pa zato i služi on
Printable View
pa zato i služi on
https://www.jutarnji.hr/vijesti/crna...gasci/8439740/
Mercedes .. Saša Matić .. nogometaš .. kakav rječnik općih mjesta :mrgreen:
ah, čim je nogometaš, mora biti i ovo drugo. Ili imam predrasude? 8-)
Baš su projurili sinoć pored nas hitna i policija, a sad evo tek vidim šta je bilo. Strašno. Mada bi za mene bilo bolje da idem s teme dok ne krene rasprava u smjeru da se to dogodilo jer je vozač Mercedesa i jer sluša Sašu. :roll:
Tema me potakla da opet malo prosurfam autoscout stranicama jer nam je glavni auto 15g i počeo je zezati (baš mu nedavno abs otkazao). Ali meni su mislim kriteriji suprotni od Jelenininh ili Mojcinih (osim što isto ne želim bmw :mrgreen: ) srećom mm i ja želimo slično od auta, još "samo" da riješimo novce :lol:
Mene je Škoda Superb jako ugodno iznenadila prostranošću, iznutra je zbilja ogromna
i bome nije ni jeftina
predrasude - ne razumijem ovaj dio s dobrim i lošim ljudima, zapravo ovih dana gledam The good place pa mislim da sustav ne valja :lool: ali iskreno, mislim da svi pomalo imamo neke predrasude, i nije to ništa neobično. Netko ima predrasude prema cajkašima, tj. dijeli ljude na slušatelje sofisticirane i nesofisticirane glazbe :mrgreen: Netko drugi dijeli ljude na one koji su pretjerano samodopadni i one koji su normalni :mrgreen: Who's to say što je točno i koje naše postupanje će nam donijeti moralni desert?
Samo da vas updejtam.
Sjela sam u Fiestu i iznervirala se.
:mrgreen:
Fakat ima premalo vjetrobransko staklo. Odnosn, nije ono malo... ali obzirom da je pod nagibom... djeluje malo. Jako malo.
Svi me uvjeravaju da se moram naviknuti, da svi novi auti to imaju tako...
Kako ne razumiješ? :) Pa ja sam htjela reći (a vjerujem i ostale cure sa istim/sličnim stavovima) da dijelim ljude na dobre i loše prema njihovim postupcima. Dakle, nekoga tko recimo tuče ženu i djecu nikako ne mogu smatrati dobrom osobom. Sad to ispada nekako puno neprihvatljivija podjela od ove podjele po cajkarošima i valjda svima ostalima. Taj dio ja ne razumijem. Ali dobro, ja nikad nisam ni bila sofisticirana. Je*iga, nije mi zapisano tako haha. Pokušala sam biti početkom faksa. Znate ono, fina neupadljiva odjeća, decentan nakit, lijepo ponašanje. Džaba. Nisam stvorena za damicu. Nije mi to to dok ne stavim zlatnu lančinu oko vrata. :mrgreen:
Mada ta podjela na dobre i loše onda više nije predrasuda ako se zna da netko radi lošu stvar. Tako da ću ja za sebe nadobudno reći da nemam predrasude.
A na (pravu) temu: I ja mislim da se samo treba naviknuti na takva stakla. Kad sam kupovala svoj auto i meni se činilo da staklo izgleda puno veće izvana nego iznutra. Sad više to ni ne doživljavam baš. Sad mi je i unutra normalno.
pa ne razumijem u kontekstu koji je već spomenut, svakako ćemo se složiti da je netko tko tuče ženu i djecu loša osoba, ali što nekog čini dobrom osobom? samo izostanak fizičkog nasilja? a ako ima porive koje kontrolira, jel onda dobra ili loša osoba?
S druge strane ovaj isti što tuče ženu i djecu, za kog uopće nema sumnje da je loša osoba, zamisli npr da je ta osoba bila sustavno maltretirana cijeli svoj život i zapravo ne zna za ništa drugo osim nasilja i samo se nasiljem zna izraziti. Je li takva osoba apsolutno odgovorna za svoje postupke i bi li ti imala muda da sudiš nekome SAMO na temelju njegovih/njenih postupka? Je li osoba loša jer je inherentno loša, tj. svjesno je odlučila biti loša osoba ili je loša čak i ako životne okolnosti dovedu do lošeg ponašanja? Svi znamo da je krađa zločin, a kažu i da je grijeh, a je li zločin i grijeh ako je netko ukrao zbog neimaštine, gladi, šta ja znam.
Evo vam vaša podjela na "dobre" i "loše" pa sad elaboriraj nešto što filozofija već 3000 godina pokušava dokučiti. Ja iskreno nemam tako dobar metar da bih dijelila ljude na dobre i loše.
Majkemi, poštenije mi je reći da ti je netko simpatičan ili antipatičan.
