Metoda zastrašivanja djeluje. :(
Svatko zna najbolje za sebe, ali ako jedan po jedan krenemo odustajati, onda smo priznali legalnost Bandićeva ilegalnog modela.
Printable View
Poštovana zamolite ih da Vam tu prijetnju izbacivanja dijeteta iz vrtića daju naopismeno ako imaju petlje. Ne budite naivni po kojem zakonu oni Vama mogu ispisati dijete iz vrtića..Ukoliko Vam daju obračun dugovanja i prijetnjo o ispisu napismeno nazovite odvjetnika Manolu, udrugu Vrtić za Sve, Rode, novinare, pravobraniteljicu za djecu..., pa ćemo vidjet ko će nagrabusiti. Najvjerovatnije ona koja Vam je uručila opomenu. Ja plaćam po starom i niko mi ne prijeti i bolje im je. Napišite molim Vas o kojem je vrtiću riječ i ime osobe. Hvala!
Ja po novom nisam platila ni jednu ratu. Lijepo čekam obračun. Akontacija nije račun, ni obračun. Gradska skupština veli jedno, Bandić drugo.... i sad čekam. I kad dobim obračun napisti ću upit Nadležnim tjelima (Gradskom uredu za obrazovanje, Gradskoj skupštini , pravobraniteljici za djecu, ....) da mi napismeno obrazlože po kojem modelu trebam platiti i zašto.
katja: ne, nije bilo opomene niti prijetnje, bio je skroz kulturan razgovor. na moje pitanje "da li postoji mogućnost ispisivanja djece ukoliko se nagomila dug na akontacijama" dobila sam odgovor kojeg sam gore napisala. dakle ispisivat će djecu ukoliko dobiju nalog od GU.
Ne pitajte njih u vrtiću nešto u što se ne razumiju. Pročitajte postove sa prijašnjih stranica. Slažem se sa Vama da su oni izvršna tijelo (tete, ravnateljice, vrtić) od gradskog odjela (potrčko Lovrić) i od izvršne vlasti (g. Gradonačelnik). Ali ta izvršna vlast ne poštuje pravovaljanu odluku nadložnog im tijela (GS-oglušuju se naistu zbog političkih prepucavanju . Izvršna vlast je zato i poslala akontacije da ih ne bismo mogli (mi, udruge,...) pravno goniti. Nemoj shvatiti da ti nešto savjetujem jer su i izvršna vlast i gradska tijelo koje donosi odluke da izvineš seratori i čuvaju svoje guzice. Moj ti je savjet da plaćaš kako želiš i ne diskutiraš o cijenama sa tetema, ravnateljicama jer su i one u neobenom grožđu. Još nitko nije napismeno dobio nikakvu opomenu o izbacivanju dijeteta iz vrtića po mojim saznanjima (zvao sam u Gs, odvjetnika manolu...). Znači to ti je jednako kao da ti ja sada kažem ukoliko mi ne platiš 100 kn, izbacit ću ti dijete iz vrtića
lijepo rečeno, katja
katja, pratim ovu temu od početka. ali nekako nemam povjerenja u skupštinu niti njene mehanizme da natjeraju GU (čitaj gradonačelnika) da prihvate zadnju cijenu vrtića, još manje u to da štite roditelje od samovolje GU i gradonačelnika koji kroji svoju politiku u ovom gradu. misliš da ovi što sjede u skupštini ne štite svoje g... i fotelje ? jer da ih je briga za roditelje, ne bi izglasali ovakav model u 12. mjesecu prošle godine.
koliko čujem, svaki vrtić kroji svoju politiku po pitanju akontacija. neki su roditeljima rekli da slobodno uplaćuju prema modelu koji im više odgovara. neki da, ali ne i naš vrtić.
nadam se da će cijena konačno biti usaglašena na rebalansu. od gr. skupština slaba vajda.
Moje mišljenje je da će se nakraju prikupiti daleko manje novca jer sada skoro svatko plaća po modelu koji smatra pravednijim (iliti, koji ga košta manje).
No čisto sumnjam da će ijedna skupina platiša morati vratiti razliku. Dok se oni poslože, Bandić će već izgubiti izbore a nova vlast neće udariti na roditelje koji su slijedili njihov pbračun. I isto tako si neće moći dozvoliti udariti po onima koji su plaćali po bandićevom modelu jer ti (po kalkulaciji) ispadaju socijalno ugroženi, pa ih nitko neće tjerati da plate razliku.
