Dobro, koristite li barem dva ručnika, a ne jedan te isti? Jer ja ne mogu sa istim ručnikom obrisati i g...icu i lice :mrgreen: :-P
Printable View
Ahahah, pa nacelno da, imamo mali i veliki, ali ako se netko bas navecer istusirao i bacio mali na pod obrisat cu se od veliki. Cisto tijelo i to. Ne gadi mi se.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Taj za goste mi se najprije isprlja. Gostinjski wc mi je smjesten odmah kraj ulaznih vrata i kad djeca ulaze s vana, odmah ulete tu oprati ruke. Dakako, ne isperu ih temeljito do kraja, nego samo obrisu ruke s ostacima prljave sapunice i na dnevnoj bazi moram mijenjati rucnik.
Kaj vi svaki dan imate goste? Mislim ja kad imam goste sto je obicno za vikend onda stavim cisti rucnik i voila. Tudju djecu, svoju sestru i najblize frendice opce ne drzim za goste.
Ispod lavaboa imam puno malih ručnika za ruke, pa njih mijenjamo po potrebi, najčešće jednom dnevno... ali desi se da mene nema doma, pa ostane i dulje.
Gosti se posluže tim ručnicima... a ako ima puno gostiju, imam jedne još manje, mislim da su 20x20, pa onda stavim te, da svako ima svoj (ko u Esplanadi ;) )
U malom wcu za goste imam 2 mala rucnika koja mijenjam po potrebi. Skoro uvijek jedan visi kraj lavaboa za slucaj da netko udje unutra. I bas svaki put kada ga nije bilo, moj tata je usao unutra i ronca kako nikada nemam rucnik u wcu :mrgreen:
Jedan naravno. Moja g...ca je jednako cista kao i moje lice nakon kupanja. Rucnikom brisem vodu s ciste koze. Maksimalno sto moze ostati na njemu je par stanica koze. Sto me ne smeta niti smatram prljevim. Jedino sto me smeta je nakon frotiranja kose ako ostane koja kosa na rucniku da mi prilikom iduceg brisanja se zalijepi na tijelo, ali ako dobro protresem rucnik i taj detalj je rijesen :mrgreen:
A nego kako? Pa ne bih se ja brisala ponovo u isti rucnik. Nakon tusiranja, oba idu u pranje, i onaj s kojim sam obrisala kosu i onaj od tijela. Muskom dijelu obitelji je dovolan jedan po tusiranju, mi zenske imamo duuge kose i koristimo po dva.
Za ruke imamo zajednicki, mijenjam ga jednom ili dva puta dnevno. Brda rucnika perem, to mi je sasvim normalno. Do nedavno su bili svi iste boje, a sad sam dobila gomilu plavih i moram nekako smisliti sto sad.
Meni su dobri rucnici od bambusovih vlakana iz ducana Posteljina. I boje i tekstura mi se svidjaju. Imaju akcije (mislim da i Glorija ima kupone povremeno). Njihove imam samo zelene i bež. Al nemam samo njihove rucnike. I obicno su istovrsni u eksploataciji. Ja sam prije satima birala rucnike u velikim ducanima s rucnicima. Nema vece srece nego kad su na pola kata u velikoj robnoj kuci samo rucnici. Optimirala sam kvalitetu, cijenu i boje. Pa i kad nisam trebala kupiti bih dosla malo ih popipat, da vidim sto ima novog. U Zagrebu nema takvih ducana :(
Neke sam i dobila na poklon - recimo crveni i plavi. Ne bih nikad kupila, al sto sad trosimo ih. Sto radite vi monokromati u rucnicima s poklonjenim rucnicima?
(Mi imamo svatko svoj rucnik za tusiranje, jedan za ruke lice, mikenjamo cca svaki drugi dan, ako ne zaboravim. Ja znam dok ih vjesam koji je ciji, a zna se po mjestu gdje visi ciji je)
Meni je fora čitati svakave navike, i svida mi se kad u tome uzivate i sretne ste sa svojim odabirima. Mada mnoge od njih ja ne razumijem :mrgreen:.
