota (dobar opis :-)), cemo sigurno otvoreno razgovarati. kao sto to cinimo i sada.
Naravno, omalovažavanje i maltretiranje su totalno out :mrgreen:
...zadirkivanja je bilo uvijek, ali ne toliko oko imovinskog statusa, i sjećam se kako je meni moja mama to pokušala objasniti u provome osnovne: govorila je da manje pametna djeca, baš zato što su manje pametna, zadirkuju djecu koja su po nečemu različiti od njih, a pametna djeca znaju da smo svi različiti i da zato ne postoje razlozi ni opravdanja za zadirkivanje/ruganje.
Pa riječnik kaže da znači sljedeće:
sex·y (shttp://img.tfd.com/hm/GIF/ebreve.gifkhttp://img.tfd.com/hm/GIF/prime.gifshttp://img.tfd.com/hm/GIF/emacr.gif)adj. sex·i·er, sex·i·est 1. Arousing or tending to arouse sexual desire or interest. (ono što pobuđuje ili teži pobuditi spolnu požudu ili zanimanje)
2. Slang Highly appealing or interesting; attractive (žargon: iznimno poželjno ili zanimljivo, atraktivno)
Ako sad nisam riknula od smijeha, necu nikad.
Znam sto su sangajke, ali htjedoh svejedno pogledati sliku. Nece moci, jel.
This Page Cannot Be Displayed
Based on your corporate access policies, access to this web site ( http://vukajlija.com/zabava/posteri/11704-sangajke ) has been blocked because the web category "Illegal Drugs" is not allowed.
A propos djevojčica-lolita...Ja sam uistinu bila šokirana kad sam shvatila, prije par godina sad već, da se djevojke od 14-15 godina međusobno nazivaju DROLJAMA, i da im to dođe kao svojevrstan KOMPLIMENT, Isuse Kriste... A djevojčica u 5. razredu stavlja svoju sliku iz 3. razreda na fejs, sliku s ljetovanja, gdje je u kupaćem kostimu, na plaži, u izazovnoj pozi. Njezine kolegice iz razreda komentiraju kako je (citat) sexxxxxxyyyyyy..... Primjeri iz moje prakse u školi.
Da pojasnim: ne radi se o ekscesnim curama, niti o potencijalnim delinkventicama. Obične cure, čak štoviše, odlične učenice i pristojnog, normalnog ponašanja...
kud plovi ovaj brod:
http://danas.net.hr/hrvatska/page/20...3/0769006.html
i što radi/ne radi ovo društvo?!
:roll:Citiraj:
Danas.hr prenosi dio njihove prepiske, štiteći njihove identitete, kako bi još jednom potaknuo sve one koji se trebaju brinuti o maloljetnicima, u prvom redu njihove roditelje, da se zapitaju što im djeca rade.
pa ako bih morala birati nad kim ću se zgražati, ipak bi to prije bila "novinarka" koja je ovo objavila, zajedno s uredništvom i publikom koja to čita.
eh...
to ti je ona vječita dilema...
čitati kćerin dnevnik pa moći uletjeti ako je neki problem
ili biti diskretna i ne znati ništa
ja sam tip koji ne bih nikada pročitala nešto tuđe, pa sve da mi je otvoreno pred nosom; umrla bih od srama.
ali su me primjeri prijateljica i njihove djece malo štrecnuli.
Super mi je što danas.hr nije objavio identitet maloljetnica da ih zaštiti. Tako su dobri!
Što reći osim: Fejsbuk je zlo! Baš sam ljetos držala 12-godišnjoj nećakinji predavanje o tome da nikada ne stavlja na internet ništa što ne bi rekla i pokazala pred svakim i u svakoj prilici, da minjenja redovito lozinke i da pazi kakve koristi.
A ovo što te cure navodno pišu - tko zna koliko je u tome istine a koliko najobičnijeg preseravanja. O nekim curicama u mojoj OŠ su se pričale svakojake priče, a sve je to bilo miljama daleko od stvarnosti.
meni uopće nije važan tekst ni novinarka ni istinitost.
dovoljna (i dovoljno užasna) mi je mogućnost da tako nešto uopće postoji.
bome, ja sam stalno na stand by sa fejsom od J. i njegovih prijatelja. koji svi, iz nekog nepoznatog mi razloga, žele da im budem frend. vjerojatno ću se samo jedan dan iznenaditi kad me skinu s liste, to ne sumnjam, al za sad, sve njihove totalne gluposti iskaču i na mom wallu.
je, mima, sjećam se i ja u OŠ (7-8 razred) kako je neke cure pratio glas da su spavale sa pol škole. moš mislit. ajme kako smo onda mislili da smo veliki, a bili smo totalna djeca.
ja kad čitam ovo na danas.hr, sve mi to izgleda tako daleko i nestvarno i apsolutno neprimjenjivo na moj život i moju obitelj i moju M. nemam niti najmanji strah da bi to mogla bit ona, npr za koju godinu.
a možda sam samo naivna :mrgreen:
Što da postoji? Djevojke i žene koje se vole družiti sa bogatim dečkima i muškarcima jer im oni plaćaju troškove i daju poklone? Pa, mislim da to postoji otkad je svijeta.
mima :mrgreen:
Ovo je istina, apsolutna stvarnost, dio ih je nesvjestan šta uopće radi s tim poziranjem, a dio je do srednje škole već formirao taj bolesni stav "uzmi sve što ti život pruža", ali u onom najnižem smislu, kao u ovom članku s portala.
Njima se danas sve izokrenulo u glavi, biti sponzoruša, ove druge izraze uopće mi se ne da koristiti, njima to uopće nije sramota.
Niti malo. Sasvim suprotno.
Jesi li, hm?:mrgreen:
Slušaj ovo:
Moja kćer, 4. r. OŠ. bila na prvoj "maloj ekskurziji", ono pet dana "Škole u prirodi".
Uz x detalja koje mi je naknadno ispričala (a koliko je onih koje nije) iznijet ću samo jedan, da ne budem dosadna.
Ona i još tri curice igrale su onu igru okretanja bočice (ili nekog predmeta) uz naredbu onome kod kog stane da nešto napravi.
I sad, one se igrale one gluposti ,tipa - Reci 5 puta - ja sam magarac!
Ili - skoči 6 puta ovako, tri onako! Ono, dječje bedastoće.
No, dođu k njima "cool" cure iz razreda (od kojih se neke šminkaju i kao, imaju dečke s kojima izmjenjuju MMS i preko fejsa se chataju, no ipak sve na dječjoj razini).
I igra krene u sasvim drugom smjeru, uz naredbe onoj kod koje boca stane - "Reci 10 puta -Ja sam drolja!"
- "Glumi da se seksaš istovremeno s milijun (!?)muškaraca!"
(I sad ta curica mora leći i nešto stenjati i kričati. Ostalima, ne svima, to je jako zabavno)
Ovo je doslovno što mi je rekla. Jasno vam je da moj um ovako nešto bolesno ne bi mogao smisliti, a niti to povezati sa desetogodišnjakinjama.
Vise puta sam procitala tu i cula u rl da ljudi gledaju sex i grad i slicne gluposti pred djecom. Sta stvarno mislite da su djeca toliko glupa da ne primjecuju da mama ulaze pola sata-sat u gledanje drolja i njihovog zivota. Pa ako je to vrijedno maminog vremena i paznje, mora da je dobro.