ina33, gledam ti potpis - mislim da je nama najveći faktor smanjenja terapije bio odlazak u školu. Valjda tamo nema toliko virusa, bakterija koje dodatno zagorčaju život djeci s astmom
Printable View
ina33, gledam ti potpis - mislim da je nama najveći faktor smanjenja terapije bio odlazak u školu. Valjda tamo nema toliko virusa, bakterija koje dodatno zagorčaju život djeci s astmom
da, to smo već dobili, koliko čega svaki dan + ventolin po potrebi (do ljeta smo na 4mg melartha svaku večer i 2x1 flixotid)
od prospana i sl. smo već odavno odustali...
nego, zanima me nešto drugo (zapravo imam tisuću pitanja ko početnik, ali mislim da bi me pedica lansirala da joj sad u sezoni bolešćina sjedim jedno pola sata u ordinaciji i čavrljam sa njom :-)): oni su joj radili gore alergo testove (na inhalatorne i na hranu) i sve je bilo negativno osim jedne stavke na kojoj piše: histamin 4+. Uglavnom, na Srebrnjaku su na taj nalaz samo kratko objasnili da se ne radi o alergiji a isto je rekla i moja pedica. Jos je dodala da smo sretnici jer da u ovom slučaju bi njene bolešćine trebale prestati kako bude rasla, da je manji strah od razvoja astme.
Da li to znači da ona doista nije alergična na ništa (što sa ovim histamin.?)? Ili će ponavljati testove u neko doba?
Da li su vaši (koji sad imaju alergije) na početku bili negativni ili im je odmah, u ovako ranoj dobi primjećena alergija na nešto?
Hvala puno ako imate strpljenja čitati pitanja početnika :-)
Otprilike ti to znači ovo, kako sam ja laički shvatia:
- znači samo da sada nije dokazana alergija (koliki je bio ige iz krvi, ako ste to radili), bit će još testiranja, to će ti voditi i određivati srebrenjački doktori. Da je sad nađena neka alergija, prije bi ti proglasili astmu, tj. tu bi ti dijagnozu sad već nazvali astma, još uvijek ste u fazi "gledamo" i samo recidivirajuće bronhoopstrukcije. Najčešće se dg astme dobije do 5 godine života, ali može i kasnije, nije to 0-1.
- respiratorne alergije se koji put niti ne mogu uloviti preko kožnih testova / krvi. navodno ima neki lab u austriji koji lova i respiratorne alergije, ali nema nikakvog smisla slati dijete tamo kad je ionako svejedno - liječenje je ovisno o stanju djeteta, a kristalno je jasno da djetetu treba profilaksa flixotideom, znači samo biste ispotrošili love (to HZZO ne fundira) i dobili ifno na što je sada alergično (ako je - to se može i mijenjati tijekom života i rasta).
Mislim da ti je histamin samo tester - ako na to reagira znači da je test OK - relevantan - moja jednom nije regirala niti na histamin, imala je 0, pa se rezultati tog testa nisu pikali.
Proguglaj na netu i nađi postupkovnik dijagnosticiranja astme od dr. Richtera - čisto zlato je to, ali ti treba malo koncentracije ono pisano je za stručnjake, ali baš lijepo vodi dijagramima da shvatiš kad je problase, kad ne, kad čekaju itd.
Evo ga:
http://www.pedijatrija.org/download/.../astma2007.pdf
Dr. Richter više nije na Srebrenjaku, ali to ti je taj tekst.
A i tijelo je fizički veće - teže do opstrukcije... valjda. Astmu i alergije zovu rijekom ponornicom - ko ima sreće pritaji se u školskoj dobi, pa onda opet u klimaksu krene... evo, baš je tako i s mojom alergijom - ja sam živjela na moru i u osnovnjaku/srednjoj umirala od rinitisa, došla u ZG na faks fantazija, ali sad teče 20-ta godina + života u ZG-u i sad mi se opet javljaju alergije - ambrozija itd. ono big time da trebam terapiju, a pred 10 godina nisam ni znala što je ambrozija.
