Stranica 7 od 20 PrviPrvi ... 5678917 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 301 do 350 od 966

Tema: Kompromisi i ostalo

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ja se isto slažem sa juranom i tanjom b da mi nije jasna potreba za dijeljenjem ljudi na dvije, tri, osam kategorija
    i da ljudi se dijele na dobre i zle zvuči baš ko iz priče
    a još ako ih razvrstavaš u te kategorije na temelju vibre...

pretpostavljam da cure kad su navele tu podjelu, su ustvari mislile da o ljudima sudimo na temelju njihovih postupaka, ponašanja?

iako, i podjela po vrijednosnom sustavu kakvu je ranije opisivala magriz je isto to

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja bih rekla baš to, da one žele reći da ljude sude na temelju postupaka a ne na temelju vrijednosnog sustava.

Samo jasno da je to jako klimavo, zapravo teško za povjerovati.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    zbilja lili ni ja ne kuzim uopce pitanje.
    kakve veze to ima s autima ili tipom ljudi koji ih voze?
    Ima veze samo s predrasudama.

Tako to ide - nisi ni svjestan da ih imaš dok ti sudbina ne pošalje ovakvu situaciju kad to moraš osvijestiti. Nisam iznimka.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    ja se isto slažem sa juranom i tanjom b da mi nije jasna potreba za dijeljenjem ljudi na dvije, tri, osam kategorija

pretpostavljam da cure kad su navele tu podjelu, su ustvari mislile da o ljudima sudimo na temelju njihovih postupaka, ponašanja?

iako, i podjela po vrijednosnom sustavu kakvu je ranije opisivala magriz je isto to
    Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bih rekla baš to, da one žele reći da ljude sude na temelju postupaka a ne na temelju vrijednosnog sustava.

Samo jasno da je to jako klimavo, zapravo teško za povjerovati.
    Ovo su 2 jako dobra posta koja su mi pomogla u razumijevanju.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Lili vjerojatno cilja na podjelu ljudi u dobar/loš kategoriju. Samo, lako je reći tko je loš kad napravi nešto ovakvo, ali kako reći tko je dobar? Moždas bi i za tog ćaću prije deset dana rekli da je dobar.
    Upravo to, Mima. Ako ćemo svoditi raspravu na analize iz crne kronike (za što nemam trenutno ni najmanje volje, pa unaprijed odustajem od daljnje rasprave), analizirajući izjave koje u medijima obično daju susjedi, rođaci, poznanici i drugi koji su bili u doticaju s počiniteljima ekstremnih zločina, vrlo često se može naići na rečenice tipa "bio je tako miran, ni po čemu se nije izdvajao, uzoran radnik, ma ne bi ni mrava zgazio".
    A dalje mi se zbilja ne raspravlja, ovo je bila tema o kompromisima i kupnji auta, a ne o psihopatima iz crne kronike.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Zanemarite moj prethodni post, nisam vidjela postove koji su napisani u međuvremenu, nije mi bila namjera vraćati raspravu unatrag.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam ni mislila da imaš
    Mi smo u fazi zamjene 15-godišnje Škode - novom Škodom. Jer smo zaključili da je najpovoljniji omjer cijene i kvalitete i, najvažnije, sigurnosti. MM je to sve detaljno proučavao, od crash testova do raznih foruma. Izgled nam je pritom bio zadnja stavka.
    Ista stvar - treba napraviti kalkulaciju i dobro razmisliti.

Inače, moj sin mlađi kaže da je otkrio što meni smeta kod Škode (njegov voditelj kluba ima prvu generaciju Superb Škode i E. se nekoliko puta vozio unutra). Kaže on meni ovako: Sad mi je sve jasno: taj auto je uzak, a ti nisi, pa ne staneš unutra...
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 01.03.2019. at 10:58

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ista stvar - treba napraviti kalkulaciju i dobro razmisliti.

Inače, moj sin mlađi kaže da je otkrio što meni smeta kod Škode (njegov voditelj kluba ima prvu generaciju Superb Škode i E. se nekoliko puta vozio unutra). Kaže on meni ovako: Sad mi je sve jasno: taj auto je uzak, a ti nisi, pa ne staneš unutra...

