Živim u zgradi, imamo svoj, zaključani smetljarnik, u kojemu se nalazi nekoliko kontejnera za komunalni otpad, nekoliko žutih velikih za plastiku i plavih za papir, plus kanta za biootpad
I prije uvođenja plavih vrećica, plastični i papirni otpad iz stanova izbacivali smo slično kao i komunalni: kad se kante tj. vrećice napune, neki od ukućana odnese vrećice u smetljarnik i svaku stavi u odgovarajući kontejner. Nije bilo problema, osim što je tada dolazilo do povremene prepunjenosti kontejnera za komunalni otpad.
Sad se ta ravnoteža pomaknula, veća je gužva u žutim i plavim kontejnerima, žao mi je što nema kapaciteta da se taj otpad odvozi češće.
Ljudi koji žive u kućama činili su po uputi s ovoga linka, npr. žutu vreću izbace pred ulaz u dvorište na dan odvoza plastike. U našim zgradama nije bilo potrebe za takvom organizacijom pa nikome nije ni palo napamet voditi računa o točnim terminima. Ne vidim da bi se išta bitno popravilo da sada krenemo paziti na datum, dobili bismo prazne žute kontejnere 13 dana, a 14. dan bismo stajali u redu da odložimo vreću u ili pored kontejnera (ali i dalje u smetljarniku).
E da, gdje nabavljate žute i smeđe vrećice? Nama su nekada znali ostaviti u haustoru, ali već dugo ih ne dobivamo. Ja plastiku bacam u vlastitim plastičnim vrećama koje su mi ostale od ranije kad nije bilo plavih za komunalni otpad.