Potpisujem, i ja sam tako postupila, dakle, preživjela oboje, epiziotomija mi ostala životna trauma, a ovo drugo niš, prođe začas.
Printable View
sad sam isla gledati slike da vidim vidi li se na kojoj box, pa sam vidjela da imam infuziju i sjetila se da su mi dali nesto za zgrusavanje krvi nakon sto sam rodila i nakon sto je beba pocela dojiti.
posto sam i nakon CR dobila heparin injekcije, nisam u onom trenu nista pitala, misli su mi bile drugdje, al sad pitam :) sta je i zasto je to?
Da ne dobiješ emboliju. Carski rez je operacija i tu nema fiziologije.
Mamice, svaka ti čast na mogućnosti poroda, ali 99% hrvatskih rodilja nema mogućnost platiti porod, pa im ovakve slike samo smetaju. Naša današnja stvarnost i financijske mogućnosti zdravstva još nisu na tom nivou. Naše medicinsko osoblje ima znanje, ali uvjeti su lošiji.
Samo ljudskost, empatija, lijepe riječi i savršena čistoća uz uvažavanje rodilje su moguća. A i to bi bilo puno. Da žele i tko želi. Nadam se da ima takvih.
Moram sad napisati ovaj uzurpirajući niz postova jer onda moram ići, a želim ponuditi budućim mamama dva korisna linka gdje se može detaljno pročitati o pripremi za fiziološki porod još tijekom trudnoće
ovdje:
http://www.ringeraja.hr/clanek/faze-...odaja_553.html
te kasnije, kako ide tijek normalnog, zdravog, fiziološkog poroda,
koja su porođajna doba i zašto su pojedine stvari bitne - sigurnost, mir, ohrabrivanje i podrška rodilji, doma i u rodilištu,
ovdje:
http://www.ringeraja.hr/clanek/porodajna-doba_554.html
Mislim da su tekstovi s portala koje sam linkala iz knjige „Pripremite se za porođaj: Izradite plan sigurnog i ispunjavajućeg porođaja“, dr. Marsden Wagner, OSTVARENJE;
Knjigu nisam čitala.
Meni slike ne smetaju. I kod nas se otvaraju nova rodilista, preuredena rodilista , ali i dalje neadekvatna. Boksovi čija se vrata drže otvorena, prozori bez zaštita na sve strane, samo stolovi za rađanja bez strunjace, lopte ili stolcica. Predradaone samo sa paravanima, nedovoljno wc -bez papira i tusa u blizini. I nitko me ne moze uvjeriti da su samo novci u pitanju , 99% je stav i pristup- kad se rade takva neadekvatna rodilista sa tvornickim traka sistemom.
ova wagnerova knjiga je jako dobra, baš je onako konkretna, sa savjetima i znanstvenim dokazima, a pisana razumljivo i objektivno i stvarno daje sve potrebne informacije za odlučiti što želiš od poroda.
baš mi je za svaku trudnicu, jer nije onako romantičarsko (kršitelj koda)y orgazmički porod filozofija LOL za što znam da puno žena živcira LOL, nego super knjiga baš za svaku trudnicu.
hahaha hi p p y LOL
Ne znam šta bi to bilo.
U ovim člancima koje sam linkala, većina se stvari odnosi zaista na tijek fiziološkog poroda, ali kako se on odvija u ambijentu rodilišta, gdje najveći dio žena rađa (spominje se i porod doma, kao mogućnost), navodi se i mogućnost davanja oksitocinske injekcije odmah po porodu za stiskanje maternice.
Sve smo mi to dobile u rodilištu.
No, nijedna žena koja nije rodila u rodilištu nije dobila tu injekciju, a dodatno lučenje oksitocina, izbacivanje posteljice i stezanje maternice izazvalo je stavljanje djeteta na prsa. Nikakve injekcije. Sve se to događa spontano i nema nikakvih komplikacija.
Ovu injekciju koju ti spominješ, ne znam zašto su ti to dali, zašto heparin. Jesu ti spomenuli da previše krvariš ili što? Mislim da bi tada ipak bili u većoj panici. Moj ginekolog je rekao da ti slučajevi posporodnih krvarenja, kad su patološka, da to krene curiti naglo i obilno, "ko iz pipe", tako je rekao.