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, moj tata je vozio Mazdu. Tada sam imala dugu kosu i ponekad bih napravila rep , ili ne naj bože stavila špangu na vrh glave, i tada sam lupala glavom u krov auta - baš mi je to bila trauma. S time da sam prosječne visine.

I sto tako, zgodno je, kako stariš, imati visoki auto. Ili ako imaš stariju osobu u obitelji - lakše ulaze i izlaze iz njega.

A da se vratim na predrasude _ od tate sam "naučila" da se na cesti treba čuvati auti krapinskih registracija - nadam se da sam nisam nekog uvrijedila, i vozača koji voze u šeširima/kapama/pokrivalima za glavu

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

mi smo mislili uzet škodu rapid, kad smo sjeli unutra, nekako nam je bilo stisnuto i nepregledno pa smo odustali

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Da, moj tata je vozio Mazdu. Tada sam imala dugu kosu i ponekad bih napravila rep , ili ne naj bože stavila špangu na vrh glave, i tada sam lupala glavom u krov auta - baš mi je to bila trauma. S time da sam prosječne visine.

I sto tako, zgodno je, kako stariš, imati visoki auto. Ili ako imaš stariju osobu u obitelji - lakše ulaze i izlaze iz njega.

A da se vratim na predrasude _ od tate sam "naučila" da se na cesti treba čuvati auti krapinskih registracija - nadam se da sam nisam nekog uvrijedila, i vozača koji voze u šeširima/kapama/pokrivalima za glavu
    Nisam primijetila da vozači auta s krapinskom registracijom loše voze, ali sam primijetila da im se u Zagrebu dosta trubi

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Skužile ste bit, da radi se o postupcima.

Tang jel ti ono reče da imaš predrasude prema onoj uređenoj gospoji s dubokim dekolteom i šminkom šta podučava druge? btw ako mislimo na istu baš se lijepo šminka.
    ja recimo nikada ne bih promatrala nekoga u tom kontextu šminke i dekoltea, više bi me zanimalo jel ima šta pametnoga za reći.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

MM kaže da to primjeti za registracije iz jednog drugog sjeverno hrvatskog kraja
    a ja mu kažem da je to glupost il znaš vozit il ne znaš.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 01.03.2019. at 11:17

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    mi smo mislili uzet škodu rapid, kad smo sjeli unutra, nekako nam je bilo stisnuto i nepregledno pa smo odustali
    Mi baš kupili Škodu Rapid (prije NG bila akcijska cijena), ništa nije skučeno, taman za nas 4.
    I prtljažnik ogroman.

Usko nam je bilo npr. u Citroen Cactusu, oboje smo lupili glavom pri ulasku.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam primijetila da vozači auta s krapinskom registracijom loše voze, ali sam primijetila da im se u Zagrebu dosta trubi
    Nema to veze s vožnjom neg s alkoholom

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    Opel u rangu BMW-a?!? OMG... fakat ste zabrijale ...

Da ste rekli Porsche SUV, Audi Q6 (kojih ima puno po gradu ili sl.) onda ok, ali jadni opelčić u rang BMW-a
    Ahhaha baš!
    Meni su rekli da je Opel "auto za mesare"

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

A zakaj izvrces?
    Rekla sam da mi je netko simpatican ili nesimpatican na temelju vibre

A sva ostala podjela je ustvari proizasla iz predrasuda i snebivanja na isto i to sto si ti sad napisala je ustvari izvuceno iz cijelo konteksta

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku

Ha-ha, to i moj muž kaže. I za KR i za pokrivala.
    Zove ih šeširđije. I grozi se.
    Najgora je, kaže kombinacija šeširđija u KR registraciji. Bježi od takvog.

Mislila sam da brije bez veze... ali sad kad čujem da još netko tako misli....

j-la avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Prošle godine na nekom sajmu automobila sjela sam u novu Fiestu i zatvorila vrata. Lupilo je kao da na vratima nema tapaciranog dijela, te kao da nedostaje izolacije. Mogu onda zamislit koju količinu buke sa ulice čuješ u toku vožnje. Dosta je bučno čuti svoj motor, zamisli da moraš i ostale slušati.

