Ma ima žena u VG, kako sam pisala ima ih dosta koje nisu na forumima! Nije kao na VV, iako tamo sam bila 2009 g i bila je veeelika gužva...
Za trudnoće ne znam statistike, no za ovaj drugi dio Kadauninog posta - slažem se...
stvarno?
poprilično sam nova gore,pa baš sve ne znam.mene je malo izbedirao jer mi je AMH 6,6
a opet drugi kažu da je glavno da imam rezervu jajnih stanica.
Mene ljuti što me recimo nitko nije poslao vaditi AMH , ni u VG a bome ni na VV- odraditi ću ja to sama, ali...nije više da sam u cvijetu mladosti pa da vrvim JSma...uf...ponekad baš budem ljuta na DR koji tako olako shvaćaju sve nas koji muku mučimo.....
pa šta nisi dobila onaj papir u kojem piše sve pretrage koje trebaš odraditi i ti i muž?
Ja sam na prvim konzult. bila u 9 /2011 čini mi se tako da...imam sve osnovne i mrvu proširene nalaze i to je to....a za AMH moram vidjeti gdje ću vaditi...
ja sam AMH i sve hormone vadila u Vinogradskoj (AMH plaćaš oko 200kn+ uputnica)
krvnu grupu,hepatitise,aids... u petrovoj
hoćeš li da ti napišem sve sa papira šta treba vaditi?
Amh mozes vadit na uputnicu na vuku. Ako imas normalnog soc. ginica zamoli ga...
Tko zna kakva je statistika kod tomica i kune?! Navodno ni oni sami ne prste od zadovoljstva...
Dazler, čini se da je generalno loše stanje u državnim MPO centrima u Hrvatskoj, nema sredstava, čini se također da se štedi na stimulacijama, pogledaj ovdje
http://forum.roda.hr/threads/80273-Koliko-jajnih-stanica-i-embrija-ste-dobili-nakon-stimulacije-Imate-li-smrzlica
i reklo bi se po listi trudnica na forumu da je ipak osjetno manje trudnoća nego prethodnih godina, naravno, loše stimulacije = lošiji rezultati, samo za info, 15 j.s. je idealan broj j.s. s najvećim izgledima za trudnoću, dokazano na skoro pola milijuna ciklusa!!!!
i usput molim da upišete svoje postupke na toj temi ukoliko se uklapaju.
AMH je pokazatelj rezerve jajnika odnosno ukazuje u to kako ćeš vjerojatno reagirati na stimulaciju, no tu zna biti raznih variacija, valjda misliš na broj antralnih folikula, neka ti to Dazel izmjere, tad ćeš znati a i tvoj liječnik čime raspolažete prije stimulacije. No kako Vinogradska ne radi kontrolni ultrazvuk na samom početku tog ciklusa, bojim se da je to promašeno tražiti od njih jer nećeš bez uzv znati na početku ciklusa u kojem stimulirati s koliko folikula možete računati za tu stimulaciju..........
Možda jednog lijepog dana se svi MPO centri u HR budu držali postupnika za MPO postupke/vidi str. 4 ustvari pročitaj sve, cijeli dokument:
HDHR POSTUPNICI
Priprema i planiranje individualizirane SO/stimulacije jajnika sastoji se:
· anamnestički podaci o ciklusu, prethodnom liječenju, dobi žene
· fizikalni pregled, ITM
· hormonska obradba – prema indikacijama, selektivno i racionalno
o FSH, LH, PRL, E2 (bazalne vrijednosti)
o T3, T4, TSH, antitiroidna protutijela
o Androgeni, inzulin, IR
· utvrđivanje pričuve – rezerve jajnika (UZV, hormoni)
o broj antralnih folikula veličine 2-10 mm – antral follicular count – AFC
o antimüllerov hormon – AMH
aj baš kao štih-proba, Dazel, koliko od ovih pretraga su ti napravili u Vg?
šta kažete da je drugdje (perova,vv) bolje?
šta se ne trude dovoljno u vinogradskoj??
napravila sam:
-svi brisevi+papa(moj ginić)
-FSH,LH,E2,PRL,slobodni testosteron,DHEAS,TSH,TPO,AMH,progesteron u serumu (sve Vinogradska)
-markeri hepatitisa B i C,HIV 1 i HIV2,VDRL,KG i RH(u Petrovoj)
šta bi mi ti još preporučila?
pa koliko ja vidim, nedostaju ti još neke pretrage štitnjače - fT4 recimo i može još i fT3, i još ti nedostaju antitijela:TG-AT Dosadašnja ti je obrada čak i dobra i vjerujem da su oni vidjeli na uzv i broj antralnih folikula ali i veličinu jajnika, ne znam jesu li to napisali ti u tvoj karton/povijest bolesti? Kakav ti je FSH?
