Što znači da mi koji živimo u obiteljskim kućama više nećemo dobivati vrećice za biootpad, već ćemo sve izravno bacati u kante za biootpad.
Printable View
Što znači da mi koji živimo u obiteljskim kućama više nećemo dobivati vrećice za biootpad, već ćemo sve izravno bacati u kante za biootpad.
Sad sam s pola uha na vijestima čula TT da će odvoz komunalnog otpada prorijediti na 1x tjedno, a plastiku i papir "progustiti" s 2x mjesečno na 1x tjedno.
Napomena: promjena dinamike odvoza ne odnosi se na sve kvartove, nego samo na ove (c/p):
BREZOVICA
ČRNOMEREC
DONJA_DUBRAVA
GORNJA_DUBRAVA
GORNJI_GRAD_MEDVEŠČAK
NOVI_ZAGREB_ISTOK
NOVI_ZAGREB_ZAPAD
PODSLJEME
PODSUSED_VRAPČE
SESVETE
STUPNIK
TREŠNJEVKA_SJEVER
Duplić
Fuj plastične kante! Količina plastike za napraviti te kante premašuje godišnju potrošnju plastike vlasnika iste. Gledam po sebi.
Smrad od tog bio otpada bačenog ravno u kantu, mora da je gori od susjedovog kokošinjca. :) Srećom imam vrt. I susjedove kokoške.
U mjestima gdje su okucnice vece vecina ljudi odlaze svoj bio otpad na hrpu u dvoristu. U gradu gdje je okucnica 200m2 vecina ljudi nema mjesto za kompostiranje.
Moja frendica biootpad baca u svoje dvorište, ima onu neku kantu za kompostiranje. Dođem kod nje, sjedimo u dvoristu, ne smrdi mi to ništa. To je bilje koje trune na zraku, puno više smrdi konzerva od tune i čaša od jogurta u žutoj vreći.
Naravno da svoj otpad vozim u reciklažno na biciklu, kako drugačije? 8-)
A sad stvarno… ne treba mi vikend za to, rade svaki dan od 6.30 do 20h, nekad stanem prije posla, nekad kad vozim dijete na aktivinost, usput mi je kad idem obaviti 50 drugih stvari u kvartu.
Ajde još da ljudi normalno odlažu kod tih otoka… ali imaš scenu gdje oni nisu odvezli plastiku 10 dana pa je sve krcato i onda dode netko i baci na to prozor ili wc školjku, a naravno i jednu kutiju od TV-a … i onda ovaj dođe 14. po plastiku i kaže “ups, kontaminirano, ovo nije samo plastika”. Onda piše tamo negdje “nismo odvezli jer…”.
Da, na strancima grada ima mjesto gdje popisuju zašto negdje nisu nešto odvezli na neki datum. Onda šalje dopis: “na tom i tom otoku sve kontaminirano. Dođi s običnim kamionom s onom hvataljkom.”
X dana kasnije dolaze. U međuvremenu je tamo i lavabo, a možda i pločice. Onda dođe kamion i stoji Mara sa strane i kaže: “Ja odvajam plastiku, a oni sve to zajedno u isti kamion”.
Znam da ću zvučati kao da vam namjerno vadim mast, oprostite mi :-) ...ali, mi imamo video-nadzor smetljarnika LOL
Kad je jedan susjed "ulovljen" kako ostavlja glomazni otpad umjesto da ga odveze na reciklažno, screenshot sa zamagljenim licem je stavljen na vrata svih haustora
Nije se moglo prepoznati o kome se radi, ima preko 200 stanova itd itd, nije bilo javno posramljivanje nego uputa "nemojte TO raditi, molimo vas"
Uz to, predstavnik stanara je raspisao jasne upute kako se ide do reciklažnog dvorišta
Možda bi u nekim slučajevima pomogao i "balkanski video-nadzor"
ha ha ...baš mažu oči ... kao sad su odlučili, a jednotjedni odvoz se događa svaki drugi tjedan već više od godinu dana
zar ako ja odnesem papir u reciklažno (koje mi je pokraj kuće... i tu buku, prašinu, ružnoću ne želim nikome...) moram dio odlagati u kantu i kantu izvlačiti proforme radi da ne dobijemo kaznu?!
u gornjim postovima je Beti3 pitala istu stvar. AKo ne izvlačim kantu, oni bi to mogli protumačiti da ne razdvajam otpad...
"Građani su dužni koristiti javnu uslugu, omogućiti pristup spremnicima u vrijeme pružanja usluge odvoza i čuvati spremnike od oštećenja i otuđenja. Usluga odvoza papira je bez dodatne naknade. U slučaju ne-korištenje usluge i ne-predaje otpadnog papira i kartona, Odlukom je predviđena ugovorna kazna u iznosu od 10.000,00 kn."