Ja bih rado kakav noviji BMW ili mercedes. Ali nisu mi cjenovno odgovarajući. Gledam reklamu za mercedesa sa lavom, slinim za njime, a onda se skontam da jedna zimska guma košta kao 3/4 moje plaće. Dobro, upitno je da li bi imala za takav auto

Hoću reći, kad bih birala, uvijek bih odabrala udobnije auto, zašto se zamarati u vožnji.

Škoda je VW, kao i audi. Jedina razlika je pratećoj opremi i karoseriji. Motori su standardni.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    Opel u rangu BMW-a?!? OMG... fakat ste zabrijale ...

Da ste rekli Porsche SUV, Audi Q6 (kojih ima puno po gradu ili sl.) onda ok, ali jadni opelčić u rang BMW-a

Pa ne pričamo o objektivnom kvalitativnom rangu, već o osobnom, subjektivnom dojmu. Opeli su mi u istoj kategoriji s BMW, ne zato jer su iste kvalitete, već jer u meni izazivaju jednaki osjećaj odbijanja. Opeli zato jer su mahom dosadni, a BMW-i jer su pretenciozni i imaju ružnu njušku.

Ja svo vrijeme brijem o mom emotivnom doživljaju automobila, a ne o kvaliteti, performansama, potrošnji.... o tome nek se on brine. Ja samo vozim. Jedva da gorivo nalijem. Ako baš moram uliti gorivo, idem na Inu jer znam da će to netko napraviti umjesto mene.
    Da budemo načisto, dok sam bila sama, brinula sam se o autu, mjerila razinu ulja, dodavala ulje, vozila na servis... mijenjala gume... i opet bi kad bi bila potreba... ali evo sad baš ne želim. To je njegova briga.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

pa zato i služi on

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    to jako dobro znam, ali ja sam tu, di su garaze poput one na langovom trgu, petrinjskoj...... di su zamislila da se mirno voze samo peglice
    Ma sve mi je jasno; otisla sam iz Vlaske, vozila nisam nista, izmedju ostalog zato sto mi se nije dalo parkirati auto pod krevet.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Ovako je meni u Seat Leonu. Ibiza je manja, ali bolja. Moji na poslu odavno znaju da jako pazim koji ce me auto zapasti sko bas moram voziti sluzbeni. Da kupujem, nemam pojma koji bih odabrala. Modeli se jaaako razlikuju.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

https://www.jutarnji.hr/vijesti/crna...gasci/8439740/

Mercedes .. Saša Matić .. nogometaš .. kakav rječnik općih mjesta

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

ah, čim je nogometaš, mora biti i ovo drugo. Ili imam predrasude?

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Baš su projurili sinoć pored nas hitna i policija, a sad evo tek vidim šta je bilo. Strašno. Mada bi za mene bilo bolje da idem s teme dok ne krene rasprava u smjeru da se to dogodilo jer je vozač Mercedesa i jer sluša Sašu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    ah, čim je nogometaš, mora biti i ovo drugo. Ili imam predrasude?
    Paaa , ne mora nuzno biti nogometas. Nazalost ima puno mladih sirovina
    I ne samo mladih...
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 02.03.2019. at 15:15

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Tema me potakla da opet malo prosurfam autoscout stranicama jer nam je glavni auto 15g i počeo je zezati (baš mu nedavno abs otkazao). Ali meni su mislim kriteriji suprotni od Jelenininh ili Mojcinih (osim što isto ne želim bmw ) srećom mm i ja želimo slično od auta, još "samo" da riješimo novce

