I da...sry, nisam napisala s čim se ne slažem :)
Mislim da bi dr T trebao malo više razgovarati sa pacijenticama i biti mrvu nježniji...samo toliko... :)
Printable View
I da...sry, nisam napisala s čim se ne slažem :)
Mislim da bi dr T trebao malo više razgovarati sa pacijenticama i biti mrvu nježniji...samo toliko... :)
meni je dr T čist ok, nije baš pričljiv, al ga pitam pa mi sve objasni.
odmah na prvim konzl. su me poslali vaditi AMH i inhibin b..al to valjda ovisi o indikacijama, npr. ne ovuliram, pa je valjda posumnjao u ranu menopauzu..
ako netko ima cikluse normalnih duljina, i ok vrijednosti FSH, valjda ih odmah ne šalju vaditi AMH..
inače sam i kod endokrinologa na vg, pa su mi vadili sve T-ove, ogtt i svašta nešto
iskreno ne znam što bi s 15 stanica!? imala sam ih 13 na stimulaciji i bile su nikakve...
dr je rekao već na prvom UZV da je bolje imati manje kvalitetnijih folikula... nekako mi se čini da je to logično..
kad čujem od žena koje idu privatno isto nemaju puno js, uglavnom 8-11
ksena28 sto ne valja s doktoricom na VV? mozes i na pp.
Nije istina da su 3 punkcije na dan, ja sam bila prošle godine 5 po redu za punkciju, došla u 8 h i punktirali me u 8,20 već.
Ovisi o ženinim ciklusima i terapiji toliko punkcija ima, puno žena ni ne dođe do punkcije jer nemaju što punktirati...nažalost. Nije da ne rade već i oni moraju na godišnji pa se sve dogovara ranije i računa na taj dio, isto kao u 1 mj. kad koriste drugi dio god.
Budite malo optimističnije jer dobra volja i optimizam treba unijeti i poticati....ne se ljutiti ..ne ne...
Curke sve što vas zanima možete pitati dr. koji vas je pregledao, sve će vam i sestre objasniti, naravno da terapija ovisi o nalazima i raznim čimbenicima. Kad sam ja išla svi su dobivali više manje menopure a ja u kratkom postupku prvi put i najslabija terapija, čisto da vide kako ću reagirati da mi ne bi kao napravili. Sve mi je dr. T i K objasnili i tako smo krenuli.
Dobila odmah 12js tri se dobro oplodile koje smo vratili 3 dan i dobila sam jedno srčeko na kraju.
Mala Maja,
imaš li zamrznute embrije od tih 12 js?
I, da zašto su ti radili transfer 3 embrija?
ja sam jako pozitivna što se tiče Vg i svjesna sam svega, samo sam nestrpljiva, a da imamo jednog dr. koji te vodi kroz postupak život bi nam bio lakši, ja sam imala jednu konkretnu situaciju gdje su mi na pregledu bila dva doktora i nisu imali isto mišljenje u vezi dana davanja štoperice, jedan je htio prije drugi kasnije....kakav god bio dr. T u smislu susretljivosti smatram ga i dalje najstručnijim!!!
Imam svoju konkretnu situaciju sa prirodnjakom u 3 mj. Znam da je u prir. ciklusu teško pogoditi štopericu, pogotovo kad ste prvi put u obradi u određenoj bolnici/klinici.
No, nije mi to prvi postupak, za što sam donijela dokumentaciju - koja se trebala pregledati da se vidi da vrlo rano imam O - što sam i napomenula.
Jedan liječnik mi je bio na prvom UZv, no kada sam došla 9dc - opet sam napomenula da će O skoro i da mi folikuli pucaju brzo - DR je na to mahnuo rukom i rekao - neće to još i štoperica je bila prekasno. Da ne govorim da sam trebala na dan punkcije biti u 8 na stolu, ali sam bila u 10 - pa i da nije puklo dan ranije - puklo bi to jutro.
OK, idući mjesec mi je bio prof. Kuna i rekla sam mu za prethodni mjesec te je pažljivo pristupio postupku i bio super na punkciji ....
Znam ja da nisu oni Bogovi, ali ima ih gore, pa bi mogli pripaziti malo više...ionako budemo osjetljive i nervozne :)
Optimizam je dobar, ali informiranost je jos bolja.
Evo i ti velis da su svi u vrijeme tvog postupka dobivali menopure. Pa to nije najbolja praksa! A ni vracanje tri embrija....
potpisujem ksenu u ovoj prvoj rečenici, nažalost ja sam skužila tek nakon xy postupaka to da možda moj MPO put ne bi bio tako dug da sam odmah došla u prave ruke. NIsam se nikad liječila u Vinogradskoj, govorim općenito i stvarno mislim da je bitan taj individualni pristup svakom pacijentu i isprobavanje onog što je najbolje za tu dotičnu osobu/par. Da sam se samo prepustila u ruke dr. i biologa ja nisam sigurna dali bih danas bila trudna, neke stvari sam skužila o nama i inzistirala npr. da nam umjesto ICSI rade IVF što se i pokazalo kao pun pogodak iako su me uvjeravali u nešto drugačije. Eto na kraju nije mi se optimizam toliko isplatio koliko informiranost!