Nas je u kućanstvu 3. I mjesečno ne napunimo vreću plastike. S druge strane, kad u rijetkim situacijama odem u neki veliki dućan i bacim oko na kolica kupaca, za pol stvari ni ne znam kaj su. Tak da se nadam da će ipak poneki ljudi malo razmislit kaj kupuju, odnosno u čemu kupuju. Plastične ambalaže je stvarno previše.
Pa do sad kod mene u ulici nitko nije izvlacio redovito kantu niti je to itko kontrolirao.
Penzici u ulici izvuku je valjda jednom u 2 mj.
Vrijeska taj propis je iz 2018 ni valjda da i sad vrijed?
Jedno vrijeme su davali kompostere zašto bi onda bio otpad ododvajala za grad?
Ja ne znam kolika je naša okućnica, ali svakako manja gradska, ne velika seoska. Imamo dva kompostera od 900 litara. To ništa ne smrdi, bitno je da je dobar omjer smeđeg i zelenog materijala i da je aerobno, dakle osim kucnog bio otpada mora biti suhog lišća, kartona, grančica..
Kako je moj stan na katu, na terasi imam posudu u koju stavljam ostatke hrane pa kad se napuni odnesem u komposter. Ono što se tu baca: ljuske od jaja, kore od krumpira, krastavaca, sjemenke od voća... Ne usmrdi se u tih nekoliko dana, zimi i duže, sjedimo na terasi pored tih ostataka svakodnevno.
Imam i bokashi predkomposter u koji ide i kuhana hrana, meso, sir.. To smrdi :mrgreen: ali samo kad se otvori da ubaciš unutra. Inače dok je zatvoren, sjedimo normalno pored te kante na sovice i pijemo kavu.
još jedna zanimljivost iz mog kvarta s kućama u nizu
kvart je izgrađen prije 50 godina, imamo male vrtove i u njima stabla, travu, voćke, borove...kako tko...uglavnom, u proljeće i jesen ljudi orezuju stabla i te grane nikako ne stanu u kante za biootpad.
mislim da već 30 godina Zrinjevac odvozi zeleni otpad s mjesta uz cestu koja su postala uobičajena mjesta odlaganja (ima ih cca 3-4 na 5 ulica) i nedavno osvanuli papiri polijepljeni po drvoredu da se zabranjuje odlaganje zelenog otpada na zelene površine i navode se kazne od 10000HRK+
jasno mi je da se i to mora regulirati, ali ako je nešto postalo nepisano pravilo i ljudi se uredno drže toga (dakle svi ostave na istom mjestu, ne ostavljaju svuda po naselju), zašto se to mora mijenjati?!
Kod nas to vozis sam na Reciklazno dvoriste. U Sl. Brodu moras ih spakirati u male stogove. Povezati uzetom. Ako je stog preveliki nece ti uzeti. Ako nije dobro povezan nece ti uzeti. Voze taj "zeleni" otpad po definiranom rasporedu. Do tad drzis kod sebe u dvoristu.
Vrijeska, rješenje za to bi bilo da netko investira u drobilicu za te biljke ili kako se to zove. Moj tata u nju stavi sve grane, samelje ti u krupnu piljevinu koju možeš stavit u komposter, ili lakše u biootpad, ja je volim i kao malč u pitarima koristit.
Onda kad je već upali, susjedi dovuku i svoje grane sa stabala, božićne jelke..
Tang mi je takodjer imamo. I tako rijesimo grane na gruntu, koji je 10tak km udaljen od nas.
A zato što nije istina da baš ne smrdi, recimo ljudi ujesen ostave grane voćki i sl pa onda vocke trule i smrdi alkoholno vrenje. Drugo, te hrpe često postanu meka i za druge vrste smeća jer to zrinjevac ne odvozi po nekom regularnom rasporedu nego kad dodju po ono sto su oni ostavili. I treće, uništava se travnjak kad dugo stoji, a i ne izgleda bas lijepo tako nabacano danima i tjednima.
Moj svekar sve te grane i grancice nateže na sitno i baci u bio otpad u kantu. Ja svoje grane narezem na malo krupnije i bacim u kontejner za bio otpad. Ali se usput i malo izivciram jer ljudi bacaju unutra svašta...
Mi smo dobili vrećice. Mislim da se i dijele jednom godišnje.
Dijelile su se 2x godišnje nekada.
Povuklo neke stare citate, sorry.
Mislim da su se dijelile 2x godišnje nekada.
Neki naši iz kvarta ih nisu dobili već 2 god, naša zgrada je jer sam ja u 2021. isto slala mail Čistoći.
Povuklo neke stare citate, sorry. ajme šta je ovo, zblesirao se komp. :škartoc:
A zakaj baš moraju te žute vreće? Mislim, kaj fali običnim vrećicama? I jedne i druge su plastične.
Mi nikad nismo dobili niti žute, niti smeđe.
Plastiku bacam u onim prozirnim za voće iz dućana, a bio samo istresem u smeđi kontejner...