Beti, ti i ženske u kuci svaki dan perete kosu? Mojca, ti se tusiras svaki dan dva puta?
Ja sam par puta bila u situaciji kad sam silom prilika svu higijenu, i sebe i kuće morala svesti na minimun, i u takvim trenucima covjek shvati da se nista strasno ne dogodi. Npr. bilo je trenutaka kad sam tjednima radila prekovremeno, tipa i po 70 sati, htio ili ne, nema sanse da ocistis, samo najnuznije zlo. Covjek bi ocekivao da se uz toliko rada ima novca za cistilicu. Ali moj je sav otisao na cuvalicu. I nista se nije dogodilo jer podovi nisu oprani tjednima.
Druga situacija su tri trudnoce x 4 mjeseca konstantnog povracanja, gdje ne mogu podnijeti apsolutno nikakav miris, a kamoli kemiju sredstava za ciscenje. Minimalno pranje vesa jer ga poslije pranja od mirisa praska ne mogu obuci ni sebi ni njima, nit uci u kupaonu i pustit masinu. Da ne pricam o tome koliko je ta kupaona porigana, a nema sanse da ju operem, a mm isto ne stigne jer je s klincima, ili u kuhinji u koju ja uopce ne ulazim. U kojoj on naravno niti brise fronte, niti pere sudoper, niti sporet, samo nahrani sebe i djecu, i sude u perilicu. Nema presvlacenja krevetnine jer ako osjetim novi miris, zrigat cu se iste sekunde. I nista se nije dogodilo.
Trece, ja sam iz siromasne obitelji, moji su djed i baka do pred stare dane zivjeli u kuci sagradenoj od blata, sa zemljanim podovima, kupaonicu nisu imali, a wc je bio poljski uz štalu. I djeca koja su im otisla u Zagreb uglavnom su radila niskoplacene poslove i nisu imali za uloziti u bolje zbrijanjavanje. Tek su u devedesetima dobili zidanu kucu, a kupaonicu i wc u kuci jos par godina kasnije. Ja sam citavo djetinjsko provela ljeta kod njih (brat, bratici, sestricne), nikad nam nista nije bilo od poljskog wc-a koji nitko nikad ne pere nego samo odnosi lopatom drek ;). Ili sto smo se kupali u lavoru ili bili u kuci u kojoj se zemljani pod ne pere.Ok, ok. Znam da je opce poboljsanje higijene naroda bitno za zdravlje, samo spominjem.
Sto jos? A da, ekologija. Kad citam neke od postova, ne mislim nista drugo nego "koliko kemije lijevaju svaki dan u odvod i koliko vode trose". Meni to tako stalno zvoni u glavi kad cujem necije navike pranja svega i svacega toliko cesto.
No, kazem, ne zelim biti negativna, ako uzivate u tome, drago mi je, samo nastavite (dok ne uvedu ekolosku policiju :)).
I na kraju jos malo o sreci i cistoci. Ta moja najbolja frendica koja ima todlera i bebu, a riba od jutra do mraka (bez pomoci drugih zena), kad dode sa mnom u Maksic kaze "ajd nek uzivaju, al koliko sam ja sad toga mogla napravit"... A kad ja dodem kod nje, uvijek vice "nemoj gledat, nisam prala pod 4 dana". Dode ona k meni, u nekom od gore opisanih razdoblja, kad ja ne da nisam oprala 4 dana, nego 4 tjedna, i ona to ne primjecuje. Ja nakon tog kaosa napravim generalku u trajanju od doslovce 100 sati, ona opet navrati i kaze: "nisam nista primjetila razliku". Onda joj ja kazem da tako ni ja kod nje nista ne primijetim kad ona stalno govori "nisam stigla ovo i ovo". Hocu reci, ja ju stalno pitam je l ona to tako stvarno zeli ili sto... A njezin je odgovor uvijek nekako "pa to se tako mora, i tako mi je ljepse". Malo sam se zapetljala, al htjela sam reci, meni nje ipak bude zao, ja mislim da se nista ne mora. Samo ono do čega ti je stvarno stalo. Uglavnom, odrzavam i cistim i ja. Al ne toliko, i ne biste to ni primijetile :).