Tako da se i ja nadam "poniranju" kod moje male. Nije malo dobit 20 godina pauze u bolesti.
histamin je negativna proba, prema tome određuje na kaj bi dete trebalo ili ne trebalo biti alergično, malo me čudi da radili samo prickove, a risteve nisu ( to je ono iz krvi). To tvoje dete je staro kolko ? inače kod mojih klinaca su prva testiranja na prickove bila većinom negativna, a ristevi do nebesa.
hvala ti, budem ovo isčitala čim ulovim malo vremena jer vidim da će mi za to trebat koncentracije :-)
3,5 g.
gle, sad bi morala imati nalaz pred sobom da pročitam što su joj točno radili al znam da su joj taj dan kad je bila na alerg. testiranju izvadili 3 epruvete krvi + točkanja na obje podlaktice
koliko se sjećam, dr. je gledajući nalaz krvi takodjer govorila da nije alergična
inače, dobili smo dr. Kirin, čini se ok, jel netko od vas kod nje?
Ma... ja se ne bi uzbuđivala, radit će ti i ristove i rastove - i opet može proći da se ne ulovi ništa, ali to ne isključuje alergiju 100%. Bitno ti je da je pokrivena terapijom, a ostalo će ići svojom dinamikom. Ne znam za tu dr., Srebrenjak je meni načelno OK.
Mojoj su svi krvni ispali negativni, osim jednog ige-a od 150.
Astma joj se zasad vodi kao nespecificirana... nije ti tolko bitno da je nazovu... i to moraš na kraju prihvatiti (i meni je teško išlo) - najbitnije je da je u dobrim rukama, pokrivena terapijom, a ti prati koliko ima epizoda opstrukcija i potrebe za ventolinom - to ti je najbitnije (dolsovno vodi dnvenik), jer će na temelju toga pulmolog dizat/smajivat profilaksu.
Inače, što isto možda nije lijepo čuti, ali koji put je potrebno... pomaže vađenje iz vrtićkog kolektiva dok dijete stasa u dob da je astma ili štogod dobro kontrolirano tako da joj se ne lijepi svaki infekt na te upaljene dišne putove... tako nekako. To sama vidi.
Sretno!
to onda znači da ili dete stvarno nije alergično, ili oni nisu potrefili dobru kombinaciju alergena za ispitivanje..
inače prošle godine na radiju bila neka priča o alergijama i bila neka žena s Štampara i priča ona ovo-ono i veli koji su alergeni,i javi se neki čovjek i veli kak je alergičan na topolu, veli ona na nju ne možete biti alergični, jer mi nemmo testove za to. Čovjek je poklopio slušalicu zakolutanih očiju,. na sve se može bit alergično samo za sve nema testera.
A druge strane moju klinku prošle godine prikala doktorica i bila je u hrpi stvari ispod histamina, a mala je alergična na to, ristovi su bili naravno visoki.
Hvala na savjetima i svemu, najviše "iskustveno-majčinskim" odgovorima :-)
Nažalost, kod nas priča sa vrtićem ne igra pretjeranu ulogu:
upravo radi tih čestih bolešćina smo je i držali doma do 3. godine, i u cijelom tom periodu dok je bila kući bila je jednako, ako ne i više bolesna nego ove sezone kad je krenula u vrtić (ima starijeg brata koji je donosio sve i svašta, virus koji bi kod njega izazvao običnu prehladu, nju bi slomio). Što reći, u periodu dok NIJE išla u vrtić imala je 4 bronhitisa i 2 upale pluća :-(.
Mislim, ne mogu ih oboje izvadit iz kolektiva (vrtića, škola, aktivnosti). Nadam se da će lijekovi stanje ipak držati pod kontrolom...
Mi smo se preporodili otkad je naš mlađi sin na trajnoj terapiji. Dočekala sam nedavno nešto krasno - na Srebrnjaku mu je doktorica gledala nalaze + opće stanje i kaže da ima šanse da se s ulaskom u pubertet sve to povuče. Nije mu ventolin trebao već sigurno dvije godine, a dok se sjetim kako je bilo.... ufff.... I još nešto - išao je u jaslice od prve godine. Ne mogu zamisliti da bih ga držala doma.
moja je isto išla u jaslice. Ali je ona prvi napad astme imala tek u 4 godini.