Jedino ako se usrećimo s još jednim gradonačelnikovim mandatom - no u tom slučaju se bogati stignu rastati ili preseliti u Samobor.
eh, ali ovo nisu izbori za gradonačelnika
jedini spas nam je da ga put odvede u sabor, a nakon sabora u remetinec i da nam se više skine s grbače
da konačno netko nešto napravi po pitanju onih 250 kaznenih prijava (a ne da njima na kraju obrišemo dupe - pardon maj frenč)
Znam da nisu...no misliš da će se uspjeti posložiti i definirati što je zakonito prije lokalnih izbora?
Ovde se ne radi o velikom, već o skupom autu. Npr. voziš Opel Zafiru. to nije jeftin auto, velik je, ali sigurno nije luksuzni. Ali ako voziš Mecedes ML ili BMW X5 i sl, ima da plaćaš vrtić 2000 kn. Onaj tko vozi auto od 100K eura nema šta tražiti od proračuna (svih nas) da mu sufinanciramo vrtić. Pa čak i da mu je službeni ili "na firmu". Kojoj to firmi treba luksuzni SUV, ako nešto dostavljaš (manji namještaj) vozi kombi, čemu služi luksuzni SUV u ne-fizičkom radu? Osim možda pokazivanju moći. Inače SUV je najnesigurnija vrsta automobila. Ima dimenzije GP-a (Jeep-a ) (GP stoji za General Purpose, auto za sve terene), a konstrukciju običnog automobila. Pravi GP ima potpuno drugačiji (masivniji) ovjes, motor itd.. Šminkerski SUV je visok (dakle nestabilan), težak (mora puno trošiti da bude pokretan), zaokruženih linija (manje stabilan od GP-a, pravi kut omogućuje stabilnije spojeve). Dakle imaš auto koji samo djeluje "moćno", a jugić je stabilniji na cesti od njega. To je kao da voziš Ferrari. Da zaključim onaj tko se pravi važan ima da plati punu cijenu.
Nisi ti nemoralna što gradonačelnik želi nekima još jednom naplatiti vrtić!
Vrtići su plaćeni kroz poreze i kroz poreze je ostvarena socijalna osjetljivost.
Evo ti primjer, nemoralnog davanja i uzimanja proračunskog novca:
http://www.zagrebancija.com/hr-aktua...6000-kn_313908
Ma ja i dalje ne mogu vjerovati kako neki ljudi razmišljaju.
A što je sa super skupim cipelama i čizmama koje su još k tome neudobne a koštaju par tisuća kuna, pa znači takve mame ih nose samo zato da bi se pravile važne, bolje im je da nose tenisice, (puno su udobnije a i sigurnije za hodanje) i one sigurno nemaju što tražiti u proračunu :nope:
Samo čekam da jedan dan zateknem nekoga kako kontrolira ispred vrtića u čemu se dovozi dijete, kakve cipele, jakna i torba se nose, kakvi mobiteli se imaju, ipadovi, eh da, pa ne smijemo zaboraviti i satove i to bi trebalo jaaaako dobro promotriti :roll:
Mislim ovako možemo do sutra.
a bedzevi?...tko o cemu ovdje jos uvijek o "susjedovom" autu/cipelama i inom :rolleyes:
koji je vama? Pa što vas briga kakve ko ima cipele i koji auto vozi?
možda neka gospođa ne jede jer se jako pali na cipele, što to koga zanima!!!
A je li važno koliko zafira ima konja? Je li smije biti ona od 140 ks ili mora ona od 110 ks, jer se možda praviš važna sa 140 ks? Da li ti je palo na pamet da onaj tko vozi ML ili Bmw x5 itekako puni taj proračun pa bi bilo sasvim u redu da mu i dijete ima istu subvenciju kao i dijete onoga koji možda ide pješice, ali u proračun jedva išta ili ništa uplaćuje. Kad će ljudi konačno shvatiti da se porez na dohodak uplaćuje prema ekonomskoj snazi, ali da zato svi imaju pravo na jedanko sudjelovanje u javnim dobrima.
Na što tko troši svoje novce nakon što je platio porez je stvar osobnih preferencija i na to ima puno pravo.
Jedna od većih budalaština, po meni, su umjetni nokti, a vrlo često ih vidim na onima kojima je plaća 3000 kn. Ali, svatko određuje na što troši svoje novce.
Da li se možda i oni s umjetnim noktima preve važni pa bi trebali platiti punu cijenu vrtića?
