puntica prvotno napisa
npr. sveti duh
prvo si u predrađaonici
tamo ne može pratnja s tobom jer nema di biti
soba je prilično velika, unutra ima 5-6 kreveta, po potrebi uguraju još jedan u sredinu. 4 kreveta s jedne strane (jedan do drugog, između je samo ormarić s ctg-om), jedan pored vrata, jedan pored prozora, popreko (kako sam to dobro objasnila)
prostorija ima 3 vrata
1) wc - i wc školjka i umivaonik (jel i kada unutra, sigurno nije u funkciji ali možda je ima?!)
2) vrata koja dijele predrađaonicu od prijemne sobe (gdje dođeš čim uđeš u rodilište, da te pregledaju). Kroz ta vrata čuješ sve. u oba smjera
3) vrata od hodnika. ta su uvijek otvorena.
Intima? hahahahaha
Ekipa uđe i krene od prve do zadnje, redom, ko na traci. Pa zdoktor prvoj kaže (ne baš njoj, više sestri/babici koja hoda uz njega) xy, pa drugoj, pa trećoj, pa četvrtoj, pa petoj, pa šestoj, pa sedmoj (nas je bilo 7). Onda smo išle sve u koloni na klistiranje. Ja sam prva došla do wc-a. Neke nisu ni došle nego su to obavile u krevetu/na podu (nekako je nemoguće klistirati 7 žena u roku od 10 minuta i očekivati da će sve stići do tog 1 jedinog wc-a)
nakon toga ide masovno prokidanje vodenjaka. krene od prve pa dok dođe do tebe (ako nisi prva) bar znaš šta te čeka
onda krene drip. ne svima u isto vrijeme, ali skoro. Ili gel. Ovisi.
i onda krenu jadikovke, urlanja, stenjanja, psovanja, pričanja/vrištanja na telefon. Ja to kužim, situacija nije normalna pa se ne možeš ni ponašat ko da je. Nekim ženama možda u tom trenutku treba poznato lice, a sve što imaju je još nekoliko žena, u jednakim ili sličnim mukama, na krevetima oko sebe
i onda dolazi trenutak izgona. Pa te sele u rađaonicu, koja je 2 (ili 1?) sobu dalje. tamo odrađuješ izgon. U međuvremenu, ako muž hoće biti prisutan, pozovu ga iz čekaonice da ne zakasni na izgon. I onda konačno imaš nekog poznatog uz sebe, 5 minuta prije kraja, bolje išta nego ništa, ha?
Rađaonica ima 3 (ako se dobro sjećam). Odijeljene su nekim zidovima ali imaju prolaze između, sve je zapravo otvoreno. I vrata i ti prolazi. Ko na kolodvoru, čuješ sve što se događa, čak i vidiš sobu gdje doktori gledaju tekmu, i čuješ tekmu, i uopće se ne veseliš golu za razliku od njih :lol:
Onda jedna od žena u boxz krene u izgon, pa se svi usprde oko nje, pa se ona dere, doktori isto. A ti se trudiš koncentrirat na to što te čeka. I onda rodi pa plač, pa euforija, pa tišina
Idemo na sljedeću.
Kad odradiš porod, ostaješ u toj prostoriji, uz muža, još neko vrijeme (ovisno o gužvi) - ja sam bila 2h, i slušala još 2 poroda.
Taj dan je bila gužva, kažu. Ja sam kriva što je jedna žena rodila u predrađaonici (pred 6 drugih žena, doslovno), jer je meni trebalo predugo da rodim, presporo sam se otvarala i provela sam previše sati u rađaonici pa...eto, kriva sam :facepalm:
eto, tako izgledaju porodi na svetom duhu. Normalno da čuješ svaki krik, i normalno da ti u tom trenutku smeta, jer uvjeti nisu normalni. Ali da bi osuđivala neku ženu koja viče? ne pada mi na pamet!