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Paaa , ne mora nuzno biti nogometas. Nazalost ima puno mladih sirovina
    I ne samo mladih...
    Mene je tako jučer na parkingu, skoro pogazio, jureći vozač vrlog Mercedesa. Jurio je u samoposlužnu autopraonu, da stane u red. Uspjela sam poslije škicnuti ćelavu nabildanu mrgu kako pere auto. Toliko o stereotipima.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mene je Škoda Superb jako ugodno iznenadila prostranošću, iznutra je zbilja ogromna
    i bome nije ni jeftina

predrasude - ne razumijem ovaj dio s dobrim i lošim ljudima, zapravo ovih dana gledam The good place pa mislim da sustav ne valja ali iskreno, mislim da svi pomalo imamo neke predrasude, i nije to ništa neobično. Netko ima predrasude prema cajkašima, tj. dijeli ljude na slušatelje sofisticirane i nesofisticirane glazbe Netko drugi dijeli ljude na one koji su pretjerano samodopadni i one koji su normalni Who's to say što je točno i koje naše postupanje će nam donijeti moralni desert?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Ha-ha, to i moj muž kaže. I za KR i za pokrivala.
    Zove ih šeširđije. I grozi se.
    Ni ja ne volim šeširdžije, nespretno voze.

Danas sam vidjela jednog BMW-a. Prije nisam imala neki stav o BMW-u, sad sam pozorno gledala glavu iz BMW-a . Na temelju same glave -nemam što posebno zaključiti.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    Who's to say što je točno i koje naše postupanje će nam donijeti moralni desert?
    .

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Samo da vas updejtam.

Sjela sam u Fiestu i iznervirala se.

Fakat ima premalo vjetrobransko staklo. Odnosn, nije ono malo... ali obzirom da je pod nagibom... djeluje malo. Jako malo.
    Svi me uvjeravaju da se moram naviknuti, da svi novi auti to imaju tako...

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Mene je Škoda Superb jako ugodno iznenadila prostranošću, iznutra je zbilja ogromna
    i bome nije ni jeftina

predrasude - ne razumijem ovaj dio s dobrim i lošim ljudima, zapravo ovih dana gledam The good place pa mislim da sustav ne valja ali iskreno, mislim da svi pomalo imamo neke predrasude, i nije to ništa neobično. Netko ima predrasude prema cajkašima, tj. dijeli ljude na slušatelje sofisticirane i nesofisticirane glazbe Netko drugi dijeli ljude na one koji su pretjerano samodopadni i one koji su normalni Who's to say što je točno i koje naše postupanje će nam donijeti moralni desert?
    Kako ne razumiješ? Pa ja sam htjela reći (a vjerujem i ostale cure sa istim/sličnim stavovima) da dijelim ljude na dobre i loše prema njihovim postupcima. Dakle, nekoga tko recimo tuče ženu i djecu nikako ne mogu smatrati dobrom osobom. Sad to ispada nekako puno neprihvatljivija podjela od ove podjele po cajkarošima i valjda svima ostalima. Taj dio ja ne razumijem. Ali dobro, ja nikad nisam ni bila sofisticirana. Je*iga, nije mi zapisano tako haha. Pokušala sam biti početkom faksa. Znate ono, fina neupadljiva odjeća, decentan nakit, lijepo ponašanje. Džaba. Nisam stvorena za damicu. Nije mi to to dok ne stavim zlatnu lančinu oko vrata.

Mada ta podjela na dobre i loše onda više nije predrasuda ako se zna da netko radi lošu stvar. Tako da ću ja za sebe nadobudno reći da nemam predrasude.

A na (pravu) temu: I ja mislim da se samo treba naviknuti na takva stakla. Kad sam kupovala svoj auto i meni se činilo da staklo izgleda puno veće izvana nego iznutra. Sad više to ni ne doživljavam baš. Sad mi je i unutra normalno.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku
    Kako ne razumiješ? Pa ja sam htjela reći (a vjerujem i ostale cure sa istim/sličnim stavovima) da dijelim ljude na dobre i loše prema njihovim postupcima. Dakle, nekoga tko recimo tuče ženu i djecu nikako ne mogu smatrati dobrom osobom. Sad to ispada nekako puno neprihvatljivija podjela od ove podjele po cajkarošima i valjda svima ostalima. Taj dio ja ne razumijem. Ali dobro, ja nikad nisam ni bila sofisticirana. Je*iga, nije mi zapisano tako haha. Pokušala sam biti početkom faksa. Znate ono, fina neupadljiva odjeća, decentan nakit, lijepo ponašanje. Džaba. Nisam stvorena za damicu. Nije mi to to dok ne stavim zlatnu lančinu oko vrata.