Kod tebe nisu baš djelovali tako u frci, ne znam.
Ako moderator nema pametnijeg posla (a znam da nema, samo se fura:mrgreen:),
može popisati te korisne knjige o fiziološkom tijeku poroda koje smo navele na temi.
I meni ta knjiga dr. Mardsena Wagnera djeluje stvarno informativno i dobro, konkretno i inspirirajuće, a opet ne s previše patetike.
heparin sam dobila nakon cr.
infuziju nakon vaginalnog poroda u kojem je sve bilo besprijekorno, divno, bez ikakvih komplikacija, onako kako treba biti.
negdje u primozgu mi je da je rekla nesto za zagrusavanje krvi ili krvarenja, mislim da je spominjala krv.
pomislila bi da sam dobila inzulin, kao sto sam ga dobila na CR, al tada nisam nista jela, a ovdje ne znaju da jesam...u sjecanju mi je da se spomenulo krvarenje.
nisam previse krvarila, da pace.
doktora sam vidjela kad je dodao primalji ulje, prekontrolirao posteljicu i kontrolirao treba li sav, nakon sto je primalja rekla da ne treba (on je odlucio da treba jedan) i to je sve sto sam od lijecnika vidjela.
cinilo mi se da sam dobila nesto sto se dobiva po defaultu.
PA zar stvarno ne koriste anestetik kod šivanja????
Pročitala i čula sam puno puta da je bol šivanja gora o poroda itd.
Ja bi u tom slučaju kao jedinu dobru stvar s prvog poroda izdvojila šivanje nakon kiretaže posteljice u uspavanom stanju....jer to stvarno nisam osjetila ništa, samo sam poslije povraćala (a nisam imala šta jer nisam dugo jela, a povraćala sam i za vrijeme poroda) i umirala od posljedica anestezije plus ostali bolovi.....
dobila si injekciju koja se daje u bolnici rutinski. kod pkk-a se ne dobije, dijete aktivno doji i opet se sve stisne.
dakle, rutina koja nije nužda, ali u bolnici daju za svaki slučaj:
ovako to ide:
Obrati pažnju na boldano. Prvo je u rodilištu, drugo doma. U bolnici daju rutinski, trebalo - ne trebalo.Citiraj:
U trećem porođajnom dobu postoji rizik od krvarenja, iako nije velik. Nakon što se placenta odvoji od stijenke maternice, ostavlja za sobom osjetljivo područje gdje su bile spojene krvne žile posteljice. Jedini razlog što žena ne krvari je taj što se maternica odmah nakon porođaja steže. To sprečava izlazak krvi iz odvojenih krvnih žilica. Dojenje potiče taj proces. Daje se i injekcija za brže stezanje. Liječnici i primalje obično daju injekciju lijeka koji se zove oksitocin, a koji se daje i za poticanje trudova (vidi šesto poglavlje za više podataka). Krvarenje koje je rezultat nesposobnosti maternice da se stisne može biti posljedica premora maternice ili pretjerane stimulacije lijekovima za rastezanje.
Stezanje maternice također tjera posteljicu iz tijela. Izlazak posteljice je spontan i obično se dogodi unutar petnaest minuta od porođaja.
Rodilja u zadnjoj fazi porođaja treba nekog uz sebe. Dobri pomagači stoje i promatraju.
Kada je treće porođajno doba završeno, a žena je rodila kod kuće, treba nekog tko će po potrebi za nju obaviti telefonske razgovore. No više ne treba stručnu pomoć.
Doma stoje i promatrajum, daju i reagiraju - ako treba.
Istina je da se u fizioloskom porodu sve pazljivo promatra. I reagira po potrebi.
A rodilista imaju protokole, ako se to uopce moze tako nazvati s obzirom na to koliko se razlikuju od smjene do smjene, na koje se pozivaju i koji rijetko imaju veze sa stvarnim promatranjem.
Ovo je sad off topic, ali moram odgovoriti: ne vidim zašto bi nekog smetale fotke ili svjedočanstva bilo pozitivna ili negativna, jer i jedno i drugo ima svrhu. Kod nas i u privatnom rodilištu koliko sam imala prilike čuti iskustva, najmanje je fiziologija na djelu. I nije stvar novca iako se često svodi problem na to jer je to najlakši izgovor. Netko će platit porod a netko vikend u toplicama, a netko si priuštit novi auto. Neću se pravdati nikome, ali meni nakon gubitaka koje sam iskusila i svega s čime sam se borila da bih donijela na svijet svoju djecu, najmanja je stavka cijena poroda. (ma kako bahato zvučalo).
Naše financijske mogućnosti zdravstva zapinju prema mom laičkom mišljenju na pretjeranoj upotrebi medicinskih rutina koje nisu besplatne i sve ide u džep farmaceutske industrije. U većini slučajeva je bespotrebno medicinski intervenirati, ali se intervenira jer je to tako, oni su dr. a žena koja rađa se obespravljuje. I ako se ima za raznorazne budalaštine (naročito za vrijeme predizborne kampanje) onda bi se moglo imati sredstava za wc papir, uloške i vremena da se dijete podoji nakon poroda, da se pričeka koja minuta da otpulsira pupkovina, da se ne jurca s vaganjem i mjerenjem kao da je o glavu itd. I još napomena, Austrijanke koje rađaju u ovom rodilištu imaju sve preko osiguranja, mi plaćamo jer nemamo njihovo zdravstveno, ali ovdje nije rijec o privatnom rodilištu.
Kad bi čistačica u našem rodilištu (osobno sam vidjela) brisala 20 kvadrata sobe duže od 3 minute, možda ne bi bilo kose i špangi od prije x mjeseci ispod kreveta, a kad bi promjenila krpu za pod i umivaonik sigurno bi barem malo element čistoće bio zadovoljen. Nije to nuklearna fizika, al nema volje. A ovo je zbilja off topic.
Ja čisto sumnjam da ću se izboriti za fiziološki porod, zato i pitam... :-(
A kako se nisam mogla izboriti za pravo na SPAVANJE za vrijeme ležanja na ginekologiji sad u trudnoći (naime, cimerica je lomila zidove hrčući, a pored 3 slobodne sobe s po 3 slobodna kreveta nisu me htjeli pustiti u drugu sobu radi "politike odjela i glavne doktorice"). Bitno je da su kreveti dobro, a nas pacijente tko šljivi, pih! kao da je spavanje bitna stavka u 6 dana ležanja u bolnici za jednu trudnicu!
Pa ne stvaram fantaziju da ću se izboriti za išta- želim se pripremiti za sve. Imam nadu da će sve proteći dobro, ali da će biti po ikakvom planu poroda- ne vjerujem. Vrištat ću protiv dripa, epiduralnu ovdje i ne nude tako da ju ne moram izbjegavati, vrištat ću i protiv sjeckanja, ali... Samo mi se čini da sve ide po rutini da se sve "obavi" što prije i što lakše za njih. Valja se valjda samo dobro pomoliti prije ulaska u porađaonu da sve protekne u redu :angel:
Je li već netko linkao ili ne, je li mi promaklo,
ali jako dobar članak koji pokušava sagledati zašto se koristi, a zašto ne valja nekritička i rutinska primjena intervencija i i tehnikalijapri porodu.
Ne zašto primjena uopće nego zašto puno i previše, tamo gdje od viška glava boli.
Preneseno s Rodina portala te Hrvatske udruge primalja:
http://www.roda.hr/article/read/dr-m...no-primjenjuje
naravno da nije stvar novaca - sjetimo se rodilišta koja imaju stolčiće i kade, ali ih NE koriste... ili ih koriste samo kada je "prava" primalja dežurna (čitaj, ona kojoj se da saginjat). ovo opovrgava ideju da naše osoblje ima znanja, ali nema uvjeta, često je obrnuto. strunjača je jeftinija od kreveta za rađanje. općenito je neometani porod nemjerljivo jeftiniji. svaki drip se plaća: farmaceutima kemikalija, bolnici čin davanja. prestanimo trošiti na nepotrebne lijekove i postupke i od ušteđenog novca kupimo hebeni toalet papir i zaposlimo još prijeko potrebnog osoblja (sestri, primalja i čistačica, doktora ima dovoljno za ono što oni čine pri porodu i poslije - zato će se oni rukama i nogama boriti protiv takvih promjena), pa ćemo imati uvjete za koliko toliko dostojanstven boravak u bolnici.
još jednom bih naglasila da je upravo problem što osoblje, a najviše doktori nemaju znanja. skoro nitko od njih nije NIKADA vidio neometan/fiziološki porod. dakle, oni su "stručnjaci", a nikada vidjeli, nemaju pojma :lol: hrpa stvari o fiziologiji poroda se na fakultetu više i ne uči, npr razni postupci za okretanje bebe i sl. mooožda ćete naći nekog starog doktora koji se toga sjeća, čula sam da postoji jedan, kaže legenda :-)
Ovo je točno. Plus veliko - na žalost.
Već sam i ja zapazila rečenicu o znanju, kao, naši stručnjaci "imaju znanje" i to se ponavlja i ponavlja kao nešto neupitno, to je to, nemate vi sad neki bijedni laici i "alternativci" to preispitivati.
Mi smo stručni i imamo znanje, nitko to ne može dovoditi u pitanje.
No, znanje čega?
Taj bastion o znanju, to sam čvrsto držala u svojim mislila i uvjerenjima sve do 3. poroda, kad je, šokantno, a moglo je biti i tragično, pao u vodu.
Oni imaju znanje o intervencijama, uglavnom, i moraju imati, to im je uloga, tu bi trebao krenuti nastup liječnika,
no kako, kad i koliko to primjenjivati, e, tu ulazimo u zonu ekskluziviteta i bahatluka prema oponentima.
A da običan, da kažem - "domorodački" porod nikad vidjeli ni doživjeli nisu.
Dapače, preziru ga.
Kako je meni pao i taj posljednji bastion beskrajnog povjerenja u to veliko znanje, s velikim Z,
kad je tada prisutna doktorica pokazala i dokazala da ne zna čak ni intervenirati kad treba ni kako treba,
kad su oni meni pokazali što misle o meni i mom djetetu,
kako nas tretiraju i koliko "znaju",
došlo je vrijeme da i ja njima pokažem što mislim o njima i koliko ja "znam".
Makar da "znam" roditi.
Posredno preko prijatelja poznajem jednu osobu koja kao dr radi u jednom bitnom hrvatskom rodilistu, koje je navodni prijatelj djece. Ista osoba prijateljski preporuca svojim biznjima epizotomiju, epiduralnu, klistir i brijanje. Al rezanje pod obavezno, jer "kako se znate raspuknuti vise vas ni bog sasio ne bi". Tu osobu sam prepoznala po nekim pricama s poroda ovdje na forumu pa kad citam bude mi zao autorica koje pisu jer poznam i znam kako ta osoba misli i savjetuje drage joj prijateljice.
Cak nije ni pred penzijom. I jos ce dugo poradjati rezati, sivati, tek ju krenulo! To je bas ovo Nenino od gore o znanju, opisano prekrasno!
je, točno tako
meni bude žao kad mi neka cura kaže da ima vezu u rodilištu (ginekologa), jer još nisam upoznala niti jednu ženu koja je dobro prošla 'preko veze', dapače, upravo suprotno. veza je gotovo uvijek garancija da ćete dobiti cijeli komplet intervencija, ne zato što vas mrze, nego zato što misle da vam tako pomažu
e, TO je pak žalosno, za plakat :(
Beti, što je tu zločesto?
Mozda je istina zločesta. Al to ju ne čini manje istinitom.
Kad sam ja pukla na drugom porodu ( onom na kojom sam zabranila epizotomiju , i na kojem sam pukla jer su naglo potegnuli dijete pa me je zakacilo ramenima nakon prolaza glavice), specijalizantica koja me sivala nije znala kako zašiti spontano puknuce pa joj je nadsluzba pokazala ( nije bilo pravilno , nego u L). Isto tako ta ista specijalizantica nije znala stupnjeve puknuca , tako da sam ja rado odgovorila nadsluzbi umjesto nje . :mrgreen: ( nitko me ništa nije pitao, ali si stvarno nisam mogla pomoći).
Ja u opće ne ulazim u to da li znaju patologiju , sigurna sam da većina zna. Ali fiziologiju , onako da vjeruju u nju, pa misle da trebaju djelovati samo ako se patologija pojavi, većina sigurno - ne. I ne vidim tu ništa uvredljivo, niti osobno, nego samo naopaki sistem koji voli aktivno vođenje poroda , i "popravljanje" prirode.
Da li je dovoljno ovo što sam boldala? Uopćavati neznanje liječnika, nekompetenciju fakulteta, ismijavati znanje, ponižavati primalje....Ne može se za svih to reći. Otkuda nekome pravo da drugoga toliko omalovažava?
Stvarno ne razumijem, zašto ste toliko protiv svega u rodilištu? Ja, koja imam najgore moguće iskustvo u rodilištu, nemjerljivo sa svim dripovima, epiziotomijama i šivanjima, pa mi ne pada na pamet reći da nitko tamo ne valja. Ustvari, nisam naišla ni na koga da je skroz loš. Malo se pravi poneki važan, to da, ali meni osobno nevažno. I ja se mogu praviti važna.
Ima li išta što vam paše?
meni se ne cini da tu ima omalovazavanja, vise bi rekla da je cinjenica da 98% lijecnika/ca u hr rodilistima nije vidjelo spontani porod
to nema veze s fakultetom i znanjem
Daj da razmislim...
da li mi sto pase u rodilistu.
meni pase to sto drugi pospreme iza mene :mrgreen:
na ostalom bi se unaprijed zahvalila
meni...kad je riječ o zdravoj trudnoći...apsolutno ništa ne paše. ništa.
praktički....bio bi mi zločin ( da, u toj kategoriji ) nakon bolničkog iskustva ponoviti isto, a da patologija nije u pitanju.
da je...frigalo bi mi se gdje sam i za fiziologiju poroda.
ali, u svim ostalim uvjetima...ne, ne, i nikako ne, i ne pristajem na nikakve torture, bez obzira na cijenu.
da, sistem je u pitanju. ne bi imala nista protiv rodilista da izgleda i ponasa se kao Pithiviers, ali ovako..
Meni je ovo, i mom mužu, osobno rekao jedan vrlo cijenjeni liječnik, jedan od naših najvećih stručnjaka, posvjedočila bih to i pred sudom i pred Sv. Petrom.
Ne da oni nemaju znanje, medicinsko, tehničko, o porodu, o UZV, o kirugiji, o djelovanju u kriznim stanjima,
nego ne uče na fakultetu kako se ponašati tijekom fiziološkog poroda i kako da takav porod bude imperativ, a ostalo po potrebi.
Ne uče o tome kako bi on izgledao u uvjetima kad nisi okružen aparatima i blještećim svjetlom,
npr. kako gledati ženu i
izvana (dakle, bez pregleda rukom) i znati
u kojoj je fazi poroda,
kako joj sugerirati promjene položaja, hodanje, vodu, ovo, ono...,
da se prirodno neke stvari potaknu.
Kako strpljivo pratiti porod.
U rodilištima prezrivo odbijaju želju rodilje za takvim nečim.
Nije to izmislila "zločesta" rutvica.
Ovo je tema o tome.
Njih taj dio ni ne zanima, oni o tome ni ne žele znati, naučili su na faksu protokol rodilišta, naučili su postupke i intervencije i to žele primjenjivati.
Ostalo im ide na živce.
Za njih nije uspješan porod onaj koji prolazi bez ijednog uplitanja nego brz porod.
Priroda, emocije, ohrabrivanje, rijeka hormona...to su pojmovi od kojih im se diže kosa na glavi.
Meni je ginekolog rekao "da priroda ubija" i to je istetovirano u njegovoj glavi.
Ako priroda ubija, treba ju pravovremeno u tomu spriječiti.
Nitko ne govori o neznanju da naprave carski rez ili neznanju što se događa kad porod krene ukrivo.
Ova tema ima svoj naslov koji jasno kaže o čemu mi to pričamo.
Meni nije jasno zašto je velika većina vas ipak odlučila roditi u rodilištu? Znam da je porod kod kuće ilegalan, ali, nije da se ne može izbjeći sankcija zbog realiziranja istog.
OMG :-o
Porodjaj kod kuce nije ilegalan niti postoje sankcije protiv istoga.
I da, pojedine rečenice u postu rutvice definitivno omalovažavaju struku i u najmanju ruku djeluju grubo.