Po meni, betty ima odličan point :). Dobar, loš, zao - funkcionira u bajkama i u spaghetti vesternima. Prejednostavno je. Pa i cijela rasprava što je predrasuda, što ne. Jelenu su ovdje iznapadali da je skoro pa trol, a žena (samo) dobrano više promišlja ekologiju i uzrok i posljedicu nego bilo tko od nas, jer smo na takvim koordinatama da ekologija nije još toliko upletena u svijest društva da bi puno ljudi razmišljalo o "carbon footprintu" vozila za koje se odlučuje. U Njem. bi to bila normalna rasprava, pretpostavljam.
Pa ne znam, ne mislim ja za sebe da sam neki moralni kompas, da se razumijemo odmah i da ne bih ispala svakakva. Ali mislim da nije dobar onaj tko namjerno čini nažao drugome. A i za nasilje, pa gdje bismo stigli kad bi svatko radio drugome ono što su radili njemu? Evo samo za primjer, ja sam bila jako maltretirana u osnovnoj školi. Kroz doslovno cijelu osnovnu školu. Sjećam se kako su svi plakali kad je završavala, od tuge jel, a ja sam plakala od sreće jer napokon ta lica neću više gledati. A opet, nikad nikoga nisam maltretirala, jer znam kroz šta sam ja prošla i koliko je suza poteklo zbog nekoliko osoba iz razreda i jednostavno jer mi to nije lijepo i nisam takva. Mogla sam i ja postati osoba koja maltretira druge i očekuje da joj to bude opravdano jer je i sama to prošla.
I baš zato, iz svojih cipela ne volim predrasude. Razumijem ja i da moje razmišljanje ne odgovara svakome i da vam djelujem možda i glupo i nezrelo ali ja samo govorim kako trenutno razmišljam. Možda ću se nekad i promijeniti ali opet po trenutnom razmišljanju, ne želim se promijeniti. A ako je potpuno krivo suditi o ljudima na temelju njihovih postupaka, zar nije onda potpuno krivo suditi o ljudima i na temelju auta koje voze, na temelju onoga što slušaju, koliko se šminkaju i slično (što se ovdje već provlačilo, više ni ne znam)?
A Jelenu nisam iznapadala niti smatram da je trol pobogu, čak sam joj se i ispričala ako sam je krivo shvatila. :)
zbilja?
a jesi li ti pošteno pročitala kako je uopće došlo do podjele na dobre i loše?
znači sad ćemo secirati da li je netko doista loša osoba ako mu je jedina interakcija s okolinom u obliku nasilja za koje možda nije sam kriv?
a ako zbog svojih predrasuda na nekog tko vozi bemburu ili sluša cajke gledamo s visoka i ne želimo s njim popiti kavu to je opravdano?
onak, daj me naj me
iz cijele te priče o predrasudama je izašlo to da sam ja rekla da mi je to nezamslivo jer predrasuda nemam i mogu ljude jedino na dobre i loše podijeliti.
a to je potvrdilo i nekoliko istomišljenica.
i shvaćaš li da je to ustvari generaliziranje?
i da, ako netko sustavno tuče ženu taj je za mene loš čovjek i sigurno neću s njim popiti kavu.
ako vozi belu lađu ili sluša thompsona ili karleušu, kod mene mu to kao čovjeku sigurno neće donijeti manje bodova i frktanje nosom
Sve su postupci i izbori. I kupnja određene vrste auta je izbor i postupak, jedan od njih milijun koji napravimo u životu. Naravno da ćemo se svi ovdje 100% složiti da je verbalno maltretiranje, fizičko maltretiranje i ubojstvo - zlo. Ali, netko od nas će npr. abortus zvati ubojstvom i zlom, a netko neće. I već ti se tu stvari kompliciraju. Pokušavam biti turbo jednostavna i na turbo jednostavan način ti opisati kako stvari nisu turbo jednostavne i ljudi podrazumijevaju različito. Neki koji verbalno maltretiraju će misliti da su baš oni maltretirani. Kad su stvari crno - bijele - lako je. Ali, vidiš i na slučaju "bacača djece preko balkona", da je po velikom broju susjeda, koji su ga dotad "sudili", bio OK - brižna obitelj, brižan radnik.
I evo, već će se 50% Hrvatske podijeliti na temu "smatrate li abortus ubojstvom" (mislim) pola i pola. Irska se prije na tu temu dijelila 80:20 cca u korist ubojstvo. Sad se dijeli 20:80 u korist izbor i ženino pravo. Vojni kapelani blagoslivljaju ljude i oružje koji idu u ratove. Toliko o univerzalnosti dobra i zla i kako lako možemo ljude suditi po tome čine li dobro ili zlo.