Mada ta podjela na dobre i loše onda više nije predrasuda ako se zna da netko radi lošu stvar. Tako da ću ja za sebe nadobudno reći da nemam predrasude.

A na (pravu) temu: I ja mislim da se samo treba naviknuti na takva stakla. Kad sam kupovala svoj auto i meni se činilo da staklo izgleda puno veće izvana nego iznutra. Sad više to ni ne doživljavam baš. Sad mi je i unutra normalno.
    pa ne razumijem u kontekstu koji je već spomenut, svakako ćemo se složiti da je netko tko tuče ženu i djecu loša osoba, ali što nekog čini dobrom osobom? samo izostanak fizičkog nasilja? a ako ima porive koje kontrolira, jel onda dobra ili loša osoba?
    S druge strane ovaj isti što tuče ženu i djecu, za kog uopće nema sumnje da je loša osoba, zamisli npr da je ta osoba bila sustavno maltretirana cijeli svoj život i zapravo ne zna za ništa drugo osim nasilja i samo se nasiljem zna izraziti. Je li takva osoba apsolutno odgovorna za svoje postupke i bi li ti imala muda da sudiš nekome SAMO na temelju njegovih/njenih postupka? Je li osoba loša jer je inherentno loša, tj. svjesno je odlučila biti loša osoba ili je loša čak i ako životne okolnosti dovedu do lošeg ponašanja? Svi znamo da je krađa zločin, a kažu i da je grijeh, a je li zločin i grijeh ako je netko ukrao zbog neimaštine, gladi, šta ja znam.

Evo vam vaša podjela na "dobre" i "loše" pa sad elaboriraj nešto što filozofija već 3000 godina pokušava dokučiti. Ja iskreno nemam tako dobar metar da bih dijelila ljude na dobre i loše.

Majkemi, poštenije mi je reći da ti je netko simpatičan ili antipatičan.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Po meni, betty ima odličan point . Dobar, loš, zao - funkcionira u bajkama i u spaghetti vesternima. Prejednostavno je. Pa i cijela rasprava što je predrasuda, što ne. Jelenu su ovdje iznapadali da je skoro pa trol, a žena (samo) dobrano više promišlja ekologiju i uzrok i posljedicu nego bilo tko od nas, jer smo na takvim koordinatama da ekologija nije još toliko upletena u svijest društva da bi puno ljudi razmišljalo o "carbon footprintu" vozila za koje se odlučuje. U Njem. bi to bila normalna rasprava, pretpostavljam.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 04.03.2019. at 15:01

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Pa ne znam, ne mislim ja za sebe da sam neki moralni kompas, da se razumijemo odmah i da ne bih ispala svakakva. Ali mislim da nije dobar onaj tko namjerno čini nažao drugome. A i za nasilje, pa gdje bismo stigli kad bi svatko radio drugome ono što su radili njemu? Evo samo za primjer, ja sam bila jako maltretirana u osnovnoj školi. Kroz doslovno cijelu osnovnu školu. Sjećam se kako su svi plakali kad je završavala, od tuge jel, a ja sam plakala od sreće jer napokon ta lica neću više gledati. A opet, nikad nikoga nisam maltretirala, jer znam kroz šta sam ja prošla i koliko je suza poteklo zbog nekoliko osoba iz razreda i jednostavno jer mi to nije lijepo i nisam takva. Mogla sam i ja postati osoba koja maltretira druge i očekuje da joj to bude opravdano jer je i sama to prošla.

I baš zato, iz svojih cipela ne volim predrasude. Razumijem ja i da moje razmišljanje ne odgovara svakome i da vam djelujem možda i glupo i nezrelo ali ja samo govorim kako trenutno razmišljam. Možda ću se nekad i promijeniti ali opet po trenutnom razmišljanju, ne želim se promijeniti. A ako je potpuno krivo suditi o ljudima na temelju njihovih postupaka, zar nije onda potpuno krivo suditi o ljudima i na temelju auta koje voze, na temelju onoga što slušaju, koliko se šminkaju i slično (što se ovdje već provlačilo, više ni ne znam)?

