I fikuse u Saboru uredno zalijevati obilnim dnevnicama,malo ih još i pognojiti raznim povlasticama
Printable View
I fikuse u Saboru uredno zalijevati obilnim dnevnicama,malo ih još i pognojiti raznim povlasticama
Jeli netko vidio članak u Jutarnjem?
Tamo se navodi da po novom zakonu žene do 42g. imaju pravo 6 postupaka na trošak države od kojih 2 moraju biti u prirodnom ciklusu bez stimulacije?
Molim vas recite da sma nešto krivo shvatila.....
ali mi nije jasno kaj je onda s klomifenim? Mislim onda bi to bilo da imam pravo na 4 stimulirana postupka da su nam 2 ukinuli
I šta je s ovim postupcima što smo do sad bili.
Na karaju će biti kad dođe zakon da ja više ni nemam pravo na ništa
moze neki link, ne nalazim u jutarnjem online
u tiskanom jutarnjem je na 2 velike stranice članak.
a bum kupila jutarnji onda
da, nažalost je samo u tiskanom izdanje
ono što mene cure plaši je također neanonimnost donora, donacije će biti u HRvatskoj, ali neće biti donora pod ovakvim uvjetima. Cure koje ste krenule put CZ na teret HZZO-a, požurite se, bojim se da bi uskoro stvari mogle u neželjenom smjeru.
Mislim ja se duboko nadam da je ovo sve kriva informacija.
A gadi mi se to što ja ovisim o novinarskim člancima a da oni i dalje samo šute.
ima i skraćena verzija online....
http://www.jutarnji.hr/kukuriku-koal...odnju/1016956/
Mislim da se postupci broje ispočetka (ako sam ja dobro shvatila), ali kako ovo izgleda (4+2) bojim se da bi to stvarno moglo značiti samo 6 pokušaja, a ne kao dosada 6 pokušaja sa full stimulacijom.... ispravite me (molim vas) ako griješim....
Hvala plavusho na linku:) pitanje za one koji su citali tiskano izdanje: spominje li se igdje ikakav datum primjene u praksi?
Ne piše ni kad ide u proceduru. Sve si više mislim da bi trebalo poslat mail na novinakru da se izjasni od kud joj te informacije.
Mislim sigurno neće odgovorit ali sve mi je to nekako sumljivo
stvarno su ispali dvolični, uspjeli su da se mali čovjek osjeća bespomoćno i prevareno.
baš me zanima što bi se dogodilo da se radi o njihovoj djeci?
moj glas više nikad neće dobiti.:-x
Poznanica je pak prosli tj dobila info od dr da je to prosli tj "rjeseno" i da ocekuju praksu od svibnja ali opet,mislila sam da nesto konkretnije pise.
Svi novinari bi u ovakvim slucajevima trebali navoditi svoje izvore a ova bi se konkretno novinarka morala posramiti.u clanku pise o MPO a u naslovu joj stoji umjetna oplodnja e pa hvala joj na tom epitetu
da, u pravu si
vjerovatno od ovog jada nit ne vidim kaj piše :)
naslove novinari najčešće uopće ne pišu a sigurna sam da novinaraka, inače vrlo dobro upućena u cijelu tematiku, nije sama napisala umjetna.
Zakonski prijedlog je gotov, dala bih se kladiti da ga je i sama novinarka vidjela......
U svibnju je 2. kongres o reprodukcijskom zdravlju, planiranju obitelji i kontracepciji, Šimunić saziva takav kongres kao predsjednik hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju... do tada vjerujem da će sve biti gotovo i da će on to kao kralj svega, kao šef IVF poliklinike, kao i dalje glavna faca u Petrovoj, kao predsjednik spomenutog društva ali i kao član Nacionalnog povjerenstva koji je izradio ovakav zakon slavodobno objaviti.
2. hrvatskom kongresu o reprodukcijskom zdravlju, planiranju obitelji i kontracepciji
...
mislim ako je to sve istina što piše onda smo prevareni i više nego što mislimo
iskreno sve mi se gadi...
Zašto su MPO pacijenti jedini koji imaju ograničenja u liječenju?
Ne kažem da neka druga skupina pacijenata treba imati ograničenje, ni dobno ni o broju medicinskih postupaka kojima su podvrgnuti, samo pitam zašto su nama ista postavljena.
Nasa je situacija takva da nam treba donacija, i sad predajemo papire hzzo-u... Tuzna sam jer ce me ovakav zakon ili dovesti na prosjacki stap ili cemo biti prisiljeni odustati. Mogu pitati....da li u procesu posvojenja roditelji imaju zakonsku obvezu reci djeci da su posvojena, ili mogu sami odluciti kada i kako?
ovo bi pitanje trebala postaviti na podforumu posvojenje, vjerujem da bi tamo dobila brzo odgovor na svoje pitanje, ja ga nažalost ne znam, ali stam tužna također suosjećajući zbog svih vas koje će bojim se zakon jako, jako zakinuti. Banke sperme ili jajnih stanica u Hrvatskoj će bojim se ostati prazne zbog neanonimnosti donora :-((
Ovo što ja čujem da država kroz ovaj zakon kaže je sljedeće:
Alkoholičari, pijte, opijajte se, ubijte se u alkoholu, svaki put ćemo vas poslati na liječenje, nema veze što su neki od vas neproduktivani na poslu, ili su nezaposleni pa nisu nikad platili kunu poreza.
Pretili, samo vi jedite, uništavajte si zdravlje, ima ljekova za sve bolesti koje su uzrokovane pretilošću, dat će HZZO.
... da ne idem dalje.