Nije mi nitko nikada poklonio ručnike, ali ne znam kako opet mi se skupilo nekoliko ručnika različite boje. Njih koristimo za sportske aktivnosti i prljave rabote tipa kada se nešto poplavi da se obriše time. I stoje zatvoreni i daleko od pogleda da ne narušavaju dizajn moje kupaonice :mrgreen:
Meni je isto interesantno čitati svakakve navike.
Ja perem kosu svaki dan i tuširam se dvaput: ujutro i navečer. Obavezno!
Ljeti i češće.
Odjeću nosim jednom i u pranje.
I ne vidim nikakav problem u tome.
Veći mi je problem prljavština i smrad.
Ne može me nitko uvjerit da mu kosa ne smrdi drugi, treći... dan ili odjeća.
Ekologija me ne brine kao ni potrošnja vode.
Ionako plaćamo vode kao da imamo tri bazena, a ne potrošimo desetinu toga.
Znatiželjna sam: Od čega ti smrdi kosa 2, 3 dan!?
Koliko ti traje odjeća/koliko ti uopće treba odjeće koja se pere nakon svakog pranja da bi izgledala pristojno?
Ostalo neću komentirati jer mrzim moraliziranja ove vrste a očito progovaraju u meni moji dalmatinski geni/odgoj (šparni i usklađeni s modernim konceptima održivog razvoja) kad čitam da pr ručnici idu u pranje nakon jednog tuširanja :lol:
I ja sam kao mala u selu na jugu koristila i poljski wc i svi smo pili iz jedne krigle i kupali se jednom tjedno, pa mi je se to oduvijek gadilo. Još i više kada sam bila mala nego sada kada sam odrasla. Očito tu ima i neke urođene gadljivosti.
Ja to ne shvacam kao moraliziranje. Ni da ja nekog gledam s visoka, ni da mene neko smatra prljavicom ;). Al ovu temu imamo vec stoti put i ocito nikako da ju apsolviramo i uvijek se cudimo razlikama ;).
A na kolicine vode sam isto mislila ekoloski, ne zbog racuna za vodu.
Meni je bitno na meni moja kosa ne smrdi, a perem ju svaki 6.-7. dan, ne masti mi se kosa.
Sto se tice odjece, smrdi mi kosulja nakon jednog dana na poslu. Hlace i suknju cu opet obuci. I ono sto nosim doma nosim vise dana. I djeca u vrtic nose vise dana. Djecja roba mi ne smrdi. Ako nije umrljana hranom ili blatom i travom, cista je, bar dva nosenja i eto masina manje. Inace, ja perem oko 3 masine tjedno, frendica 10 do 12 ;).
Vunena i osjetljiva odjeca ide na strik, ali to samo ja nosim na posao, pa toga nema puno, cas posla za objesiti.
Ukrasne jastucnice, dekice i prekrivace za kauce susim u susilici.
Ne peglam (osim ako stvarno nesto nije zguzvano kao da ga je krava zvakala, onda caskom popeglam prije nego obucem).
I ne slazrm robu u ormare, nego je ubacim :D Onda mm povremeno pop....i, pa sve lijepo pospremi. Npr., jucer je pospremio i organizirao djecji ormar :D
Bubilo, sestro, kad cemo na kavu?
Hehe, stvarno interesantno za čitati.
Nego, imala sam ja kolegicu koja je tvrdila da ako nosi uložak, gaće ne treba prati.
I tako danima :-)
Kosa smrdi od hrane, kuhanja, atmosferskih utjecaja (smog, lagana kišica ko jučer npr) a o pušačima da ne govorim.
A to što neki misle da ne smrdi, a što ću mu ja.
