Pa djetetu u drugoj zemlji ne daješ ime Jerko nego Hieronimus. Ili Geronimo. Kako god.
Printable View
Meni je suvišno razmišljati kao će neki tamo strranac djetetu reći ime..kako ja kažem njegovo? To je bogatstvo jezika. (Osim Jerka haha).
Više me zanima koliko ljudi povezuju osobno ime s osjećajem pripadnosti naciji.
Koliko im to uopće znači.
Meni je bilo bitno da se ipak može kolik otoliko izgovorit i u drugim zemljama, što znači nema slova s kvačicama.
Moja prijateljica se zove Božidarka i već je 15 ak godina u Americi, preklinje starce što joj dadoše to ime, sad je tamo svi zovu Bo :-) a prezime naše na- ić nikako ne ide uz to Bo.
Mi imamo Iris, a jedna Erin Lorelai joj je bila najbolja prijateljica u vrtiću. :-).
Sva djeca su nam rođena u SAD-u pa smo birali imena koja se jednako pišu na oba jezika, iako se ne izgovaraju isto.
Iris mi čak zvuči ljepše na engleskom, ali kako da ju tu ljudi zovu ajris :D
Još s tim mekim r.
I moje ime mi je ljepše izgovoreno na engleskom (Sara).
A što se tiče duplih slova, zašto Hannah, ako se neće izgovarati Hena.
Ili Emma, Ella, Vanessa, Patrick...to mi je u Hrvatskoj baš bezvezno kompliciranje života djetetu.
Moja se zove Lyra i zovu je i Lajra i Lira. Zapravo je Lajra ali pustam na volju svima jer mi nije bas vazno kako ju drugi zovu nego kako ju ja zovem,a ja ju ipak zovem najvise
Ja se potpuno slažem s tobom. radih u stranoj firmi, bijah na konferencijama, ljepota je u različitosti i ponosu s kojim ljudi nose svoja nacionalno prepoznatljiva imena. Nisam upoznala niti jednog Indijca, niti jednog Kineza, a da ne govorim o Izraelcima koji bi bio zabrinut zbog neke moguće nespojivosti svoga imena i života u inozemstvu.
dakle, ja sam svojima dala "naša" imena, dapače i jedno ima pravo ime za babe ;-) šalim se, naravno.
S jedne strane imamo poplavu troslovnih stranih imena, no s druge strane Cvite, Kaje, Ane i Mare ih prate u stopu :-)
Tangerina ti si Tena?Ja imam Tenu i moj sin je rekao mama ali to je kao tenisice ;).Trebam li reci i da se u mom rodnom kraju govori patike :D.
Uglavnom divno ti je ime :)
Ja sam htjela Nevu....A u uzi izbor su usle Lota,Iris,Katja i Toma.
I na kraju ispade Tena :)I sad svi misle sa je to zato sto smo rodom iz Slavonije ;)
I neka Cvita, Kaja, Ana i Mara...meni je to osobno draže jer ako već živim gdje živim i rođena sam gdje sam rođena, nosim to svijetom jer nisam ništa drugo, definira me jezik kojim pričam jer na tom jeziku razmišljam i na tom jeziku postojim a ime je dio mog identiteta i postojanja.
Kao i moja Lyra :heart:
Za sada :D
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
To je i nama bilo bitno, s tim da sam ja pokusavala naci nesto sto se i izgovara barem dovoljno slicno (slicnije od Hana/Hannah).
Vrijeska, ja poznajem ili znam za podosta ljudi koji su promijenili ime zato da bi im bilo lakse u zivotu. Trenutno imam studenta na praksi, zovemo ga CJ. Nigerijac je, pravo ime mu je Chijioke. Kaze da mu se ne da objasnjavati kako se to izgovara ili pise pa se prozvao CJ. Imam dosta takvih primjera.
Neki dan sam čula lijepo žensko ime - Lukrecija
Baš mi se svidjelo. Obitelj joj ima i talijansku komponentu, ali to nije naročito bitno.
Nedavno sam čula za djevojčicu Matildu, baš dugo nisam čula da to ime nosi netko mlađi... Moja se teta tako zove:heart:
Ali sve je to relativno.
Moje ime je spanjolsko, ali prilicno uobicajeno u HR. Rodjena sam u Zagrebu, gdje sam zivjela 32 godine, govorim hrvatski. Sad zivim vani, govorim engleski i hrvatski, a razmisljam na oba jezika i mislim da me ne definira niti jedan, vec su samo mali dio onoga tko jesam.
Alternativa nasoj Petri je bila Matilda. Ali preblesavo je zvucalo uz bratovo ime. K'o Jack & Jill.
Matilda mene asocira na Roalda Dahla. Neno Belan je napisao glazbu za istoimeni mjuzikl. Lani su s tim otvorili Festival djeteta u Šibeniku.
Super je ime.
Irma.
Irma, Matilda, Lukrecija - meni sve predivna imena, a md ni cut. Nista mu se ne svidja, i nista ne predlaze :o
Mene to asocira na polucija i sekrecija. xD
Pojma nemate :p ;)
I meni je prije ime Matilda bilo onak starinsko, 'demode', ali kad sam upoznala ove dvije djevojčice to mi se promijenilo..ono baš im paše to ime i sad mi je skroz fora i lijepo.. I obje su onak 'zvrkaste' i skroz im pristaje to ime!
Da, sad je valjda u modi Loukreaacuyyyaaeja. :unsure:
U Splitu sad bas ima dosta djevojcica s imenima kakva su imala ne moja baka i njene sestre i rodice, nego moja prabala i njene sestre. Dakle, djeca 1890 i neke ;)
Ja nagovaram md-a da bebi, ako bude curica, damo jedno meni jako lijepo ime. Njemu bas i ne...
A kljucni argument mi je sto sam googlanjem dosla do podataka da se u mojoj obitelji to ime vrti jos od 1627. godine! :D
Makar, znam ja i u svojoj generaciji curu s tim imenom. A u beba generaciji znam jednu sa izvedenicom tog imena. Svi s istog otoka :)
samo daj ime koje ti se sviđa i ne obaziri se na komentare