Pogledala sam, od filmića su mi puno strašniji komentari te grupe.
Strašni. Više se bojim tih ljudi s kojima zapravo živim, nego ljudi koji su propješačili pola svijeta da bi pobjegli od svojih istih takvih.
Printable View
ali ta nužnost je trenutno stopirana. još uvijek je na snazi taj dublinski sporazum - svi koji ne zatraže azil trebaju po tom sporazumu biti vraćeni nazad.
dakle - cijeli taj val bi trebao biti briga par država. a ovi na sjeveru su mirni. što kaže AM, maltene dijele sličice policajaca s bebama, hvale humanost, (kvazi) osuđuju nehumanost, al su i dalje daleko od svega.
što će biti kad dosegnemo, il smo već dosegnuli kvotu?
Koja je agenda i smisao grupe "priznajem, Hrvat sam"?
da li sam nešto propustila, pa sad kod nas, kad izustiš: Hrvat sam, ideš u zatvor?
goli otok?
Evo vidim, mojca slično pita.
Ma naziv te grupe je stvarno teža budalaština.
dajte malo pohvalite hrvatske institucije. svi su popisani, nije primijenjena sila, za sad funkcioniraju pa mogu reć besprijekorno. puno je to ljudi. a vukovarsko-srijemska, najsiromašnija županija.
Sto će biti, nitko ne zna...
ovdje u novinama piše da dublinski sporazum vrijedi za hrvatsku u smislu da bi trebala osigurati granicu prema srbiji...
A to zapravo znači da i mi trebamo podići zid na kopnenoj granici ko Mađarska. Na rijeci ne treba, i sama je dovoljno opasna. A što je najgore, mislim da je to i ostvarivo. Onak, realna opcija koja bi se mogla tražiti od nas. Ne naravno javno, nego bi nam mogli to "savjetovati".
Ja zivim na hr slo granici, prakticki 5min pjeske je granica gdje su i do sad znali hvatati ilegalce.
Priznajem da me frka ako se puno migranata skupi tamo i ako budu problemi
Ona ruta koja se spominjala i slikala s neta, nisam skuzila na koju hr slo granicu ih salju?
Mene ne brinu ni potencijalni teroristi, ni islamisti, ni muslimani, nego me brine to što će Slovenija za koji dan zatvoriti granicu, a EU će nam reći "šta ste ih pustili, to je bilo protivno Ugovoru tomitom, sad to sami riješite", i onda ćemo bit u govnima do grla.
A slovenci će se ziher praviti pametni, u to nema sumnje. :(
je li uopće predvidiv taj migrantski val, eto sad kad već postoje neke brojke u zadnja tri mjeseca?
do kraja godine, dok vremenski uvjeti budu izdržljivi, vjerujem da se može predvidjeti priljev i zbrinuti brojka koja uđe u europu.
što dalje?
zid ne, žica ne, šengen da, paranoja ne, azil da, kriteriji ne.
postoji li išta što u slučaju ovog izbjegličko/migrantskog vala nije prihvatljivo ili sve može, svi mogu, sve treba, ništa se ne smije, sve se smije?
samo propitujem, eto, sebe, vas, koji ste očito otvorenijeg srca, pa neka vam bude i uma, nego što sam možda ja.
nisam paranoična, daleko od toga, ali da sam cila velkam bez da se uvede neki konkretniji nadzor i kontrola nad situacijom bome nisam :-/
cvijeto, to je tek 1. dan.
i već je poslan apel da neće moći ovako dugo. što je realno i za očekivati.
pa zato cijelo vrijeme spominjem licemjerje zapadnih zemalja - kao dijele packe mađarskoj što ne pušta izbjeglice a tko zna što joj potajno daju za to. Ko da Mađarskoj ne bi isto bilo lakše samo ih pustiti da prođu, kao što smo mi naivno mislili da će biti kod nas.
marta, hebo ga luk, pa šta mađarima prolazi? ja sad tebe uopće ne razumijem! predviđaš vrlo realan scenarij u kojem ćemo se naći mi za koji tjedan, možda dan, kad slovenija zatvori granicu i kad njemačka koja već puca po šavovima izdahne, a onda mađarima prolazi ono što su predvidjeli prije tebe?