Ni od salmonele ne umiru svi.
I molim bez spika o moraliziranju i sl.
Svak piše svoje navike i svi smo odrasli ljudi koji bi trebali poštivat tuđa mišljenja.
Obavezno Marta!
Uvijek se sjecam teme, mislim "Neurednost", koja je zapoceta postom kakav bi i ja napisala, a onda se tema pretvorila u 40 str. postova kako i koliko cesto se sto cisti ;).
Da Rehab, ni ja nemam to pocrtano. ;)
No dobro, bitno da smo svi zdravi i veseli.
Ja kao Bubilo, s tim sto kosu perem 2x mjesecno u samponu, ostalo samo voda. Svakih par dana.
Ne mirisi na jasmin i malog marseljeza, al ni ne smrdi (provjereno guranjem pod nos onima bez dlake na jeziku) a nikad mi nije bila ljepsa i zdravija.
Moje starije dijete je imalo problema sa seznzorikom u dobi od 3-5 godina.
Histericno je urlikao na samu pomisao pranja kose. Šampon je bio misaona imenica.
Tusirala sam ga bez pranja kose mjesecima . Svakih par tjedana sam se zrtvovala i smocila mu glavu , te slusala zestoko urlikanje. Kosa je smrdila iskljucivo kad je bila morka . I to je imala miris mokre prirodne vune . Mali je smrdio na ovcu . :)
kako je bio dijete, kosa nije bila masna, nije izgledala prljavo, i nije smrdila dok je bila suha.
Preporucam svima da probaju, vrlo oslobadajuce iskustvo i vrlo oslobadajuca spoznaja. Da nismo prljavci kao sto nas drustvo uvjerava, i da necemo umrijeti od tri zrna prasine i tri kapi znoja.
E to. Mene uopce ne diraju upisi "nemoguce da ne smrdi" kad znam koliko mi je zdravija i sretnija koza otkad je ne maltretiram svakodnevnim ribanjem' plus sto naravno znam da sigurno ne smrdim :mrgreen:
Niti moja odjeca koju obucem par puta prije pranja. Ali svejedno nakupim bar cetiri vesmasine tjedno :drama:
Inace, mislim da smo sinu oprali kosu samponom jednom otkad smo dosli s mora. Ali je povremeno "opere" obicnom vodom. Ne smrdi i izgleda apsolutno jednako vec mjesecima. Kci opere samponom mozda jednom mjesecno, no kako je redovito u bazenu kosa joj je sva nekako isusena od klora... no prljava sigurno nije.
Enivej, ja volim rodu jer se uvijek nadje jos poneko u klubu "prljavaca i nehigijenicara" - u rl mi neugodno priznati i da npr ne koristim dezic jer sam jednom dobila prilicnu kolicinu iscudjavanja (do tad nisam ni znala da je i dezic "norma", ne pratim bas kozmeticke savjete)
Mi smo tako jedanput vodili takvu raspravu u rl. Frendica se nije mogla nacuditi zasto se ja svaki dan ne izribavam sapunom. I to cijelo tijelo.
Trazila sam ju da mi objasni od cega je npr njeno bedro ili nadlaktica prljavo da zahtjeva takvo pranje.
Za par mjeseci dolazi i veli da ima neku alergiju, osip sve ju svrbi.
I vidimo se za 2 tjedna, ona u soku... dermatologica joj preporucila da smanji pranje i da se pere samo u vodi...
I to ti potpuno vjerujem. Ja sam prije 5 godina fasovala kojekakve alergije, neke od njih su dokazane, a neke tek namjeravam dokazati (pojedine prehrambene namirnice, šamponi, omekšivači i sl).