Ja iskreno uopće ne znam koja bolnica u HR baš dobro radi od državnih, stvarno se čini stanje dosta loše, nažalost(
Posljednje uređivanje od Kadauna : 22.05.2013. at 13:55
FSH mi je ok
ajme,ponekad mislim da je što manje znaš,to bolje.dođeš ko neka glupača, i raduješ se svakoj pozitivnoj riječi
Moram se osvrnuti na te ft3 i ft4 hormone, meni ih u dubrovačkoj bolnici nisu dali vaditi bez preporuke specijalista-endokrinologa, što naravno nisam imala, iako sam uredno došla s uputnicom dr. opće prakse.
I dazler, u našim uvjetima stvarno ti ne stoji ta što manje znaš, to bolje. Jer, nažalost neke stvari moraš sam pratiti i kontroliorati, tipa briseve sam ja na svoju ruku radila svakih 6 mjeseci, a i na svoju sam ruku ponavljala spolne hormone, što je žalosno, ali je tako. I što više znaš to ćeš moći jasno i glasno tražiti od doktora, kako socijalnog gina tako i MPO-ovca
Lani Vinogradska nije radila postupke kroz cijeli kolovoz, zbog go
u 9. mjesecu bit će godina dana kako hodočastima u Vg, gužve ima, zapravo zavisi kada dođeš, najveće gužve su od 9h - 11h, oko 12h je najmanje gužve, i slažem se sa ŽB očito ih jako malo ima tu, dok sam bila na punkcijama i transferima, nikad nas nije bilo manje od 4 u sobi. AMH i INHIBIN-b sam morala odraditi po nalogu dr. T i tek sa tim nalazima me pustio dalje u postupke.
Vi koje ste već duže u postupcima da li imate konkretnog dr. kojeg tražite ili kako kome dopadnete, mene izluđujete da kroz jedan postupak izredam se kod svih doktora i onda svaki put nanovo prepričavati i objašnjavati....
Rade u 8. mjesecu jer je mene dr. pitao da li želim na stimulirani u 8. ili 9. mjesecu....zapravo najviše kroz ljeto rade konzultacije za početnike
zelimo-bebu, amh je meni predložio dr.Tomić da napravim s obzirom da je na moje uredne nalaze i ciklus očekivao bolju reakciju na stimulaciju. Soc.ginićka mi ga nije htjela napisat na uputnicu pod izgovorom kao to nije neki relevantan pokazatelj, na što sam ja zarežala ako je mpo doktor to napisao u svom mišljenju, onda to hoću vidjet na uputnici. Odradila to na VV, naručila sam se, niš nisam platila, vrlo brzo dobila termin i nalaz za 4 dana.
A što se tiče radnog vremena u Vg - rade cijelo ljeto - provjerila sa sestrama, kažu da su im ove godine uveli novi princip godišnjih odmora pa rade cijelo ljeto.
Doanna, upravo iz tih razloga koje si navela, ja sam se u zadnje vrijeme oslonila isključivo na jednog doktora i prezadovoljna sam komunikacijom. Da ne kažem da poznaje anamnezu napamet i kad ga zovem telefonski, on se odmah sjeti tko sam i u kakvoj sam situaciji.
i ja sam tako nešto dogovorila sa doktorom, pa ću vidjeti u 9. mjesecu da li to funkcionira
ja još uvijek nisam shvatila kako se računaju klomifeni, pod kakav postupak?
Klomifenske postupke sam radila za vrijeme Milinovićevog zakona i tada su se računali pod prirodni postupak. Ne znam kako se sada računaju.
pisalo je da se u Vg klomifenski postupci racunaju kao stimulirani
Dazler draga, ja sam odradila postupak u Vg pa znam koji mi trebaju nalazi - imala sam ih sve osim AMH - ponavljam, na koji me nitko nije slao...valjda nemam "dovoljno" postupaka iza sebe da se netko zabrine osim mene same !!
Mene zanima na koji ste način "dogovorile" sa bilo kojim DR da vas samo on prati?? Jer mislim da je nemoguće uskladiti ciklus s njima, osim ako ih privatno znate - e to je druga pjesma.