Imaš pravo cvijeta.
jasno je meni ono sto kaže adio mare, da je nasrtanje na granicu nedopustivo, ali svejedno kad ovdje na portalima ozbiljnih novina vidim slike okrvavljenih ljudi i policije sa pendrecima i suzavcem, jeza me hvata.
u tom pogledu su naše institucije i ljudi dobro odradili posao.
mislim da je vazno naglasiti jednu stvar:
haiku verzija:
ako ne možeš pomoći, nemoj odmagati!
svako raspirivanje niskih strasti, rasplamsavanje najnižih instikta u ljudima, (ala Orban i njemu slični), neće niti što riješiti, niti na bilo koji način pomoći u nadvladavanje ove komplicirane i teške situacije.
ono situaciju može učiniti samo još težom i kompliciranijom.
ja isto mislim kao i mnogi od vas da sve ovo prevazilazi moju moć i razmišljanja i percepcije. I pojma nemam kako to rješiti.
ali jedno znam 150%. Primitivno, populističko sijanje straha, rasplamsavanje "vatre", može voditi samo prema požaru.
osim toga, smisao je da nikada ne izgubiš fokus na okvir velike slike. Sveobuhvatne slike.
i u našem ratu, je bilo izbjeglica koji su demolirali hotele na jadranu.
pa to svejedno, nikako ne može voditi prema zaključku, da ih treba prepustiti sudbini.
ili mislite, da da?
ljudi su naprosto ljudi, sa svim manama i vrlinama.
društvo i zajednica napreduje onda, kada "hrani vrline" i izgladnjuju mane. Ne obrnuto.
da, sigurno ima među izbjeglicama i ljudi koji nisu dobri, s kojima ne bi bili prijatelji. I lažnih izbjeglica i ovog i onog.
no to nikako ne znaci, da je u redu prestati u njima gledati ljude i ne potruditi se naći neko rješenje, koje vjerojatno neće biti idealno (kao većina stvari u životu), ali ako popravi situaciju barem 5%, vrijedi truda.
mislim, što, "tebi" je tvoja nevolja teška, a njima njihova ista takva ne treba biti?
naši su se kur*čili cijelo ovo vrijeme dok izbjeglički val nije imao pojma da tu postoji neka hrvatska preko koje bi mogli do cilja, a sad se polako više ne bi igrali.
Mislim da si previše optimistična. Mi ćemo se u sranju naći već preksutra.
Htjela sam reći da je Mađarima prošao i zid i batinanje. I da će im prolaziti i dalje, uz ovlaš packe i zgražanje EU komisije ili kako se već zove ta glupost. Ja se samo ljudski pitam što ćemo mi. Silom? Zgrči mi se želudac na to.
upravo tako. u istom tekstu se zgražaju, a onda skaču na zadnje noge čim je ostojić il milanović spomenuo koridor.
ja bih majke mi zaprijetila da sam na mjestu milanovića. il ćemo ih prestati popisivati i svima otvoriti granice, svih puštati, pa vi dižite zid i stavljajte bodljikavu žicu. il ćete se dogovoriti već jednom što i kako.
Ja mislim da se tu nama nista dobro ne sprema...nemamo ni za sebe a primamo toliko ljudi...za sada 5000 ljudi i to samo preko noci...
madaraska se zatvorila ,bude i slovenija a ona mi ostajemo u s****...
a najvise me nervira sto je 80% mladih muskaraca a 20% zene ,djeca,stariji...
nemam razumjevanja za njih i tocka...pa neka me se objese...
eno na madarskoj granici naden terorist...koliko ih samo u tim skupinama ima...uglavnom ne pise nam se dobro...
ma nisam uopće optimistična, vrlo sam realna i predviđam sra*nje. i zato mi je zlo od čarapica i toplog zagrljaja.
na kraju će najviše nahebati, ko i uvijek - jadni bosanci.
Koliko sam ja razumjela ovdašnje napise, oni valjda očekuju da Hrvatska zatvori granicu prema Srbiji.
doduse samo sam brzinski preletjela.
a čini mi se da i Austrija lagano ide prema zatvaranju granica.
marta, ne vrijeđam se , ali uopće ne kužim sto misliš pod tim lažna skromnost?
Obično ne prenosiš vijesti iz njemačkog govornog područja s ogradom "koliko sam razumjela", "brzinski sam preletjela", nego uvjereno i bez sumnji u razumijevanje pročitanog.
aaa kužim. :mrgreen:
Ali stvarno ono sto piše u ovim novinama koje ja čitam uopće nije jednoznačno i momentalno zaista imam osjećaj da uopće zapravo ne znaju sto i kako, a austrijski premijer nije ni sjena Merkel, te su njegove izjave uvijek ni vrti ni mimo.
uz to televiziju ne palim, jer momentalno imam puno na leđima i ne stignem.
doduse tipkam ovdje :oops::mrgreen:
Pise jutarnji da slovenci mogu primiti 5-7tis izbjeglica...
Ma nije uopće pitanje mogu li. Svi mogu primiti i puno više od par tisuća. Pitanje je hoće li.
pitanje je koliko će ih, u konačnici, uopće biti. to je pitanje. lako je zbrinuti ovo što je trenutno sad i ovdje. ali tome nema kraja.