Nije mi namjera uvrijediti ni alkoholičare ni pretile... i sama imam viška kila, a bome i lječenog alkoholičara u obitelji.
Da,roditelji imaju zakonsku obvezu reći djeci da su posvojena do njihove sedme godine.
Jedan naš poznati par,koji je posvajao djecu je to napravio odlično-neki roditelji idu u bolnicu i rode dijete,a neki idu u kuću punu djece i povedu dijete sa sobom-to mi je je super za početak i za malo dijete,pa onda postupno prilagodba.Zapamtila sam tu rečenicu u jednom intervjuu.
Rominka,sretno u slijedećem postupku!
Postoje svagdje:( ne u ovom obliku ali uvijek postoje.ne mozda zakonom ali onda prosudbom lijecnika/bolnice/nekog treceg tko te bilo zbog godina ili kojeg drugog razloga odbije. I to je neko vid ogranicenja ali opet je nas polozaj nadaleko najdiskriminiraniji;(
Ako je ovo istina, 6 besplatnih postupaka, od toga dva klomifenska, ja se mogu pozdraviti sa svojom MPO pričom, jer sam onda sve besplatne postupke ispucala, a bogme me i financijski iscrpio CITO postupak :-(
Iskreno, ja sam za da dijete zna za donaciju, mi smo ipak mala zemlja. Svaki posvojitelj ima zakonsku obavezu reći posvojeniku da je posvojen najkasnije do njegove 7. godine života. Donacija (pogotovo spermija) nije ništa drugačije od posvojenja.
Iskreno,ja ne mislim da ce se sad poceti brojati od 0;( ali zasto onda ne nazvati pravnu sluzbu u bolnicu i priupitati
evo ministar na HTV 1 na temu novi zakon o medicinski pomognutoj oplodnji
ja na nekom live streamu pa i mene izbacilo :-(( ne čujem niti ja
grrr... pogledat ću na snimalici kad dođem doma....
Nisam sve ulovila, ali 12 embrija se može zamrznuti i zakon ide na izglasavanje na prvu sjednicu u travnju.
ni ja se ne usudim ni ponadati da krećemo od nule. samo... obzirom da sam sada na sveukupno 8. po redu, možda mi isporuče račun za ova 2 ekstra!
gade mi se, sada više no ikada. po ovome 4+2 mene će ova država natjerati da sa 30.godina potpišem kapitulaciju i oprostim se od želje za roditeljstvom. jer ista ta država nas tjera da radimo ko crnci za plaću od koje jedva preživljavamo, a sad si još i sve prirodne postupke trebamo plaćati?! kako?! odakle?
i što ćemo to točno plaćati u državnim bolnicama kod tog prirodnog postupka? nije li to isto kao da mi zatreba operacija pa moram platiti doktoru da mi je napravi?! zar ne dobiva on plaću za to? zar ne plaćamo upravo MI te njihove plaće?
ja razumijem da postoji ograničenje koliko lijekova će hzzo platiti, ali nisam ni pomislila da će nam same postupke ograničiti.
ne mogu se oteti dojmu da su se ovaj put doslovce narugali sa nama!
Ovo je prestrašno. Ako se ukidanje prirodnjaka obistini, low responderi su gotovi.
*mare*, evo ovdje što (zapravo, koliko) ćemo točno plaćati od prirodnog postupka: cjenik HZZO-a (s njihovog weba)
E, a kako vi interpretirate sljedeće stavke:
1. 4 stim. + 2 prir. - moraju li se prirodnjaci ispucati na početku ili se mogu ubacivati između stimuliranih?
2. dobna granica 42 godine - uključuje li to i cijelu 42. godinu žene, do navršenog 43. rođendana?
vjerojatno cijelu 42. godinu
a sto se tice dobne granice ona se vjerojatno odnosi na postupke placene od drzave, a ne da necete moci ici na postupak nakon 42
koliko se sjecam i u onom prastarom prijemilinovicevom zakonu je bila dobna granica i to cak mislim do 38 godina
ispravite me ako grijesim
Da ,bila je granica do 38g,ali su ruke bile besplatne i poslije toga,bar na Vuku 2007/08,a plaćali su se lijekovi,po toj shemi je išla moja prijeteljica.
već sam pisala o prijedlogu da se parovima koji su prošli postupke prema važećem restriktivnom zakonu, pokuša na neki djelomično obeštetiti tako da im se po novom zakonu omogući da dobiju dodatne pokušaje na teret HZZO-a.
ali mala je vjerojatnost da će se to dogoditi. jasno je da će sudeći prema ovome broj pokušaja stimuliranih postupaka MPO na teret HZZO biti smanjen na 4.
razmišljam o svim parovima koji se u sadašnjosti i koji će se u budnućnosti suočiti sa neplodošću, nisu svijesni koliko će novi zakon smanjiti njihove šanse za roditeljstvo...
a što se tiče dobnog ograničenja?
možda nisam do kraja objektivna, ali neka tvorci zakona objanse meni koja će u prosincu napuniti 42. godinu zašto nemam pravo kad mi tek rođeni sin napuni godinu dana pokušati dobiti još jedno dijete? reproduktivno sam zdrava, odlične hormonske slike (sa 40 godina i 6 mj. Amh 24 pmol/L FSH 6 LH 5)?
na temelju kojih medicinskih činjenica će meni zakonodavac uskratiti pravo na liječenje?
ili na temelju kojeg zakona će se mom 40-godišnjem mužu koji je neplodan uskratiti pravo da postane roditelj drugi put samo zato jer mu je žena mrvicu starije od njega i za 9 mjeseci će imati 42. godine?