Tvoja priča stoji, osim u Hrvatskoj. Ne postoji osoba koja je dala 100K eura sa svojim duplo-oporezovanim novcima, dakle iz plaće. Postoji poznata shema među vlasnicima firmi:
kupiš mrcinu od auta na firmu
mjesećne rate ti se prikazuju kao trošak, dakle plaćaš MANJE PDV-a i poreza
kada auto navrši 5 godina ili sl. prodaš ga se bi za 2 kn (amortizacija)
onda ga prodaš nekome preko oglasa i zaradiš 30-45K eura.
Dakle vozio si luksuznu mrcinu mukte, plaćao manje poreza i na kraju zaradio.
Da ne spomenem da se benzin, registracija kao i svi troškovi oko auta mogu dobrim dijelom prikazati kao trošak firme, dakle plaćaš manji porez.
U isto vrijeme si prijavljen na manju plaću, a živiš od doviti firme na koju je porez samo 20%.
Da sumiram, ljudi u luksuznim SUV-ovima su vjerovatno platili višestruko manji porez od tebe i mene.
A što se tiče cipela i obleke, na to nemam zamjerki, samo se zezam.
dobro si krenuo, al već nakon par rečenica se skuži da nemaš pojma što pišeš... :) :) :)
30% pdva se ne može korisitit kao pretporez, a ima i nepriznatih troškova. Neću sad pisati o oporezovanju automobila jer bi predugo trajalo i nema smisla. Auto ne možeš prodati za 2 kn, nego za tržišnu vrijednost bez obzira što je amortiziran. Nisu vlasnici firmi prijavljeni na manju plaću, nego na plaću koju ostvaruju, oni su poduzetnici koji su uložili kapital uz određeni rizik, a da bi ostvarili dobit. I nisu platili višestruko manji porez od mene, bez obzira što je stopa poreza na dobit 20%, u apsolutnom iznosu su uplatili višestruko veći iznos. I Steve Jobs je u 2010 ostvario plaću od 1$.
To samo pokazuje koliko je bandićev model blesav, zahvatio je samo one koji žive od dohotka.
A, ako misliš da je to tako lako, tržište je otvoreno svima, barem firmu nije problem otvoriti
Nego, za nas koje ne zanimaju auta, jel ima kakvih novosti o cijenama vrtića? :)
Jesi li sigurna da su svi vlasnici firmi prijsvljani NA PLAĆU KOJU OSTVARUJU. Ja ih osobno pozbajem 4 koji ostvaruju dobit sa kojom si mogu isplatiti plaću 10X veću od one koju si isplaćuju. U prosjeku to je oko 7K kn netto, a mogu si platiti 70K. naravno, to bi za posljedicu imalo puno veće poreze.
iako ovo uopće nije tema ovog topica
Evo da i ja iznesem svoju priču vezanu za poskupljenje vrtića. Naime, plaćam po starom i namjeravam tako i ubuduće. Tročlana smo obitelj ( iako ćemo ubrzo dobiti još jednog člana :), oboje zaposleni, MM radi na terenu, preciznije van države za jednu Hr firmu, kada ode nema ga po 2-3 mjeseca, radi svaki dan osim nedjelje od 07-19 h. Ja radim u skladištu, u smjenama (iako sam sada na trudničkom) što znači da uz vrtić jos moram imati neke opcije za čuvanje djeteta, što je prilično otežavajuća okolnost jer smo se doselili se iz Slavonije u želji da svojoj djeci pružimo ono što nismo mi imali, tako da nemamo baka servisa. Stambeni kredit u švicarcima, naravno. Auto 15-godišnji ford, i život bez ikavog luksuza jer pokušavamo uštedjeti neku lovu pa vratiti dio kredita da se MM može vratiti sa terena i da konačno počnemo normalno živjeti.
I eto, i mi smo po Bandićevom modelu svrstani u bogate!
da li je netko od novih jasličara dobio uplatnice? mi do danas nismo jos...:cekam:
Nitko nije dobio uplatnice za deveti mjesec
mi smo u rujnu krenuli u vrtić i stigle uplatnice.
Mi u našem vrtiću još ne za rujan.
Ola! Htjedoh pita, zna li se nešto... što se službeno događa na ovom pitanju, na relaciji gradonačelnik/skupština/neka sjednica/donošenje proračuna i sl.?
Bilo kakva ideja ili trag što će se događati s dugom na uplatnici za akontaciju, onima koji pošteno ne plaćaju ništa za svojih nula kuna, onima koji se prave blesavi na 2000kn zbog nepredanih papira...?
Ili znamo i koliko zadnjih 5 stranica - tj. ništa. Svi i dalje plaćate 200/400/0 ... i ne razmišljate više o ovome?