Meni je ovaj prirodnjak odradio igrom slučaja prof Kuna , ali folikulometriju i punkciju; ET dr Tomić...iako sam vidjela da pojedincima doktori dolaze sa odjela - no i to je danas normalno jer bi svatko vjerojatno tako postupio da ima nekoga poznatog! To ne zamjeram.
Što se tiče Klomifena - mislim da se računa u stimulirani....
Ja se nekako dvoumim...da li da idem nazad u VG ili opet na VV...karton imam u VV (valjda ga ne maknu ako te nema) iz 2008/2009; i MM je tamo odradio neke nalaze. Sada bi mogla na konzultacije ponovno da vidim kada bi me stavili u postupak....ne znam uopće smije li se tako - biti zapisan u jednoj klinici, a otići negdje dalje na konzultacije....
Tko ima pametno što za reći - molila bi da me savjetuje....
Možeš bez problema u koju god kliniku hoćeš. Imaš pravo promijeniti kliniku ili doktora ukoliko smatraš da trebaš. Koliko ja znam nitko ništa ne pita. Ja sam čak iznenađena kako moj soc.gin. nije pitao do sada zašto mu donosim preporuke sad od jednog, sad od drugog liječnika.![]()
Mislim da soc. ginića nije ni briga kod koga smo - samo da ima pokriće za uputnice da oni ne nadrpaju i to je to....
Dea2010..jesi ti kakve dodatne nalaze odrađivala...vidim da imaš dosta postupaka a niti jedna poz. beta...??
ma nije ti problem mijenjati kliniku, niti ti to itko smije zabraniti!
u ovom trenutku, kada se štedi na svakoj stavci u svim bolnicama, odabir mjesta za ivf nikad nije bio teži.
vg - ima vrlo iskusnog, ali iznimno netoleratnog dr tomića i ja doista samo njega tamo priznajem! isto tako imaju uigranu i dobru ekipu u labosu.
vv - samo je alebić "stara iskusnjara", a ima koliko 6 godina staža u mpou. ekipa u labosu je isto relativno friška, a o novoj dokici da i ne pričamo...
nadalje, treba procjeniti i zato bi bilo dobro da više cura piše o svojim iskustvima, (pogledaj ŽB malo na anketi o postupcima), tko rabi kakve lijekove i kakve rezultate žene imaju. osim forumske statistike mi u HR relevatne i transparentne statistike nemamo nažalost! nije po meni u redu to što vinogradska svima šiba puregone, jer nismo svi isti, nemamo svi iste dijagnoze, a i činjenica da nema ranog uzva u fazi antralnih folikula na počecima stimulacija mi je, onako laički, šarlatanstvo...
danas stvarno nije lako odlučiti, svugdje se uz to i čeka... ali ti si na vv stara pacijentica, i to dr a, ako se sjećam, pa onda možda prije dođeš na red... ali ovo nije moj savjet i guranje tebe ili bilo koga na drugu kliniku! to je odluka svakog od nas i svak se mora znat nositi s posljedicama...
Ksena ...hvala....slažem se sa skoro svim što si napisala.
Čitam sve, rjeđe pišem i vidim kako se stimulacije šibaju - slažem se da je nenormalno svima šibati isti lijek a da se nalazi ne gledaju. Toga je mene strah na VG! To je bar uređeno na VV sa ranim UZVom, pa se bar nešto vidi.
Ne smijem, radi sebe, napisati sve vezano uz nalaze, ali jedan sam sada na postupku dala koji je bio iz 2008 g...aloo...nitko nije ni pogledao. Jedino je prof Kuna zadnji put pogledao nalaz hormona i rekao da me antiTPO ne zabrinjava što je visok dokle god je TSH uredan.
U velikoj sam dilemi jer moram hendlati posao (koji gubim ako do 10 mj ostanem T) pa sam zato u Vg odgodila stim. za 10 mj - žalosno ali bar sam nekome mjesto napravila za lijekove..
Moram se raspitati što reći kod naručivanja kod dr A, ako bi nazvala recimo iduću M....o tome ću na VV PDFu....
