Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
A ja sam mislila da pričamo o fiziologiji poroda, onakvoj kakva jest od kad žene rađaju, jer u samoj se fiziologiji nije ništa promijenilo. Najnovija znanstvena postignuća su nešto drugo. I upotreba porodničkih kliješta je bila fantastično znanstveno postignuće svog doba.

Stvar je u tome da žena može roditi sama i da instinktivno zna što kada učiniti. Kada ne bi imala nikoga oko sebe na koga se osloniti, bila bi prisebna cijelo vrijeme. No, imamo se na koga osloniti, pa ne moramo brinuti o svakoj sitnici.

Pupčanu vrpcu treba presjeći i da itko od nas prisustvuje porodu, osjećao bi potrebu da to učini i da nema ni najmanjeg pojma o porodu. Instinkt, star tisućljeća. Da li se slaže netko samnom u ovome? Rasprave da li to učiniti za minutu, deset ili bilo kad, izlaze iz fiziologije.

Vjerujem da je priroda učinila da bebi bude dobro kada god se to dogodilo, jer inače ne bi bilo ovoliko ljudi na svijetu.

Pročitala sam jednom opis što učiniti ako porod ide brzo, prebrzo (slično linku koji je stavila sirius). Opisuju etape, a na kraju je rečenica: Ne brinite, ovakav porod je priroda u svom najboljem obliku.
Zapravo, pupčana će vrpca, ako se ne presječe, s vremenom otpasti i nikome ništa. Tako da se ni to ne mora, ali je praktično da ne vučeš posteljicu par dana naokolo sa sobom (iako je nekima to baš fora, de gustibus...) A ako se sječe, naravno da je bitno kada se to čini, s obzirom da je bitno ima li beba u svom organizmu po porodu optimalnu količinu krvi ili trećinu manje... ovo mi je, zapravo jedna od luđih fama u porodu - pričekati da pupčana prestane pulsirati je besplatno, ne zahtjeva nikakav poseban trud, beba ionako nakon poroda treba biti na trbuhu mame i cicati, pa nema potrebe za brzim rezanjem