A Jelenu nisam iznapadala niti smatram da je trol pobogu, čak sam joj se i ispričala ako sam je krivo shvatila.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

pa ne razumijem u kontekstu koji je već spomenut, svakako ćemo se složiti da je netko tko tuče ženu i djecu loša osoba, ali što nekog čini dobrom osobom? samo izostanak fizičkog nasilja? a ako ima porive koje kontrolira, jel onda dobra ili loša osoba?
    S druge strane ovaj isti što tuče ženu i djecu, za kog uopće nema sumnje da je loša osoba, zamisli npr da je ta osoba bila sustavno maltretirana cijeli svoj život i zapravo ne zna za ništa drugo osim nasilja i samo se nasiljem zna izraziti. Je li takva osoba apsolutno odgovorna za svoje postupke i bi li ti imala muda da sudiš nekome SAMO na temelju njegovih/njenih postupka? Je li osoba loša jer je inherentno loša, tj. svjesno je odlučila biti loša osoba ili je loša čak i ako životne okolnosti dovedu do lošeg ponašanja? Svi znamo da je krađa zločin, a kažu i da je grijeh, a je li zločin i grijeh ako je netko ukrao zbog neimaštine, gladi, šta ja znam.

Evo vam vaša podjela na "dobre" i "loše" pa sad elaboriraj nešto što filozofija već 3000 godina pokušava dokučiti. Ja iskreno nemam tako dobar metar da bih dijelila ljude na dobre i loše.

Majkemi, poštenije mi je reći da ti je netko simpatičan ili antipatičan.

zbilja?
    a jesi li ti pošteno pročitala kako je uopće došlo do podjele na dobre i loše?

znači sad ćemo secirati da li je netko doista loša osoba ako mu je jedina interakcija s okolinom u obliku nasilja za koje možda nije sam kriv?

a ako zbog svojih predrasuda na nekog tko vozi bemburu ili sluša cajke gledamo s visoka i ne želimo s njim popiti kavu to je opravdano?

onak, daj me naj me

iz cijele te priče o predrasudama je izašlo to da sam ja rekla da mi je to nezamslivo jer predrasuda nemam i mogu ljude jedino na dobre i loše podijeliti.
    a to je potvrdilo i nekoliko istomišljenica.
    i shvaćaš li da je to ustvari generaliziranje?

i da, ako netko sustavno tuče ženu taj je za mene loš čovjek i sigurno neću s njim popiti kavu.
    ako vozi belu lađu ili sluša thompsona ili karleušu, kod mene mu to kao čovjeku sigurno neće donijeti manje bodova i frktanje nosom

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Po meni, betty ima odličan point . Dobar, loš, zao - funkcionira u bajkama i u spaghetti vesternima. Prejednostavno je.
    stvarno bi mi bilo drago da mogu ovako razmišljati, ali ne mogu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A ako je potpuno krivo suditi o ljudima na temelju njihovih postupaka, zar nije onda potpuno krivo suditi o ljudima i na temelju auta koje voze, na temelju onoga što slušaju, koliko se šminkaju i slično (što se ovdje već provlačilo, više ni ne znam)?
    Sve su postupci i izbori. I kupnja određene vrste auta je izbor i postupak, jedan od njih milijun koji napravimo u životu. Naravno da ćemo se svi ovdje 100% složiti da je verbalno maltretiranje, fizičko maltretiranje i ubojstvo - zlo. Ali, netko od nas će npr. abortus zvati ubojstvom i zlom, a netko neće. I već ti se tu stvari kompliciraju. Pokušavam biti turbo jednostavna i na turbo jednostavan način ti opisati kako stvari nisu turbo jednostavne i ljudi podrazumijevaju različito. Neki koji verbalno maltretiraju će misliti da su baš oni maltretirani. Kad su stvari crno - bijele - lako je. Ali, vidiš i na slučaju "bacača djece preko balkona", da je po velikom broju susjeda, koji su ga dotad "sudili", bio OK - brižna obitelj, brižan radnik.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I evo, već će se 50% Hrvatske podijeliti na temu "smatrate li abortus ubojstvom" (mislim) pola i pola. Irska se prije na tu temu dijelila 80:20 cca u korist ubojstvo. Sad se dijeli 20:80 u korist izbor i ženino pravo. Vojni kapelani blagoslivljaju ljude i oružje koji idu u ratove. Toliko o univerzalnosti dobra i zla i kako lako možemo ljude suditi po tome čine li dobro ili zlo.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A ljudi pod "dobrim" ili "zlim" podrazumijevaju različito. ISIL-ovske žene koje se sad vraćaju nazad, vjerovale su da rade dobro kad su odlazile u Kalifat. Sad tvrde - zavedene smo, bile smo mlade, muž nas odveo, pomozite nam. Kao da žene ne mogu same odgovarati za svoje izbore. Jesu li dobre ili zle? Ja ne znam.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj dolega prvotno napisa Vidi poruku
    zbilja?
    a jesi li ti pošteno pročitala kako je uopće došlo do podjele na dobre i loše?