I da...sry, nisam napisala s čim se ne slažem
Mislim da bi dr T trebao malo više razgovarati sa pacijenticama i biti mrvu nježniji...samo toliko...![]()
meni je dr T čist ok, nije baš pričljiv, al ga pitam pa mi sve objasni.
odmah na prvim konzl. su me poslali vaditi AMH i inhibin b..al to valjda ovisi o indikacijama, npr. ne ovuliram, pa je valjda posumnjao u ranu menopauzu..
ako netko ima cikluse normalnih duljina, i ok vrijednosti FSH, valjda ih odmah ne šalju vaditi AMH..
inače sam i kod endokrinologa na vg, pa su mi vadili sve T-ove, ogtt i svašta nešto
iskreno ne znam što bi s 15 stanica!? imala sam ih 13 na stimulaciji i bile su nikakve...
dr je rekao već na prvom UZV da je bolje imati manje kvalitetnijih folikula... nekako mi se čini da je to logično..
kad čujem od žena koje idu privatno isto nemaju puno js, uglavnom 8-11
ksena28 sto ne valja s doktoricom na VV? mozes i na pp.
Nije istina da su 3 punkcije na dan, ja sam bila prošle godine 5 po redu za punkciju, došla u 8 h i punktirali me u 8,20 već.
Ovisi o ženinim ciklusima i terapiji toliko punkcija ima, puno žena ni ne dođe do punkcije jer nemaju što punktirati...nažalost. Nije da ne rade već i oni moraju na godišnji pa se sve dogovara ranije i računa na taj dio, isto kao u 1 mj. kad koriste drugi dio god.
Budite malo optimističnije jer dobra volja i optimizam treba unijeti i poticati....ne se ljutiti ..ne ne...
Curke sve što vas zanima možete pitati dr. koji vas je pregledao, sve će vam i sestre objasniti, naravno da terapija ovisi o nalazima i raznim čimbenicima. Kad sam ja išla svi su dobivali više manje menopure a ja u kratkom postupku prvi put i najslabija terapija, čisto da vide kako ću reagirati da mi ne bi kao napravili. Sve mi je dr. T i K objasnili i tako smo krenuli.
Dobila odmah 12js tri se dobro oplodile koje smo vratili 3 dan i dobila sam jedno srčeko na kraju.
Mala Maja,
imaš li zamrznute embrije od tih 12 js?
I, da zašto su ti radili transfer 3 embrija?
ja sam jako pozitivna što se tiče Vg i svjesna sam svega, samo sam nestrpljiva, a da imamo jednog dr. koji te vodi kroz postupak život bi nam bio lakši, ja sam imala jednu konkretnu situaciju gdje su mi na pregledu bila dva doktora i nisu imali isto mišljenje u vezi dana davanja štoperice, jedan je htio prije drugi kasnije....kakav god bio dr. T u smislu susretljivosti smatram ga i dalje najstručnijim!!!
Imam svoju konkretnu situaciju sa prirodnjakom u 3 mj. Znam da je u prir. ciklusu teško pogoditi štopericu, pogotovo kad ste prvi put u obradi u određenoj bolnici/klinici.
No, nije mi to prvi postupak, za što sam donijela dokumentaciju - koja se trebala pregledati da se vidi da vrlo rano imam O - što sam i napomenula.
Jedan liječnik mi je bio na prvom UZv, no kada sam došla 9dc - opet sam napomenula da će O skoro i da mi folikuli pucaju brzo - DR je na to mahnuo rukom i rekao - neće to još i štoperica je bila prekasno. Da ne govorim da sam trebala na dan punkcije biti u 8 na stolu, ali sam bila u 10 - pa i da nije puklo dan ranije - puklo bi to jutro.
OK, idući mjesec mi je bio prof. Kuna i rekla sam mu za prethodni mjesec te je pažljivo pristupio postupku i bio super na punkciji ....
Znam ja da nisu oni Bogovi, ali ima ih gore, pa bi mogli pripaziti malo više...ionako budemo osjetljive i nervozne![]()
Optimizam je dobar, ali informiranost je jos bolja.
Evo i ti velis da su svi u vrijeme tvog postupka dobivali menopure. Pa to nije najbolja praksa! A ni vracanje tri embrija....
potpisujem ksenu u ovoj prvoj rečenici, nažalost ja sam skužila tek nakon xy postupaka to da možda moj MPO put ne bi bio tako dug da sam odmah došla u prave ruke. NIsam se nikad liječila u Vinogradskoj, govorim općenito i stvarno mislim da je bitan taj individualni pristup svakom pacijentu i isprobavanje onog što je najbolje za tu dotičnu osobu/par. Da sam se samo prepustila u ruke dr. i biologa ja nisam sigurna dali bih danas bila trudna, neke stvari sam skužila o nama i inzistirala npr. da nam umjesto ICSI rade IVF što se i pokazalo kao pun pogodak iako su me uvjeravali u nešto drugačije. Eto na kraju nije mi se optimizam toliko isplatio koliko informiranost!