Kod dečki se zna povući. Cure su navodno frka- njima se povuće, ali se npr. u trudnoći opet vrati
Moja je krenula sa Flix 2x1 cijelu godinu odmah, ona je doduše imala hrpu definitivnih alergija identificiranih na prvom testiranju, sa grinjama na vrhu, tako da mi se to čini ok. Ali problem je što je sada na 2x2 Flix 50 plus Singulair, i svejedno su iza nas upravo dvije viroze i dvije teške (ok, kaže naša dr srednje teške) bronhoopstrukcije, koje su se rješavale solumedrolom i inhalacijama Ventolina. Zato se pitam ima li koja bolja kombinacija terapije za nju, ne znam je li ovo maksimum koji s profilaksom možemo postići? Za sada ni jedan od pulmologa ne spominje promjene, ali vidjet ću na idućim kontrolama...
Ina i drugi iskusni, jeste možda primijetili u opstrukciji (napominjem da su Lari stvarno iznenadne i jake opstrukcije, bez pištanja, već se dišni putevi odmah zatvaraju) da Ventolin na babyhaler ne djeluje? Nama prodjeluje inhalacija Ventolinom tek, a dok pokušavamo na babyhaler, nikakvog efekta nema. Do sad uglavnom doktori smatraju da nema razloga za to, kao ista je doza lijeka, iako je jedan (specijalizant doduše) rekao da je moguće da lijek u pumpici koji je u prahu ne dolazi dovoljno duboko kad su dišni putevi stisnuti. Mi smo se spasili sada kad smo dobili recept za inh. otopinu, koju koristimo doma kad su opstrukcije, i zadnje dvije smo uspjeli izbjeći hospitalizaciju, to nam baš puno znači (doduše uz medrol dodatno).
Inače, buba klara, nemoj se plašiti profilakse, usprkos nuspojavama manja je šteta od toga, nego od terapije koju dijete dobije kod jedne opstrukcije, bitno je samo da profilaksa funkcionira dobro, e to bi ja tako rado da se i nama dogodi.
Ina, totalno te kužim i veselim se s tobom :-D
Ja sam pitala (nisam nikad koristila ventolnina na inhalaciju - to bi trebalo ići na kompresorski inhalator) što je učinkovitije - haler ili inhlalcijski - rekli su mi haler. Kod moje je bilo i kašljeva da ventolin ne djeluje, ali je upalio medrol. Asmta uvijek ima neki as u rukavu da nas iznenadi, bilo pozivitno, bilo negativno - barem iz moje laičke perspektive. Meni je medrol bio džizs???? Ono jedna tableta zaustavi kašalj stravični noćni u roku od pola sata, di ventolin, flixotide, singulair i sumamed nisu učinili ništa. Jes da dolazi uz nuspojave..... ali to je name of the game ovdje. Da nismo ovdje, onda bismo hepili vezli vezano luk koji super rješava probleme.... i med, i eto ti imuniteta :). U ovoj priči, prihvatiš nuspojave... ili ne, ali ono... druga je kategorija problema.
ajd da pitam zanima me vi koje ste na singularu kolko je to različito od aeriusa i sličnih sirupa, mojoj je pripisan aerius+ flixotide
Ako sam dobro skuzila singulair (melarth i sl) je za smanjenje opstrukcija (mojoj nije pomagao pa je ukinut). Aerius je za alergije opcenito (moja ga je npr dobila za smrcanje, kihanje i svrbez ociju i nosa).
Vizavi alergija, malcu se do vise od 4,5 god nije osim blago povisenog igea pokazalo nista i onda odjednom grinje. Kasljao je svaki dan 2,5 god i imao stalno laringitise, bronhitise i atipicnu upalu pluca. Astma. Sad je na flixu kuc kuc ok.
A malena je odmah bila pozitivna na grinje i trave i dobila na temelju anamneze i opstrukcija i svega dijagnozu astme u startu :(
Oboje su poceli sa atopijskim.
Za oboje imam uputu davat pulmicort+ventolin na inhalator do dva puta dnevno kod opstrukcija,a u meduvremenu moze i ventolin na haler ako je potrebno.
Naravno da ga je jutros probudio grozan kasalj cim je ovaj snijeg pao. :( Evo se upravo inhalirao...
Jelena, Aerius je antihistaminik (protiv alergije - daje se po potrebi), a Flixotide je trajna terapija koju dijete uzima svakodnevno po preporuci liječnika.
Moj sin je uzimao najprije Flix + Claritine, pa onda Tafen + Claritine, pa onda Budelin + Aerius, pa sad je na zadnjoj kontroli dobio Flixotide 125 + Aerius.