znači sad ćemo secirati da li je netko doista loša osoba ako mu je jedina interakcija s okolinom u obliku nasilja za koje možda nije sam kriv?

a ako zbog svojih predrasuda na nekog tko vozi bemburu ili sluša cajke gledamo s visoka i ne želimo s njim popiti kavu to je opravdano?

onak, daj me naj me

iz cijele te priče o predrasudama je izašlo to da sam ja rekla da mi je to nezamslivo jer predrasuda nemam i mogu ljude jedino na dobre i loše podijeliti.
    a to je potvrdilo i nekoliko istomišljenica.
    i shvaćaš li da je to ustvari generaliziranje?

i da, ako netko sustavno tuče ženu taj je za mene loš čovjek i sigurno neću s njim popiti kavu.
    ako vozi belu lađu ili sluša thompsona ili karleušu, kod mene mu to kao čovjeku sigurno neće donijeti manje bodova i frktanje nosom
    ne razumijem, što je generaliziranje?

iskreno, ne vjerujem da postoji osoba koja je slobodna od predrasuda
    pa predrasude su zapravo naša očekivanja. Nekada su utemeljena, nekada nisu utemeljena. Predrasuda je npr. misliti da zaposlenici javnih službi ništa ne rade i da su uhljebi. To da ne rade je za neke točno a za većinu vjerojatno nije. Ne moraju se predrasude uvijek odnositi na rasizam, fašizam ili šovinizam, neke predrasude su općeprihvaćene i čak i većini ljudi simpatične.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

I evo, već će se 50% Hrvatske podijeliti na temu "smatrate li abortus ubojstvom" (mislim) pola i pola. Irska se prije na tu temu dijelila 80:20 cca u korist ubojstvo. Sad se dijeli 20:80 u korist izbor i ženino pravo. Vojni kapelani blagoslivljaju ljude i oružje koji idu u ratove. Toliko o univerzalnosti dobra i zla i kako lako možemo ljude suditi po tome čine li dobro ili zlo.

pa tko kaže da postoji univerzalnost dobra i zla?

to je osobno mišljenje

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Da nema na ovoj temi par cura koje misle kao ja, stvarno bih bila uvjerena da sam totalno luda.

Šalu na stranu, razumijem ja vaša objašnjenja, stvarno razumijem. Ali ipak, u tom nekom mom svijetu, auti, muzika, šminka itd. mi ne igraju ulogu u stvaranju mišljenja o nekoj osobi. O meni samoj bi se onda na račun izgleda i načina života mogla stvoriti svakakva mišljenja, a ne bi bilo zasluženo. Ali s druge strane, nasilje, ubojstva i ostalo mi igraju veliku ulogu u stvaranju mišljenja. I opet smatram da to nije predrasuda jer stvorim mišljenje tek kad o osobi nešto znam.