A ljudi pod "dobrim" ili "zlim" podrazumijevaju različito. ISIL-ovske žene koje se sad vraćaju nazad, vjerovale su da rade dobro kad su odlazile u Kalifat. Sad tvrde - zavedene smo, bile smo mlade, muž nas odveo, pomozite nam. Kao da žene ne mogu same odgovarati za svoje izbore. Jesu li dobre ili zle? Ja ne znam.
ne razumijem, što je generaliziranje?
iskreno, ne vjerujem da postoji osoba koja je slobodna od predrasuda
pa predrasude su zapravo naša očekivanja. Nekada su utemeljena, nekada nisu utemeljena. Predrasuda je npr. misliti da zaposlenici javnih službi ništa ne rade i da su uhljebi. To da ne rade je za neke točno a za većinu vjerojatno nije. Ne moraju se predrasude uvijek odnositi na rasizam, fašizam ili šovinizam, neke predrasude su općeprihvaćene i čak i većini ljudi simpatične.
Da nema na ovoj temi par cura koje misle kao ja, stvarno bih bila uvjerena da sam totalno luda. :lol:
Šalu na stranu, razumijem ja vaša objašnjenja, stvarno razumijem. Ali ipak, u tom nekom mom svijetu, auti, muzika, šminka itd. mi ne igraju ulogu u stvaranju mišljenja o nekoj osobi. O meni samoj bi se onda na račun izgleda i načina života mogla stvoriti svakakva mišljenja, a ne bi bilo zasluženo. Ali s druge strane, nasilje, ubojstva i ostalo mi igraju veliku ulogu u stvaranju mišljenja. I opet smatram da to nije predrasuda jer stvorim mišljenje tek kad o osobi nešto znam.
Naravno da svijet nije crno bijeli i da postoji milijun nijansi sivila ali i dalje mislim da je puno žalosnije suditi o osobi na temelju tako banalnih stvari poput slušanja cajki nego prema njenim postupcima prema drugima.
betty, možda i imam poneku predrasudu koje nisam svjesna. možda ću ispričati neki vic o hercegovcima i bijelim čarapama ili škrtim bračanima iz čiste zafrkancije
ali ono što kategorički tvrdim jest da ne postoji osoba s kojom ne bih popila kavu na temelju predrasuda.
nisam takva i ne možeš mi na temelju svojih uvjerenja uvjeriti u nešto što nije istina.
a ako to znači da živim u bajci, brate mili, nek živim.
probaj i ti
dolega, ako pročitaš malo moje postove, vidjet ćeš da te ni u što nisam uvjeravala.
Nemam nikakvo mišljenje o tome s kim bi ti popila kavu ili ne, govorili smo o tome koji je moralno ispravan način suditi ljudima. Samo sam htjela pokazati da:
1) ta podjela na dobre i loše ljude je presimplificirana (koji su kriteriji, osobni, opći, po osjećaju? jel mjerljivo?)
2) prozivati ljude jer imaju pokoju banalnu predrasudu je malo smiješno jer SVI imamo (nadam se samo banalne) predrasude kojih smo manje ili više svjesni
čekaj malo, ti mene sad hoćeš uvjeriti da je od mene neispravno što nemam predrasuda i što prozivam nekog tko ih ima?
da li ti sebe čuješ?
ovdje se radilo o tome da mojca i nekolicina ne žele voziti bmw-a zbog predrasuda o ljudima koji ih voze. da mima ne želi popiti kavu s nekim tko sluša thomsona...i tako dalje.
i nemoj mi govoriti da su to banalne predrasude jer je to užasna klasifikacija ljudi.
dolega, doista ne mislim da te u išta mogu uvjeriti, niti pokušavam
Ma ovo je Sizifov posao. :lol:
Niti osoba koja nema predrasude može shvatiti zašto je poželjno imati ih, niti će osoba koja ima predrasude shvatiti zašto je poželjno nemati ih.
Majketi, od BMW-a preko Thompsona do bitka...
Ja ne vjerujem da ne postoje vrijednosni ili ako hoćete ideološki kriteriji po kojima recimo ti, dolega, ne sudiš ljude. Znači, da ne postoji neki princip, ideja, koja ti je dovoljno važna da ako vidiš da neka osoba ima potpuno suprotno mišljenje, ta osoba ti automatski neće biti prihvatljiva za druženje, ili što ti kažeš neće ti slati "dobru vibru". Ja sam više puta napisala da me kod thompsona uopće ne smeta njegova muzika, dapače, čak mi se ponekad i sviđa, ali mi je ikonografija koja uz njega ide potpuno neprihvatljiva.
nije da ne kužimo
nego ne vjerujemo :mrgreen:
meni je to "dijelim ljudi na dobre i loše" onako u rangu "želim mir u svijetu"