Aerius služi da drži pod kontrolom sluznice koje kod alergičara hoće nabujati pa te otekline smetaju za disanje. Kod mog sina dijagnoza je alergijska astma + alergijski rinitis. Daklem, Flixotide drži astmu pod kontrolom, a Aerius dajemo povremeno kad noću ne može disati. Još mu je bolji Nasonex (sprej) za tu svrhu jer se kod njega radi samo o sluznici nosa, pa sirup držim u kući samo za svaki slučaj.
Singulair isto drži astmu pod kontrolom - to treba uzimati svakodnevno, a Aerius daješ kad misliš da treba. Moj si sad već zna sam to regulirati, ali ako je dobro pogođena osnovna terapija, taj sirup ti treba relativno rijetko.
Mene također buni način davanja ventolina:
do sada smo (po ranijoj uputi pedijatrice) ventolin davali preko kompresorskog inhalatora (na recept smo dobili ventolin u kapima i po njezinom savjetu kupili inhalator). Sada, pak, na Srebrnjaku su nam preporučili da dajemo ventolin (kad za to bude potreba) isključivo na haler jer da tako više uđe u pluća??? Jos sam napomenula da imamo inhalator, da li mozemo nastaviti davati preko njega, rekli su mi da je bolje preko halera. Kakva su vaša iskustva?
x.
Bubaklara, jako je važno da si posložiš prioritete u smislu da znaš koga za što, od bijelih mantila, "slušaš", uvjetno rečeno.
Po meni, za stvari oko bronhoopstrukcija:
1. pulomolog
2. opća praksa (kao dopuna nečeg, ali ne može njeno biti važnije od ovog što je rekao pulmolog). Po meni.
Znači - ti tu dileme nemaš. Pulmolog rekao haler - haler it is. Po meni.
Inhalira direktno u usta, jednom dnevno (navečer, nakon toga obavezno pere zube da ne dobije candidu u usnoj šupljini). Tako radi od osme godine, zapravo negdje od kraj prvog razreda (mislim). Babyhaller mu je postao premali, tj. ona maskica mu više nije stala na lice, dr. mu je pokazao kako se inhalira direktno u usta i to je bilo to.
Što se tiče Ventolina na babyhaler vs otopina na inhalator, potpuno je jednak princip djelovanja: u oba načina lijek dolazi direktno u pluća. Nemojte zamijeniti sa Ventolin sirupom koji se daje oralno - to je bezveze, ne djeluje i ne dolazi do pluća i obično to preporučuju pedijatri, što je potpuno besmisleno (mi smo počeli s tim sirupom prije nego što smo bili kod specijalista, po preporuci pedijatra, pa su se pulmolozi zgražali).
Razlika je što je u pumpici Ventolin u obliku praha, koji se raspršuje u babyhaler (ako se koristi) i onda udiše. Otopina za inhalator se miješa sa fiziološkom i inhalira na inhalator, lijek je u obliku tekućine, i primjena traje duže (dok se ne poinhalira sva otopina). Doza je obično ista. U bolnici smo uvijek dobivali na inhalator Ventolin, dok joj nije bolje, onda bi ju prebacivali na babyhaler. Doma smo uvijek davali na babyhaler, ali kao što sam napisala, mi smo primijetili da u opstrukciji kad se dišni putevi zatvore, možemo dati poprilično (maksimum doza koji nam je dopušten prije hitne) Ventolina i ništa joj ne pomaže. Onda dođemo na hitnu i bude joj bolje od prve inhalacije Ventolina. Tako da smo sad nabavili otopinu i inhaliramo kad je frka (izbjeglo smo zadnja dva puta bolnicu, na sreću).
Što se preporuka tiče slažem se: uvijek slušati specijaliste, pedijatri obično ne znaju puno o astmi, nama se to za našu pedicu pogotovo pokazalo.. Ali masu stvari morate gledati kako dijete reagira i naći što najbolje funkcionira (to su i meni cure tu preporučivale), jer ponekad se to kosi sa preporukama pulmologa, koji ipak ne vidi dijete kontinuirano.