Naravno da svijet nije crno bijeli i da postoji milijun nijansi sivila ali i dalje mislim da je puno žalosnije suditi o osobi na temelju tako banalnih stvari poput slušanja cajki nego prema njenim postupcima prema drugima.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Da nema na ovoj temi par cura koje misle kao ja, stvarno bih bila uvjerena da sam totalno luda.

Šalu na stranu, razumijem ja vaša objašnjenja, stvarno razumijem. Ali ipak, u tom nekom mom svijetu, auti, muzika, šminka itd. mi ne igraju ulogu u stvaranju mišljenja o nekoj osobi. O meni samoj bi se onda na račun izgleda i načina života mogla stvoriti svakakva mišljenja, a ne bi bilo zasluženo. Ali s druge strane, nasilje, ubojstva i ostalo mi igraju veliku ulogu u stvaranju mišljenja. I opet smatram da to nije predrasuda jer stvorim mišljenje tek kad o osobi nešto znam.

Naravno da svijet nije crno bijeli i da postoji milijun nijansi sivila ali i dalje mislim da je puno žalosnije suditi o osobi na temelju tako banalnih stvari poput slušanja cajki nego prema njenim postupcima prema drugima.
    žalosno je suditi osobi uopće.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Cuj, prekid trudnoce jest zlo. O tome nema govora moralno.Tu mislim na cin , a ne osobu koja ga bira. Samo je kod tog pitanja izbor manjeg zla. Tj. Omoguciti zeni da napravi siguran izbor.

Tako je u mnogim pitanjima stvar izbora manjeg zla.
    Posljednje uređivanje od sirius : 04.03.2019. at 15:50

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

ne razumijem, što je generaliziranje?

iskreno, ne vjerujem da postoji osoba koja je slobodna od predrasuda
    pa predrasude su zapravo naša očekivanja. Nekada su utemeljena, nekada nisu utemeljena. Predrasuda je npr. misliti da zaposlenici javnih službi ništa ne rade i da su uhljebi. To da ne rade je za neke točno a za većinu vjerojatno nije. Ne moraju se predrasude uvijek odnositi na rasizam, fašizam ili šovinizam, neke predrasude su općeprihvaćene i čak i većini ljudi simpatične.

betty, možda i imam poneku predrasudu koje nisam svjesna. možda ću ispričati neki vic o hercegovcima i bijelim čarapama ili škrtim bračanima iz čiste zafrkancije

ali ono što kategorički tvrdim jest da ne postoji osoba s kojom ne bih popila kavu na temelju predrasuda.

nisam takva i ne možeš mi na temelju svojih uvjerenja uvjeriti u nešto što nije istina.

a ako to znači da živim u bajci, brate mili, nek živim.

probaj i ti

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj dolega prvotno napisa Vidi poruku
    betty, možda i imam poneku predrasudu koje nisam svjesna. možda ću ispričati neki vic o hercegovcima i bijelim čarapama ili škrtim bračanima iz čiste zafrkancije

ali ono što kategorički tvrdim jest da ne postoji osoba s kojom ne bih popila kavu na temelju predrasuda.

nisam takva i ne možeš mi na temelju svojih uvjerenja uvjeriti u nešto što nije istina.

a ako to znači da živim u bajci, brate mili, nek živim.

probaj i ti
    dolega, ako pročitaš malo moje postove, vidjet ćeš da te ni u što nisam uvjeravala.
    Nemam nikakvo mišljenje o tome s kim bi ti popila kavu ili ne, govorili smo o tome koji je moralno ispravan način suditi ljudima. Samo sam htjela pokazati da:
    1) ta podjela na dobre i loše ljude je presimplificirana (koji su kriteriji, osobni, opći, po osjećaju? jel mjerljivo?)
    2) prozivati ljude jer imaju pokoju banalnu predrasudu je malo smiješno jer SVI imamo (nadam se samo banalne) predrasude kojih smo manje ili više svjesni

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

žalosno je suditi osobi uopće.
    a ja ne kužim to suđenje i osuđivanje, znači li to imati određeno mišljenje o nekome ili nešto drugo?

Stranica 7 od 20 PrviPrvi ... 5678917 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •