Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
Mamice, svaka ti čast na mogućnosti poroda, ali 99% hrvatskih rodilja nema mogućnost platiti porod, pa im ovakve slike samo smetaju. Naša današnja stvarnost i financijske mogućnosti zdravstva još nisu na tom nivou. Naše medicinsko osoblje ima znanje, ali uvjeti su lošiji.

Samo ljudskost, empatija, lijepe riječi i savršena čistoća uz uvažavanje rodilje su moguća. A i to bi bilo puno. Da žele i tko želi. Nadam se da ima takvih.
Ovo je sad off topic, ali moram odgovoriti: ne vidim zašto bi nekog smetale fotke ili svjedočanstva bilo pozitivna ili negativna, jer i jedno i drugo ima svrhu. Kod nas i u privatnom rodilištu koliko sam imala prilike čuti iskustva, najmanje je fiziologija na djelu. I nije stvar novca iako se često svodi problem na to jer je to najlakši izgovor. Netko će platit porod a netko vikend u toplicama, a netko si priuštit novi auto. Neću se pravdati nikome, ali meni nakon gubitaka koje sam iskusila i svega s čime sam se borila da bih donijela na svijet svoju djecu, najmanja je stavka cijena poroda. (ma kako bahato zvučalo).
Naše financijske mogućnosti zdravstva zapinju prema mom laičkom mišljenju na pretjeranoj upotrebi medicinskih rutina koje nisu besplatne i sve ide u džep farmaceutske industrije. U većini slučajeva je bespotrebno medicinski intervenirati, ali se intervenira jer je to tako, oni su dr. a žena koja rađa se obespravljuje. I ako se ima za raznorazne budalaštine (naročito za vrijeme predizborne kampanje) onda bi se moglo imati sredstava za wc papir, uloške i vremena da se dijete podoji nakon poroda, da se pričeka koja minuta da otpulsira pupkovina, da se ne jurca s vaganjem i mjerenjem kao da je o glavu itd. I još napomena, Austrijanke koje rađaju u ovom rodilištu imaju sve preko osiguranja, mi plaćamo jer nemamo njihovo zdravstveno, ali ovdje nije rijec o privatnom rodilištu.
Kad bi čistačica u našem rodilištu (osobno sam vidjela) brisala 20 kvadrata sobe duže od 3 minute, možda ne bi bilo kose i špangi od prije x mjeseci ispod kreveta, a kad bi promjenila krpu za pod i umivaonik sigurno bi barem malo element čistoće bio zadovoljen. Nije to nuklearna fizika, al nema volje. A ovo je zbilja off topic.