žm i meni je na zadnjem prirodnom folikul puknuo dok sam čekala uzv, da sam bila u 8h na stolu imali bi šta punktirati ovako je bila banana
ŽM što se tiče pripadnosti samo jednom doktoru, moje je iskustvo takvo da me na jednom transferu doktor čuo kako ponavljam da mi je to već peti postupak zaredom i imala sam 1001 pitanje popitanju metode i svega ostalog i tada me je nekako doktor uzeo kao svoju pacijenticu. Znači, nisam sama nikog tražila, jednostavno se čovjek sam ponudio. I kao što sam već napisala, tek od tada imam osjećaj da negdje pripadam, da netko misli na mene, prati moju situaciju i zajedno sa mnom planira daljnje korake.
Nažalost, koliko sam shvatila, njima su sredstva poprilično ograničavajuća i ne krivim njih što nam svima daju istu terapiju, ali smatram da bi barem i tu istu terapiju trebali više individualizirati pacijenticama.
Javna nabava se objavljuje na godišnjoj razini, a ne na mjesečnoj, tako da, ako je netko imao krivu procjenu u natječaju, bolnica može birati između onog što joj se nudi i nadat se da će netko biti pametniji na slijedećem natječaju. A da li tu još postoje neke malverzacije između bolnica tko će što dobiti, to ne znam. Naravno da to ne ide iz njihovog džepa, ide iz našeg. Eto, imam staža cca 12 godina, moji poslodavci su uredno uplaćivali doprinose, imam dopunsko zdravstveno osiguranje i onda dobijem odbijenicu većine zagrebačkih bolnica za neke laboratorijske pretrage za koje piše na njihovim stranicama da je moguće obaviti ih. Sada slažem te mailove u jednu konkretnu obavijest našem dragom ministarstvu.
Oprostite što sam otišla off topic, ali sam htjela naglasit samo jedno: sve to, nažalost, u ovoj našoj državi funkcionira na gore opisani način i zato ne krivim doktore. Mogu ih kriviti utoliko što se ne bore onoliko koliko se borimo mi pacijentice za naša prava. Ali čovjek jednom shvati da je to borba s vjetrenjačama.
mene baš zanima ovaj boldani dio theorema, tko je tebi rekao da su ti jajne stanice bile nikakve, i što to uopće znači? Nezrele su bile, prezrele? Ako je tome tako, onda je krivica više u njima ali teško da će ti to reći) lakše je ovako reći "nisu jajne stanice bile dobre" nego li priznati npr. "bile su j.s. nezrele većina, drugi put bismo trebali štopericu dati dan kasnije i kasnije punktirati".
Kojih si godina theorema?
Ovo objašnjenje: dr je rekao već na prvom UZV da je bolje imati manje kvalitetnijih folikula.. vrijedi ali ne ovako paušalno, obzirom na tvoj PCOS je cilj dobiti ako je to moguće 15-20 j.s. i pokušati bez hiperstimulacije.......ali ovo što ti opisuješ meni izgleda više kao njihova greška........
Ovo što imaš PCOS i ne ovuliaš (zbog PCOS-a), vjerujem da je to razlog zašto su te slali vaditi AMH i Inhibin, vjerojatno su još htjeli jednu potvrdu onom što su na ultrazvuk vidjeli. Tebi je sigurno visok AMH?
Posljednje uređivanje od zelimo_bebu : 27.05.2013. at 12:04
slažem se sa curama, jajnica stanica ako je ima je ok, e sada ako je nezrela ili prezrela znamo gdje krivca treba tražiti. Ja imam jedno pitanje: da li je moguće da se nezrela jajna stanica ne može punktirati pa dr. kaže nije bilo jajne stanice, a zapravo ne radi se uopće u tome da je folikul prazan nego js nije zrela i ne može je se izvući? Ili ja baljezgam gluposti![]()
Ne baljezgaš, mnogi inozemni stručnjaci zastupaju teoriju da ustvari nema praznog folikula nego da se stanica iz njega ne može izvući zato jer je nezrela.