žm i meni je na zadnjem prirodnom folikul puknuo dok sam čekala uzv, da sam bila u 8h na stolu imali bi šta punktirati ovako je bila banana
Ma o tome ti i pričam...
ŽM što se tiče pripadnosti samo jednom doktoru, moje je iskustvo takvo da me na jednom transferu doktor čuo kako ponavljam da mi je to već peti postupak zaredom i imala sam 1001 pitanje popitanju metode i svega ostalog i tada me je nekako doktor uzeo kao svoju pacijenticu. Znači, nisam sama nikog tražila, jednostavno se čovjek sam ponudio. I kao što sam već napisala, tek od tada imam osjećaj da negdje pripadam, da netko misli na mene, prati moju situaciju i zajedno sa mnom planira daljnje korake.
Nažalost, koliko sam shvatila, njima su sredstva poprilično ograničavajuća i ne krivim njih što nam svima daju istu terapiju, ali smatram da bi barem i tu istu terapiju trebali više individualizirati pacijenticama.
pa ne plaćaju oni terapiju iz svog džepa! cure dajte budite realne!
sve ide preko javne nabave. ako nabavljaš puregone, menopure, gonale... sve ide na isti kalup! i ako želiš raditi ozbiljan mpo, čak i uz ograničena sredstva, nabavljaš varijaciju lijekova za stimulaciju!
Javna nabava se objavljuje na godišnjoj razini, a ne na mjesečnoj, tako da, ako je netko imao krivu procjenu u natječaju, bolnica može birati između onog što joj se nudi i nadat se da će netko biti pametniji na slijedećem natječaju. A da li tu još postoje neke malverzacije između bolnica tko će što dobiti, to ne znam. Naravno da to ne ide iz njihovog džepa, ide iz našeg. Eto, imam staža cca 12 godina, moji poslodavci su uredno uplaćivali doprinose, imam dopunsko zdravstveno osiguranje i onda dobijem odbijenicu većine zagrebačkih bolnica za neke laboratorijske pretrage za koje piše na njihovim stranicama da je moguće obaviti ih. Sada slažem te mailove u jednu konkretnu obavijest našem dragom ministarstvu.
Oprostite što sam otišla off topic, ali sam htjela naglasit samo jedno: sve to, nažalost, u ovoj našoj državi funkcionira na gore opisani način i zato ne krivim doktore. Mogu ih kriviti utoliko što se ne bore onoliko koliko se borimo mi pacijentice za naša prava. Ali čovjek jednom shvati da je to borba s vjetrenjačama.
mene baš zanima ovaj boldani dio theorema, tko je tebi rekao da su ti jajne stanice bile nikakve, i što to uopće znači? Nezrele su bile, prezrele? Ako je tome tako, onda je krivica više u njima ali teško da će ti to reći :-)) lakše je ovako reći "nisu jajne stanice bile dobre" nego li priznati npr. "bile su j.s. nezrele većina, drugi put bismo trebali štopericu dati dan kasnije i kasnije punktirati".
Kojih si godina theorema?
Ovo objašnjenje: dr je rekao već na prvom UZV da je bolje imati manje kvalitetnijih folikula.. vrijedi ali ne ovako paušalno, obzirom na tvoj PCOS je cilj dobiti ako je to moguće 15-20 j.s. i pokušati bez hiperstimulacije.......ali ovo što ti opisuješ meni izgleda više kao njihova greška........
Ovo što imaš PCOS i ne ovuliaš (zbog PCOS-a), vjerujem da je to razlog zašto su te slali vaditi AMH i Inhibin, vjerojatno su još htjeli jednu potvrdu onom što su na ultrazvuk vidjeli. Tebi je sigurno visok AMH?
slažem se sa curama, jajnica stanica ako je ima je ok, e sada ako je nezrela ili prezrela znamo gdje krivca treba tražiti. Ja imam jedno pitanje: da li je moguće da se nezrela jajna stanica ne može punktirati pa dr. kaže nije bilo jajne stanice, a zapravo ne radi se uopće u tome da je folikul prazan nego js nije zrela i ne može je se izvući? Ili ja baljezgam gluposti :zbunj:
Ne baljezgaš, mnogi inozemni stručnjaci zastupaju teoriju da ustvari nema praznog folikula nego da se stanica iz njega ne može izvući zato jer je nezrela.
Ali ne možemo odmah đonom na doktore, nije mala stvar pogoditi stimulaciju i tajming štoperice tako da su sve stanice idealno zrele, podrazumijeva se da će određeni broj otpasti.
Naravno, ako je taj određeni broj 13 od 15, onda je to ipak fail u protokolu.
Cure imam pitanje:
nakon stimuliranog IVF-a u 03-2013,menga mi se skroz poremetila
ok,prvu mengu poslije IVF-a sam dobila nakon 31 dana(inače mi je uvijek točna,svakih 26 dana.razumijem zbog hormona kasnila...)
slijedeća menga :20 dan smeđi iscjedak i tako 6 dana,a onda normalna menga
jučer opet nakon 20 dana smeđi iscjedak.....
u 07 mjesecu imam opet stimulirani IVF,ali kako ću znati da li da računam taj smeđi iscjedak kao prvi dan ciklusa ili tek kad procuri??
ima li tko iskustva ili sličnu situaciju?
dazler 1dc racunas kad procuri, ovo prije je spotting. bilo je takvih dosta.