Peterlin, nama na Srebrenjaku reklo može haler cijeli život, samo se makne maskica i diše na onu "cjevčicu" onda.
to je isto ko volumatic,
ja bi rado kupila veću tvorevinu toga prenosa radi toga jel imam više korisnika istoga
Joj ja jedva cekam da nauce samo na pumpicu. Nekako mi se cini puno lakse, pogotovo ako prespavamo negdje (more i sl). Al nije ni ovako komplicirano.
Malac je bio ok jutros nakon inhalacija koliko toliko, sad spava i opet kaslje uzas :(
mi kad idemo nekud na dulje od sati nosimo svu mašineriju sa sobom, jedne godine smo nosili i usisavač ( zaprva dve za redom) kad smo išli na 2.5 dana izvan grada po zimi radi arijane
Ma i mi, zato i kazem da ce biti lakse kad nauci samo na pumpicu :) Doduse nismo usisavac, gdjegod smo isli bilo ga je, al ariana je s nama :)
Bok, evo dobili smo termin na Srebrnjaku za alergolosko testiranje kod dr. Navratil. Molila bi vas ako netko ima iskustva sa Srebrnjakom da napise kako ide cijela procedura, sto se sve radi, da li je gotova obrada u jedan dan, obzirom da nismo iz Zg, iskustva sa doktorima...cula sam sve najbolje! Hvala
mi smo vec godinama na srebrnjaku kod dr turkalj i imamo samo dobra iskustva.Citiraj:
inolino
Bok, evo dobili smo termin na Srebrnjaku za alergolosko testiranje kod dr. Navratil. Molila bi vas ako netko ima iskustva sa Srebrnjakom da napise kako ide cijela procedura, sto se sve radi, da li je gotova obrada u jedan dan, obzirom da nismo iz Zg, iskustva sa doktorima...cula sam sve najbolje! Hvala
procedura je sljedeca: prijavite se na salteru na ulazu, onda sestra djetetu prvo mjeri visinu, tezinu i onda se ceka kod pulmologa (alergologa). nekad je to odmah a nekad cekamo malo duze. pulmolog vas onda salje na prick testiranje koje traje cca 10 min i onda se ceka koliko se sjecam 15 min da se vidi reakcija i ponovo kod doktora da ocita rezultate. ti se rezultati znaci odmah dobiju, a ako idete vaditi i krv za potvrdu alergije i IgE, ti rezultati budu gotovi ako se dobro sjecam za tjedan dana. poslati ce vas vjerojatno jos i na spirometriju i feno, to se isto relativno brzo obavi. sve ide preko glavnog saltera kompjuterski tako da prozivaju na sve pretrage. uglavnom, ponekad smo gotovi za sat vremena (dvoje klinaca) a ponekad se to zna i produziti na dva tri sata, ovisi kakva je guzva.
sretno!
A da li ( ako se vadi krv) dijete treba bit na taste, da li to ima kakve veze? Rekli su mi da donesem svu medicinsku dokumentaciju, da li na osnovu toga rade pretrage ili svima rade isto? U pitanju su cesti bronhitisi, 4 upale pluca u razmaku u 5 mjeseci, sumnja na alergiju, pa malo sumnjaju na astmu...odlucila sam se otic gore da znam na cemu sam
za ta testiranja dijete ne mora biti na taste, samo ne smije uzimati antihistaminike (ljekovi koji ublazavaju alergijsku reakciju) nekoliko dana prije testiranja ( zboravila sam koliko).
mislim da ce oni napraviti pretrage koje rade svima, ali koje su specificne za bolesti pluca. ali dokumentacija puno pomaze jer tako znaju koliko cesto je dijete do sada imalo problema.
molim savjet iskusnijih - iza nas je gadna noć sa snažnom opstrukcijom koja ju je iscrpila skroz, na kraju više nije ni kašljala već samo sasvim plitko i ubrzano disala, ko riba na škrge, ma uzas! po uputi sa Srebrnjaka (kako su nam rekli kad su nas zadnji put otpuštali) dala sam joj ventolin na haler sinoć i u zoru (na 6 sati) al pomoglo baš i nije
što vi radite u takvim trenucima?
pedijatrica nam radi popodne, trenutno ne kašlje, samo i dalje plitko diše
napominjem da je na lijekovima koje su joj na S. prepisani (flixotid i melarth) svaki dan od kad je puštena iz bolnice (prije točno 15 dana)