Ali, nekada sam se tuširala isključivo vodom jer mi je to bilo dovoljno (uz obaveznu depilaciju i korištenje dezića). Zadnjih godina mi nije dovoljno. Ostarila sam, nešto sam i deblja i jednostavno se puno brže i lakše usmrdim i ne osjećam se više čisto bez temeljitog tuširanja gelom. Kako su mi se počele manifestirati alergije, tako mi se i koža često osipa, ali evo, što da radim? Da biram između usaftanosti i povremenog osipa? Radije pretrpim osip, onako čista i mirisna :mrgreen:
Je, tuširanje dva puta na dan, ljeti i češće.
Zimi ima dana kad samo jednom, ali rijetko.
Znam da nije najbolje za kožu, ali ne mogu si pomoći.
Jednostavno se ne osjećam dobro ako se ne tusnem.
To je zbilja brzinski tuš, sigurna sam da manje vode ppotrošim nego mnogi muškarci kod brijanja.
Kažem, sigurna sam da imam neki poremećaj, ali nemam papir o tome.. Jer jednim dijelom zavidim Marti i BB.
Ovako čitajući, vidim da pripadamo u skupinu "prljavaca"! Ručnike imamo svaki svoj, a idu na pranje nakon 5-6 dana, ljeti možda malo češće jer dobiju miris jer se ne posuše. Ručnik za ruke 2-3 dana. Kosu perem svakih 4-5 dana, pomalo mi se masti, ali ne osjećam da ima neugodan miris, baš suprotno, često mi kći kaže da mi još miriši po šamponu/regeneratoru. Tuširamo se svi jednom dnevno, osim rijetko dva puta.
Rublja za pranje imamo dosta: majice/košulje za posao/školu idu u veš svakodnevno kao i donje rublje i čarape. Hlače nosimo nekoliko dana. Uz to još kći i ja treniramo 2xtj, sin 4-5xtj, i to naravno odmah ide u pranje.
Sve je izgleda stvar intepretacije.
Meni je recimo neshvatljivo puno toga što ovdje čitam.
I ne samo na ovoj temi.
Posebno sam fascinirana kad se normalno, svakodnevno pranje opravdava- nekim poremećajem?!?
U 21. stoljeću?
Kad svi imamo tekuću vodu i perilice?
Suđe isto perete jednom tjedno i samo u vodi?
Prije par godina je na ovom forumu bio trend da svatko ima tetu spremačicu- čistačicu- peglačicu...
Sad je trend ne pranja ili pranja jednom tjedno u vodi?
Zašto i to?
Ne kužim, stvarno ne kužim, ali ok.
Znam da mislite da i ja imam "neki poremećaj" pa se neću zamarati dalje.
Ili naprosto pojedinci trolaju.
Ne znam kako bih si to drukčije objasnila.
Mojca, i ja zavidim onima koji imaju visoke higijenske standarde, i fino im je sve uvijek cisto. Al ja se uopce ne mogu natjerati na to, pa zavidim samo kratko. Dok se ne sjetim sto bih sve trebala raditi ;). Ali i na miru sam sa svojim standardima.
Tanci ja ne trolam, kosa mi nije u kategoriji suda, ono se pere cesce jer nemam drugo za sutra, kosu cijeli zivot perem jednom tjedno, nikad nisam imala drugaciju potrebu. Malo se cudim svakodnevnom pranju kose i 2x dnevno tusiranju, i svakodnevnom mijenjaju rucnika, al dobro ako imate potrebu. Ja se tusiram samo jednom dnevno i koristim rucnik vise puta. I ne mislim da je itijedno od to dvoje ista dramaticno za nase stoljece.
I mislim da i dalje ovdje ima jako puno cura koje imaju cistilicu i na prethodnih par stranica puno cura koje imaju "vise standarde". Samo se nas par slicnih skupila na zadnjoj stranici, nista tekstonsko se nije dogodilo u svijetu higijene. Nego subota je, pa tipkam, necu valjda cistit :).
A to pranje kose samo u vodi je isto trend jer je nekim ljudima pocela smetati kemija proizvoda, ne mozemo tvrditi da su svi ti proizvodi samo super za nas. Nije mi to trend zmazanoce nego izbjegavanja stvari koje ti ne pasu.