Hvala ti na odgovoru:-)
jel moguće da nema ovdje cura koje su trenutno u nekom postupku, zanimaju me stimulacije, šta dobivate. Ja sam na hlađenju do 9. mjeseca :štrika::alexis::preskaceuze::sing::dancingfever:
Pa to sam pitanje nekidan potakla, ali izgleda da nema nikoga tko je na forumu...kaže mi frendica da je jučer bila gužva za poludit, ona i još 3 imale punkciju, te pun hodnik - tako da pacijentica ima ali nisu forumašice....
ima forumasica ali se nekima naprosto vise ne pise :-)
OOOOooo draga...razumit te mogu :*
mislim da me nisi dobro shvatila...
imam 28 godina, na prvom uzv 8dc dr je rekao da nije baš zadovoljan, ima previše folikula, pitala sam zašto, rekao je da je bolje kad ih je manje, da im je kvaliteta bolja, ali ajde, bar su ujednačene veličine.
bili su D 16 13 13 12 11 (...) i L 13 12 11 10 (...) punktirano ih je 13, zrelo je bilo 10, oplodilo se 8, ali svi su se slabašno razvijali, ostalo ih je 5, 2 su vraćene treći dan, ali nisu bile baš nešto, a ostale tri su se prestale razvijati kod njih u labu, pa nisu zamrznute.
mene su od tih 13 toliko boljeli jajnici da ne znam kud bi s 20 stanica...a i što bih dobila s time.. mislim da tako na silu razvijene stanice nisu kvalitetne...
na kraju sam zaključila da bi bilo bolje da sam ih imala 5-7, lijepih, zdravih, s dobrim kromosomima, koje bi se htjele razvijati nakon oplodnje
ali kaj ja znam...to je moje mišljenje a nisam baš upućena u to..
AMH je normalan, slali su me da isključe ranu menopauzu.
mom neovuliranju nažalost doprinosi i hipofiza
Kvaliteta jajnih stanica dobivenih stimulacijom nije ni bolja ni gora od onih koje se dobivaju u prirodnom postupku, a o čemu točno ta kvaliteta ovisi, e to je pitanje za milijun dolara.
Sasvim drugo pitanje je koliko biolozi mogu (ili hoće?) odgovoriti na pitanje o kvaliteti konkretnih stanica dobivenih u pojedinom postupku i koliko je to indikator općenito kvalitete nečijih jajnih stanica, a koliko ovisi o ciklusu ili nekom drugom faktoru.
Previše je tu upitnika i premalo odgovora.
ja sam definitivno pristalica vjerovanja da kvaliteta js definitivno ovisi o ciklusu
Možeš li to malo pojasniti, doanna? Želiš li reći da je različita od ciklusa do ciklusa?
ja ne znam cega sam pristalica, ali znam da u 2 od tri prirodnjaka nije bilo js, u onom kojem sam imala js nije bila zrela, a u stim uvijek dobim i oplodi se (jednom se nisu oplodile), e sad ti embriiji su od odličnih do loših i mislim da je za to upravo kriva kvaliteta js (ispravite me ako se varam) i gotovo sam sigurna da su mi folikuli koji rastu na lijevom (operiranom jajniku) prazni
da, mislim da je različita od ciklusa do ciklusa, jer naše tijelo reagira na stimulacije, stimulacija kao takva je ista, a kako to da u različitim ciklusima imamo drugačije reakcije, barem ja, tijelo definitivno treba biti pripremljeno
Ja sam nova ovdje na forumu a i u MPO-u. Registrirala sam se da nekako preživim ovaj mjesec... Naime u ponedjeljak sam naručena na 1. folikulometriju u stimuliranom ciklusu (za sada samo Klomid) pa ako bude sve OK idemo na AIH. Naime svi nalazi su OK ali ništa se ne događa već 5 godina. Iako imam jednu vragolanku od 11 godina koja nikako da dočeka seku...
pirica, prazni folikuli su meni uvijek alarm u glavi, u smislu da prazno ne mora značiti da js nema, to isto tako može značiti da js nije zrela pa se ne može ni izvući. Jesi li kad išla na uzv nakon prirodne ovulacije da se vidi postoji li žuto tijelo jer to je znak da je js bilo i da je ona izašla.
isla sam i zt postoji ali svi mpo dr su mi reki da je jedino punkija gotovo sigurna, tj samo se njome moze potvrdit jel ima js ili ne, zanimljivo je da svaki put kad je u prirodnjaku fol na lijevom jajniku nema js, i evo recimo sad u stim 3 fol lijevo 2 desno i 2 js (taj scenariji se vise puta ponavljao)
DaKa, dobrodošla. Preživjet ćeš ti to, samo polako i strpljivo.
Daka , dobrodošla http://yoursmiles.org/ksmile/babe/k05181.gif s nama će to sve proći brže